Loading

Syksy kostean mutainen tuoksu valtaa ulkoilman syksyn tullessa ja Puiden lehdet havisevat tuulessa ihmisten lisätessä syysvaatteita arkivaatteisiinsa. Mutta mikä ja mitä syksy on? Minkälaisia kokemuksia ihmisillä on syksystä? Miten ihmiset ylipäätään kokevat syksyn ja mitä tunteita se heissä herättää?

Syksy sijoittuu syys-, loka- ja marraskuuhun. Ilmatieteenlaitoksen mukaan syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin +10 asteen alapuolelle.

Kokemus sanalla tarkoitetaan syksykokemuksia pohdittaessa ihmisen subjektiivista kokemusta: sitä, miten yksilö esimerkiksi tuntee, näkee, maistaa ja haistaa ympäristönsä ja siinä ympäristössään esiintyvät elottomat tai elolliset asiat. Jokaisella on siis oma syyskokemuksensa.

"Toivoin syyssadetta, koska se tuntui jännittävältä."

Epe Niirasen kokemus syksystä on aurinkoinen, sateinen, hieman jännittävä ja humoristinen. ”Lapsena tykkäsin kaikista vuodenajoista eniten syksystä. Minulle ovat jääneet mieleen erityisesti aurinkoiset syyspäivät, mutta muistan lapsena oikein toivoneeni, että syksyllä sataisi enemmän, koska sitä sattui niin harvoin. Toivoin syyssadetta, koska se tuntui jännittävältä. Nykyään syksyisin sataa vettä koko ajan, ja esimerkiksi vaatteet ja esineet ovat siksi lähmäisen tuntuisia kosketettaessa. En enää oikein pääse nauttimaan syksyn kokemisesta entiseen malliin. Sen sijaan ikuisessa vastatuulessa Tuiran siltojen kautta kulkiessa yritän hartaasti meditoida eräästä elokuvasta tuttua väittämää, miten aina ei voi kuulemma sataa.”

Mikko Ruotsalaisen kokemus syksystä on myös sateinen. Se on myös melankolisempi, mutta samalla syksyn pimeydestä iloitseva ja humoristinen. ”Syksyn tullessa aurinko muuttaa etelään ja kuu valaisee pimeää lohdutonta taivaltamme kohti vääjäämätöntä. Tuolloin on ihana kulkea pilkkopimeässä Oulussa, jossa pimeyden rikkovat vain sinne tänne sijoitetut katulamput, joita on suuressa insinööriviisaudessa ripoteltu hyvin harvakseltaan osaksi maisemasuunnittelua. Mitä sateisempi sää, sitä paremmin lenkkarin alle mahtuu askeleita ja kuulokkeisiin Vangeliksen soundtrackia elokuvasta Bladerunner.”

”Syksyn tullessa aurinko muuttaa etelään ja kuu valaisee pimeää lohdutonta taivaltamme kohti vääjäämätöntä."

Edellä kuvattujen määritelmien ja kokemuksien perusteella syksy rakentuu aurinkoisen sateiseksi, huumorinäkökulmasta nähdyksi ja tunnelmalliseksi vuodenajaksi, josta voi iloita odottaessa jännittäviä syyssateita melankolisen musiikin soidessa kuulokkeissa.