Het leertraject
Dit leertraject gaat over de mondzorg bij mensen met een verstandelijke beperking. Wat betekent goede mondzorg, wat zijn veelvoorkomende problemen in mondzorg en wat is hiervan de oorzaak? Deze onderwerpen en meer komen in de verschillende bouwstenen aan bod. Bij dit leertraject is er gebruikgemaakt van bestaand bronmateriaal van verschillende organisaties. Het leertraject bestond al langer, maar is geüpdatet met de nieuwste inzichten.
Door het beperkte aantal bouwstenen is het eenvoudig als geheel uit te zetten en kunnen medewerkers er zelfstandig mee aan de slag.
Doel
Een gezonde mond is voor iedereen belangrijk. Mondproblemen hangen samen met diverse lichamelijke klachten. Een gezonde mond kan bijdragen aan de kwaliteit van leven. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak allerlei bijkomende problemen, ook in de mond. Daarom is juist bij deze groep een goede mondzorg van belang.
Een overzicht van de bouwstenen
Dit leertraject bestaat uit 9 bouwstenen: een inleiding, een introductie, veelgestelde vragen, drie casussen en drie handvatten.
- Inleiding
- Introductie
- Veelgestelde vragen
- Casus Joris
- Casus Thalia
- Casus Nuria
- Handvatten
De introductie
In de introductie wordt de basis van een gezonde mond en goede mondverzorging uitgelegd. Hierbij wordt ingegaan op voeding en wordt poetsinformatie gegeven.
Casus Joris
In deze bouwsteen staat mondzorg bij personen met het Syndroom van Down centraal. De veelvoorkomende risico’s in de mondzorg bij deze doelgroep, pijn bij mondverzorging en samenwerking met mondzorgprofessionals komt in deze bouwsteen aan bod.
Casus Thalia
Deze bouwsteen is nieuw in dit leertraject en vervangt de oude bouwsteen ‘Powershot - Verzet bij poetsen’. Deze bouwsteen zoomt in op wat te doen bij verzet tijdens het poetsen. Hoe herken je verzet en welke handelingsmogelijkheden zijn er?
"Ik denk dat menig cursusaanbieder jaloers kan zijn op deze module over de mondzorg." - ASVZ
Dankwoord
Speciale dank gaat uit naar de leden van de VGN academie die het bronmateriaal waaruit deze module tot stand is gekomen hebben aangeleverd: Cello, 's Heeren Loo, Philadelphia en Siza. Daarnaast danken wij de redactieraadsleden met wie wij hebben samengewerkt van verschillende organisaties: Cello, Siza, Philadelphia, Abrona, ‘s Heeren Loo en Leekerweide.
Dit leertraject is ontwikkeld door BLEND leren in opdracht van de VGN academie.