ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 201, octombrie 2024

În 2024, programul Erasmus+ continuă să își mobilizeze eforturile în vederea atenuării consecințelor socio-economice și educaționale ale invadării Ucrainei de către Rusia, inclusiv prin sprijinirea proiectelor care promovează activități educaționale și care facilitează integrarea persoanelor care fug din calea războiului în noile lor medii de învățare, precum și activități de sprijin pentru organizațiile, cursanții și personalul ucrainean.

Erasmus+ revealed este cel mai nou podcast al Comisiei Europene și reprezintă o cale de acces pentru a explora cel mai popular program de finanțare al UE.

Fiecare dintre cele 8 episoade ale podcastului va explora aspecte mai puțin cunoscute al programului și va căuta să ofere răspunsuri clare și concise la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre Erasmus+ și despre ceea ce are de oferit programul.

Din cuprins:

  1. Știri. Evenimente. Perspective de învățare: #ErasmusDays: 460 de evenimente desfășurate în întreaga țară! –//- Gala Premiilor Participării Publice, ediția a XIV-a
  2. Poveștile Ambasadorilor Erasmus:  Reuniunea anuală a Ambasadorilor Erasmus
  3. Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Fiecare școală are nevoie de o echipă pentru incluzine și stare de bine!
  4. Învățământ universitar în Erasmus+: Seminar Erasmus+ dedicat domeniului universitar
  5. Erasmus+ în învățământul școlar: Proiectele Erasmus+: o poartă către cunoaștere, dezvoltare, evoluție și schimbare –//– Împărtășim cu alți colegi experiența noastră și… deprindem competențe noi
  6. Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Erasmus+… între ARTE și o pregătire profesională inițială de calitate –//– Ecouri despre efectele pozitive ale Acreditărilor Erasmus + pe domeniul formării profesionale (VET)
  7. Tineret în Erasmus+: Seminarul Național Europe Goes Local
  8. Educația adulților în Erasmus+: Înscrieri deschise pentru evenimentul online Adulții învață 2.0
  9. Corpul European de Solidaritate: Câmpina YOUth Art Festival
  10. Formator – Generator
  11. Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate:
  12. Eurodesk România te informează
  13. Multilingv. Multicultural
  14. Publicațiile Eurydice
  15. Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

#ErasmusDays: 460 de evenimente desfășurate în întreaga țară!

#ErasmusDays sunt o serie de evenimente organizate anual pentru a sărbători programul Erasmus+. În timpul acestor zile, invităm an de an cât mai mulți oameni din întreaga lume să ni se alăture și să organizeze sau să participe la evenimente de promovare a proiectelor și oportunităților oferite de Erasmus+.

La ediție 2024, am înregistrat 460 de evenimente în toată țara. Mulțumim tuturor celor care, între 14-19 octombrie, au pus România pe harta #ErasmusDays!

Mai jos puteți citi povestea unuia dintre aceste evenimente.

Când o comunitate respiră și trăiește Erasmus+

În perioada 14 - 19 octombrie, Școala Gimnazială „Geo Bogza” din Bălan a celebrat evenimentul european Erasmus Days printr-o serie de activități menite să promoveze valorile și prioritățile europene. De la prezentări și diseminări ale experiențelor acumulate de elevii noștri, până la ateliere de creație și activități sportive, scopul principal a fost de a sublinia impactul pe care programul Erasmus+ îl are asupra dezvoltării personale a elevilor și cadrelor didactice, dar și cum putem valoriza toți elevii și reduce riscul de marginlizare.

Punctul culminant al săptămânii a fost, fără îndoială, în 18 octombrie, Crosul Erasmus+ pentru Toți la care au participat peste 200 de persoane, elevi cu vârste între 6 și 18 ani, părinți și cadre didactice, membri ai comunității. În micuța noastră localitate, activitatea a fost un eveniment, la propriu și chiar a făcut Europa și Bălanul să strălucească. Participanții au purtat „ceva european” și s-au aflat în atenția întregii comunități. Am dorit să arătăm că Erasmus+ nu înseamnă doar mobilități internaționale, ci și o conectare cu comunitatea și un context excelent pentru întărirea sentimentului de apartenență la Uniunea Europeană.

Pentru siguranța participanților, poliția a sprijinit desfășurarea evenimentului, asigurând securitatea și întreruperea temporară a circulației pe artera principală a orașului.

Crosul Erasmus+ a adus numeroase beneficii pentru toți participanții. Elevii au avut ocazia să își demonstreze ambiția și spiritul competitiv într-un cadru organizat, s-au susținut și încurajat, iar la final, toți au fost aplaudați și felicitați. A fost unul dintre evenimentele care a atras atenția întregii comunități. Participarea cadrelor didactice și a părinților a consolidat relațiile dintre profesori, elevi și familiile acestora, creând un sentiment de unitate și implicare.

Programul Erasmus+ în școala noastră, activă în proiecte încă din 2016 și acum acreditată Erasmus+, este cunoscut în comunitate, dar ce a fost de această dată diferit, am dus Erasmus+ în comunitate și nu am adus comunitatea la Erasmus+ din școală.

Participanții au fost răsplătiți cu premii și diplome. Cei mai rapizi elevi au primit trofee, dar au fost acordate și premii speciale pentru cel mai tânăr participant, cel mai inedit, cel mai ambițios și cel mai vârstnic participant. Atmosfera festivă a fost completată de un flashmob intitulat „Europa dansează”, în care elevii s-au sincronizat pentru a celebra diversitatea culturală și unitatea europeană.

Deși vremea a fost răcoroasă, soarele a strălucit reflectând entuziasmul și bucuria participanților. Erasmus Days la școala noastră nu a fost doar un eveniment de promovare a programului Erasmus+, ci și o adevărată lecție despre Uniunea Europeană și valorile comune. Elevii, părinții și cadrele didactice au colaborat în spiritul valorilor europene și au promovat educația incluzivă și sănătatea fizică și mentală. Prin activitățile desfășurate Școala Gimnazială „Geo Bogza” și-a consolidat poziția de instituție deschisă, dinamică și orientată spre dezvoltarea tinerilor în context european.

Panaite Liliana Izabela, ambasador Erasmus+

Pinghireac Nicoleta, responsabil Proiecte europene

Gala Premiilor Participării Publice, ediția a XIV-a

Miercuri, 16 octombrie, la Sala Luceafărul din București a avut loc cea de-a XIV-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice, eveniment organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, care aduce anual recunoaștere publică cetățenilor curajoși, grupurilor și organizațiilor care, prin demersuri civice și de advocacy, au reușit să schimbe diversele probleme cu care se confruntă comunitățile. Agenția Națională s-a numărat și anul acesta printre partenerii tradiționali ai evenimentului.

Gala din acest an a avut ca teme centrale „Povești de trezit civismul” și „Oameni ca noi. Victorii civice extraordinare!”. Inițiativele înscrise în competiție au venit cu breaking news peste breaking news pentru fiecare dintre noi, cele și cei preocupați de subiecte precum accesul echitabil la educație, protejarea patrimoniului urban și natural, protejarea drepturilor unor comunități vulnerabile, legi mai bune pentru sănătate, protecție socială sau prevenirea hărțuirii sexuale la locul de muncă.

În contextul Galei ne-am bucurat să acordăm premiul special Asociației Arden pentru proiectul Play for Democracy, finanțat prin programul Erasmus+.

Play for Democracy este un proiect de participare a tinerilor (18-25 de ani) care se desfășoară în perioada iulie 2023 și august 2024. Inițiativa este dedicată tinerilor cu spirit civic și pasionați de jocuri video care vor dezvolta un joc video pentru telefoanele mobile, având ca scop să încurajeze tânăra generație să devină cetățeni activi, atât prin vot, cât și prin alte instrumente de implicare civică.

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

Ambasadorii de învățare sunt persoane care au participat la programe de mobilitate Erasmus+ și sunt pasionate de promovarea oportunităților internaționale de învățare. Aceștia acționează ca mentori și surse de inspirație pentru cei care doresc să se implice în programe de schimb sau să exploreze oportunități de învățare internațională.

Numărul Ambasadorilor de învățare a ajuns la 75. Lista completă poate fi accesată aici. Le puteți urmări activitatea și solicita informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate folosind hashtagul #AmbasadorErasmus.

O COMUNITATE. UN CADRU DE ÎNVĂȚARE. RESURSE. OPORTUNITĂȚI DE FORMARE. MATERIALE. VIZIBILITATE. CLIMAT POZITIV. ENERGIE BUNĂ.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.

Reuniunea anuală a Ambasadorilor Erasmus

Între 30 septembrie și 2 octombrie, la Sinaia, s-a desfășurat Reuniunea anuală a Ambasadorilor Erasmus. Evenimentul a adus împreună membri din întreaga țară și a oferit un context pentru a discuta lecțiile învățate în cei trei ani de activitate, provocările întâmpinate și viitorul rețelei.

În prima parte a reuniunii s-a urmărit cunoașterea celor care s-au alăturat recent, deoarece la începutul acestui an, în urma unui apel deschis, rețeaua a fost extinsă și acum numărul ambasadorilor de învățare a ajuns la 75. Fie că au făcut parte din rețea de la începuturile acesteia sau de doar de câteva luni, membrii au reușit să aducă programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate mai aproape de tineri prin campanii de informare, organizarea de ateliere și participarea la evenimente cu caracter educativ.

Care sunt lecțiile învățate în cei trei ani de existență a rețelei Ambasadorilor Erasmus, cum ar trebui să arate fișa de post a unui Ambasador Erasmus și care sunt provocările și oportunitățile întâmpinate de cei care fac parte din rețea – acestea au fost doar câteva dintre întrebările la care au încercat să găsească răspuns cei prezenți la reuniune. Cu ajutorul sesiunilor de lucru în echipă, a fost creată și o Fișă de post a Ambasadorului Erasmus pentru a sprijini activitatea acestora. Fișa include, pe lângă altele, următoarele aspecte:

  • cunoașterea ghidului de program și a oportunităților de finanțare din cadrul programului Erasmus+;
  • identificarea nevoilor comunității și a instituției în ceea ce privește derularea de proiecte Erasmus+;
  • promovarea rolului de multiplicator și de om resursă pe care ambasadorii de învățare îl pot avea în comunitățile lor.

Reuniunea din acest an a inclus și o întâlnire comună a Ambasadorilor Erasmus cu membrii Rețelei inspectorilor școlari, cu scopul de a consolida cele două rețele, de a identifica și armoniza bunele practici, precum și de a evalua rezultatele și perspectivele viitoare. Totodată, cei prezenți au avut parte și de intervenții online despre ce mai fac ambasadorii Erasmus din Europa; inteligența artificială - prin intermediul UiPath Romania; dar și din partea rețelei EuroPeers.

Evenimentul s-a dovedit a fi o platformă esențială pentru consolidarea acestor rețele și pentru recunoașterea impactului lor, dar și pentru a oferi un context de schimb de bune practici. În ceea ce privește perspectivele de viitor, feedback-ul participanților a indicat necesitatea organizării mai multor cursuri de formare și a unor reuniuni mai frecvente; prezentarea celor mai bune practici pentru a învăța unii de la alții; întâlniri transversale Agenție-Inspectori-Ambasadori.

Fotografii: Corina Ciobanu

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Fiecare școală are nevoie de o echipă pentru incluzine și stare de bine!

Proiectul „Every School Needs an Inclusive and Wellbeing Team” (2019-EY-PIMP-0010) derulat de către Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională în perioada 2020-2023, și-a propus propune să inspire cadrele didactice și părinții în realizarea unor demersuri educative generatoare de stare de bine la școală și acasă, care să faciliteze la elevi dragostea de învățare, curiozitatea epistemică și dorința de a fi mai buni, mai performanți, în activitatea școlară și în viață.

Proiectul a răspuns nevoii de a contribui la o cultură organizațională în care fiecare școală să-și dorească, să fie motivată să devină o școală incluzivă și cu stare de bine. Persoana cheie în proiect este consilierul școlar, omul care transformă, omul care facilitează, omul care antrenează încrederea, comunicarea, respectul, lucrul în echipă” precizează managerul proiectului. Pentru a atinge obiectivul proiectul de a crește starea de bine a elevilor în școală, 9 consilieri ai Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) au beneficiat de mobilități în Norvegia și Islanda.

În mobilitatea din Islanda am invățat cum să fim mai rezilienți și cum să creăm stare de bine în școli pentru beneficiarii noștri, pentru părinți, pentru profesori și elevi - Consilieră participantă la mobilitate.

La întoarcerea din mobilități consilierii au creat un program educațional pentru creșterea stării de bine a elevilor împreună cu echipe de profesori-părinți. Acesta a fost aplicat în 21 de unități de învățământ: peste 1750 de elevi au beneficiat de activități de predare cu stare de bine, 70 de profesori de workshopuri de predare prin joc, peste 450 de părinți au beneficiat de ateliere de comunicare pozitivă pentru crearea stării de bine a copilului acasă, peste 200 de consilieri școlari au beneficiat de ateliere despre starea de bine în educație și peste 370 de profesori au primit informații despre proiect în cadrul consiliilor profesorale.

Învățământ universitar în Erasmus+

Seminar Erasmus+ dedicat domeniului universitar

În perioada 22-23 octombrie 2024 a avut loc la București seminarul Erasmus+ adresat reprezentanților Birourilor Erasmus+ din universitățile ce iau parte la programul Erasmus+.

În cadrul evenimentului discuțiile s-au concentrat pe diferite subiecte de interes comun referitoare la internaționalizarea educației în România, consolidarea parteneriatelor Erasmus+ prin organizarea pavilionului Study in Romania la evenimente internaționale, precum și atragerea participanților la mobilități Erasmus+, prin colaborări cu asociațiile studentești, implementarea priorităților programului Erasmus+ și organizarea mobilităților mixte și a Programelor Intensive Mixte.

Erasmus Student Network în România aniversează anul acesta 20 de ani de activitate, moment marcat în cadrul seminarului.

Seminarul a inclus și un panel de discuții având ca temă „Bune practici din implementarea priorităților Erasmus+ 2021-2027” la care au participat Andreea Purcaru – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Cristina Cojocaru – Universitatea de Vest din Timișoara, Bogdan Glăvan – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Andreea Militaru – Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București si Darius Ion – Erasmus Student Network (ESN) Poli.

Au fost abordate și sinergiile cu alte acțiuni ale programului Erasmus+ prin prezentarea următoarelor proiecte din domeniul universitar: Parteneriat de cooperare în domeniul universitar KA220-HED - „Development of Inclusive and Participatory Learning in Organisations through Multicultural Ambassadors – DIPLOMA” (Lect. univ. dr. Ruxandra Foloștină – Universitatea din București), Capacity Building in Higher Education - „Smart, Optimized, High-quality, and On-demand Tourism Innovative Education for Sustainable and Green Development (SOHO)” (Conf. dr. ing. Vladimir Tanasiev – Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București) și Erasmus Mundus Design Measures - „CrItical Studies in INtelligence, Technologies, and SEcuriTy Governance (INSET)” (Prof. univ. dr. Răzvan Grigoraș – Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”)

În cadrul sesiunilor de lucru a fost creat un cadru propice dialogului și interacțiunii între participanți, a schimburilor de experiențe și de bune practici, precum și identificarea unor idei și soluții comune.

Erasmus+ în învățământul școlar

Proiectele Erasmus+: o poartă către cunoaștere, dezvoltare, evoluție și schimbare

Școala Gimnazială „Ioan-Grigore Teodorescu” Ruseni derulează cel de-al doilea proiect Erasmus+ din cadrul acreditării, după ce în primul an au avut loc atât mobilități ale elevilor, cât și mobilități ale cadrelor didactice.

Mobilitățile elevilor s-au desfășurat în Spania, la Colegiul AVE MARIA CASA MADRE. Prima mobilitate de grup a elevilor a durat 5 zile de activitate și a implicat 8 participanți, împreună cu un profesor însoțitor; cea de-a doua mobilitate a fost pe termen scurt în scopul învățării pentru elevi, a durat 12 zile de activitate, fiind implicați 16 participanți, împreună cu 2 profesori însoțitori.

În ceea ce privește cadrele didactice, au fost implicate în job shadowing, timp de 5 zile, în Grecia (o persoană) și în Spania (2 persoane), în misiune de predare (o persoană) și în cursuri și formare (4 persoane în Republica Cehă și 4 persoane în Spania).

Activitățile de diseminare au fost multiple: prezentări în cadrul consiliului profesoral al școlii, în cadrul cercurilor pedagogice la care a participat fiecare cadru didactic implicat în mobilitate, postarea de articole pe rețelele sociale, publicarea a două articole în presa locală și mai ales transmiterea în direct pe un post local de televiziune a Seratei Erasmus+, o activitate la care au luat parte, pe lângă elevii școlii și părinții lor, și invitați din cadrul ISJ și al autorității locale – doamna Inspector Școlar General prof. Florentina Luca-Moise și primarul comunei, alături de consilieri.

În prima parte a seratei, care s-a desfășurat într-un cadru non-formal, atât cadrele didactice, cât și elevii au făcut scurte prezentări ale activităților la care au participat, subliniind și aspectele care i-au impresionat. Elevii au fost impresionați atât de atmosfera în care se desfășurau activitățile de învățare, cât și de locație; de asemenea au fost impresionați de aspectele culturale și arhitecturale, având ocazia să intre în contact cu civilizația spaniolă atât în mod direct, trăind în mediul respectiv, cât și indirect, vizitând muzeul interactiv Casa Granada sau asistând la festivalul Corpus Christi. De asemenea, au savurat implicarea într-un City game – un concurs pe echipe în care au fost lăsați singuri într-un oraș necunoscut, doar cu o hartă și o listă de obiective de îndeplinit. Cadrele didactice au subliniat importanța oportunității pe care au avut-o de a lua contact cu un alt sistem de învățământ, de a putea avea experiențe de învățare noi, de a putea participa la schimburi de experiență la nivel educațional și cultural; au fost punctate și vizitele la Muzeul de Științe, la complexul Alhambra sau plimbarea prin cartierele monumente UNESCO Albayzin și Sacromonte din Granada. Participanții la cursurile de formare au prezentat domeniile de formare - Strategii pentru blended learning în școală și Dezvoltarea competențelor de digitalizare a instituțiilor de învățământ - și modul în care vor folosi cunoștințele dobândite.

Câteva exemple ilustrative pentru implementare sunt lecția interactivă la ora de Educație plastică pe platforma Canva, cu ajutorul căreia elevii au proiectat prin propria lor imaginație și creativitate un logo specific hobby-ului favorit sau lecția susținută de mijloace TIC având ca tematică generală noțiuni de cultură artistică și sportivă, în care a fost creată o conexiune între două discipline - Educația fizică și Educația plastică - având tema „Arta și sportul în Grecia Antică”. De asemenea, în luna octombrie, la Grădinița cu Program Prelungit Ruseni și la Școala Ruseni, s-a desfășurat Festivalului Toamnei, moment de mulțumire și bucurie trăit la intensitate maximă de comunitatea din Ruseni. De menționat este și participarea elevilor și cadrelor didactice la proiectul „LET'S DO IT, ROMANIA!” - activitate de ecologizare, de protejare a mediului înconjurător, de conștientizare a comunității privind păstrarea igienei oricărui loc din comunitate.

Școala Gimnazială „Ioan-Grigore Teodorescu” Ruseni

Împărtășim cu alți colegi experiența noastră și… deprindem competențe noi

Școala Gimnazială Nr. 156 din București are acreditare Erasmus în domeniul Educație școlară, numărul: 2020-1-RO01-KA120-SCH-095519.

Suntem deja la al treilea an de implementare de proiecte în cadrul acreditării și avem plăcerea să vă împărtășim din experiența noastră atât din cadrul cursurilor de formare pentru profesori, cât și experiența elevilor noștri care au participat alături de profesorii lor însoțitori în mobilități de grup. În cadrul proiectului 2022 RO01-KA121-SCH-000066355 am desfășurat două mobilități pentru formare profesori (un curs care a pus accent pe dobândirea de competențe și formarea de atitudini privind utilizarea gândirii critice în activitatea didactică și nu numai, iar cel de al doilea având drept scop dobândirea de competențe digitale), precum și o mobilitate de grup Erasmus (au participat 19 elevi din clasele a V-a și a VI-a).

Noile tehnologii au pătruns cu sau fără voia noastră în activitatea pe care o desfășurăm, fie ca profesori, dar și în procesul de învățare al elevilor. Oare putem folosi acest mijloc să facem lecții mai atractive în care să fie atrași și elevii noștri?

Totul a început cu participarea la cursul de formare „Digital Game Based Learning Co-creation – DGBLcc”, într-o mobilitate Erasmus+ desfășurată în Grecia, unde am luat contact cu Scratch. Pornind de la necesitatea de a realiza ceva din care să înveți, prin intermediul programării, utilizând metoda co-creării am provocat elevii să se implice în realizarea de filme utile.

Pornind de la dorința de a se juca, elevii pot crea ceva util pentru ei și pentru alți elevi. De exemplu: scurte filme care să simuleze experimente, prezentări de informații etc.

Filmele au fost realizate de elevi din clasele a VII-a pasionați sau doar novice în ceea ce privește utilizarea Scratch. Învățând Scratch, elevii dobândesc abilități în ceea ce privește gândirea computațională, rezolvarea de probleme, dezvoltându-și creativitatea.

De asemenea, urmărind aceste scurte video-uri, elevii pot să învețe mai ușor discipline de studiu, cum ar fi fizica, de exemplu.

Site-ul Școlii Gimnaziale Nr. 156 destinat proiectelor oferă nenumărate exemple în acest sens: https://proiecte.scoala156.ro/invatam-pas-cu-pas-cu-scratch/.

Iată mesajul unuia dintre elevi: „EU AM ALES SĂ FAC UN MOTOR HOMOPOLAR PENTRU CĂ MI S-A PĂRUT CĂ ESTE FOARTE INTERESANT ȘI AM SIMȚIT NEVOIA SĂ LE ARĂT ȘI ALTOR PERSOANE. DE ASEMENEA, AM PUTUT SĂ ÎMI EXERSEZ CUNOȘTINȚELE ÎN PROGRAMARE. MI-AM DEZVOLTAT ABILITĂȚILE PRACTICE DEOARECE AM REALIZAT ACEST EXPERIMENT ȘI ACASĂ”.

Un alt proiect și un alt mesaj: „ÎN CONCLUZIE, AM REALIZAT UN PROIECT LA FIZICĂ PENTRU ȘCOALĂ PENTRU CĂ A REPREZENTAT O OPORTUNITATE VALOROASĂ DE A ÎNVĂȚA, DE A-MI DEZVOLTA ABILITĂȚI ȘI DE A DEZVĂLUI MISTERELE ȘTIINȚEI. FIZICA ESTE UN SUBIECT FUNDAMENTAL ȘI ESENȚIAL ÎN EDUCAȚIA NOASTRĂ, IAR REALIZAREA UNUI PROIECT LA ACEASTĂ DISCIPLINĂ A ADUS NUMEROASE BENEFICII PENTRU DEZVOLTAREA MEA PERSONALĂ ȘI ACADEMICĂ.”

Impresii ale elevilor participanți la mobilitate de grup desfășurată la „1ο Dimotiko Sxolio”, Katerini, Grecia în perioada 22.04.2023 – 28.04.2023:

„ERASMUS REPREZINTĂ O ȘANSĂ PE CARE NU TREBUIE SĂ O RATEZI. ESTE UN ÎNCEPUT, O DESCHIDERE SPRE NOU ȘI SPRE ÎNȚELEGEREA CELORLALȚI. ESTE CALEA CARE DESCHIDE MULTE DRUMURI, ÎN VIITOR.”

„EXPERIENȚA ERASMUS MERITĂ ÎNCERCATĂ DE ORICINE ARE ȘANSA. ÎNVEȚI SĂ AI GRIJĂ DE TINE ȘI DE LUCRURILE TALE, SĂ COMUNICI, SĂ TE PUI ÎN LOCUL CELORLALȚI ȘI, CEL MAI IMPORTANT, SĂ LEGI PRIETENII. ESTE CU SIGURANȚĂ DE NEUITAT.”

„CU AJUTORUL PROGRAMULUI ERASMUS MI-AM FĂCUT MULȚI PRIETENI, AM ÎNVĂȚAT LUCRURI NOI DESPRE CULTURA GREACĂ ȘI AM IEȘIT DIN ZONA MEA DE CONFORT. ÎNCURAJEZ ȘI ALȚI ELEVI SĂ PARTICIPE LA ACEST PROIECT!”

„ACEASTĂ MOBILITATE M-A AJUTAT SĂ ÎNȚELEG CUM ESTE O ZI NORMALĂ A UNUI ȘCOLAR GREC. CEL MAI MULT MI-A PLĂCUT INIȚIATIVA ELEVILOR GRECI DE A NE CUNOAȘTE ȘI DE A SE ÎMPRIETENI CU NOI.”

Detalii suplimentare pot fi obținute navigând pe site-ul: https://proiecte.scoala156.ro/.

Proiectele Erasmus sunt o bună oportunitate pentru dobândire de noi competențe, formare de atitudini, comunicare și valorizare a cunoștințelor existente. De asemenea, toate aceste „interacțiuni sub umbrela Erasmus” conduc la dobândirea de competențe lingvistice, în domeniul multiculturalității, respectului reciproc etc.

Blanariu Daniela, coordonator Erasmus+, Școala Gimnazială Nr. 156, București

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Erasmus+… între ARTE și o pregătire profesională inițială de calitate

Elevii Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad au participat în mobilitatea pentru învățare de scurtă durată, din cadrul proiectului ERASMUS+2023-1-RO01-KA121-VET-000115954, în perioada 22 ianuarie – 02 februarie 2024, desfășurată în Granada, Spania. Activităţile de învățare desfăşurate de grupul celor 28 de elevi participanţi s-au desfășurat pe grupe în funcție de specializare: muzică, arte plastice – design vestimentar și arhitectură. Elevii au desfășurat activități de practică în firmele spaniole, aplicând cu succes ceea ce au dobândit pe parcursul orelor de specialitate. Elevii și-au facut o idee despre ce înseamnă piața muncii și modul în care pot să îmbine armonios, competențele și abilitățile dobândite prin educația artistico-vocațională, talentul, creativitatea, transmiterea de emoții și identificarea unei cariere în domeniile de interes.

Prin participarea în mobilitatea de scurtă durată a elevilor școlii noastre au fost atinse și principalele obiective ale proiectului:

1. Creșterea calității procesului de formare profesională inițială, pentru elevii de la specializările arte plastice, arhitectură-design, muzică, în raport cu digitalizarea din domeniul industriilor creative.

2. Îmbunătățirea competenețelor cheie și a celor transversale pentru 28 de elevi/ an, prin desfășurea de activități practice în mediu de lucru european, în vederea creșterii competitivității și adaptabilității.

3. Dezvoltarea de parteneriate europene cu instituții și companii private din domeniul industriilor creative prin intremediul cărora să se realizeze transferul de bune practici în materie de predare și dezvoltare a școlii.

În anul 2023-2024 am avut un singur flux de elevi, în parteneriat cu organizațiile de primire: Escuela de Muzică Vento, Ortizgranada (firmă de creație textilă) și Ignacio Polo Castilio (firmă de IT).

Cei 9 elevi de la arte plastice, pe parcursul celor 2 săptămâni, au învățat să realizeze produse decorative textile și vestimentare, să realizeze tipare, să croiască și să coasă la mașină, respectând pașii și tehnica specifică, în cadrul atelierului Ortizgranada.

Grupa de arhitectură și arte decorative, formată din 9 elevi, a exersat utilizarea unor elemente ale programului AUTO-CAD, cu arhitectul Ignacio Jesús Polo Castillo. Pe parcursul stagiului elevii au realizat diferite obiecte 2D și 3D, de design interior sau peisagistic.

Cei 10 elevi de la muzică și-au perfecționat tehnica interpretativă, prin descifrarea şi înțelegerea creației muzicale spaniole, care îmbină pasiunea muzicii flamenco cu elementele de creație clasică sau muzică contemporană, sub bagheta dirijorului Ruben Perz de la Școala de Muzică Vento, Granada, susținând și un concert final în data de 01 februarie 2024.

Pentru elevii participanți, activitățile prevăzute în cadrul mobilității, au fost experiențe profesionale inedite și complexe. Elevii noștri s-au adaptat foarte bine, ținând cont de cerințele locului de muncă din domeniul lor de formare profesională, realizând legătura directă cu pregătirea de specialitate, pe care o desfășoară în cadrul colegiului. La fiecare specialitate, am observat că elevii au competențe și abilități foarte bune pe dominiile lor, executând cu ușurință, toate sarcinile primite. Tutorii au apreciat pozitiv nivelul de cunoștințe, capacitatea de a se adapta cu ușurință la noul mediu de lucru, seriozitatea de care au dat dovadă pe tot parcursul stagiului de pregătire, creativitatea și munca în echipă.

Participarea în activitățile din cadrul unui proiect european, contribuie la creșterea calității formării inițiele în cadrul Colegiului de Arte “Sabin Drăgoi”, ajutând elevii să înțelegă mai bine legătura dintre domeniul lor de pregătire profesională și cerințele reale ale pieții muncii, ajutându-i să se integreze și să se adapteze la cerințele unui loc de muncă.

Experiența Erasmus+ a fost una unică. Tot ce trăiești acolo, toate activitățile pe care le faci, toți oamenii pe care îi întâlnești împreună cu energia și bunătatea lor, îți aduc un aport în viața personală cât și cea profesională. Pentru mine, a fost o experiență minunată pe care aș repeta-o de foarte multe ori, pentru că am avut ocazia să mă dezvolt profesional, dar și să îmi îmbogățesc ideile și cunoștințele despre muzică. (Pirtea Carina)
Experiența mea personală din Erasmus+ (Spania, Granada) a fost una minunată, plină de activități și energii bune, din care am învățat multe lucruri utile pentru viitorul meu ca artistă. Multiplele locuri pe care le-am vizitat, cât și oamenii, cultura în sine, au fost un mediu plin de creativitate pentru mine. Mă bucur mult că am putut lua parte la o astfel de mobilitate, Erasmus+, care pot spune ca m-a împins de la spate, spre a opta și pe viitor pentru acest gen de experiență. (Ivanischi Maria Cristina)
PENTRU MINE, Experiența Erasmus+ a fost una transformatoare pentru mine. M-a ajutat să îmi extind orizonturile culturale și să îmi dezvolt abilitățile personale și profesionale. Am avut ocazia să cunosc persoane noi, să învăț despre alte tradiții și să-mi îmbunătățesc cunoștințele de limbă. Provocările întâmpinate m-au învățat să fiu mai adaptabilă și încrezătoare. În ansamblu, a fost o perioadă de creștere și descoperire personală, pe care nu o voi uita niciodată. (Ursaciuc Ana Maria)
Erasmus+ a fost una dintre cele mai frumoase oportunități pe care le-am avut, am învățat foarte multe de la dirijorul cu care am lucrat, Ruben Perez, am vizitat locuri noi, am cunoscut oameni noi si mi-am cunoscut mai bine și colegii. Spania este o țară minunată, cu oameni frumoși și calzi și mă bucur ca mi-a fost prezentată prin activitățile din timpul mobilității Erasmus+. (Mihuț David)
Experiența Erasmus a fost transformatoare, oferindu-mi ocazia să învăț într-un mediu internațional, să descopăr culturi noi și să mă dezvolt personal și profesional. A fost o perioadă plină de provocări și oportunități de creștere. (Gheorghe Sergia)
Din perioada mobilității în Granada pot menționa: îmbogățirea cunoștințelor și completarea informațiilor pe mai multe domenii de activitate. În primul rând, revelatoare, din punct de vedere al adaptabilității și dezvoltării competențelor de comunicare, prin descoperirea unor experiențe relaționare remarcabile, în domeniile de activitate. Achiziționarea de noi cunoștințe în domeniul tehnicilor artistice, în muzică, arhitectura, arte textile și decorative. Adaptabilitatea la noul mediu și racordarea la nivelul de implementare a programelor și tehnicilor de elaborare, a competențelor, cât și racordat la nivelul de educație cultural-artistic și al societății din Granada. Dezvoltarea și consolidarea cunoștințelor legate de orientarea profesionala și chiar revelatoare din punct de vedere al oportunităților de colaborare și parteneriale între instituții. (Rotaru Iuliana)

Prof. Cornelia Borza, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad

Ecouri despre efectele pozitive ale Acreditărilor Erasmus + pe domeniul formării profesionale (VET)

După cum foarte mulți dintre noi știm deja, Erasmus+ reprezintă cel mai considerabil program educațional al Uniunii Europene, fiind gestionat în România de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). Pentru a se asigura de buna înțelegere a exigențelor europene privind desfășurarea acestui program, ANPCDEFP pune la dispoziția beneficiarilor informații prin intermediul site-ului propriu, dar organizează periodic și sesiuni de informare și consiliere online sau față în față. O asemenea întâlnire a avut loc pe data de 10 octombrie 2024 la sediul ANPCDEFP din București, pentru coordonatorii proiectelor de acreditarea aflați în primul și al doilea an de implementare.

Am participat și eu la această reuniune în calitate de coordonator al acreditării la Liceului Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra-Neamț și, pe lângă ceea ce ne-au transmis organizatorii, legat de ciclul de viață al unui proiect, implementarea unui proiect de succes, documentele de mobilitate și aspectele financiare, m-a interesat să schimb opinii și cu ceilalți colegi sosiți din toată țara. I-am provocat astfel la exprimarea unor păreri cu privire la avantajele oferite de programele Erasmus + pe domeniul formării profesionale (VET) pentru școala lor, adică pentru elevi, profesori și echipa managerială.

Am derulat două proiecte pe termen scurt, apoi am aplicat pentru acreditare. Suntem în anul doi al acreditării pentru domeniul economic și turism. Pentru școala noastră impactul a fost miraculos mai ales asupra cifrei de școlarizare, deoarece ca urmare a ecourilor mobilităților în comunitatea noastră, anul acesta am reușit să facem două clase cu profil economic și două clase cu profil turism. În anii anteriori aveam doar o clasă și jumătate de economic și jumătate de clasă de turism. Această creștere s-a produs deoarece elevii sunt foarte atrași de aceste mobilități în străinătate și s-a dus vestea în târg și pe valea Trotușului (avem foarte mulți elevi din mediul rural). Noi am promovat intens aceste programe Erasmus+ și rezultatele lor prin protocoale pe care le-am încheiat cu școlile generale, în acțiunile de popularizare a ofertei noastre educaționale, inclusiv in mediul de afaceri. Profesorii de specialitate de la școala noastră se implică în selecția elevilor, în pregătirea lor sau îi însoțesc în străinătate. Este interesant de analizat și atitudinea părinților. Uneori ei par mai motivați decât proprii lor copii , alteori elevii vor să meargă în mobilități dar părinții privesc cu reticență acest fapt. Am acordat o atenție deosebită aspectelor de incluziune: au mers copii din Republica Moldova, din familii monoparentale, din mediul rural, orfani, cu venituri foarte mici etc. Este un pas înainte pentru școala noastră iar Inspectoratul Școlar apeciază aceste acțiuni. Noi mai avem și alte proiecte dar acestea au farmecul lor pentru că se merge în străinătate și elevii au ocazia să vadă alte condiții de viață, de muncă. Se întorc transformați... - ne-a mărturisit profesor Sandu Ionela, coordonator acreditare VET la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Onești.

Tatiana Balaș - profesor la Liceul „Henri Coandă” din Buzău spune: Suntem în primul an de acreditare dar am avut un proiect pe termen scurt care ne-a ambiționat să obținem și acreditarea. Elevii noștri și-au dorit și s-au bucurat să aibă parte de acestă experiență de a face practică într-un mediu nou, tehnologizat, digitalizat, și i-a interesat să observe ce oportunități au cei de vârsta lor din străinătate. Pentru profesori au fost momente ale comparației și bilanțului pentru că au văzut ce avem noi și ce au alții și bineînțeles că și noi ne dorim să ajungem la standardele lor și să le putem oferi copiilor în România stagii de practică conforme cu cerințele pieței muncii din Uniunea Europeană. Pentru echipa managerială este o mândrie, pentru că atunci când vine vorba de promovarea ofertei educaționale primul lucru pe care îl spunem, atât potențialilor elevi cât și părinților lor este legat de această oportunitate de a face stagiile de practică într-o țară europeană.

De la Liceul de Agricultură și Industria Alimentară Odobești am stat de vorbă cu profesor Narcisa Marin: Consider ca acreditarea este un mare avantaj pentru școală, în primul rând pentru că oferă predictibilitate pentru ceea ce vei face până la finalul programului, adică ai cumva garanția că vei avea proiecte și în anii următori. Copiii încep să învețe mai mult și sunt mai interesați de școală pentru că își doresc să prindă un loc în mobilități și să trăiască o experiență europeană. Pe de altă parte la nivelul comunității crește renumele școlii, ceea ce ne ajută să atragem cât mai mulți elevi. Acreditarea contribuie foarte mult la diminuarea abandonului școlar, în special pentru elevii de profesională care doresc să continue școala la liceu pentru a mai beneficia de stagii în străinătate, cât și pentru cei de clasa a IX-a, care, chiar dacă provin din familii defavorizate, se ambiționează să învețe, deoarece își doresc să plece măcar o dată într-un stagiu de pregătire profesională. Pentru profesorii care participă la activități de job shadowing este o experiență foarte bună pentru că au posibilitatea de a observa cum se fac lucrurile în școlile din străinătate, de a învăța tehnici noi de lucru cu copiii și de a implementa apoi în școală, prin lecții demonstrative sau alte modalități, aceste noi achiziții. Diseminarea s-a făcut și la cercurile pedagogice, deci la nivel județean, unde s-a discutat despre noutățile descoperite și care pot fi aplicate și la noi.

Prin intermediul Danielei Răducănescu profesor la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” din Iași am aflat cum programul poate avea efecte pozitive și la școli speciale: Noi avem dublă acreditare, și pe domeniul educației școlare (SCH) si pe domeniul formării profesionale (VET), și asta este un mare câștig pentru școală, pentru că ne-a scos din anonimat și ne-a ajutat să ne creăm o rețea internațională de colaborare. Ne-am făcut foarte mulți parteneri externi după experiențele de acreditare. Spre exemplu colegii care au mers anul trecut în job shadowing la educație școlară au păstrat legătura cu formatorii lor și dorim ca anul acesta să mergem cu copiii acolo. Acreditarea pe VET este de asemenea un mare avantaj pentru copiii pe care îi avem din centrele de plasament. Noi suntem o școală specială pentru copii cu dizabilități auditive, cu dizabilități mintale și cu dizabilități asociate. Acești copii, de obicei nu au încredere în ei dar în momentul în care merg la practică în străinătate și se simt încurajați, înregistrează o schimbare de atitudine. Pot da exemplu a doi elevi care au lucrat în construcții iar la întoarcerea în țară mi-au spus că patronul din străinătate îi așteaptă să termine școala pentru a-i angaja, pentru că au făcut treabă bună și au ascultat instrucțiunile. Iar lucruri ca acesta înseamnă foarte mult pentru acest segment de elevi, care de multe ori se simt stigmatizați.

Devine clar, in lumina opiniilor exprimate, cum ajutorul oferit de Uniunea Europeană prin finațarea acestor programe transformă viziuni și mentalități prin educație, ajută le depășirea unor limite, dezvoltă spiritul apartenenței comunitare, ne ajută să devenim cetățeni europeni.

Prof. Gianina Buruiană, Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza”, Piatra-Neamț

Tineret în Erasmus+

Seminarul Național Europe Goes Local

În perioada 16-20 octombrie, la Ploiești, Capitala Tineretului din România, s-a desfășurat seminarul național Europe Goes Local. Organizat în marja Summitului Tinerilor din România, evenimentul Europe Goes Local a adus împreună 50 de reprezentanți ai sectorului de tineret din zona publică și privată pentru a dezbate, a învăța și a schimba bune practici cu privire la activitățile de și pentru tineret organizate la nivel local.

Europe Goes Local (EGL) reprezintă un parteneriat de cooperare strategică între Agențiile Naționale din 26 de tări europene și alți stakeholderi relevanți ce își propune să consolideze comunitatea de practică din sectorul de tineret, în acord cu prevederile „Programului european pentru activitățile pentru tineret”.

ANPCDEFP s-a alăturat EGL în anul 2020, cu angajamentul ferm de susținere a calității în sectorul de tineret. Alături de un Grup Național de Experți, am contribuit la dezvoltarea și promovarea Cartei Europene privind Activitățile pentru Tineret, disponibilă și în limba română AICI și a instrumentului „Changemakers Kit” care completează Carta cu idei și moduri concrete de implementare a principiilor privind calitatea, politicile de tineret și organizarea activităților de și pentru tineret.

La mijlocul acestei veri, rețeaua EGL din România a fost extinsă printr-un apel public, iar noii membri au putut interacționa la Ploiești cu cei deja familiarizați cu conceptele acestui parteneriat. Pe parcursul activităților plenare și de grup, participanții au putut face schimb de experiențe și de bune practici în ceea ce privește starea ecosistemului de tineret din comunitatea lor. Totodată, aceștia au lucrat la recomandări și planuri de acțiune pentru tineri, organizații și comunități, dar au primit și inspirație din partea lui Andras Farkas, director strategic & coordonatorul procesului de selecție Programul Capitala Tineretului din România.

Mai mult, cei prezenți au putut afla informații valoroase despre lucrul cu tinerii din mediul rural din partea celor de la European Youth Village; despre lucrul cu tinerii în urban cu ajutorul celor de la Ploiești - Capitala Tineretului din România, dar și despre informarea în centrele de tineret prin intermediul celor de la Fundația Județeană pentru Tineret Timiș & Fundația Națională pentru Tineret.

Pe lângă agenda propriu-zisă a seminarului EGL, participanții au avut acces și la atelierele tematice din cadrul Summitului Tinerilor din România, desfășurat în paralel cu acest eveniment. Astfel, aceștia au putut afla informații despre proiecte de tineret din întreaga țară și despre metode pe care să le aplice mai apoi în propriile inițiative.

Seminarul Național Europe Goes Local a fost organizat în colaborare cu Guvernanța Programului „Capitala Tineretului din România”.

Educația adulților în Erasmus+

Înscrieri deschise pentru evenimentul online Adulții învață 2.0

Evenimentul face parte din oferta de formare a ANPCDEFP, este susținut de experții agenției împreună cu membrii reţelei formatorilor Erasmus+ și se adresează tuturor organizațiilor/instituțiilor din sectorul educației adulților fără experiență anterioară în programul Erasmus+. Acesta va avea loc online în perioada 10-13 decembrie.

În sensul programului Erasmus+, educaţia adulţilor se referă la orice tip de formare care NU are caracter de formare profesională (iniţială sau continuă).

Evenimentul este dedicat dezvoltării de proiecte de mobilitate de scurtă durată sau de parteneriate la scară mică în cadrul programului european pentru educaţie, formare profesională şi tineret Erasmus+, domeniul Educaţia Adulților.

Te întrebi dacă este pentru tine și organizația ta?

Noi credem că da, dacă:

  • organizația ta vrea să depună proiecte de mobilitate sau parteneriate la scară mică ERASMUS+, domeniul Educaţia Adulților, cu impact la nivel organizațional și comunitar;
  • ai identificat în organizație/instituție nevoi specifice de dezvoltare a capacităţii instituţionale prin dezvoltarea personală şi profesională a personalului sau prin încheierea de parteneriate cu organizații europene;
  • ai autoritatea și capacitatea de a valorifica în organizație/instituție competențele dobândite în cadrul evenimentului prin finalizarea procesului de scriere, depunerea unei candidaturi și implementarea unui proiect Erasmus+;
  • poți să îți asumi participarea la toate cele 4 zile ale evenimentului (exclusă participarea parțială).

Ce vei găsi aici?

Scopul evenimentului este să informeze asupra oportunităților oferite de program organizațiilor active în domeniul educației adulților și să ofere un cadru adecvat de interacțiune și sprijin personalizat pentru finalizarea etapei de completare a unui formular de candidatură Erasmus+.

Astfel, în prima zi vor fi oferite informații relevante despre cele două tipuri de proiecte adresate organizațiilor fără experiență anterioară în program: mobilități de scurtă durată și parteneriate la scară mică în sectorul educației adulților. La finalul zilei se vor contura, în funcție de nevoile organizaționale, cele 2 ateliere de lucru: proiecte de mobilitate și parteneriate la scară mica.

În zilele 2, 3 și 4 participanții vor lucra împreună cu formatorii AN pe formularul de candidatură potrivit. Structura zilelor de lucru va cuprinde etape scurte de expunere a unor conținuturi teoretice, discuții de grup și clarificări a întrebărilor specifice adresate de participanți.

Evenimentul se organizează online prin intermediul platformei Teams. Nu se percepe taxă de participare.

Mai multe detalii și formularul de înscriere --> AICI.

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2024

Câmpina YOUth Art Festival

Asociația GEYC (Group of the European Youth of Change) a organizat a doua ediție a festivalului „YOUth Art Festival” în datele de 20, 21 și 22 Septembrie 2024 la Casa de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina. Această activitate s-a desfășurat în colaborare cu Primăria Câmpina în contextul protocolului de colaborare „Câmpina Europeană”, Casa de Cultură „Geo Bogzda” și Fundația Zamolxes, precum și alte organizații partnere, precum Asociația “Glasul Autismului”, 5 To Go Câmpina, Altex Câmpina, Reper 21 și Bike School Câmpina.

Festivalul „YOUth Art Festival” are scopul de a dezvolta competențele tinerilor prin diferite ateliere creative. Evenimentul a inclus o varietate de activități precum: Escape Room, Vânătoare de Comori, Campionat de Volei, Concert, un Concurs de talente, Pictură pentru Sănătate Mentală, Atelier de Brățări, un Atelier de Sustenabilitate, și multe altele. Pe parcursul celor trei zile de festival, participanții au avut ocazia să își dezvolte abilitățile artistice și să interacționeze cu tineri cu interese comune.

Pentru a organiza acest festival, a fost recrutată o echipă de voluntari din 10 țări prin Corpului European de Solidaritate. Voluntarii au provenit din: Italia, Spania, Ucraina, Turcia, Republica Moldova, Costa Rica, Egipt, Danemarca, Iran, cât și voluntari locali.

Participarea la festival a fost complet gratuită, prin înscriere în prealabil, iar participanții au câștigat o mulțime de premii oferite de Asociația GEYC și partenerii 5 To Go și Altex Câmpina.

Pentru acest festival, Asociația GEYC a înregistrat peste 300 de participanți în cadrul activităților din cele 3 zile de activități.

Formator - Generator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. Sub coordonarea ANPCDEFP, formatorii organizează cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

O nouă serie ID Talks are loc între 11 septembrie - 6 noiembrie 2024

Salto Inclusion&Diversity / Tineret a dat startul, în septembrie, unei noi serii ID Talks. Această serie de discuții vă va duce într-o călătorie prin Europa pentru a asculta experiențe de la lucrătorii de tineret care creează proiecte internaționale de tineret incluzive.

Cum puteți începe activitatea internațională incluzivă pentru tineret? Unde găsiți partenerii potriviți, cum creați un mediu incluziv sau ce trebuie să luați în considerare pentru proiectarea și învățarea incluzivă a proiectelor?

În toamna anului 2024, ID Talks acordă atenție poveștilor care au fost descoperite în cadrul Parteneriatului Strategic pentru Incluziune (din care face parte și Agenția Națională din România) din timpul călătoriilor avute în Europa, în încercarea lor de a colecta inspirație, sfaturi și trucuri de la lucrătorii de tineret care implementează proiecte în Erasmus+ / Tineret și Corpul European de Solidaritate.

Puteți vedea videoclipurile ID Travels aici.

Temele acestei serii ID Talks sunt:

  • 11 septembrie (13h CET) > ID Talks Parteneriate incluzive (și inițierea proiectului)
  • 25 septembrie (13h CET) > ID Talks Pregătire incluzivă (a participanților și a echipelor)
  • 9 octombrie (13h CET) > ID Talks Administrație incluzivă (de la buget la logistică)
  • 23 octombrie (13h CET) > ID Talks Învățare incluzivă (și proiectarea programului)
  • 6 noiembrie (13h CET) > ID Talks Programe incluzive (pentru tineri din Uniunea Europeană)

Toate detaliile (și înregistrările fiecărei conversații din cadrul ID Talks) sunt disponibile pe site-ul Salto Inclusion&Diversity / Tineret.

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 3.000 de multiplicatori de informații la nivel local.

Am luat parte la Întâlnirea de rețea Eurodesk

Rețeaua europeană de informare a tinerilor - Eurodesk a organizat în perioada 23 - 27 septembrie 2024 cea de-a doua întâlnire din anul 2024 a rețelei la nivel european, reunind aproximativ 40 de coordonatori naționali Eurodesk din Europa.

Întâlnirea a fost găzduită de către biroul național Eurodesk Cehia, în cooperare cu Eurodesk Brussels Link, în Praga.

Marcându-și viitoarea campanie din 2025, ce celebrează cel de-al 35-a an de activitate al rețelei, Eurodesk Brussels Link a dezvăluit o serie de inițiative cu impact, instrumente inovatoare și eforturi de colaborare care subliniază angajamentul său de a promova participarea tinerilor și de a furniza informații de calitate tinerilor din Europa.

Întâlnirea a debutat cu ceremonia oficială de deschidere, în cadrul căreia au luat cuvântul Pavlina Macounova, Președinta rețelei Eurodesk, care a subliniat importanța creării unor conexiuni internaționale puternice, precum și Michal Uhl, Directorul Agenției Naționale pentru Educație și Cercetare din Cehia, care a punctat rolul crucial al Eurodesk și a apreciat instrumentul inovator dezvoltat de Eurodesk - EMA (Eurodesk Mobility Advisor), bazat pe inteligență artificială.

Întâlnirea a avut ca principală tematică Inteligența Artificală (AI), iar coordonatorii naționali Eurodesk au avut ocazia să lucreze în grupuri și să exploreze potențialul instrumentelor AI în activitatea de informare a tinerilor.

În cadrul întâlnirii au fost organizate și alegeri pentru structurile de guvernare ai rețelei. Actualii membri ai Comitetului executiv și actualul președinte Eurodesk au fost realeși pentru un nou mandat de 2 ani.

Coordonatorii naționali au participat, de asemenea, la concursul Eurodesk Stars, ce și-au propus să recunoască și să celebreze cele mai bune proiecte, inițiative și campanii Eurodesk din 2024.

Eurodesk România a luat parte la competiție și a câștigat la categoria Best Digital Outreach. Alexandra Duică a prezentat campania fulger organizată de Ziua Internațională a Tineretului, care a strâns peste 200 de reacții (Likes) și peste 100 de comentarii pe Instagram. Este pentru prima dată când biroul național Eurodesk câștigă o astfel de recunoaștere la nivel european. Tot anul acesta echipa națională Eurodesk a mai adus un premiu acasă - este vorba de multiplicatorul Alexandru Petreuș, care a câștigat Premiul Rețelei Eurodesk în cadrul Premiilor Eurodesk 2024.

Eurodesk Youth Info Survey

Rețeaua Eurodesk a lansat Youth Info Survey. Sondajul urmărește să colecteze experiențele și opiniile tinerilor și adulților cu vârste cuprinse între 13 și peste 35 de ani cu privire la metodele de informare despre oportunitățile de mobilitate la nivel european.

Întrebările se concentrează pe experiențele pe care le au tinerii atunci când caută informații despre mobilitate, care sunt sursele pe care le preferă și cum ar dori să fie abordați, obstacolele și beneficiile mobilităților de învățare și sugestii cu privire la modul în care se poate îmbunătăți informarea tinerilor cu privire la oportunitățile de mobilitate. Chestionarul este disponibil pentru completare în 26 de limbi, inclusiv în limba română.

Răspunsurile primite vor fi incluse în cadrul unui raport, alături de recomandări pentru actorii relevanți la nivel local, național și european în domeniul informării și participării tineretului. Citește aici mai multe informații despre edițiile trecute Eurodesk Youth Info Survey.

Pentru a încuraja cât mai mulți tineri să trimită răspunsurile lor, Eurodesk pune la bătaie șase vouchere, fiecare în valoare de €50.

Câștigătorii vor fi selectați săptămânal aleatoriu și vor fi anunțați pe canalele de socializare Eurodesk, în perioada 1 octombrie - 12 noiembrie 2024.

Parteneriatul pentru Tineret: Cercetare privind tinerii din mediul rural

Tinerii din zonele rurale sau izolate se confruntă cu provocări particulare în ceea ce privește participarea, accesul la educație, ocuparea forței de muncă și serviciile pentru tineret, la care se adaugă diferențele digitale și de gen.

Îmbunătățirea condițiilor tinerilor care trăiesc în zonele rurale, permițându-le să își realizeze potențialul, este o prioritate clară a Consiliului Europei, care pregătește o recomandare privind tinerii din zonele rurale.

În acest context, în cadrul Parteneriatul pentru Tineret, Consiliului Europei și Comisia Europeană lucrează la un studiu ce își propune să 1) exploreze modul în care tinerii (18-30 de ani) care trăiesc în zonele rurale au acces la oportunități și să 2) ofere orientări și recomandări clare factorilor de decizie politică cu privire la modul de extindere a acestor oportunităților.

Acest studiu prevede o analiză sistematică a situației tinerilor din mediul rural cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, a politicilor relevante și a serviciilor de lucru cu tinerii între anii 2018-2024. În timp ce de-a doua parte se va concentra pe contextele din Armenia, Estonia, Irlanda, Spania și România, evaluarea perspectivelor tinerilor din mediul rural va include toate statele membre ale Consiliului Europei.

Studiul combină metode calitative și cantitative (sondaj și focus grupuri). Acesta se concentrează pe experiențele și nevoile tinerilor din mediul rural în ceea ce privește educația, ocuparea forței de muncă, participarea, sprijinul social, mobilitățile spațiale și accesul la agrement, cultură și sport.

Sondajul este disponibil în 19 limbi, printre care și limba română.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul lingvistic european

.

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se acordă în exclusivitate proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile pentru anii 2024 – 2025 se vor publica într-unul dintre numerele noastre următoare.

Coordonatorii proiectelor sunt încurajați să candideze pentru obținerea Certificatului lingvistic european prin completarea secțiunii dedicate acestuia, din formularul de Raport final.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

Eurydice Data and Visuals

Vă invităm să accesați o nouă categorie de publicații realizată de către rețeaua Eurydice: Date și imagini Eurydice!

Organisation of the academic year in Europe – 2024/2025 - Instrumentul web interactiv oferă informații valoroase despre modul în care este structurat anul universitar, inclusiv data de începere și nivelul de luare a deciziilor responsabil pentru aceste termene, precum și organizarea anului în semestre sau alte formate. Informațiile sunt disponibile pentru 37 de țări.

School holidays for the 2024/2025 school year - După cel puțin o lună de școală pentru majoritatea elevilor din Europa, Eurydice revine cu actualizarea regulată a perioadelor de vacanță școlară pentru anul universitar.

Cum este organizat anul școlar în Europa? În ciuda unor diferențe, țările prezintă multe asemănări în ceea ce privește structura calendarelor lor școlare în învățământul primar și secundar general.

În majoritatea sistemelor de învățământ, vacanța de vară 2025 va începe în iunie. Dar durata vacanței de vară variază semnificativ: de la 6 săptămâni sau mai puțin în Danemarca, Olanda, Liechtenstein și în unele cantoane elvețiene, până la 14 săptămâni în unele regiuni ale Italiei.

Anul acesta, pentru prima dată, Eurydice lansează calendarele școlare ca instrument web interactiv, oferind toate datele vacanțelor școlare la nivel național și pe regiuni sau zone.

Acest nou instrument web oferă informații despre începutul anului școlar, precum și despre calendarul și durata vacanțelor școlare și acoperă atât învățământul primar, cât și învățământul secundar general.

Informațiile sunt disponibile pentru 37 de țări participante la programul Erasmus+ al UE (27 de state membre, Albania, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia).

Teachers' and school heads' salaries and allowances in Europe: Update for reference year 2022/2023 - Cum se compară salariile profesorilor și directorilor de școală în Europa? Salariile profesorilor și perspectivele de carieră sunt esențiale pentru atragerea și păstrarea talentelor în educație? Dar cum evoluează aceste perspective pe măsură ce profesorii câștigă experiență? Cum le-a afectat inflația câștigurile și au câștigat sau au pierdut putere de cumpărare în ultimii ani?

Directorii de școli joacă un rol vital în îmbunătățirea calității educației și în abordarea provocărilor precum părăsirea timpurie a școlii. Acest lucru ridică întrebări importante:

  • Care sunt salariile minime pentru directorii de școli din Europa?
  • Dimensiunea unei școli afectează remunerația lor?

Instrumentul interactiv Eurydice oferă date comparative aprofundate despre salariile statutare și reale ale profesorilor și directorilor de școli din 37 de țări, membre ale rețelei Eurydice, care acoperă învățământul preșcolar până la învățământul secundar superior.

Instrumentul permite o analiză detaliată a salariilor și a indemnizațiilor la diferite niveluri de educație și etape ale carierei. Datele au fost colectate în colaborare, de către rețelele Eurydice și OCDE/NESLI, oferind informații valoroase despre remunerarea profesorilor și a directorilor de școli în sistemele de învățământ europene.

National Student Fee and Support Systems in European Higher Education - Instrumentul web prezintă date comparative furnizate de țările membre ale rețelei Eurydice cu privire la politicile aplicate taxelor pentru studenți și sprijinului financiar în sistemele de învățământ europene. Acesta acoperă instituțiile de învățământ superior publice și dependente de guvern. Datele sunt colectate în conformitate cu Clasificarea Internațională Standard a Educației (ISCED) pentru trei cicluri de învățământ: învățământ terțiar cu ciclu scurt, licență și masterat sau nivel echivalent de învățământ.

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa alexandra.duica@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Credits:

Created with images by • undefined - Books on autumn orange, yellow, purple leaves and blurry landscape and cloudy blue sky in background with copy space, national book lover day. • undefined - Ukrainian Flags Waving in the Autumn Park, Yellow and Blue Colors of Freedom, Concept of Patriotism • undefined - Funny Halloween. Pumpkin in sunglasses in the forest. • undefined - Linking entities. Network, networking, social media, internet co • undefined - Bergen, Norway. View of historical buildings in Bryggen- Hanseatic wharf in Bergen, Norway. UNESCO World Heritage Site • undefined - Back To School - Books And Pencils With Rocket Sketch • undefined - Trainees programing robotic arm in practical lesson at robotics academy, focusing on hands-on skills • undefined - Group of happy young people in circle • undefined - In the book between the pages lies a pencil with the inscription - Never stop learning • undefined - Team rope diverse strength connect partnership together teamwork unity communicate support. Strong diverse network rope team concept integrate braid color background cooperation empower power. • undefined - Check list and marker • undefined - undefined • undefined - education key