WERKBEGELEIDING Presentatie van de bouwstenen

Goede begeleiding van studenten is van doorslaggevend belang op de kwaliteit van de zorg in de toekomst én voor het binden en boeien van nieuwe medewerkers. Dat laatste heeft gezien de arbeidskrapte een grote urgentie. Gericht investeren in de medewerkers van de toekomst is essentieel en het belang van goede werkbegeleiding wordt daarmee steeds duidelijker.

Het bieden van begeleiding kan echter ook zorgen voor extra druk. Het opleiden en begeleiden van studenten gebeurt steeds meer op maat (denk bijvoorbeeld aan diplomagericht of skillsgericht opleiden) waarbij er naast een hoge inzet, ook begeleiding- en reflectiekwaliteiten worden gevraagd van alle collega's. En dat alles met een scherp oog voor kwaliteit, waardoor de student in staat is om zich het vak eigen te maken.

Doel

Vanuit iedere functie kun je op een manier begeleiding bieden aan een student. Dit leertraject is dan ook gericht op alle begeleiders die in aanraking komen met een student (gecertificeerd als werkbegeleider of niet). Ze leren hoe ze de begeleiding van begin tot eind het beste vorm kunnen geven en wat hier allemaal bij komt kijken. Op deze wijze kan een heel team werkbegeleiding bieden, waarbij de verantwoordelijkheid bij de werkbegeleider blijft liggen maar deze daarin ondersteund wordt door zijn collega's.

Doelgroep

Dit leertraject gaat over werkbegeleiding. Dat wil zeggen dat het bedoeld is voor álle begeleiders die op een manier een verantwoordelijkheid of een rol hebben in de begeleiding van studenten. Ook voor begeleiders die niet gecertificeerd zijn als werkbegeleider of aangewezen (en verantwoordelijke) werkbegeleider voor een student zijn.

Waar we in het leertraject spreken van studenten, verstaan we hieronder alle personen die lerende zijn in het vak en onder begeleiding werkzaamheden verrichten. Andere benamingen hiervoor zouden onder andere kunnen zijn: leerlingen, stagiairs, lerende, zij-instromer, begeleiders in opleiding, lerend medewerker, etc.

Onder werkbegeleiders verstaan we de personen die verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van studenten (ook wel praktijkbegeleiders, praktijkopleiders of stagebegeleiders genoemd).

Een overzicht van de bouwstenen

Powershot Succesverhalen

In dit powershot bekijk je de succesverhalen van vier mensen uit de praktijk waarom goede werkbegeleiding zo belangrijk is, de ontwikkelingen en worstelingen die zich (nog) bevinden op het gebied van werkbegeleiding, en hoe zij daarmee binnen hun organisatie of team om zijn gegaan.

Introductie Leerkompas

In het leerkompas vinden begeleiders alle belangrijke informatie voor de verschillende soorten leertrajecten: 1) een HBO-opleiding, 2) een MBO-opleiding, 3) een MBO certificaat, 4) voor de ontwikkelingen en vernieuwingen op het gebied van werkbegeleiding. Voor elk soort leertraject wordt informatie gegeven over wat het inhoudt en wat het betekent voor alle betrokkenen.

Game Vind je begeleidingsstijl

In deze game wordt er op 3 verschillende levels onderzocht wat de voorkeursstijl is als het gaat om begeleiden en hoe je deze kunt aanpassen aan de behoefte van de student.

Casus Begeleiden & Beoordelen

In de casus krijg je de taak om het handelen van een student te beoordelen. Je leest observaties van het handelen van een student en geeft een beoordeling hoe goed de student scoort op specifieke competenties én welke toelichting je hierbij geeft: waarom is het handelen bijvoorbeeld 'goed', 'voldoende' of 'onvoldoende' en kan iemand daar een goede onderbouwde toelichting voor formuleren?

Kennis activeren met opdrachten

Het leertraject Werkbegeleiding bevat verscheidene opdrachten die begeleiders helpen de geleerde kennis te activeren en in de praktijk te brengen. Deze opdrachten zijn zowel reflectief als praktisch van aard.

Een praktijkopdracht die dient als hulpmiddel en oefening in het begeleiden van studenten tot het komen tot hun leervraag. Je start met een stappenplan dat als hulpmiddel kan dienen voor het komen tot een leervraag, probeert vervolgens zelf een leervraag op te stellen en gaat daarna oefenen met het helpen van een ander bij het opstellen van een leervraag.

Een handvat dat een schematisch overzicht geeft van de onderwerpen die belangrijk zijn om te bespreken tijdens een kennismakings- of startgesprek. Hierbij worden ook belangrijke aandachtspunten en tips aangestipt, zoals het belang van een warm welkom, en worden verwijzingen gemaakt naar bestaande tools die hierbij ingezet kunnen worden.

Een teamopdracht dat teams inzicht geeft in wat een leerklimaat precies is en welke herkenningspunten er kunnen zijn voor hoe het lerend vermogen binnen het eigen team is. Het team gaat samen aan de slag om te analyseren hoe hun leerklimaat is en gaan in gesprek met elkaar én de student om te bepalen hoe het leerklimaat nog verder verbeterd kan worden. ​

Dankwoord

Speciale dank gaat uit naar de leden van de redactieraad die actief en betrokken hebben meegewerkt aan dit leertraject. Deze leden zijn werkzaam bij de onderstaande organisaties.

  • Amerpoort​
  • Careander​
  • Cello​
  • Cordaan​
  • Cosis​
  • De Twente Zorgcentra​
  • Dichterbij​
  • Hogeschool Arnhem Nijmegen​
  • Humanistas DMH​
  • Reinaerde​
  • ROC Mondriaan​
  • PSW​
  • 's Heeren Loo​
  • Sherpa

Dit leertraject is ontwikkeld door RMMBR in opdracht van de VGN Academie.