De Brugse Stadsschouwburg is één van de best bewaarde stadstheaters van Europa. Dat wist je misschien al... Maar wist je ook dat het theater nog een heleboel objecten in bezit heeft waarmee ook vroeger al theater werd gemaakt?
Tijdens de lockdowns doken enkele theatertechnici van het Cultuurcentrum de kelders in om dit podiumtechnische en scenografische erfgoed in kaart te brengen. Het resultaat is verbluffend: sommige objecten uit de collectie zijn zelfs uniek op het continent!
Erfgoedcel Brugge, ETWIE, CEMPER en de Stadsschouwburg zelf sloegen de handen ineen om deze collectie te inventariseren en te ontsluiten. Ga je mee op ontdekking?
Deze stok gebruikte men als de voorstelling zou beginnen. 12 keer vlug na elkaar en dan nog eens 3 keer, en dan werd het doek geopend. De stok bevat aan het einde een stuk textiel zodat de kloppen die men ermee maakte niet té luid zouden klinken.
Houten paneel waarop textiel is bevestigd met daarop de benaming APOTHICAIRE geschilderd.
Deze kalklichtschrijnwerper TYPE Lime-light werd gevonden in de catacomben van de Stadsschouwburg in het jaar 1996. Zo’n type werd voor het eerst openbaar gebruikt in het Royal Opera House in London in 1837. We zijn in Brugge erg trots op dit 19de-eeuwse topstuk uit onze erfgoedcollectie. Limelight betekent letterlijk “in het centrum van de belangstelling”.