De krapte op de arbeidsmarkt houdt zeker nog tot 2050 aan. Als brancheorganisatie investeert INretail in imago- en promotiecampagnes die mensen enthousiasmeren voor de sector of een opleiding richting de detailhandel. Toch leiden die investeringen op korte termijn niet tot minder vacatures.
Een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt
Een inclusief personeelsbeleid kan echter wel een oplossing zijn. Heb jij daar als werkgever al eens over nagedacht? Het betekent dat je als werkgever streeft naar een inclusieve werkomgeving waarin iedereen welkom is en gelijke kansen krijgt. Ongeacht achtergrond, beperking of persoonlijke omstandigheden. Het gaat om het benutten van de unieke talenten en het creëren van een werkomgeving waarin iedereen zich thuisvoelt. Denk aan mensen met een begeleidingsbehoefte of een baan op maat. Het aannemen van mensen met een begeleidingsbehoefte is inspirerend en waardevol, maar ook uitdagend. Want hoe bereik je deze doelgroepen en hoe betrek je ze bij je organisatie?
Aan de slag met een inclusief personeelsbeleid
In dit stappenplan helpt INretail je op weg, zodat je ziet dat ook jouw bedrijf dit kan. Ook als je twijfelt. Als extraatje tippen we je diverse programma's en financiële voordelen van de overheid om inclusief werkgeverschap te bevorderen.
Stap 1: zorg voor commitment
Zonder draagvlak geen succes! Inclusief personeelsbeleid vraagt om aandacht, afstemming en commitment in jouw bedrijf en/of team. Vraag aan je medewerkers of zij openstaan voor collega's met een begeleidingsbehoefte. Commitment van het team is bepalend voor een succesvolle arbeidsrelatie. Denk ook goed na over de doelgroep waarmee je wilt samenwerken en de zaken waar je rekening mee moet houden, zoals het energieniveau, de mobiliteit of het taalgebruik.
Stap 2: Creëer een baan op maat
Zoek uit welke onderdelen van een functie of welke taken geschikt zijn voor de nieuwe medewerker. Kijk daarbij naar het individu. Wat vindt hij of zij leuk om te doen? Het kan helpen hierbij een takenoverzicht bij de hand te houden: bespreek met de kandidaat aan de hand van dat overzicht wat iemand leuk vindt en goed kan. Begin klein, het takenpakket uitbreiden kan altijd nog.
Vind je het fijn om hulp te krijgen bij het vinden van geschikte functies of taken? De dienst UWV Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie (BIA) kan hierbij helpen. Het is gratis voor werkgevers. Zij helpen je bij het zoeken naar kandidaten en denken mee over het type werk dat voor hen haalbaar is. Neem hiervoor contact op met het regionale werkcentrum in jouw arbeidsmarktregio.
Voorbeeld uit de praktijk: Primark
Primark heeft ruim veertig collega's in dienst die onder het doelgroepregister vallen. Eén van hen is Gabrielle (21): met hulp van de gemeente Zwolle vond zij haar plek bij de kledingketen. Michelle Stelling, Head of People and Culture bij Primark, vertelt hoe zij inclusief werkgeverschap in de organisatie aanpakken: 'Hoe inclusiever we als organisatie worden, hoe tevredener onze collega's'.
Stap 3: Zijn er aanpassingen nodig?
Bepaal of er aanpassingen nodig zijn voor de kandidaat. Denk aan hulpmiddelen, persoonlijke begeleiding of scholing.
Kun je hier hulp bij gebruiken? Vraag dan het WerkgeversServicepunt of jouw gemeente om advies.
Stap 4: Verdiep je in regelingen en voordelen
Voor werkgevers zijn er allerlei mogelijkheden en regelingen om werkzoekenden met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt aan te nemen en te ondersteunen.
De overheid biedt programma’s en financiële voordelen om inclusieve werkgelegenheid te bevorderen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
In de instrumentengids Dennis zie je in één oogopslag welke regelingen, voorzieningen en instrumenten beschikbaar zijn binnen de verschillende gemeenten. Op UWV.nl vind je meer informatie over de regelingen en voordelen voor de werkgever.
Regelingen implementeren
Het UWV en gemeenten kunnen werkgevers begeleiden bij het inzetten van deze regelingen en mogelijkheden. Meer informatie? Ons advies is om contact op te nemen met het WerkgeversServicepunt van het UWV. Natuurlijk staan de adviseurs van onze Ondernemersservice ook voor je klaar.
Stap 5: Zorg voor begeleiding van de werknemer
Het kan nodig zijn om de nieuwe werknemer te laten begeleiden door een jobcoach. Om hulp te krijgen van een jobcoach gelden een aantal voorwaarden:
- De werknemer heeft door een ziekte of handicap ondersteuning nodig om het werk te kunnen doen.
- De werknemer heeft een contract van minimaal 6 maanden voor minimaal 12 uur per week.
- De werknemer verdient minimaal 35% van het minimumloon.
Voor meer advies kun je terecht bij het WerkgeversServicepunt.
Voorbeeld uit de praktijk: Intratuin Arnhem
'Een van de oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt is de mensen laten meedoen die nu niet meedoen', stelt Marcel Hielkema. Hielkema is directeur van Scalabor b.v., een sociaal ontwikkelbedrijf dat mensen begeleidt naar zo passend mogelijk werk. Onder andere bij Intratuin. Bekijk de video en hoor van Floortje (26) en Jacqueline (60) wat het voor hen betekent om bij Intratuin te kunnen werken.
Stap 6: Pas je vacatureteksten aan op inclusief werven en selecteren
Door expliciet te communiceren dat jouw bedrijf aandacht heeft voor inclusief werkgeverschap, motiveer je meer kandidaten met een diverse achtergrond bij jouw bedrijf te solliciteren. Vier tips om jouw vacatureteksten hierop aan te passen:
- Gebruik ‘inclusieve’ taal: kijk bijvoorbeeld eens hoe jullie intern met gender in taal omgaan. Worden functies genderspecifiek of neutraal aangeduid?
- Maak de vacature digitaal toegankelijk voor mensen met een beperking.
- Breng de eisen terug tot vier of vijf ‘must haves’ die betrekking hebben op de kern van het werk.
- Maak ook in beeld zichtbaar dat je oog hebt voor (culturele) diversiteit.
Tip: het UWV Servicepunt Inclusief geeft workshops over inclusieve vacatureteksten. Tijdens zo'n workshop leer je vacatureteksten schrijven die niemand uitsluiten en ervoor zorgen dat iedereen die wil solliciteren zich welkom voelt om dat te doen.
Stap 7: Zorg voor een warm welkom
Begeleiding van een nieuwe medewerker is belangrijk. Zorg daarom voor een passende onboarding. Je kunt een collega vragen een maatje of coach te worden, zodat hij of zij kan helpen de nieuwe medewerker zich thuis te laten voelen en vanaf de eerste dag bij iemand terechtkan voor vragen.
Voor teams en medewerkers die mensen met een extra ondersteuningsbehoefte begeleiden, heeft CNV een training ontwikkeld: Ik ben Harrie. Tijdens deze tweedaagse opleiding informatie krijgen deelnemers theorie, praktijkvoorbeelden en tools die hen helpen bij de begeleiding van een collega met een arbeidsbeperking.
Stap 8: Leg afspraken vast en informeer je team
Duidelijkheid is voor iedereen fijn. Zet de afspraken die jij en de nieuwe medewerker hebben gemaakt op papier, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over wat jullie hebben besproken.
Betrek ook je team: bereid hen voor op de komst van de nieuwe collega. Wees duidelijk over de werkzaamheden die hij of zij gaat oppakken, en wat er van hen wordt verwacht om de nieuwe collega hierin te ondersteunen.
Stap 9: Evalueer tussentijds
Als je gebruikmaakt van een jobcoach bespreekt deze op vaste momenten met de medewerker hoe het gaat. Wat gaat goed, wat kan beter en wie doet wat? Leg de feedback en oplossingsrichtingen vast. Zo heb je wekelijks een praatstuk paraat.
Is er geen jobcoach bij betrokken, dan kun je dit ook organiseren met de begeleider vanuit je team.
Deel je ervaringen, voorbeelden en tips met ons
Samen werken we aan meer werkgevers met een inclusief personeelsbeleid. Neem contact met ons op via 088 - 973 06 00 of info@inretail.nl.