Bekijk hieronder de nieuwe Bouw Woon Leef documentaire 'Geef ons Ruimte!'
Ruimte om te wonen en te leven in de stad is schaars. Tegelijkertijd is er afgelopen jaren enorm veel veranderd op het gebied van flexibel werken. Dit betekent dat er momenten zijn waar hele kantoorverdiepingen, soms zelfs hele panden, leegstaan. Hoe kunnen we die ruimte gebruiken om zo de krapte op de woningmarkt aan te pakken?
tijdelijkheid zorgt voor levendigheid in een gebied"
Verschillende organisaties houden zich bezig met het zoeken naar nieuwe gebruikers van de (deels) leegstaande kantoren in de stad. Ondernemer Mare Santema is hier één van. Samen met haar mede oprichter helpt ze sociale organisaties met weinig middelen aan een onderkomen.
Amanda Carter werkt bij stichting Elance in Zuidoost. Zij helpen meisjes en vrouwen met het ontwikkelen en ontdekken van hun ambities en talenten. De organisatie heeft al op verschillende locaties in de stad gezeten en is nu blij om voor langere tijd een plekje te hebben.
Ook kunstenaar Hetty van der Linden moest snel een plekje vinden voor meer dan 200 schilderijen die ze beheert voor haar stichting Paint a Future. Nu heeft ze genoeg ruimte voor al haar kunst én heeft zij met haar buren plannen om samen te werken in de toekomst.
Cengiz Caglar is namens de voor de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor het zoeken naar nieuwe bestemmingen van lege kantoren. Hij zoekt voor die locaties naar permanente oplossingen, maar hij kijkt positief naar een meer tijdelijke aanpak van lege panden.
"De kantoormarkt is zo veranderd, dat het handig is om met een andere bril naar tijdelijkheid te kijken. Ik geloof dat we er lege kantoorruimtes en verdiepingen mee kunnen vullen." Al is hij ook voorzichtig in zijn opvatting. "Het moet zich nog wel bewijzen. Maar tijdelijkheid zorgt voor levendigheid."
In het kantoorpand B Amsterdam in Nieuw-West wordt op een bijzondere manier van ruimte gebruik gemaakt. Het concept bestaat uit drie panden waar 200 bedrijven gevestigd zijn, inclusief kapper, fysio en padelbanen.
Met veel verschillende huurders en flexibele contracten zijn er behoorlijk wat wisselingen, zo vertelt managing director Tessa Bakker. Ze legt uit hoe leegstand ontstaat. "Huurders groeien snel door, of ze moeten juist downsizen. Dan krijg je lege vloeren."
Bakker ziet dat niet als probleem, maar juist als een kans. "Het lijkt ons ideaal om hier tijdelijk een oplossing te bieden voor de woningnood."
Mae Schellekens is zo'n Amsterdammer die in een getransformeerd kantoorgebouw woont. Toen ze ging studeren had ze een woning nodig. "Ik heb altijd gezegd: Ik ga hier in omdat ik een woonruimte nodig heb, maar binnen een halfjaar ben ik weg." Intussen woont ze er na tweeënhalf jaar nog steeds. Ze heeft de afgelopen jaren de buurt zien veranderen van bouwval naar een levendige wijk.
Ontwerper Eldin Fajkovic en zijn team verbouwen leegstaande gebouwen. Op de lege vloeren verrijzen kant-en-klare woningen en kantoorruimtes.
"Gebouwen zoals loodsen, fabrieken en kerken hebben veel volume en zijn moeilijk te transformeren. Wij hebben een systeem bedacht waarmee je het goedkoop en makkelijk kan doen," legt hij uit.
Transformatie is mooi voor het gebouw zelf maar je geeft ook een impuls aan de omgeving. Dat heeft een enorme impact op de wijk, buurt en stad.