muotitrendit vaikuttavat ympäri maailmaa Teksti, kuvat ja video: Eevi Kärkinen

Muotitrendit ovat vaikuttaneet ja tulevat vaikuttamaan ympäri maailmaa vuosisatojen ajan. Ne kiinnostavat ihmisiä niiden ajankohtaisuuden vuoksi.

Mitä muotitrendit ovat?

Muoti tarkoittaa jonakin tiettynä ajankohtana suosiossa olevaa ja vallitsevaa tyyliä ja sen trendit ovat yleensä lyhytkestoisia. Ne heijastavat sen hetken aikaa, kulttuuria sekä esimerkiksi teknologista kehitystä. Niiden avulla voi tuoda ilmi omaa tyyliään, näyttää muille seuraavansa muotia ja viestiä olevansa aallonharjalla sen hetken suosituimmissa asioissa. Eri muotitrendit saattavat siis vaihdella hyvinkin nopeasti ja niiden syntyyn vaikuttaa usein esimerkiksi julkisuudesta tutut henkilöt ja muotisuunnittelijat. Osa trendeistä leviää laajemmalle alueelle maailmassa, kun taas osa niistä rajoittuu pienemmän joukon suosioon.

Muotitrendejä on ollut olemassa jo satojen vuosien ajan

Muotitrendejä on ollut olemassa jo ainakin satoja vuosia. 1700-luvulla elänyt Ranskan kuningatar Marie Antoinette on maailmanlaajuisesti tunnettu muoti-ikoni. Hänen ylellisen pursuava rokokoo-tyylinsä on tunnistettava vielä näin satojenkin vuosien jälkeen. 1700-luvulla muoti sai liioittelevia piirteitä, kun hameiden sivut levenivät hyllymetreittäin. Asut standardisoivat hovinaiset yhteen muottiin. Tähän asti vaatteilla oli haluttu ilmaista sosiaalista statusta, mutta Ranskan vallankumouksen jälkeen kukaan ei halunnut tulla yhdistetyksi aristokraatteihin. Asuihin haettiin vaikutteita työläisten yksinkertaisista vaatteista. 1800–1850-luvuilla juhlapuvun vaatimattomuus ja antiikin aikaan viittaava klassisuus vastasivat sen ajan ihanteita.

Kuitenkin vuosisadan loppuun mennessä luonnollisuus taas unohtui ja porvariston nousu teki vaatteilla pröystäilyn jälleen hyväksyttäväksi. Korsetteja alkoi taas näkyä ihmisten yllä ja korimaista alusvaatekehikkoa rakennettiin vaihteeksi nyt takapuolen päälle. Teollinen vallankumous teki kankaista halvempia, joten kaikenlaisia kerroksia, rusetteja sekä laskoksia lisättiin asuihin. Kun päästiin 1900-luvulle, naiset vaativat itselleen henkistä, fyysistä ja yhteiskunnallista liikkumavapautta, jolloin luonnollinen ja klassinen tyyli alkoi vastata uutta ja itsenäistä naisihannetta. Korsetteja ei käytetty enää edes juhla-asuissa ja urheilulliset vapaa-ajan asut yleistyivät. 1920-luvulla ensimmäistä kertaa muodin historiassa hameen helmat lyhenivät sen verran, että ne paljastivat sääret. Samaan aikaan muodissa olivat esimerkiksi flapper-mekot. 1900-luvulla on tunnistettavissa erilaisia muotitrendejä noin kymmenen vuoden sykleissä, kuten esimerkiksi 1950-luvun pin-up-tyyli ja 1980-luvun neonvärit sekä vyölaukut.

muotitrendit 2020-luvulla

Muotitrendejä on rantautunut Suomeen ympäri maailmaa. Erilaisia tyylejä, trendejä sekä villityksiä näkee katukuvassa jatkuvasti. Suomessa paljon näkyvillä oleviin muotitrendeihin vaikuttaa sosiaalinen media, jonne julkisuuden henkilöt postaavat kuvia omista asuistaan. 2020-luvun aikana Suomessa on näkynyt paljon esimerkiksi pyöräilyshortseja sekä nahkatakkeja.

Muotitrendeihin liittyy myös kritiikkiä

Pikamuodin yleistyminen on vaikuttanut ihmisten kulutuskäyttäytymiseen, sillä tuotteiden hintojen ollessa alhaisia, ostokynnys uudelle vaatteelle laskee. Pikamuotibrändit julkaisevat trendikkäitä mallistoja nopealla aikataululla sekä halvoilla hinnoilla, mutta samalla laiminlyövät muita eettisiä sekä taloudellisia seikkoja, kuten ilmastopäästöjä. Muotitrendien vaihtelevuus on nopeaa ja monet kritisoivat sitä, kun osa ihmisistä seuraa orjallisesti jokaista trendiä hankkien jatkuvasti uusia vaatteita, jotka jätetään lojumaan kaapin perälle niiden poistuessa muodista.