Het leertraject
De kwaliteit van leven van mensen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van de relatie met de mensen die hen ondersteunen. Ze zijn afhankelijk van mensen die hen heel goed kennen en begrijpen. In dit leertraject leer je de doelgroep beter kennen en leer je jouw handelen in de begeleiding afstemmen op hun specifieke behoeften. Hiervoor is het van belang kleine signalen op te pikken en te interpreteren en je handelen daarop aan te passen.
"Deze ingewikkelde materie is prachtig verwerkt in de bouwstenen." - GZ-psycholoog expertisecentrum EMB
Een overzicht van de bouwstenen
Het leertraject Ernstige meervoudige beperkingen bestaat uit 7 bouwstenen.
- De introductie
- Casus - Alertheid
- Casus - Kwaliteit van leven
- Casus - Pijnbeleving door de jaren heen
- Casus - Moeilijk verstaanbaar gedrag
- Teamopdracht - Vanuit een ander perspectief
- Praktijkopdracht - In gesprek met wettelijk vertegenwoordiger
De introductie
In de introductie leer je wat ernstige meervoudige beperkingen zijn, de ontwikkelingsleeftijd van deze cliënten, veelvoorkomende medische problemen en hoe bijwerkingen van medicatie de kwaliteit van leven beïnvloeden. Ook komen de complexiteit van zorgvragen, het belang van communicatie, hulpmiddelen en methodieken uit de leidraad EMB, en de samenwerking met ouders aan bod.
Casus - Kwaliteit van leven
In deze casus lees je een ervaringsverhaal uit de praktijk en werk je met een fictieve situatie. De focus ligt op ethische dilemma’s in de zorg voor mensen met EMB en biedt extra inzicht in de ouder wordende cliënt.
Casus - Pijnbeleving door de jaren heen
In deze casus lees je een ervaringsverhaal uit de praktijk en werk je met een fictieve situatie. De focus ligt op het herkennen van signalen van pijn en het handelen bij een pijnvermoeden. Daarbij komen verschillende levensfasen aan bod.
Casus - Moeilijk verstaanbaar gedrag
In deze casus lees je een ervaringsverhaal uit de praktijk en werk je met een fictieve situatie. De focus ligt op het herkennen van en omgaan met verschillende vormen van moeilijk verstaanbaar gedrag. Daarnaast komt theorie over de puberteit aan bod.
Teamopdracht - Vanuit een ander perspectief
Deze bouwsteen helpt je om verschillende perspectieven te ontdekken bij de ondersteuning van cliënten met EMB. Je krijgt inzicht in hoe gedachten, gevoelens en handelingen van begeleiders, cliënten en familieleden elkaar beïnvloeden. Door situaties en reflectievragen te bespreken, verken je ethische dilemma’s en werk je samen aan passende ondersteuning.
Praktijkopdracht - In gesprek met wettelijk vertegenwoordiger
In deze opdracht werk je samen met de wettelijk vertegenwoordigers van cliënten met EMB om een volledig beeld van het leven van de cliënt te krijgen. Het doel is om doelen en plannen op te stellen die aansluiten bij de behoeften van de cliënt. Met gestructureerde vragen en een systematische aanpak bespreek je alle relevante levensdomeinen, zoals fysiek welbevinden, communicatie en activiteiten.
"Wat is het prachtig geworden, echt zo mooi en helpend en belangrijk voor onze praktijk. Prachtige tekeningen ook." - Redactieraadslid ‘s Heeren Loo
Dankwoord
Aan de ontwikkeling van het leertraject EMB hebben de volgende organisaties meegewerkt: Alliade, Amarant, Amerpoort, ASVZ, Aveleijn, Cello, Cordaan, Ipse de Bruggen, Leekerweide, Ons Tweede Thuis, Prinsenstichting, ‘s Heeren Loo, Siza. Dit leertraject is ontwikkeld door BLEND leren in opdracht van de VGN academie.