ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 194, martie 2024

În 2024, programul Erasmus+ continuă să își mobilizeze eforturile în vederea atenuării consecințelor socio-economice și educaționale ale invadării Ucrainei de către Rusia, inclusiv prin sprijinirea proiectelor care promovează activități educaționale și care facilitează integrarea persoanelor care fug din calea războiului în noile lor medii de învățare, precum și activități de sprijin pentru organizațiile, cursanții și personalul ucrainean.

Anul European al Competențelor (se încheie pe 9 mai 2024)

O forță de muncă performantă, pregătită astfel încât să poată face față cerințelor pieței muncii, contribuie la creșterea economică durabilă și îmbunătățește competitivitatea și inovarea în companii. Lucrătorii calificați se bucură de oportunități de angajare mai bune, dar și de posibilități mai numeroase de a găsi un loc de muncă. Este un lucru esențial, care poate asigura o redresare economică, echitabilă și justă din punct de vedere social, precum și o tranziție verde-digitală mai rapidă.

Anul european curent pune competențele în centrul atenției, ajutând oamenii să exploreze și să se perfecționeze cu scopul de a obține un loc de muncă de calitate. Astfel, sunt susținute în special întreprinderile mici și mijlocii, cărora li se oferă ocazia și instrumentele necesare pentru abordarea deficitului de competențe în UE.

Săptămâna Europeană a Tineretului 2024

O nouă ediție marca Săptămâna Europeană a Tineretului (SET) va avea loc în perioada 12-19 aprilie în toate țările europene sau participante la programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. SET (European Youth Week - EYW) este o inițiativă a Comisiei Europene, devenită deja tradiție, prin care sunt promovate implicarea, participarea și cetățenia activă a tinerilor.

Ediția din acest an va aborda subiecte importante pentru tineri (și nu numai), precum democrația și alegeri europene, mai ales în contextul organizării alegerilor europarlamentare din 6-9 iunie 2024.

Dacă organizați în perioada 5 - 26 aprilie 2024 activități cu și pentru tineri sau dacă doriți să promovați un eveniment care ar putea fi interesant pentru ei, aveți posibilitatea de a-l adăuga pe harta interactivă. Descoperiți mai multe detalii în Infokit-ul cu resurse utile pregătit de către ANPCDEFP.

Din cuprins:

  1. Știri. Evenimente. Perspective de învățare: ANPCDEFP, prezentă la „European Conference on Local Youth Work and Democracy” – Bruxelles, 20-23 februarie 2024
  2. Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Cluj YOUth Vote '24
  3. Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Campania #OurStories – schimbare prin Granturile SEE și Norvegiene —//— Performanță și calitate în stagiile de practică
  4. Învățământ universitar în Erasmus+: Evenimentul național „VotE+ for Tomorrow” - 19-21 aprilie 2024 —//— Și teatrul ajunge în Erasmus!
  5. Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Într-un colegiu teoretic se poate învăța tehnic —//— Erasmus+ 4IT deschide noi orizonturi pentru tinerii IT-iști—//— Gânduri și impresii din stagiul de pregătire practică Erasmus+
  6. Erasmus+ în învățământul școlar: Ferestre spre lume —//— Despre Includere și Diversitate, la Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea —//— Job-shadowing în Dobele, Letonia
  7. Educația adulților în Erasmus+: Informează-te!
  8. Tineret: Călătoria învățării și descoperirii prin DiscoverEU Inclusion —//— Ghidul „Metodologii și instrumente pentru stimularea participării tinerilor”
  9. Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite —//— Educație reproductivă și sexuală pentru tinerii din 11 județe
  10. Formator – Generator
  11. Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: Inclusion Meter - Evenimentele pe care le organizați sunt incluzive?
  12. Eurodesk România te informează
  13. Multilingv. Multicultural: Entrepreneurship Matters (E-MATES)
  14. Publicațiile Eurydice
  15. Vă recomandăm
  16. Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

ANPCDEFP, prezentă la „European Conference on Local Youth Work and Democracy” – Bruxelles, 20-23 februarie 2024

Reunind peste 300 de participanți, reprezentanți ai sectorului de tineret și autorităților locale din 36 de țări europene, evenimentul a adus în prim plan importanța calității activităților locale de tineret și implicării și participării tinerilor la nivelul comunităților.

Evenimentul a fost organizat ca parte din programul oficial al Președinției Belgiene a Consiliului Uniunii Europene, în parteneriat cu Agențiile Naționale de Tineret, prin intermediul celor două proiecte de cooperare strategică între agenții, „Europe Goes Local” și „Democracy Reloading”.

Alternând sesiuni plenare cu discursuri-cheie ale experților invitați, 30 de ateliere interactive și 15 vizite pe teren la organizații din Bruxelles, conferința a inspirat participanții cu bune practici de activități locale de tineret și a invitat la reflecție cu privire la legăturile dintre calitatea activităților de tineret, participarea cu sens a tinerilor la viața democractică și oferirea de spații publice în care tinerii se pot exprima și dezvolta.

Printre exemplele de bune practici prezentate s-au numărat:

  • Jong Lokaal Kabaal – centrul Globelink din Bruxelles propune un model de dialog sustenabil între tineri și decidenți cu rezultate concrete de influențare a deciziilor publice în 3 orase din Belgia.
  • Centrul de tineret mobil al municipalității din Toila, Estonia, creat cu implicarea directă a tinerilor.
  • Teatrul ”BRONKS” din Bruxelles – modele de proiecte artistice co-create cu copiii și tinerii dar și de implicare a tinerilor în deciziile teatrului, „You(-th) Take Over”.

ANPCDEFP este partener din anul 2020 în cadrul parteneriatului de cooperare strategică între agențiile de tineret, „Europe Goes Local”, cu angajamentul ferm de susținere a calității în sectorul de tineret. Carta Europeană privind Activitățile pentru Tineret, dezvoltată în cadrul „Europe Goes Local”, este disponibilă și în limba romănă aici, iar instrumentul „Changemakers Kit” completează Carta cu idei și moduri concrete de implementare a principiilor de bază privind calitatea, politicile de tineret și organizarea activităților de și pentru tineret.

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

O COMUNITATE. UN CADRU DE ÎNVĂȚARE. RESURSE. OPORTUNITĂȚI DE FORMARE. MATERIALE. VIZIBILITATE. CLIMAT POZITIV. ENERGIE BUNĂ.
#AMBASADORERASMUS VORBEȘTE CU ENTUZIASM DESPRE EXPERIENȚELE SALE ÎN PROIECTELE EDUCAȚIONALE EUROPENE ȘI DESPRE „CULTURA ERASMUS“ ÎN CARE A ÎNVĂȚAT ȘI A CRESCUT, ÎN ULTIMII 25 DE ANI. URMĂREȘTE-L ȘI SOLICITĂ-I SĂ-ȚI VORBEASCĂ DESPRE ACTIVITĂȚILE SALE ȘI DESPRE PROGRAMELE ERASMUS+ ȘI CORPUL EUROPEAN DE SOLIDARITATE.

Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.

Cluj YOUth Vote '24

În data de 13 martie 2024 a avut loc Cluj YOUth Vote’24 - un eveniment dedicat elevilor de liceu ce a avut ca scop principal informarea elevilor cu privire la alegerile europarlamentare ce vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024.

Evenimentul a fost unul apolitic și apartizan cu scop de informare din sursele oficiale ale PE şi a fost organizat de către Liceul Teoretic "Avram Iancu" Cluj-Napoca prin Programul EPAS- Şcoală-Ambasador a Parlamentului European şi Consiliul Județean al Elevilor Cluj, în parteneriat cu UBB Cluj-Napoca, ANPCDEFP şi înscris în seria evenimentelor marca "Săptămâna Europeană a Tineretului 2024." Au participat 130 de elevi din 6 licee din Cluj-Napoca şi Câmpia Turzii.

Invitații noştri, Andra Tănase, Formator ANPCDEFP şi Valentina Ciobanu, vicepreședinta Consiliului Tineretului din România, precum și cei patru elevi activ implicați în comunitatea clujeană: Bogdan Baciu, Codrin Lenghel, Renata Tothăzan şi Daria Ciufudean au vorbit despre importanța asumării de către tineri a dreptului de a vota informat.

Alături de liceenii participanți am încercat să găsim formula unui vot de calitate şi secretul motivării tinerilor de a se implica activ în acest proces. Concluzia tuturor a fost: vocea tinerilor contează! Prin vot, poți influența viitorul Europei și al tău propriu.

Alegerile europarlamentare sunt o oportunitate unică de a ne exprima opiniile și valorile. Mesajul nostru a fost: Informează-te și votează conștient pentru un viitor european mai bun în care tinerii să fie activ implicați şi interesele lor reprezentate!

Andreea Suciu, Ambasador Erasmus, Coordonator EPAS, Liceul Teoretic "Avram Iancu" Cluj-Napoca

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Campania #OurStories –schimbare prin Granturile SEE și Norvegiene

Lansam, în toamna lui 2017, primul apel pentru Mecanismul curent de finanțare prin Granturile SEE și Norvegiene. Acum, 6 ani mai târziu, privim la cele peste 200 de proiecte, în care s-au implicat sute de beneficiari din toate zonele geografice ale țării, posibile tocmai datorită acestei finanțări. Misiunea comună, aceea de a construi o Europă mai verde, mai democratică și mai incluzivă, a devenit o parte mai vie a realității noastre imediate, și datorită tuturor acestor inițiative transformatoare pentru oameni și comunități.

Știm că în spatele fiecărui succes mai nou sau care a devenit deja istorie se ascunde o poveste care așteaptă să fie spusă, o experiență care așteaptă să fie împărtășită. În acest scop, a fost gândită Campania #OurStories care se adresează tuturor actorilor care au creat împreună o schimbare, datorită Granturilor SEE și Norvegiene.

Povestea ta, inspirată de acțiunile profesorilor – agenți ai schimbării în educație sau de copiii romi și neromi care au descoperit universuri comune, alături de părinții și de profesorii lor, poate motiva nenumărați alți oameni să se alăture misiunii noastre. Poate că ești un student care a trecut prin momente WOW într-un program de mobilitate, într-o universitate norvegiană. Poate că faci parte dintr-o comunitate în care au apărut schimbări tangibile datorită eforturilor colective ale echipei de proiect. Poate că ești un profesor care și-a dat seama că este o parte importantă din călătoria spre cunoaștere a unui elev.

Fiecare poveste adaugă o nuanță tabloului european mai extins! #OurStories așteaptă să fie spuse și să aducă în atenția publicului mai larg esența Granturilor SEE și Norvegiene.

Obiectivul Campaniei #OurStories, condusă de Granturile SEE și Norvegiene, este de a prezenta și de a celebra rezultatele semnificative ale proiectelor finanțate. Prin povești captivante și relatări de succes, campania își propune să inspire, să informeze și să angajeze o audiență diversă în Statele Beneficiare și Donatoare și din întreaga Europă, evidențiind schimbările pozitive și efectele transformative ale inițiativelor lor.

Setul de instrumente pentru Campania #OurStories (ghidul de identitate vizuală).

Găsești informații și pe Facebook, Instagram, Twitter și LinkedIn.

Spune-ți povestea pe una dintre paginile tale (site instituțional sau personal, blog, alte canale de comunicare) însoțită de hashtag-urile #OurStories și #GranturiSEE și lasă-ne link-ul pe pagina noastră de Facebook.

Performanță și calitate în stagiile de practică

Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni, alături de partenerii Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni APLICAPROPOSTA LDA BragaMob (PT) – ESCOLA PROFISSIONAL DE BRAGA (PT) – António Ferreira Rito & Filhos (PT) – Casa das Jantes (PT), au implementat proiectul Performanță și calitate în stagiile de practică (2021-EY-PCVET-0024), ce a urmărit îmbunătățirea calității stagiilor de practică la agentul economic privind noile tehnologii în domeniul mecanică, pentru o inserție rapidă pe piața muncii.

Obiectivele specifice ale proiectului au constat în:

  1. Întocmirea a trei CDL-uri pentru domeniul mecanică care să asigure corelarea noțiunilor teoretice cu cele practice de la agentul economic.
  2. Îmbunătățirea cunoștințelor cadrelor didactice VET în ceea ce privește noțiunile teoretice și practice de la domeniul mecanică.

Pe durata de 5 zile a vizitei de studiu în Portugalia și care a fost organizată de Bragamob, cei 8 profesori VET au identificat cele mai bune practici și au învățat de la partenerii portughezi cum să îmbunătățească învăţarea prin practică la locul de muncă pentru elevii de la Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni, modul în care se face corelarea noțiunlor teoretice învățate la școală cu activitatea practică de la agentul economic. De asemenea, a participat și directorul școlii care a avut rolul de a acumula informații referitoare la managementul instituțiilor VET, la modul în care unitățile de învățământ colaborează cu agenții economici. Profesorul de limba engleză care a participat la proiect a avut rolul de a asigura activitatea de traducere și interpretariat pe parcursul vizitei. Cei trei reprezentanți ai operatorului economic la care elevii noștri desfășoară practica de specialitate și care au participat la mobilitate sunt managerul firmei, directorul tehnic și un tutore de practică. Aceștia au urmărit felul în care operatorii economici vizitați organizează activitatea cu elevii pe care îi primesc în unitate, parcursul elevilor după ce termina studiile, felul în care operatorii economici colaborează cu instituțiile școlare.

Produsele realizate pe parcursul derulării proiectului sunt: 3 CDL-uri noi pentru domeniul mecanică care să coreleze noțiuni teoretice privind noile tehnologii cu realitatea de la agentul economic (clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), 3 caiete de practică pentru CDL-urile propuse (clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), 3 teste de specialitate (clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), două chestionare pentru evaluarea stagiilor de pregătire practică (unul la începutul proiectului și unul la finalul acestuia).

Rezultatele învățării la nivelul resurselor umane (cadre didactice și reprezentanții agentului economic) sunt următoarele:

  • Creșterea interesului cadrelor didactice de a participa la stagii de formare;
  • Însușirea noținuilor teoretice specifice pentru utlizarea lor la agentul economic pe parcursul stagiilor de practică;
  • Îmbunătățirea calității învățării la locul de muncă;
  • Creșterea dimensiunii europene a liceului;
  • Creșterea eficienței stagiilor de practică;
  • Creșterea interesului elevilor pentru domeniul de pregătire;
  • Creșterea interesului elevilor pentru ocuparea unui loc de muncă în domeniul absolvit;
  • Creșterea eficienței stagiilor de practică la agentul economic;
  • Stabilirea de viitoare relații de colaborare și prietenie cu partenerii portughezi.

Rezultatele proiectului au un impact major prin corelarea cunoștințelor teoretice de la școală cu nevoile agentului economic privind noile tehnologii, îmbunătățirea calității stagiilor de pregătire practică atat la nivelul școlii, cât si la nivelul agentului economic, prin folosirea auxiliarelor întocmite pe parcursul proiectului, prin calitatea sporită a expertizei personalului care a luat parte la proiect si care este implicat în activitățile de învățare-predare cu elevii școlii profesionale.

Învățământ universitar în Erasmus+

Evenimentul național „VotE+ for Tomorrow” - 19-21 aprilie 2024

În perioada 19-21 aprilie 2024, Agenția Națională organizează în București evenimentul național „VotE+ for Tomorrow” cu tema promovării priorității de Participare la viața democratică, valori comune și angajament civic, cât și a importanței participării la vot în rândul studenților și tinerilor.

Evenimentul se înscrie în cadrul campaniei Săptămâna Europeană a Tineretului 2024 și este adresat studenților care sunt și reprezentanți ai asociațiilor/organizațiilor studențești din țară.

În cadrul evenimentului participanții vor putea: să facă schimb de experiențe și bune practici privind importanța participării și a mobilizării la vot a studenților cu alți participanți din alte asociații/ organizații studențești, să-și prezinte proiectele interne ale asociației/organizației pe care o reprezintă, să afle despre alte inițiative care vizează participarea tinerilor în procese democratice, să experimenteze tehnici și metode concrete de încurajare a participării tinerilor la viața democratică și să afle mai multe despre oportunitățile de mobilitate Erasmus+ pentru studenți și tineri, dar și despre activitățile de voluntariat și solidaritate din cadrul Corpului European de Solidaritate.

Tema este deosebit de importantă pentru tineri și studenți, mai ales în contextul organizării în România a alegerilor prezidențiale, parlamentare și locale, dar și la alegerile pentru Parlamentul European. De aceea, și ediția de anul acesta a Erasmus Open Doors (#EOD2024), care va avea loc în luna aprilie, va pune accentul pe înțelegerea importanței de a vota, indiferent dacă este la nivel local, național sau european, votul fiind o ocazie de a îți exprima punctul de vedere despre subiecte care contează pentru tine.

Invităm universitățile participante în programul Erasmus+ să se alăture inițiativelor Agenției Naționale și să organizeze activități care promovează implicarea, participarea la viața democratică, valorile comune și angajamentul civic al tinerilor pentru dezvoltarea de competențe sociale și interculturale, gândirea critică și educația în domeniul mass-media.

Și teatrul ajunge în Erasmus!

Sursă foto: Jeanette Bak Photography

Raluca Urea lucrează la Theaterhaus Stuttgart ca asistent de regie și secretar literar dar are și atribuții legate de buna desfășurare a spectacolelor programate să se joace în fiecare seară. Stagiul de practică pe care l-a desfășurat la Viena, în 2013, i-a determinat cariera artistică și profesională de mai târziu. „O perioadă de mare inspirație” pentru ea, despre care povestește în rândurile de mai jos:

Când și unde ai fost studentă Erasmus, cât a durat mobilitatea și ce rol a avut această experiență mai târziu, în viața ta?

Am făcut practica Erasmus în timpul Masterului în Educație Teatrală de la UNATC, în 2013. Instituția la care am fost se numește „Teatrul vienez de copii” din Viena, în cadrul căreia deja lucram de câțiva ani, în filiala din București. Stagiul de practică a durat trei luni, iunie-august 2013 și pentru mine a reprezentat concretizarea ideii de îmi continua munca de actor și pedagog teatral în afara României.

A fost prima dată când plecai de acasă singură pentru mai multe săptămâni?

Nu, era un lucru obișnuit pentru mine să călătoresc pentru lucru sau în interes personal. Nu eram singură, am plecat împreună cu o colegă foarte dragă, care participa la același program de master, iar “Teatrul Vienez de Copii” îmi era cunoscut din colaborarea ce dura deja de câțiva ani, în România.

Ce ți s-a părut cel mai frumos, cel mai neobișnuit și cel mai greu pe parcursul mobilității?

Cel mai neobișnuit a fost când mi-a fost repartizată poziția de Make-up artist și Hairstylist în cadrul producției anuale a Teatrului Vienez. Nu îmi imaginam ce aș putea face eu în cadrul acelui departament și nici că aș fi avut vreo aptitudine pentru așa ceva. A trebuit să învăț repede și să-mi fac treaba foarte bine, într-un timp foarte scurt. Acum este una dintre experiențele pe care mi le aduc aminte cu mare drag din acea vară și care m-a ajutat pe parcursul carierei, când a trebuit să fac același lucru, în cadrul altor proiecte.

Cel mai greu a fost pentru mine să mă supun unor reguli și unui program de lucru care nu erau stabilite de mine. Lucram de câțiva ani ca freelancer în România, dar de data aceasta a trebuit să urmez structura practicii dată de Erasmus și de cerințele instituției cu care colaboram în Viena.

Cel mai frumos lucru a fost faptul că am putut să trăiesc în cultura și limba locală, la un nivel autentic. Locuiam la localnici, lucram cu ei, făceam cumpărăturile în același cartier, mă plimbam prin oraș și participam la evenimente, ca un localnic. Nu eram turist. A fost o perioadă de mare inspirație pentru mine, din punct de vedere artistic și personal.

Sursă foto: ACTS on Campus

Privind înapoi, ce crezi că ai fi avut nevoie să știi înainte de a pleca?

Cred că ar fi trebuit să mă informez mai bine despre birocrația Austriei și a stagiului la care urma să particip, cum ar fi: structura zilelor de lucru, alocarea fondurilor de la Erasmus, limitele programului.

Ce ai recomanda unui student la teatru care nu este hotărât să plece să învețe sau să facă un stagiu într-o altă țară, prin Erasmus?

Să plece într-un stagiu Erasmus.

Cu ce rol din teatru (sau film) ai asocia experienței de atunci?

Asociez această experiență cu un întreg film chiar: „Before sunrise” din 1995, cu Julie Delpy și Ethan Hawke în rolurile principale. Acțiunea filmului se petrece în Viena și știu că mi-am mulat toată experiența practicii după geografia acțiunii din film. Am mers pe urmele protagoniștilor prin toate locurile din Viena care apăreau în povestea lor și toată experiența mea din practică a căpătat un iz magic de film.

Mulțumesc mult pentru interviu!

Mulțumesc și eu și mult succes în tot ce faci!

Un interviu realizat de Ileana Racoviceanu

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Într-un colegiu teoretic se poate învăța tehnic

În urmă cu trei ani, catedra de informatică a Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” Ploiești a propus elevilor implicarea într-un club de robotică observând interesul acestora pentru explorarea unor domenii noi și în același timp, ponderea redusă a posibilităților de aplicare practică a cunoștințelor teoretice. În comunitatea noastră sunt puțini specialiști în domeniu și abia în ultimul timp au apărut câteva inițiative private. Nu sunt nici instituții cu care școala să poată colabora, astfel încât profesorii și elevii să beneficieze de sprijin gratuit sau sponsorizat, competent și calificat în domeniu. Soluția au fost oportunitățile oferite de proiectele Erasmus+!

Știam de proiectele Erasmus+ mai mult de la colegii din alte școli, era un teren neexplorat! Știam de experiențe Comenius individuale ale unor colegi. Dar... Ne-am strâns o echipă care a început să citească cu profunzime Ghidul Aplicantului, am strâns nevoile de formare ale colegilor, nevoile de învățare ale elevilor și ne-am propus obiective care să le răspundă. Primul nostru proiect aprobat, „Învață creativ în context european”, ne-a motivat extraordinar. Profesorii care au participat la mobilități au început să facă lucrurile altfel. Ajutorul Agenției Naționale a venit constant, susținut și am simțit de fapt un parteneriat către succes. Am dezvoltat capacitatea de lucru în echipă, toleranța, capacitatea de înțelegere a importanței diversității și a incluziunii, abilitatea de a comunica într-o limbă străină de circulație internațională și de a depăși barierele impuse de limbă, de apartenența la o națiune și de propriile prejudecăți. Au urmat mai multe colaborări în proiecte Erasmus+ ca parteneri în KA229.

Am obținut Acreditarea VET studiind nevoile de formare ale elevilor de la profilul matematică-informatică. Mulți elevi de la acest profil fac naveta în fiecare zi pentru a ajunge la școală, elevi care au burse sociale, provin din familii monoparentale sau au părinții plecați în străinătate. Elevii învățau teorie, numărul de locuri în clubul de robotică era limitat și era necesar stagiul practic de aplicare a noțiunilor teoretice acumulate.

Astfel, Acreditarea Erasmus+ VET deschide oportunitatea de a răspunde nevoilor elevilor, beneficiind mult mai simplu de finanţarea în cadrul Programului Erasmus+ Acţiunea Cheie 1 pentru perioada 2021-2027. Primul an de finanțare (iunie 2022 – august 2023) a reprezentat o mare provocare. Modul de gestionare al proiectului era diferit față de proiectele desfășurate până în acel moment. Stagiul practic trebuia să aducă plus valoare!

Obiective noastre din acreditare:

  • Dobândirea unei experiențe practice prin participarea la stagii de pregătire în domeniul roboticii și digitalizării a elevilor din clasele cu profil matematică-informatică;
  • Formarea competențelor profesionale pentru cadre didactice care predau disciplinele informatică și fizică pentru însușirea unor metode adecvate, moderne de predare/învățare în domeniul roboticii și al digitalizării.

Stagiul de robotică pentru elevi s-a desfășurat de-a lungul a trei săptămâni, pe diferite teme, la partenerul responsabil cu formarea profesională Esmovia, Sistema Practices S.I., Valencia, Spania. Temele abordate pe parcursul stagiului au vizat: Robotică educațională pentru învățarea sistemelor automate și programare, Fundamentele microcontrolerelor Arduino, Programarea codului, Utilizarea Arduino pentru fizică și matematică, Reprezentări grafice și calcule, Procesare și management de date, Proiecte de robotică.

Participanții au fost încurajați să producă, în diferitele secțiuni ale stagiului, un produs final. Toate activitățile au fost concepute astfel încât să promoveze colaborarea și comunicarea între elevi, să stimuleze gândirea critică și creativitatea și să permită participarea activă și lucrul în echipă, conducând la o motivație internă și externă sporită.

Grupul țintă – participanții la stagiul VET au fost 15 elevi de la profilul matematică-informatică care la finalul liceului pot obține certificat profesional în domeniul informaticii – Atestatul în informatică. Din grupul de stagiari au făcut parte șapte elevi cu oportunități reduse. În estimarea numărului de elevi am avut în vedere și cinci membri ai clubului de robotică care i-au pregătit pe colegii lor la întoarcerea din mobilitate și au prezentat, fiecare în clasa din care face parte, cunoștințele dobândite.

Cursul „Educative Robotics and Coding with Arduino” pentru profesori (șase profesori de informatică și inginerul de sistem) s-a desfășurat tot la partenerul Esmovia, Sistema Practices S.I., Valencia, Spania. Temele abordate au fost: Introducere în robotică, sisteme automate, de control și limbaje de programare, Utilizarea Mblock pentru codarea microcontrolerelor Arduino, Utilizarea Mblock pentru programarea roboților, Aplicații de robotică în clasă: roboți și experimente de fizică pentru școală.

La activitatea de job-shadowing au participat doi profesori de fizică și s-a desfășurat în mai multe școli din Valencia. S-au făcut asistențe care au în curricula lor cursuri de robotică și programare începând de la vârstă mica (6 – 7 ani) până la nivel liceal.

Mobilitatea a avut și o componentă cultural – lingvistică. Elevii și profesorii au vizitat cele mai importante atracții turistice și culturale din Valencia. Au învățat despre cultura locală și și-au exersat abilitățile de comunicare în limba engleză.

Diseminarea proiectului s-a realizat în consiliul profesoral, la întâlniri ale profesorilor de informatică și fizică din alte școli, dar și pe paginile:

Câteva din rezultatele noastre:

  • Profesorii de informatică au propus și au implementat opționalul inspirat din stagiul de curs, „Robotică”, pentru elevii de liceu, care a devenit un punct de reper și de atracție a elevilor în oferta educațională a școlii.
  • Profesorii de fizică au realizat opționalul interdisciplinar „Omul - sistem biofizic” ce cuprinde capitol de protezare robotizată.
  • La nivelul școlii s-a înființat al doilea club de robotică care de-a lungul anului a avut rezultate bune în competițiile la care a participat. Elevii mentori ai clubului au fost dintre participanții la stagiul de practică Erasmus+ VET.

De ce este important proiectul?

  • Elevii și profesorii participanții la mobilitate au obținut certificate de participare de la partenerul de formare, certificatele Europass Mobility și au câștigat experiență în activitatea de mentorat;
  • Profesorii de informatică și fizică și-au dezvoltat competențele profesionale, au învățat modalități noi de abordare interdisciplinară a disciplinelor pe care le predau;
  • Pregătirea la standarde ridicate a elevilor și existența certificatelor doveditoare vor permite acestora să-și completeze CV-ul pentru înscrierea la instituții de învățământ superior de profil în țară sau în străinătate, ceea ce va conduce la o inserție rapidă pe piața muncii;
  • Conștientizarea apartenenței la U.E. și alinierea la normele europene pentru a deveni buni cetățeni europeni implicați activ în viața comunității.

În urma analizei rezultatelor proiectelor Erasmus+ la care școala noastră a participat, s-a constatat ca prin implicarea unui număr mai mare de participanți, efectele pe termen mediu și lung ale proiectelor sunt extraordinare, nu doar prin numărul crescut de activități, ci și prin schimbarea de atitudine a celor implicați direct în proiecte care „contaminează” , generând astfel o schimbare de paradigmă.

Prof. Elena Irina Popescu, Responsabil implementare VET, Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” Ploiești

Erasmus+ 4IT deschide noi orizonturi pentru tinerii IT-iști

O aventură intelectuală și culturală de neuitat, proiectul Erasmus+ 4IT a fost un prilej pentru 74 de tineri și 8 profesori entuziaști de a explora noi orizonturi în domeniul IT, învățând direct din dinamica și rigorile pieței muncii europene. Sprijinit de un grant de 184.048 euro din partea Comisiei Europene, acest proiect a conectat patru colegii naționale (C.N. „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău, coordonator, C.N. „Costache Negri” din Tg Ocna, C.N. „Roman Vodă” din Roman, C.N. „Ferdinand I” din Bacău) într-un efort comun de a depăși barierele convenționale ale educației și a încuraja un schimb valoros de cunoștințe și experiențe.

Periplul educațional a inclus trei destinații: Cipru, Spania și Portugalia, fiecare oferind participanților o paletă diversă de oportunități de învățare, de la dezvoltarea competențelor profesionale la imersiunea în alte culturi europene.

Mobilitatea în Spania 09-23 aprilie 2023

La firma Arcan Studios, din Granada, am învățat să creez site-uri de comerț electronic și jocuri 2D. Această experiență unică mă va ajuta foarte mult, deoarece am descoperit cum e să lucrezi la o firma IT și am căpătat experiență în domeniu. Este ceea ce-mi doresc sa fac și în facultate. - Antal Beatrice Estera, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”
Tutorii de practică, Juan și Akira, au fost foarte deschiși, prietenoși, răbdători și ne-au învățat lucruri foarte interesante legate de Unity, Inkscape, Wordpress și strategii de marketing, ceea ce mi s-a părut foarte aplicat, interesant și folositor. Cred că aceasta experiență m-a ajutat să descopăr o altă latură a domeniului IT și mi-a deschis noi orizonturi, fiindu-mi de folos atunci când voi opta pentru o carieră în acest domeniu. - Gavril Laura-Elena, elevă la Colegiul Național „Roman Vodă”
Am cunoscut oameni frumosi, de la colegi din alte licee, profesori însoțitori și tutori până la elevi din alte tari veniți în alte proiecte Erasmus+. Am vizitat Sevilla, am făcut turul cartierului Albaycin și am vizitat Science Park. Cel mai folositor aspect al mobilității a fost faptul că ne-am descurcat, de cele mai multe ori singuri, într-o tară străină, unde cei mai mulți dintre noi nu au mai fost niciodată. - Maciuc Medeea Teodora, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”
Experiența culturală, profesională și personală a fost la superlativ! Multe din jocurile de socializare, vizitele la diferite obiective turistice, managementul mobilității mi-au îmbunătățit abilitățile lingvistice, de organizare a unei astfel de mobilități, de receptare a valorilor cultural-istorice din alte zone ale Europei, dar și de interacțiune cu grupuri străine, aflate în mobilitate. - Profesor însoțitor Zărnescu Nicoleta de la Colegiul Național “Ferdinand I”

Mobilitate Braga, Portugalia, 23 mai – 6 iunie 2023

Experiența din Braga a fost una de neuitat. De la firma de stagiu, PAQ - Equipamento de Escritório, am învățat foarte multe despre flexibilitatea utilizării Wordpress - pentru crearea unui website simplu de prezentare sau a unui magazin de comerț electronic, sau chiar portaluri complexe. Am realizat că adevărata mea înclinație este spre domeniul IT și imi doresc să explorez și să cunosc cat mai multe culturi. - Oiță Diana-Elena, elevă la Colegiul Național “Costache Negri”
Experiența Erasmus m-a învățat să fiu mai independentă, să mă adaptez rapid la schimbări și să iau decizii înțelepte în situații noi și provocatoare. Erasmus+ mi-a oferit nu doar oportunitatea de a călători și de a învăța, ci și de a crește și de a mă dezvolta profund, atât personal cât și profesional. Am invatat enorm trecand prin emotiile selectiei, prin adaptarea la stagiul de practica, la a trai departe de casă. A fost uimitor să mă conectez cu oameni din diferite culturi și să împărtășesc experiențe și perspective unice. Am cunoscut oameni minunați din întreaga Europă și am legat prietenii care vor dura, sper, o viață întreagă. - Șerban Teodora-Cristiana, elevă la Colegiul Național “Costache Negri”
Erasmus+ 4IT a fost o oportunitate unică prin care am cunoscut oameni frumoși. Am avut șansa să îmi cunosc elevii dincolo de școală! Ca profesor este esențială dezvoltarea unei relații autentice cu elevii tăi. Am aflat ce le place și ce nu le place, ce vor să facă și de ce, am descoperit lucruri la care nu m-aș fi gândit niciodată. Impactul acestui proiect asupra mea a fost semnificativ: m-a determinat să ies din zona de confort, m-a făcut să gândesc dincolo de școală și să îmi lărgesc orizonturile. - Profesor însoțitor: Oancea Negoiță Cecilia de la Colegiul Național “Costache Negri”

Mobilitatea în Cipru 11-24 iunie 2023

Am învățat Wordpress și CSS la firma noastră de stagiu, Lazarou ICT Professionals. Cel mai interesant aspect, dar și cel mai provocator mi s-au părut partea de Responsive Web Design. După experiența Erasmus, sunt hotarâtă să urmez o carieră în web development. Înainte, eram setata pe partea de programare, back-end, dar acum și front-endul mi se pare foarte atractiv. - Iacob Alexandra, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”
M-au impresionat atât oamenii direct implicați în organizarea proiectului nostru cât și colegii și localnicii, foarte deschisi și dispuși să ne ajute. Sunt sigură ca aceasta experiență mă va ajuta pe viitor, deoarece am invățat multe lucruri legate de domeniul IT, de care voi avea nevoie în viitorul apropiat, cât și soft skills, cum ar fi a comunica mai eficient în cadrul unei echipe sau respectarea unor termene limită. - Bondoc Ștefana, elevă la Colegiul Național „Roman Vodă”
Am realizat cât de distractivă poate fii informatica atunci când este lucru în echipă. Am reușit să cunosc persoane care m-au ajutat să iau decizia finală în legătură cu viitorul meu, care va fi bazat pe IT. Orașul Paphos din Cipru este de-a dreptul special. - Calapod Ștefan-Vinci, elev la Colegiul Național “Ferdinand I”
Proiectele Erasmus+ la care am participat în ultimii ani vin să umple un gol în școala românească: raportarea la lumea reală, la sistemele de educație din alte țări, la piața muncii în care elevii noștri vor intra în curând. Faptul că proiectul s-a adresat în primul rând elevilor cu oportunități reduse a fost un mare plus al acestuia. Pentru mulți dintre ei acesta a fost primul zbor cu avionul și prima vizită într-o țară străină, iar stagiul de practică la firma Lazarou ICT Professionals i-a asigurat că au competențele IT necesare în acest domeniu atât de competitiv. Am vizitat împreună temple și biserici despre care învățăm la istorie (templele lui Apolo, Dionisos, biserica Sf Gheorghe, Coloana Sf Pavel etc), orașele Paphos și Limassol și am văzut Mediterana. Această experiență de neuitat va fi, pentru elevi, o confirmare a direcției profesionale alese, iar pentru profesori, un exemplu de bune practici. - Laslău Gabriela-Geanina – profesor insotitor de la Colegiul Național “Ferdinand I”

Suntem mândri de realizările elevilor nostri și știm că Erasmus+ 4IT va influența alegerile lor de carieră viitoare. Feedbackul participanților demostrează că această odisee educațională a fost mai mult decât suma experiențelor individuale. A fost o călătorie în dezvoltarea de abilități, în descoperirea de sine și construirea de relații autentice și în îmbrățișarea diversității culturale. Erasmus+ 4IT a fost o punte între teorie și practică, între local și european, oferind participanților o perspectivă extinsă asupra posibilităților lor viitoare. Prin îmbinarea educației cu aventura, tinerii au avut oportunitatea de a se dezvolta nu doar ca profesioniști în domeniul IT, ci și ca cetățeni ai lumii, pregătiți să navigheze complexitatea și diversitatea societății globale.

Prof. Popa Diana, Coordonator proiect, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”

Gânduri și impresii din stagiul de pregătire practică Erasmus+

În perioada 4-17 iunie 2023, 35 de elevi ai Colegiului Administrativ Iași au beneficiat de un stagiu de două săptămâni de pregătire practică desfășurat în Franța, pe Coasta de Azur, Nisa. Proiectul Erasmus+, derulat sub acțiunea cheie 1: Mobilitatea persoanelor în domeniul educației și formării profesionale din cadrul acreditării VET. Stagiul s-a desfășurat în cadrul a opt companii de practică din domeniile economiei sociale și solidarității, energiei regenerabile și dezvoltării durabile. Elevii au avut posibilitatea de a descoperi, pe parcursul acestei experiențe, cultura și specificul locului, îmbogățindu-și orizontul cunoașterii atât în sferă profesională, prin îmbunătățirea competențelor specifice domeniului economic, sau prin îmbunătățirea abilităților de exprimare într-o limbă străină, cât și în sfera culturală sau cea legată de interacțiunea socială. Imersiunea profesională și interculturală a facilitat, astfel, o reală deschidere pentru elevii școlii către spațiul european.

Avantajele participării la programul Erasmus+ s-a concretizat, pentru beneficiari, nu doar în valorizarea achizițiilor și înțelegerea diversității, ci și în sedimentarea treptată a experienței lor, astfel încât aceștia au împărtățit, după o perioadă de timp, în clasa a XI-a, sub forma unui testimonial, câteva aspecte din experiența lor și schimbările care s-au produs în urma participării la stagiu.

Mă numesc Iustin, elev în clasa a XI-a G din cadrul Colegiul Economic Administrativ Iași. Anul trecut, în clasa a X-a, am participat la un proiect de mobilitate, Erasmus+, în cadrul economiei sociale. Împreună cu colegii mei de liceu, am plecat la Nisa, Franța, urmând să avem parte de o experiență inedită, culturală, socială și educațională, ce ne-a îmbogățit cunoștințele din domeniul în care am activat, dar și cunoștințele noastre despre cultura și patrimoniul francez, dar a întărit și legăturile dintre noi. Am fost găzduiți de niște familii primitoare, iar la compania unde am fost repartizați, numită API Provence (o companie ce se ocupă cu locuințe sociale și subvenționate de guvern), am fost împreună cu încă 5 colegi. Am fost repartizați la filiera care se ocupă de refugiați, unde am interacționat cu diverse persoane din colțuri ale lumii precum Madagascar, Afghanistan, Spania, Yemen, India, etc. Am lucrat cu documente, precum și cu oameni, am aflat despre departamentul financiar al firmei și am învățat lucruri noi zi de zi. Alături de colegii de stagiu și de profesorii coordonatori, am reușit să vizităm locuri frumoase din Nisa și împrejurimi, cu o cultură impresionantă. Am vizitat, de exemplu, o casă muzeu ce fusese a unei familii nobile din Malta, Muzeul de artă modernă și am ajuns și pe colina orașului. Un vis care mi s-a împlinit a fost și să ajung la Monaco. Pot spune că această experiență a stagiului de practică m-a schimbat în bine, făcându-mă mai independent, mai sociabil și cu o cultură mai bogată. Sper că aceasta să nu fi fost ultima experiență într-un cadru european de învățare și mi-aș dori să participi la un stagiu și în viitor. (Iustin, clasa a XI-a)
Prima oară când am aterizat în Nisa, am fost foarte emoționată și entuziasmată de noua experiență ce urma să înceapă. Eram foarte curioasă de familia la care vom sta și cum ne vom înțelege cu aceasta. Familia la care am stat a fost foarte primitoare și ne-am înțeles foarte bine din prima clipă! Compania noastră de practică dezvolta numeroase proiecte pentru a răspunde nevoilor teritoriului, dar mai ales pentru a-și continua lupta în susținerea persoanelor aflate în situații de izolare și excluziune și astfel să promoveze integrarea socială prin locuințe. Aici am întâlnit oameni minunați și foarte calzi și pot spune că am învățat multe lucruri utile în aceste două săptămâni precum: crearea de postere pentru promovarea firmei pe rețelele social-media, completarea documentelor specifice (facturi,chitanțe), efectuarea situației contabile in Excel și multe altele. Am vizitat, de asemenea, multe obiective turistice frumoase precum:le Colline du Chateau, Place Masséna, Èze Village,Monaco. Ultima noastra zi la locul de practică s-a terminant in lacrimi. Am întâlnit oameni buni și dedicați, iar despărțirea a fost grea. A fost o experiență minunată care a ajutat atât la formarea mea pe plan personal, cât și profesional. (Delia, clasa a XI-a)
Participarea mea la programul Erasmus a fost o experiență transformatoare! Am descoperit culturi noi, oameni din mai multe colțuri ale lumii și am avut oportunitatea de a studia într-un mediu international. În perioada stagiului de practica,în Nice, am acumulat cunoștințe noi care mă vor ajuta pe viitor. Pe perioada stagiului de practică am avut oportunitatea de a participa chiar la câteva ore de curs pentru învățarea limbii franceze predate la Université Côte-d'Azur pentru oamenii din Ucraina. Tot programul de mobilitate în Franța a fost minunat, mi-am făcut prieteni, am descoperit locuri extraordinare și am aflat multe lucruri interesante la practică. Sunt recunoscătoare ca am putut participa la acest proiect și recomand tuturor elevilor sa treacă prin această experiență care e de neuitat! (Ioana-Beatrice, clasa a XI-a)
Participarea la programul Erasmus+ a reprezentat pentru mine o experiență memorabilă! Timp de două săptămâni, am avut oportunitatea de a trăi și studia într-un mediu multicultural, îmbogățindu-mi cunoștințele și perspectiva asupra lumii. Această experiență a contribuit semnificativ la dezvoltarea mea profesională și personală. Implicându-mă în diferite inițiative comunitare la locul de practică, am avut șansa să aduc contribuții semnificative la societatea gazdă Secours Populaire Francais și să-mi dezvolt abilitățile de leadership și comunicare. Pot spune ca din această experiență minunată a fost zilnic plină de noi provocari utile si de surprize plăcute. Spre exemplu, mie cel mai mult in stagiul de practică mi-a plăcut faptul că pe zi ce trecea reușeam să comunic mai bine, sa vorbesc din ce in ce mai bine în franceză, nu doar în engleză. Am avut parte de experiențe importante la locul de practică, dar și explorarea culturală a fost un alt aspect remarcabil. Am avut ocazia să descopăr tradițiile, obiceiurile și gastronomia din Nisa, construind legături puternice cu localnicii și colegii de program. În concluzie, programul Erasmus+ nu a fost doar un schimb academic, ci o călătorie de autodescoperire și de îmbinare a diversității culturale. Această experiență unică a marcat profund traiectoria mea educațională și m-a pregătit pentru viitor. (Ana-Maria, clasa a XI-a)
Din perspectiva mea, experiența Erasmus a fost cu adevărat captivantă și formativă. Participând la un stagiu de practică într-un mediu internațional, am avut oportunitatea de a învăța nu doar profesional, ci și personal. Interacțiunea cu colegi din diverse culturi a deschis orizonturi noi și a contribuit semnificativ la dezvoltarea mea interculturală. Beneficiile stagiului de practică în cadrul programului Erasmus au fost numeroase. Am avut sansa de a lucra într-un mediu profesional diferit, de a aplica cunoștințele dobândite într-un context real și de a dezvolta abilități practice esențiale pentru cariera mea viitoare. Experiența a consolidat nu doar competențele mele tehnice, ci și abilitățile de adaptare și comunicare într-un mediu multicultural. În concluzie, experiența Erasmus m-a îmbogățit nu doar profesional, ci și personal. A fost un parcurs plin de provocări, dar și de satisfacții. Stagiul de practică m-a motivat să explorez mai mult și să fiu deschisă la noi oportunități. Este cu siguranță o etapă definitorie în parcursul meu academic și profesional. (Aida, clasa a XI-a)
Am avut ocazia de participa într-un stagiu de practică într-o firmă numită ”La Ressourcerie de la Fondation de Nice ”, cu un obiect de activitate mai puțin întalnit în România și anume reciclarea și renovarea obiectelor de mobilier sau obiecte destinate inițial la fier vechi. În cadrul firmei am avut ocazia de a folosi creativitatea pentru a crea bijuterii din materiale reciclate și a confecționa eșarfe. Alte activități desfășurate în cadrul firmei sunt: sortarea cărților și hainelor donate, facing în magazin. De asemenea, am învățat cum se întocmește o factură și am avut oportunitatea chiar de a întocmi una în programul Excel. Am văzut care sunt documentele primare în firma franceză: facturi, state de salarii, fișiere de inventariere și gestiunea stocurilor de mărfuri. Pe lângă faptul că am învățat cum funcționează o firmă, am cunoscut multe persoane din cadrul companiei, dornice să ne ajute pe tot parcursul stagiului. Am dobândit multe abilități folositoare pe decursul stagiului precum: punctualitate, adaptabilitate, lucru în echipă și seriozitate. După programul de practică am vizitat multe obiective turistice, alături de profesorii însoțitori, precum: Musee Lascaris, Villefranche sur Mer, Colline du Chateau, Eze Village și celebrul oraș Monaco. A fost o experiență minunată și de neuitat, din care am avut de învățat multe. (Maria-Teofana, clasa a XI-a)
În cadrul stagiului de practică din Nisa, am avut parte de o experiență frumoasă, plină de amintiri. Am avut oportunitatea de a cunoaște o altă cultură. Prin aceste rânduri îmi doresc să vă împărtășesc câteva din trăirile mele. La Secours Populaire am fost integrați în activități practice și lingvistice, oferindu-ne experiența de a ne dezvolta pe plan personal și profesional. Echipa a fost înțelegătoare și atenta cu noi întegrându-ne foarte repede și sprijinindu-ne nevoile. Am avut ocazia să lucrăm și cu persoane de diferite culturi, de unde am învățat diferite jocuri, proverbe, ghicitori dar și tradiții specifice zonei din care provin. În cadrul stagiului am întâlnit foarte multe persoane cu povești de viață copleșitoare, oameni care fugeau de război, oameni care au rămas pe străzi, vorbind cu fiecare în parte și aflandu-le poveștile de viață, nici nu realizam când trecea timpul. Pe lângă experiența culturala am acumulat noi cunoștințe peofesionale. Ne-am îmbunătățit lucrul în echipă, calitățile organizatorice, competențele lingvistice și cele digitale. Pe lângă aceste competențe am îmbunătățit și competențele gastronomice, învățând rețete locale cu produse la îndemână. În concluzie experiența din cadrul stagiului de prctică de la Secours Populaire- Nisa a fost una plină de lecții noi, oameni noi, locuri noi, culturi noi. A fost o experiență ce cu siguranță dacă aș avea ocazia aș repeta-o. (Ștefania-Gabriela, clasa a XI-a)
În cadrul stagiului de practică Erasmus realizat la organizația Secours Populaire din Nisa am avut parte de o experiență inedită și de neuitat.Aș dori să vă împărtășeșc prin aceste rânduri câteva din activitățile și amintirile mele din cadrul proiectului. Prin intermediul asociației am participat în activități interactive și lingvistice,ajutându-mă să mă dezvolt profesional și cultural.Echipa cu care am lucrat în asociație ne-a primit cu brațele deschise, fiind cooperativă și dispusă să ne ajute când aveam nevoie. Am avut ocazia să interacționez cu diferite tipuri de comportament și persoane de diferite culturi de unde am învățat diferite jocuri,proverbe,ghicitori și obiceiuri. În timpull liber am profitat de vremea frumoasă și am explorat principalele atracții turistice, care m-au impresionat plăcut, atât vizual cât și în funcție de istoria pe care o ascund. Faptul că am fost cazată la o familie m-a ajutat să am parte de o experiență gastronomică aperte alături de obiceiurle localnicilor. Pe lângă experiența culturală am acumulat noi cunoștințe profesionale. Mi-am îmbunătățit capacitatea de a lucra în echipă cu persoane noi, calitațile organizatorice, cele lingvistice și competențele digitale, lucrând pe site-ul asociației.În același timp am observat cât de importantă este adaptabilitatea,încrederea în sine și capacitatea de a te descurca în situații noi. În concluzie experiența din cadrul stagiului de practică de la Secours Populaire- Nisa a fost una plină de lecții noi, oameni noi, locuri noi, culturi noi. A fost o experiență ce cu siguranță dacă aș avea ocazia aș repeta-o. (Bianca-Elena, clasa a XI-a)
Stagiul de practică în Nisa, Franța a fost o experiență remarcabilă care mi-a deschis orizonturile și mi-a oferit o perspectivă nouă asupra mediului profesional internațional. Lucrând într-un cadru cultural divers și vibrant, am avut ocazia să colaborez cu profesioniști talentați și să învăț într-un mediu stimulant. Încă de la început, atmosfera prietenoasă și profesională m-a făcut să mă simt binevenită. Echipa cu care am lucrat s-a dovedit a fi extrem de receptivă și dispusă să împărtășească cunoștințe și experiență. Am avut șansa de a participa la proiecte captivante, care mi-au dezvoltat abilitățile și m-au familiarizat cu un mediu economic într-un context internațional. Explorând Nisa în timpul liber, am fost captivată de frumusețea sa arhitecturală și de atmosfera sa boemă. Această experiență nu a fost doar o oportunitate de învățare profesională, ci și un prilej de a descoperi cultura franceză și de a întâlni oameni minunați. În concluzie, stagiul meu în Nisa a fost un capitol memorabil în dezvoltarea mea profesională și personală, aducând cu sine nu doar cunoștințe noi, ci și amintiri neprețuite și prietenii durabile. (Ioana-Ilinca, clasa a XI-a)

Erasmus+ în învățământul școlar

Ferestre spre lume

Anul 2 al Proiectului de Acreditare în domeniul educației școlare, finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+ 2021-2027, a cuprins participarea la mobilități de formare, în străinătate, atât a profesorilor (job shadowing), cât și a elevilor de la Școala Gimnazială Andrei Șaguna, Toplița-Harghita, în oraşul Manavgat, regiunea Antalya, Turcia, la Șule Muzaffer Büyük Meskeki ve Tenkik Anadolu Lisesi, în perioada 29.05-03.06.2023

Erasmus nu este o simplă excursie într-o altă țară, este o experiență de viață.

Această experiență, este definitorie pentru cunoaștere, autocunoaștere, intercunoaștere, pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale, dar și pentru formarea abilităților lingvistice în noul cadru de referință European.

Pentru mobilitatea de grup a elevilor, activitatea s-a desfășurat în școala gazdă la Șule Muzaffer Büyük Meskeki ve Tenkik Anadolu Lisesi. Pe parcursul celor 5 zile, s-au desfășurat activități care au vizat instrumente digitale de lucru, în echipă, practici ecologice concentrate pe dezvoltarea unui comportament responsabil față de mediu, prezentarea istoriei, culturii și tradițiilor celor două țări partenere. Elevii au asistat la ore de matematică, biologie, istorie, gastronomie. Au participat la activități practice, în cadrul orelor, luând contact cu modul de învățare, predare, evaluare din sistemul de învățământ din Turcia.

În cadrul vizitelor culturale, elevii români împreună cu elevii turci, au descoperit puncte de interes turistic, utilizând diverse instrumente și descrierea obiectivelor prin indicii precise. Pe parcursul activităților, copiii din România au interacționat cu copiii din Turcia, fiecare având păreri și convingeri conturate în context culturale diferite. Au învățat să accepte și alte puncte de vedere și să trateze diferențele cu respect. Activitățile și atelierele la care au participat, au creat o conexiune între copii. Aceștia și-au exersat capacitățile de comunicare în limba engleză și nu numai, fiecare a reușit să învețe cuvinte din limba țării partenere.

Trei profesori din școala noastră au participat la activități de job shadowing la Șule Muzaffer Büyük Meskeki ve Tenkik Anadolu Lisesi, efectuând asistențe la ore, pe diferite discipline și arii curriculare: matematică, fizică, biologie, limba engleză, limba turcă, gastronomie, activități cu elevii cu CES, ateliere STEM și ateliere de artă dramatică, pantomimă și pictură. Acest lucru a reprezentat o oportunitate binevenită atât de învățare cât și de împărtășire a experiențelor. Învățarea de metode și tehnici noi și aplicarea acestora în procesul de învățare, digitalizarea resurselor de învățare sunt exemple de bune practici cu care am luat contact, alături de colegii turci.

Activitatea de job shadowing a fost organizată astfel încât informația să vină treptat, permițându-ne să identificăm resurse pentru exercițiu. Profesorii români au aflat despre sistemul de educație din Turcia, despre documentele curriculare folosite în școala turcă și despre programul de învățare al elevilor.

La finalul perioadei de mobilitate, s-au evaluat activităţile realizate pe parcursul săptămânii și a fost prezentată o nouă platformă de învățare, relizată în cadrul unui alt proiect Erasmus+.

A fost o săptămână în care am avut parte de experiențe noi, utile pentru activitatea de la clasă.Toată această experienţă Erasmus+, finanţată de Uniunea Europeană, constituie un exemplu demn de repetat, ȋn urma căruia se descoperă lucruri şi locuri noi, se relaţionează cu oameni experimentaţi şi valoroşi, cu scopul dezvoltării atȃt pe plan personal, cât şi profesional. A fost o săptămână în care am avut parte de experiențe noi, inedite, utile pentru activitatea de la clasă, dar şi de zile cu soare, momente de vis, condiţii de cazare şi masă la superlativ, trataţie de înaltă calitate, de care mulţi dintre noi, nu am mai avut parte până acum. Deci, mulţumim Erasmus+! De asemenea, felicităm elevii, pentru comportament şi atitudine, pentru participare şi implicare în activităţi.

Mulţumim, totodată, părinţilor lor, pentru deschidere şi încredere! Am promis că va urma, deci... va urma!

Echipa de proiect: Emiliana Neli Avram, Coordonator proiect, Mirela Nemțoc, Director, Gheorghe Alin Negrea, Silviu Dobrean, Anca Truța, Profesori, Școala Gimnazială “Andrei Șaguna”, Toplița-Harghita

Despre Includere și Diversitate, la Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea

Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea a finalizat cel de-al doilea an al acreditării Erasmus în domeniul Educație Școlară. Activitățile din cadrul proiectul „United we stand. Divided we fall.” s-au axat pe temele includere, diversitate și toleranță.

Deoarece aceste teme sunt de actualitate și atingerea obiectivului legat de incluziune, sub toate formele ei, este unul strategic pentru colegiul nostru, am hotărât să dedicăm întregul an 2 al acreditării pentru atingerea acestuia. Toate eforturile noastre au fost depuse în acest sens- de la constituirea grupului de participanți, elevi din toate categoriile sociale, cu preponderență elevi din medii defavorizate, dar și elevi cu rezultate excepționale la concursuri și olimpiade naționale și internaționale. O probă esențială la selecția elevilor a constituit-o interviul, unde am urmărit ca viitorii participanți să ințeleagă tema proiectului și să aibă capacitatea de a transmite și disemina în rândul colegilor, la întoarcerea acasă, cunoștințele dobândite în timpul mobilității.

Activitățile la nivelul școlii au constat din prezentări PPT, workshop-uri interactive, dezbateri, joc de rol, vizionare de filme tematice, concurs de creative writing și diverse activități la clasă, în cadrul mai multor discipline. Vom exemplifica în cele ce urmează activitățile din cadrul mobilităților.

Astfel, în perioada 24-28 aprilie 2023 grupul de 25 elevi, însoțiți de 10 profesori (5 însoțitori și 5 care au desfășurat activități de tip job shadowing ) s-a deplasat la școala parteneră Szkoła Mistrzostwa Sportowego din Wieliczca, Polonia . Cei 25 elevi români (nivel gimnazial și nivel liceal) au desfășurat activități de tip peer learning alături de colegii lor polonezi, orientate pe temele proiectului - acceptare, discriminare, prejudecăți, părtinire, pace, identitate, stereotip, cultură, sex și gen. Activitățile au fost interactive și au implicat lucrul în echipă.

Pe lângă activitățile de la școală am beneficiat și de un program cultural extreme de ofertant care a inclus vizite la primăria Wieliczka, întâlnire cu domnul primar Artur Kozioł; vizită la Consulatul Onorific al României la Cracovia și intâlnire cu domnul consul Ignat Timar; la mina de sare Wieliczka, parte a Patrimoniului Mondial; castelul Wawel, Muzeul de aviație și Muzeul Oscar Schindler din Cracovia.

O activitate extrem de importantă în cadrul programului nostru a fost vizita lagărului de concentrare Auschwitz – Birkenau, o lecție dureros de necesară, dar enorm de valoroasă despre rasism, discriminare, propagandă și manipulare.

Pe lângă elevi am selectat 2 grupuri de profesori (10 pentru activități de job shadowing și 13 pentru cursuri de formare profesională). Cea de-a doua grupă de 5 profesori a desfașurat activități de job shadowing tot în Wieliczka, Polonia,dar la o alta școală, la Szkoła Podstawowa nr. 2.

În perioada 17-21 iulie primii 6 profesori au participat la cursul de formare profesională intitulat “Inclusion & Tolerance (Inclusive Education)”, în Rethymnon, Creta, Grecia. Cele 5 zile de curs au fost pline ochi de activități teoretice și practice, cu accent pe cele practice. Programul cursului a abordat teme cum ar fi diversitatea, echitate versus egalitate, provocări și beneficii ale incluziunii, caracteristicile unei clase incluzive, curriculum incluziv, utilizarea evaluării formative, fishbowl discussion. Am lucrat în perechi, grupuri și echipe, am conceput postere, am participat la dezbateri, am discutat diverse scenarii și studii de caz, am vizionat filme și povești reale ale elevilor. Am beneficiat de o multitudine de resurse utile aplicabile la clasă.

Ultimii 7 profesori care s-au cursat pe temele Incluziune și Toleranță au participat în perioada 21-25 august la cursul organizat de Anatolia Education în Makarska, Croația. A fost încă o sesiune reușită de formare profesională cu multe informații și așteptări confirmate. Am creat word web-uri, poezii romantice folosind cuvinte cheie din sfera incluziunii, am scris povești pornind de la anumite obiecte simbolice, am folosit aplicații cum ar fi Mentimeter, am utilizat metoda brainstorming-ului, am făcut dezbatere de caz pe teme controversate, am discutat despre prejudecăți sau etichete, am vizionat filme cu exemple educaționale de bune practici conținând soluții din toată lumea și am conceput jocuri educaționale .

Pentru mai multe detalii despre mobilitățile prezentate aici vă invităm să vizitați pagina de Facebook a Acreditării Erasmus a colegiului unde veți găsi mai multe informații și poze ale activităților noastre!

Prof. Lucia Cighir, C.N. Onisifor Ghibu Oradea

Job-shadowing în Dobele, Letonia

În perioada 12-16 februarie, două cadre didactice, ale Școlii Gimnaziale Nr. 4 Moreni, Iugulescu Ionuț Valentin, prof. de educație fizică/ Director Adjunct și Savu Marta, prof. pentru învățământul primar, am participat la o activitate de observare (job-shadowing), finanțată prin proiectul de acreditare Erasmus+, în orașul Dobele, Letonia.

Întrucât în școala gazdă toți elevii sunt cu cerințe educaționale speciale (CES), obiectivele acestei mobilități au fost:

  • Dezvoltarea competențelor metodice necesare lucrului pentru elevii cu CES;
  • Dezvoltarea competențelor de evaluare ale elevilor cu CES;
  • Dezvoltarea competențelor culturale letone.

Mobilitatea ne-a oferit șansa de a ne dezvolta pe ambele planuri: profesional și personal. Aceasta vine în scopul îmbogățirii practicilor didactice, schimbul de idei ajută la îmbunătățirea continuă a actului didactic, în tot ansamblul său.

Prima zi a mobilității a debutat cu activități de intercunoaștere, prezentarea claselor de elevi, precum și turul școlii. Ochii curioși și zâmbetele copiilor ne-au însoțit pe tot parcursul acesteia. Sufletele ne-au fost umplute cu sentimente plăcute, atunci când, în cadrul orei de Cannitherapy, copil și căței, formau un TOT, ceea ce a dus la realizarea cu succes, a obiectivelor propuse. Cu titlul sugestiv, „Dezvoltă-ți mintea!”, cea de a doua lecție, susțintă de un psiholog, a pus în valoare, abilitățile elevului de a gândi și de a reacționa foarte rapid pentru rezolvarea sarcinilor de lucru.

Partea a doua a zilei, a continuat cu o vizită culturală în Bauska, unde am vizitat impunătorul Palat Rundale.

Ziua de marți, avea să ne surprindă cu o lecție de muzică, special proiectată pentru elevii cu CES, urmată de o lecție de AVAP, în care îmbinând diverse tehnici de lucru și folosind materiale foarte accesibile (ață de trei culori), au dus la realizarea produsului final, un semn de carte. După un schimb fructuos de idei, ziua a continuat cu a doua vizită culturală, la Muzeul de Istorie, din Riga, capitala Letoniei, unde filele de istorie și-au depănat povestirile.

În ziua a treia a mobilității, am onorat cu mândrie invitația la Primăria Dobele unde, un edil modest și foarte bine pregătit cultural, ne-a pezentat aspecte culturale și istorice, din această regiune.

Colegii letoni ne-au surprins cu lecții bazate pe practică, dând astfel posibilitatea elevilor să exceleze acolo unde au aptitudini și calități. Alte două lecții de AVAP au avut obiective bine stabilite care au dus la produse finale extraordinare: capete de păpuși realizate pe farfurii din carton și un îngerș pentru care s-a folosit un placaj subtire.

Ultimele două zile aveau să ne surprindă plăcut. Lecția de științe, s-a defășurat folosind doar material concret, ceea ce a facilitat înțelegerea noțiunilor de către elevi.

În plan cultural, am avut privilegiul de a vizita orașul Kuldiga, oraș inclus în partimoniul UNESCO.

Putem afirma că, totul constituit o experiență unică, care a contribuit la dezvoltarea competențelor de a lucra cu elevii cu CES, precum și la îmbogățirea informațiilor culturale și istorice despre Letonia.

Savu Marta, prof. pentru învățământul primar

Educația adulților în Erasmus+

Tineret

Călătoria învățării și descoperirii prin DiscoverEU Inclusion

Se spune că orice călătorie este o poartă spre învățare, spre o nouă cultură, mentalitate; un context de creștere. Acest sentiment este foarte clar impregnat în fiecare dintre noi atunci când călătorim: mintea este mult mai ascuțită și atentă la ce este în jur - de la coborâtul din tren, la drumul spre locul de cazare, până la vizitele de muzee, expoziții, locuri de cultură - și se află într-o stare permanentă de învățare.

Programul Erasmus+, care este recunoscut internațional pentru componenta sa de învățare, are, începând din 2022, o nouă acțiune dedicată învățării prin călătorie – proiectele de mobilitate pentru tineri „Acțiunea de incluziune din cadrul Inițiativei DiscoverEU”.

Astfel, în perioada 31 ianuarie – 2 februarie 2024 au pornit într-o călătorie de învățare 30 de tineri (reprezentanți de ONG-uri, instituții publice și grupuri informale) care au participat la Atelierul de scriere proiecte DiscoverEU Inclusion. Cei doi facilitatori din rețeaua formatorilor ANPCDEFP, alături de doi experți de proiect din cadrul acestei acțiuni din Agenția Națională, au creat contextul de învățare potrivit pentru a scrie și, ulterior, a depune proiecte Erasmus+ DiscoverEU Inclusion.

Timp de 3 zile, participanții au învățat să descrie și să justifice nevoile identificate în rândul tinerilor cu oportunități reduse cu care lucrează - acțiunea DiscoverEU Inclusion fiind dedicată acestei categorii de tineri. După stabilirea clară a nevoilor organizației, participanții au putut stabili obiectivele proiectului, activitățile propuse (călătoriile în cadrul cărora vor avea ocazii de învățare non-formală și informală), activități de monitorizare și evaluare, activități de diseminare. S-au conturat, astfel, aproximativ 20 de proiecte care au fost depuse la termenul din 20 februarie 2024.

Atmosfera de învățare din cadrul Atelierului de scriere de proiecte DiscoverEU Inclusion - care a avut loc la București - a fost una deschisă, bazată pe interacțiune, iar feedback-ul participanților (câteva din impresiile lor sunt mai jos) a fost pozitiv.

”Am apreciat calitatea programului de lucru, respectarea acestuia, atenția la detalii, atenția la nevoile participanților, Calitatea informațiilor și bunele tehnici de transmitere a acestora.”
”Am avut parte de conținuturi bine structurate, de atmosferă potrivită și relaționare. formatorii s-au adaptat la nevoile grupului, i-au motivat și încurajat pe participanți să depună proiecte”.
”Formatorii au fost foarte prietenoși, au răspuns cu calm la toate întrebările noastre și m -au făcut să mă simt confortabil în acest grup”.
”un aspect pozitiv a fost chiar Exemplul tânărului care a avut finanțat un proiect DiscoverEU și care ne-a povestit cum a fost să scrie și să implementeze un proiect.”

ANPCDEFP organizează cu regularitate astfel de ateliere de scriere, mai ales în preajma termenelor de depunere de proiecte, prin urmare vă invităm să urmăriți constant site-ul www.erasmusplus.ro, secțiunea Evenimente și pagina noastră de Facebook.

De ce DiscoverEU Inclusion?

  • Pentru că poți accesa fonduri europene pentru a organiza și susține călătorii de învățare și descoperire a Europei și valorilor europene;
  • Pentru că tineri cu vârsta de 18 ani cu oportunități reduse pot participa la experiențe de învățare și pot să se organizeze singuri;
  • Pentru că bugetul acordat este pe bază de costuri unitare și se creează într-un mod simplu, acoperind costuri de călătorie, cazare și masă, organizare călătorii și alte costuri necesare;
  • Pentru că dă ocazia tinerilor să exploreze și să reflecteze.

Toate detaliile despre această acțiune le găsiți în ghidul Erasmus+ (pg. 211, varianta în limba română) și puteți cere detalii și experților Agenției Naționale care lucrează pe această acțiune: Emilia Ilie și Ramona Petre.

Haideți cu noi în călătoria învățării și descoperirii!

Ghidul „Metodologii și instrumente pentru stimularea participării tinerilor”

Ghidul „Metodologii și instrumente pentru stimularea participării tinerilor” este o resursă utilă care oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra importanței implicării tinerilor în activități civice și democratice, precum și asupra modalităților prin care această participare poate fi încurajată și susținută.

Ghidul oferă o serie de resurse și tehnici pentru încurajarea tinerilor să se implice activ în comunitate și procesele de luare a deciziilor. Acesta include instrumente de culegere a datelor pentru identificarea nevoilor tinerilor, metode de analiză pentru evaluarea aprofundată a provocărilor și obstacolelor cu care tinerii se confruntă, tehnici de implicare activă, inclusiv jocuri de rol și simulări, pentru experiențe practice și învățare prin joc, strategii de motivare pentru a crește nivelul de participare al tinerilor și metode de evaluare a impactului pentru ajustarea și îmbunătățirea continuă a activităților.

Ghidul oferă o bază solidă pentru lucrătorii de tineret, educatorii și administrațiile locale interesate să construiască legături mai puternice cu tinerii și să le valorifice potențialul în vederea îmbunătățirii coeziunii sociale și a dezvoltării comunitare. Această abordare vizează facilitarea unei participări informate și entuziaste a tinerilor în viața comunității și încurajează abordări creative și eficiente pentru a crește gradul de implicare civică a tinerilor.

Cristiana Onea, Coordonator Proiect, Asociația EUROACTIVE

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • Organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • Tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • Participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2024

Educație reproductivă și sexuală pentru tinerii din 11 județe

Salut, eu sunt Miruna!

Am ales să fiu solidară cu nevoia tinerilor de a fi protejați prin educație sexuală și reproductivă și nu sunt singură! Am alături colegi de proiect și studenți la medicină din 12 județe cu care am reușit să informăm în 10 luni de proiect legat de protecția împotriva HIV aproape 6000 de adolescenți și tineri.

Salut, suntem Asociația Semper Musica!

Trăim zi de zi consecințele lipsei educației sexuale și reproductive din sistem, de acasă și din comunitate, problemele cu care se confruntă persoanele care trăiesc cu HIV în România și nevoia tinerilor de a se simți în siguranță, una la care de 10 ani răspundem prin diferite proiecte și programe.

Și în total suntem 31 de tineri din 12 județe (Arad, București/ Ilfov, Bihor, Brașov, Constanța, Cluj, Dolj, Galați, Iași, Sibiu, Timiș și Mureș) susținuți de una dintre cele mai active organizații din România din domeniul educației pentru prevenire HIV pentru adolescenți și tineri. Și toți am decis că sănătatea sexuală și reproductivă a tinerilor este o prioritate, motiv pentru care, în ultimele 10 luni, am organizat 205 sesiuni gratuite de educație sexuală și reproductivă pentru 5927 de adolescenți din 12 județe.

Am lucrat în peste 25 de licee locale, majoritatea tehnice sau localizate în rural, pentru că ne-am dorit, ca în primul rând, tinerii din mediul rural să aibă acces la astfel de sesiuni de educație prin care să învețe să se protejeze de posibile situații mai puțin confortabile în care s-ar putea afla precum o sarcină neplanificată sau o infecție cu virusul HIV. Cele 14 echipe de tineri studenți la medicină și nu numai din 12 județe au avut la dispoziție materiale educaționale, care alături de tehnici de educație nonformală, au fost folosite la clasă pentru a discuta cu elevii despre protecția împotriva HIV și contracepție.

Dar înainte de orice sesiune a fost cursul, unul de capacitare a 26 de studenți la medicină din 12 județe în tehnici de educație nonformală la clasă pe care să le utilizeze pentru a vorbi despre protecția împotriva HIV pe înțelesul tinerilor, pentru a le oferi spațiul sigur de a pune întrebări și povesti experiențele proprii.

Iar sprijinul nostru, al echipei de proiect, a fost coach-ul proiectului cu care am descoperit nevoile noastre de dezvoltare, am identificat strategii de lucru mai eficiente și orientate către oameni și am deprins skill-uri soft și hard care cu siguranță ne vor folosi în viața profesională.

Suntem mândri de faptul ca mai bine de 6000 de adolescenți, până la finele proiectului nostru, vor fi beneficiat de sesiuni gratuite de educație sexuală și reproductivă pe înțelesul lor de la alți tineri, care sunt studenți la medicină și care au înțeles că prezența lor în comunitate prin aceste sesiuni va însemna: - mai puține sarcini la adolescente și – mai puține infecții cu HIV sau cu transmitere sexuală în rândul tinerilor.

Atât sesiunile livrate și cursul de capacitare, cât și coachingul au fost incluse în proiectul “Educație reproductivă și sexuală pentru tinerii din 11 județe”, proiect finanțat de ANPCDEFP prin Corpul European de Solidaritate cu un buget total de 8.028 euro. Proiectul este organizat de cinci tineri din diferite județe sub umbrela Asociației Semper Musica.

Formator - modelator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

Inclusion Meter - Evenimentele pe care le organizați sunt incluzive?

Organizați un eveniment de învățare și vreți să vă asigurați că va fi un eveniment incluziv, în care toată lumea se va simți binevenită? Vreți ca fiecare participant să contribuie și să se simtă la fel de apreciat?

Vă invităm, atunci, să folosiți 𝐈𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧 𝐦𝐞𝐭𝐞𝐫, un instrument dezvoltat de Salto Inclusion&Diversity (Tineret) și JINT vzw. Inclusion meter identifică diferite bariere ce pot apărea într-un eveniment și vă îndrumă pentru a le depăși. Instrumentul indică bariere ce pot apărea în diferite etape ale proiectului și abordează subiecte precum: perioada aleasă pentru eveniment, selecția facilitatorilor, mediul de învățare, locul în care se va derula evenimentul, comunicarea, crearea unui spațiu sigur, limbajul incluziv etc.

Accesați Inclusion meter în varianta PDF pornind de aici.

Feedback-ul vostru ar fi, de asemenea, foarte apreciat. Echipa care a dezvoltat acest instrument își propune să adune sugestii de îmbunătățire pe parcursul anului 2024, așadar puteți trimite feedback-ul vostru la adresa inclusion@salto-youth.net.

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 3.000 de multiplicatori de informații la nivel local.

Faceți cunoștință cu Ioana, noua stagiară Eurodesk România

Începutul primăverii ne-a adus o nouă colegă în echipa Eurodesk România. Vă invităm să faceți cunoștință cu Ioana, noua stagiară care va fi alături de noi în următoarele 3 luni!

Îmi pare bine să vă cunosc! Cine sunt eu? Noul stagiar Eurodesk România, respectiv Ioana, masterandă în anul I, în cadrul programului „Cultură și politicâ în context european și internațional”, al Facultății de Litere - Universitatea din București.

Pe principiul „take the risk or lose the chance”, îmi doresc ca acest stagiu de practică să reprezinte pentru mine un proces de învățare, din care să mă inspir și să ajung în punctul în care voi putea și eu, la rândul meu, să învăț alți tineri.

Am început această călătorie academică cu o pasiune pentru înțelegerea diversității culturale. Intersecția culturii europene și relațiilor internaționale m-a ajutat să descopăr modul în care cultura influențează diplomația și cooperarea globală, explorând conflictele internaționale și rolul acestora în rezolvarea problemelor europene. În cadrul studiilor culturale, am abordat subiecte precum identitatea, multiculturalismul și impactul globalizării asupra comunităților, iar toate aceste merite sunt datorate programului de licență urmat „Studii Europene”, specializare a aceleași facultăți.

De-a lungul studiilor mele, am fost pasionată de explorarea interacțiunilor culturale, iar astfel, Eurodesk, cu viziunea sa europeană, reprezintă locul ideal pentru a-mi împlini aspirațiile academice și profesionale. Acest stagiu de practică mă provoacă să înțeleg mai profund procesele și proiectele ce au la bază dedicarea solidarității cu, despre și pentru tineri. Totodată, sunt entuziasmată să explorez cum instrumentele și resursele oferite pot contribui la disiminarea informațiilor și gestionarea programelor educaționale în România.

De mică m-au captivat activitățile care promovează tinerii și ideile lor, fascinația mea pentru diversitatea culturală și oportunitățile de învățare începând să prindă contur, alimentată de dorința de a explora noi orizonturi. În adolescență, am început să particip activ la proiecte educaționale locale, fiind conștientă de impactul pe care educația îl poate avea asupra unei comunități. Majoritatea erau organizate de biblioteca din Voinești, iar accentul era pus în permanentă pe dezvoltarea noastră, fiind abordate o multitudine de subiecte care ne atrageau și care se regăseau în agenda domeniului cultural european. Ulterior, m-am implicat în proiectul care m-a făcut să realizez că alegeriile pe care le-am făcut din punct de vedere educațional nu au fost greșite. Timp de aproape un an am fost voluntar în cadrul centrului „Europe Direct” din Târgoviște – proces care a început printr-un stagiu de practică. Astfel, pentru mine această etapă a însemnat mai mult decât o experiență de învățare. Această etapă m-a ajutat să mă implic activ în ateliere, unde am încurajat discuțiile despre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, precum solidaritatea, diversitatea și respectul reciproc. Aceste experiențe au contribuit semnificativ la dezvoltarea mea personală, consolidându-mi convingerea că educația reprezintă cheia pentru construirea unui viitor comun.

Privind stagiul de practică din prezent, îmi propun să contribui activ în proiectele ce promovează schimbul intercultural și să învăț de la profesioniștii din domeniu despre modul în care se construiește și se menține un mediu favorabil pentru internaționalizarea educației. Sunt nerăbdătoare să-mi aduc aportul și să dezvolt atât relații profesionale, cât și personale în cadrul echipei Eurodesk. Alegând acest stagiu, am încredere că voi obține nu doar experiență practică, ci și perspective esențiale pentru a contribui în mod activ la contextul european aflat în schimbare constantă.

DiscoverEU revine!

O nouă rundă de înscrieri DiscoverEU va fi lansată marți, 16 aprilie la ora 13:00 EET și se va încheia marți, 30 aprilie, la ora 13:00 EET.

În cadrul rundei de primăvară, lansată în contextul Săptămânii Europene a Tineretului, 35.000 de tineri vor primi câte un permis de călătorie, pentru a explora Europa și patrimoniul său cultural bogat, pentru a-și lărgi orizonturile și a acumula experiențe utile.

Tinerii născuți între 1 iulie 2005 și 30 iunie 2006 se vor putea înscrie pe Portalul European pentru Tineret, completând formularul online și răspunzând la quiz-ul despre Europa și la întrebarea de departajare.

Dacă sunt selectați, tinerii vor putea călători în Europa timp de până la 30 zile, între 1 iulie 2024 și 30 septembrie 2025.

DiscoverEU este acțiunea programului Erasmus+ care oferă tinerilor de 18 ani posibilitatea de a descoperi Europa și a învăța călătorind. Această inițiativă îi invită pe tinerii de 18 ani (rezidenți ai Uniunii Europene sau ai uneia dintre țările terțe asociate programului Erasmus+ - Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia) să exploreze diversitatea Europei, să afle despre moștenirea și istoria ei culturală și să intre în legătură cu oameni de pe tot continentul. În plus, DiscoverEU le facilitează tinerilor călători dezvoltarea de abilități de viață valoroase pentru viitorul lor, cum ar fi independența, încrederea și deschiderea către alte culturi.

Premiul Tânărul European al Anului

Fundația Schwarzkopf Young Europe își propune să dezvolte tineri responsabili și cu conștiință politică și să încurajeze sprijinul pentru procesul european.

În fiecare an, Fundația Schwarzkopf acordă, în cooperare cu Parlamentul European al Tinerilor, premiul „Tinerii europeni ai anului”.

Această oportunitate permite nominalizarea unui tânăr cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani, în anul în care primește premiul, care a demonstrat un angajament pentru îmbunătățirea Europei prin eforturi pentru o societate pluralistă, deschisă și solidară sau în lupta împotriva nedreptății și a discriminării.

Tinerii campioni ai Pământului

Tinerii campioni ai Pământului celebrează tinerii din întreaga lume care luptă împotriva schimbărilor climatice, a pierderii biodiversității și a naturii și a poluării.

Cine se poate înscrie?

  • Tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani (tineri artiști, oameni de știință, economiști, comunicatori și antreprenori)
  • Care locuiesc într-una dintre aceste regiuni globale: Africa, Asia și Pacific, Europa, America Latină și Caraibe, America de Nord și Asia de Vest.
  • Cu cel puțin 6 luni de experiență de lucru la o idee importantă pentru protejarea sau refacerea mediului înconjurător
  • Persoanele care au depus cereri în ciclurile anterioare ale concursului au dreptul să o facă din nou.

Istoria fast-fashion-ului

Fie că este vorba despre consecințele sale teribile asupra mediului înconjurător, despre încălcarea drepturilor lucrătorilor și ale omului, fie că este vorba despre contextul larg al capitalismului, fast fashion este adesea un subiect fierbinte. În acest moment, probabil că aveți impresia că știți tot ce este de știut despre ea și poate chiar ați făcut următorul pas și ați început să sensibilizați opinia publică în legătură cu acest subiect. În prezent, mulți tineri sunt împotriva fast fashion, boicotează marile branduri, cumpără produse second-hand, organizează proteste și încep discuții cu membrii familiei lor.

Dar este întotdeauna important să înțelegem imaginea de ansamblu și să aflăm care este rădăcina problemei. V-ați întrebat vreodată ce este fast fashion-ul? Știți în ce context istoric s-a născut acesta? Pentru a afla răspunsurile, am întrebat-o pe Christine Dupont.

Christine Dupont este curator de muzeu în cadrul Casei Istoriei Europene din Bruxelles, un proiect muzeal al Parlamentului European, unde „prezentăm istoria Europei ca fiind cheia pentru a înțelege Europa de astăzi”. Christine este un istoric care contribuie la dezvoltarea conținutului acestui muzeu. Ea a împărtășit: „În prezent avem o expoziție temporară intitulată Throwaway, istoria unei crize moderne, despre istoria deșeurilor”.

Articolul este pregătit de către Daria Yune Elizarrarás Veenstra și Rute Carlos Matos Cardoso, în contextul inițiativei Pool of Young European Journalists, ce reprezintă o colecție de articole, interviuri, podcasturi și alte tipuri de materiale pregătite de către tineri jurnaliști europeni, pe subiecte importante pentru tinerii din Europa.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label).

Certificatul lingvistic european – ediția 2023

Cele patru proiecte cărora li s-a atribuit Certificatul lingvistic european 2023 au fost: „CLICK on e-CLIL“ (Liceul Tehnologic „Octavian Goga“ din Jibou); „Let’s sharpen our minds and enrich our lives by creating a European TV channel“ (Școala Gimnazială nr. 17 din Botoșani); EMATES (Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca); „Poetry in Language Learning – PILL“ (Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” din Târgoviște).

Poveștile proiectelor câștigătoare se găsesc publicate în numerele 190 – 193 ale revistei noastre.

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se va acorda numai proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile pentru anii 2024 – 2025 se vor publica într-unul dintre numerele noastre următoare.

Coordonatorii proiectelor sunt încurajați să candideze pentru obținerea Certificatului lingvistic european prin completarea secțiunii dedicate acestuia, din formularuld e raport final.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • Susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • Promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • Instruirea multiplicatorilor;
  • Sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

Profesia de cadru didactic în Europa: practicile, percepțiile și politicile

Profesorii sunt de o importanţă primordială în procesul de învăţare la şcoală. Nevoia de a le optimiza contribuţia la acest proces a fost, în mod natural, aprobată la nivel european ca prioritate de politică educaţională. Atât Comisia Europeană cât şi Consiliul Uniunii Europene au subliniat necesitatea de a îmbunătăţi formarea profesorilor, dezvoltarea lor profesională continuă în procesul de predare, precum şi atractivitatea profesiei didactice. Datele referitoare la ceea ce funcţionează şi cu privire la politicile care ar putea face faţă cu succes provocărilor viitoare sunt esenţiale în scopul de a îmbunătăţi eficacitatea, eficienţa şi relevanţa sistemelor educaţionale din Europa.

Acest raport se concentrează pe aproximativ 2 milioane de profesori care lucrează în învăţământul secundar inferior (ISCED 2) din Europa şi pe sistemele de educaţie în cauză. Acesta analizează relaţia dintre politicile care reglementează condiţiile de lucru ale cadrelor didactice şi propriile lor practici şi percepţii. Raportul se bazează pe analiza secundară a datelor de la Studiul Internaţional OECD cu privire la Predare şi Învăţare (OECD Teaching and Learning International Survey) (TALIS 2013), precum şi de la Eurydice şi Eurostat/UOE. Acesta reuneşte informaţiile cantitative şi calitative din surse foarte diferite, combinând datele factuale, punctele de vedere ale cadrelor didactice, precum şi conţinutul politicilor şi reglementărilor educaţionale.

Prezentul raport analizează mai multe aspecte care afectează în mod esențial calitatea predării în școli, precum și, eventual, recrutarea de noi cadre didactice. În acest sens, se concentrează pe învățământul secundar inferior (ISCED 2) în cele 28 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Norvegia, Serbia și Turcia, acoperind aproximativ 40 de sisteme de învățământ în total.

Cadrele didactice sunt în principal femei. În viitorul apropiat ar putea fi o penurie de profesioniști.

În prezent, cadrele didactice femei sunt de departe mai numeroase decât bărbații, iar proporția bărbaților este în scădere. Chiar și în țările care prezintă un echilibru mai bun între sexe, există în prezent mai puțini bărbați încadrați în profesie decât înainte. La nivel european, două treimi din cadrele didactice au peste 40 de ani și aproximativ 40% se vor pensiona în următorii 15 ani. Fără politicile care să îmbunătățească recrutarea, în unele țări, îmbătrânirea corpului profesoral poate duce la o penurie de profesioniști.

În aproape două treimi dintre țările europene, profesorii debutanți, complet calificați, au acces la o fază de inducție structurată.

Există un consens larg asupra faptului că tranziția de la educație la viața profesională este o perioadă crucială pentru profesorii nou calificați. Această perioadă ar trebui să le întărească competențele și încrederea și să reducă riscul de abandon prematur al profesiei. În aproape două treimi din țări, profesorii debutanți complet calificați care lucrează în școlile publice, au acces la o fază de inducție structurată cu pregătire suplimentară, ajutor personalizat și consiliere. Acest sprijin specific durează de obicei un an și poate include diferite tipuri de activități, cum ar fi mentoratul, întâlnirile programate cu directorul școlii și/sau cu colegii, precum și evaluarea reciprocă între cadrele didactice. Când există o fază de inducție, aceasta este, de cele mai multe ori, obligatorie. Această fază de inducție este oferită în plus față de formarea profesională furnizată în timpul educației inițiale a cadrelor didactice și de obicei se termină cu o evaluare. În Franța și Luxemburg, care susțin concurs în timpul formării inițiale a profesorilor, faza de inducție cu activități didactice remunerate este organizată în timpul pregătirii profesionale.

În Europa, doar în șase sisteme educaționale cel puțin 60% dintre profesorii mai tineri raportează că au luat parte la un program de inducție. Această proporție este cea mai mare în Regatul Unit (Anglia) și Bulgaria.

Aproape toate cadrele didactice debutante primesc sprijin de mentorat în primul lor loc de muncă.

Deși nu toate țările oferă o fază de inducție cuprinzătoare la nivel de sistem, sprijinul de mentorat este disponibil aproape peste tot în Europa. În țările în care faza de inducție este obligatorie pentru toate cadrele didactice debutante complet calificate care lucrează în învățământul de stat, mentoratul este de obicei o parte necesară a acestei faze. În Polonia și în Regatul Unit (Irlanda de Nord), profesorii debutanți beneficiază de sprijin de mentorat și după faza de inducție. Pe teritoriul UE, proporția cadrelor didactice cu vârsta sub 30 de ani care raportează că au în prezent un mentor este de peste trei ori mai mare decât proporția cadrelor didactice între 30 și 39 de ani. Acest lucru confirmă faptul că mentoratul este considerat o măsură de sprijin pentru cadrele didactice debutante.

Mentoratul este, în general, efectuat de cadre didactice mai experimentate, adesea de la clase mai mari, iar în unele țări, profesorilor care activează ca mentori le sunt furnizate formare și/sau sprijin specific.

Profesorii au nevoi de formare profesională mai mari în domeniul metodicii predării decât în problemele ce țin de partea științifică a disciplinei.

Dezvoltarea profesională continuă (DPC) se află în centrul strategiei Uniunii Europene pentru îmbunătățirea calității educației. Analiza nevoilor profesorilor de DPC arată că aceștia se simt pregătiți în domeniul disciplinei pe care o predau, dar caută să-și diversifice metodele de predare. Profesorii își exprimă nevoile DPC în domenii care le permit să fie mai eficienți și mai moderni, cum ar fi tehnologia și să sporească potențialul elevilor. Peste 50% dintre cadrele didactice exprimă necesități DPC de la moderate la ridicate pentru Predarea la elevii cu nevoi speciale, pentru Competențele TIC pentru predare și pentru Noile tehnologii la locul de muncă. Acestea sunt urmate de Abordări ale învățării individualizate, Predarea abilităților curriculare transversale și Orientarea și consilierea în carieră a elevilor.

Conținutul activităților de dezvoltare profesională nu corespunde întotdeauna nevoilor exprimate de profesori.

În majoritatea țărilor, DPC pentru profesori este o datorie profesională. Cu toate acestea, există adesea o nepotrivire între nevoile de dezvoltare profesională exprimate de profesori și conținutul real al DPC. Într-adevăr, în cazul în care nevoile sunt mari, adesea există prea puțin conținut DPC oferit. De exemplu, în timp ce 38% dintre cadrele didactice au exprimat o nevoie de la moderată la ridicată pentru a fi instruiți în Predarea într-un cadru multicultural sau multilingv, doar aproximativ 13% au avut acest subiect acoperit prin DPC. Această neconcordanță poate fi, de asemenea, văzută în domeniile precum Orientarea și consilierea în carieră a elevului, Predarea la elevii cu nevoi speciale și Predarea abilităților curriculare transversale.

În schimb, în cazul în care există un nivel scăzut de nevoi în rândul cadrelor didactice, există adesea un surplus de oportunități de DPC (dezvoltare profesională continuă). Acest lucru poate fi văzut în cazurile de Cunoaștere a curriculum-ului și de Cunoaștere și înțelegere a domeniului (domeniilor) disciplinei mele. Abilitățile TIC pentru predare se află printre puținele subiecte în care nevoile și oferta par că aproape se potrivesc.

Exprimarea nevoilor cadrelor didactice pentru dezvoltarea profesională ar putea alinia mai bine oferta.

În unele țări, autoritatea publică de la cel mai înalt nivel în domeniul educației definește conținutul DPC pentru cadrele didactice, în timp ce în altele intervenția sa este limitată la domeniul reformei.

Interesant, în țările în care mai multe cadre didactice își exprimă nevoile ridicate de dezvoltare profesională, există, de asemenea, de cele mai multe ori o intervenție a autorității de cel mai înalt nivel din domeniul educației în definirea furnizării DPC. Acest lucru arată o relație între percepția profesorilor în ceea ce privește nevoile lor și politicile la nivel național în domeniul DPC. Prin urmare, modul în care se determină conținutul DPC ar putea beneficia de o cooperare mai strânsă între autoritățile de la cel mai înalt nivel, școli și profesori, asigurându-se faptul că vocea profesorului este pe deplin recunoscută și auzită

Mai puțin de o treime dintre profesori au fost în străinătate în scopuri profesionale.

La nivelul UE, 27% dintre cadrele didactice au fost în străinătate cel puțin o dată în scopuri profesionale. După cum se poate observa din figura de mai jos, proporția este mai mare în țările nordice și baltice.

În toate țările studiate, cu excepția Islandei, profesorii de limbi străine moderne sunt cei mai mobili, comparativ cu profesorii de studii sociale, citire, scriere și literatură, știință și matematică. Pentru profesorii de limbi străine moderne, mai mult decât pentru alții, mobilitatea transnațională pare a fi o nevoie profesională atât în timpul dezvoltării profesionale inițiale cât și în timpul dezvoltării profesionale continue. La nivelul UE, mai mult de jumătate dintre profesorii de limbi străine moderne au fost în străinătate în scopuri profesionale. Această oportunitate le oferă șansa de a practica limba pe care o predau și de a obține o perspectivă culturală mai profundă pe care să o transmită elevilor lor. Cu toate acestea, la nivelul UE, mai mult de 40% dintre profesorii de limbi străine moderne intervievați au raportat că nu au fost în străinătate în scopuri profesionale.

Programul Erasmus+ este sistemul de finanțare principal pentru mobilitatea transnațională a profesorilor.

În UE, sistemul principal de finanțare pentru mobilitatea transnațională a profesorilor este Erasmus+ (2014-2020), programul UE pentru educație, formare, tineret și sport. Prin acest program, atât profesorii absolvenți cât și cei practicanți pot obține burse de mobilitate pentru a se angaja în studii sau formare profesională în străinătate, și de asemenea, pot fi implicați în proiecte transnaționale care implică mobilitatea lor. Aproape un sfert dintre profesorii mobili au plecat în străinătate în scopuri profesionale în cadrul programului UE, în comparație cu o zecime în cazul programelor naționale sau regionale. Sistemele naționale de nivel superior care sprijină mobilitatea cadrelor didactice există, de asemenea, în mai mult de jumătate din toate țările europene, în special în vestul și nordul Europei.

Factori care influenţează atractivitatea profesiei de cadru didactic:

Condițiile de muncă, cum ar fi statutul profesional, salariul, orele de lucru pot diferi destul de abrupt în Europa. Unele dintre aceste condiții pot afecta satisfacția profesorilor la locul de muncă și viziunea lor referitoare la modul în care societatea îi apreciază. În plus, raportul arată că aceste percepții pot fi influențate de factori de mediu, cum ar fi relația profesor/elev, colaborarea între profesori, precum și sistemele de feedback și evaluare.

Vă recomandăm:

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa de e-mail: alexandra.duica@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.