În 2025, programul Erasmus+ continuă să își mobilizeze eforturile în vederea atenuării consecințelor socio-economice și educaționale ale invadării Ucrainei de către Rusia, inclusiv prin sprijinirea proiectelor care promovează activități educaționale și care facilitează integrarea persoanelor care fug din calea războiului în noile lor medii de învățare, precum și activități de sprijin pentru organizațiile, cursanții și personalul ucrainean.
Ghidul Erasmus+ 2025
A fost lansat Apelul pentru propuneri de proiecte și Ghidul Erasmus+ pentru anul 2025.
Cu un buget de aproape 5 miliarde euro, Erasmus+ continuă să sprijine învățarea și cooperarea în context transnațional în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului în 2025.
Ghidul ESC 2025
A fost lansat Apelul pentru propuneri de proiecte și Ghidul ESC pentru anul 2025.
Cu un buget de 166 de milioane de euro, Corpul European de Solidaritate va sprijini proiecte și activități care promovează sustenabilitatea mediului, competențele digitale, incluziunea și diversitatea, precum și cetățenia activă. De asemenea, acțiunile dedicate vor continua să sprijine inițiative dedicate persoanelor afectate de conflictul din Ucraina.
Din cuprins:
- Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Conferința de închidere a Programului de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP) 2014-2021
- Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Portret de AmbasaDOR: Ciobanu Corina
- Învățământ universitar în Erasmus+: Publicarea Ghidului Programului Erasmus+ 2025 și sumar al noutăților pentru domeniul universitar
- Erasmus+ în învățământul școlar: Premiile EITA 2024
- Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Celebrarea educației și formării profesionale în Europa Centrală și de Sud-Est | Erasmus+ în beneficiul tinerilor cu dizabilități
- Tineret în Erasmus+:
- Educația adulților în Erasmus+: S-a lansat comunitatea locurilor terțe climatice ClimateCommons.eu! | Competențe ecologice, gamificare și comunicare interculturală pentru îmbunătățirea proiectelor de patrimoniu cultural local
- Corpul European de Solidaritate
- Formator – Generator
- Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate
- Eurodesk România te informează
- Multilingv. Multicultural
- Publicațiile Eurydice
- Media Space
Știri. Evenimente. Perspective de învățare
Conferința de închidere a Programului de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP) 2014-2021
Pe17 octombrie 2024 a avut loc conferința de închidere a Programului de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP) 2014-2021, finanțat prin Granturile SEE.
În cadrul ceremoniei - la care au participat reprezentanți ai Ambasadei Norvegiei în România, ai Partenerilor Programului ESAYEP din statele donatoare: Norvegia și Liechtenstein, Operatorului de Program și ANPCDEFP, cât și manageri ai proiectelor implementate împreună cu echipe ale acestora - au fost prezentate bune practici, elemente de succes și lecții învățate pe parcursul implementării proiectelor selectate.
În cadrul evenimentului au avut loc mai multe ateliere paralele în care au fost prezentate următoarele proiecte de bună practică:
- Universitatea din București - Green Chemistry of Advanced Materials (18-COP-0041)
- Universitatea din București - Innovative Teaching Methods for Tomorrow’s Renewable Energy Specialists (19-COP-0025)
- Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - European Network for 3D Printing of Biomimetic Mechatronic Systems (21-COP-0019)
- Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ - Continuous Flow Interchange of Communication and Knowledge in Biomedical University Research (21-COP-0034)
- Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iași - Mobility Project in Higher Education (21-MOB-0011)
- National University of Science and Technology „Politehnica” of Bucharest - Global Digital Manufacturing – Industry 4.0 Joint Curriculum and Research (EY-COP-0001)
- CJRAE Hunedoara - We Are the Change! (2019-EY-PMIP-0002)
- Better Schools for All - Better Schools for All (2019-EY-PMIP-000)
- CJRAE Iasi - School for Diversity - A Catalyst for an Inclusive Society (2019-EY-PMIP-0008)
- CMBRAE București - Every school needs an inclusive and well-being team! (2019-EY-PMIP-0010)
- CCD Mehedinti - 4C for Democratic Citizenship Communication, Collaboration, Creativity, Critical Thinking (2021-EY-PMIP-0014)
- Liceul Tehnologic “Grigore C. Moisil” Buzau - More Skillful Students Guided by VET School & Private Company in a Norwegian experience (2018-EY-PCVET-R1-0004)
- Liceul Tehnologic Vernesti - Mechanics for the 21st century (2020-EY-PCVET-0005)
- Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului - Profesional si Tehnic - Facilitating Strengthening Quality Assurance of Workplace-Learning Through the Development of Learning Outcomes Standardized Assessment Tools (2021-EY-NVET-0001)
- Liceul Traian Vuia, Craiova - Skills for the Future (2021-EY-PCVET-0011)
- Colegiul N. V. Karpen, Bacau - Active Partnerships for a Successful Career (2021-EY-PCVET-0022)
- CJRAE Argeș - Adaptation Through Early Personal Skills Development (2018-EY-PICR-R1-0012)
- ISJ Neamț - Inclusion Through Tolerance, Paying and Art! (2019-EY-PICR-0001)
- Fundația Noi Orizonturi Lupeni - Champions of Inclusion (2020-EY-PICR-0001)
- CJRAE Botoșani - Succeeding Together! (2020-EY-PICR-0002)
- ISJ Cluj - Schools Make Inclusion a Living (2021-EY-PICR-0001)
Poveștile Ambasadorilor Erasmus
Ambasadorii de învățare sunt persoane care au participat la programe de mobilitate Erasmus+ și sunt pasionate de promovarea oportunităților internaționale de învățare. Aceștia acționează ca mentori și surse de inspirație pentru cei care doresc să se implice în programe de schimb sau să exploreze oportunități de învățare internațională.
Numărul Ambasadorilor de învățare a ajuns la 75. Lista completă poate fi accesată aici. Le puteți urmări activitatea și solicita informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate folosind hashtagul #AmbasadorErasmus.
O COMUNITATE. UN CADRU DE ÎNVĂȚARE. RESURSE. OPORTUNITĂȚI DE FORMARE. MATERIALE. VIZIBILITATE. CLIMAT POZITIV. ENERGIE BUNĂ.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.
Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.
Portret de AmbasaDOR: Ciobanu Corina
Cum și când a început pentru tine experiența Erasmus+?
Experiența mea Erasmus+ a început în momentul în care am realizat cât de importantă este deschiderea către noi culturi și perspective educaționale. Primul meu contact cu Erasmus+ a fost în urmă cu mulți, mulți ani, când am luat prima dată contact cu acea ocazie unică de a colabora cu oameni din diverse țări, de a învăța metode noi de predare și de a împărtăși bune practici cu colegii mei din străinătate. Această primă experiență mi-a deschis ochii asupra impactului extraordinar pe care Erasmus+ îl poate avea asupra dezvoltării personale și profesionale, iar de atunci, am continuat să mă implic activ în proiecte de mobilitate, parteneriate internaționale, acreditări. Am profitat de absolut tot ceeea ce acest concept a oferit.
De ce AmbasaDOR de învățare? Ce te-a determinat să vrei să dai mai departe? Ce speri să înveți tu din această experiență?
În primul rând, a deveni AmbasaDOR de învățare a fost o provocare personală de a-mi demonstra că pot mai mult, că pot ieși din zona de confort și pot contribui activ la dezvoltarea altora. A fost o dorință de a oferi plus valoare nu doar pentru mine, ci și pentru cei din jurul meu. M-a motivat convingerea că fiecare experiență Erasmus+ este o oportunitate de creștere și că, împărtășindu-mi cunoștințele și experiențele, pot inspira și alți profesori sau elevi să viseze mai mare și să îndrăznească mai mult. De asemenea, vreau să continui să învăț din această experiență, să descopăr noi metode de predare și colaborare, să mă perfecționez în gestionarea proiectelor internaționale și, nu în ultimul rând, să înțeleg mai profund diversitatea culturală și educațională care ne unește. Știu că această călătorie ca AmbasaDOR mă va ajuta să devin un punct de sprijin și inspirație pentru cei care, la rândul lor, vor să exploreze și să se dezvolte prin programul Erasmus+.
Care este mesajul pe care l-ai transmite unei organizații care este la început de drum în Erasmus+? De ce să facă parte din povestea învățării și din ce să se inspire?
Mesajul meu pe care-l transmit întotdeauna organizațiilor aflate la început de drum în Erasmus+ este acela de a îmbrățișa această oportunitate cu deschidere și curaj și să nu renunțe niciodată, oricât de greu li s-ar părea uneori. Cred puterninc în teaoria perseverenței pentru că Erasmus+ nu este doar un program educațional, ci o poveste a învățării continue, a colaborării și a schimbului de experiențe care pot transforma complet modul în care privim educația și dezvoltarea personală și merită. Să facă parte din această poveste înseamnă să contribuie la formarea unei generații mai deschise, mai pregătite pentru provocările globale și mai conectate la realitățile internaționale. Organizațiile pot să se inspire din exemplul celor care au reușit să creeze parteneriate internaționale puternice, din impactul pozitiv pe care mobilitățile îl au asupra elevilor și profesorilor, și din dorința de a îmbunătăți constant calitatea actului educațional. Recomandarea mea este să pornească la drum cu încrederea că fiecare pas făcut prin Erasmus+ aduce mai aproape nu doar experiențe valoroase, ci și o comunitate europeană care îmbrățișează diversitatea și inovația în educație.
Dacă ai defini Erasmus printr-o singură frază, aceasta ar fi...?
Erasmus este puntea care unește oameni, culturi și cunoștințe, oferindu-ne oportunitatea de a învăța, de a crește și de a ne deschide către lume. Este un virus care odată captat, nu-i mai dai de remediu sau poate nu vrei să-l afli, cu efecte adverse majore, pe tot parcursul vieții :)
Un mesaj pe care ai vrea să ți-l adresezi ție peste timp, la 10 ani de activitate în rețeaua de Ambasadori Erasmus, acesta ar fi...?
„Dragă, Corina! Ai reușit să îți transformi pasiunea pentru învățare și deschidere culturală într-un adevărat impact asupra celor din jurul tău. Ai fost un catalizator al schimbării, un sprijin pentru colegi și elevi, și ai demonstrat că prin perseverență și dedicare, poți construi punți care vor dura peste generații. Fii mândră de călătoria ta, continuă să inspiri și să rămâi deschisă la noi provocări și oportunități! Erasmus+ a devenit parte din “ADN”-ul tău educațional, iar contribuția ta va lăsa o amprentă de neșters în rețeaua ambasadorilor și dincolo de ea. Toate eforturile tale au meritat”.
Învățământ universitar în Erasmus+
Publicarea Ghidului Programului Erasmus+ 2025 și sumar al noutăților pentru domeniul universitar
Ghidul Programului Erasmus+ 2025 a fost publicat pe data de 19.11.2024. Îl puteți consulta atât pe website-ul nostru, cât și pe website-ul Comisiei Europene împreună cu modele de formulare de candidaturi pentru anumite acțiuni. Apelul National 2025 va fi publicat în următoarea perioadă pe website-ul nostru în secțiunea „Candidatura”.
Dorim să vă atragem atenția asupra următoarelor informații și noutăți:
- Termenele de transmitere a candidaturilor de proiecte descentralizate către Agențiile Naționale în cadrul Apelului 2025 sunt:
Formularele de candidatură sunt disponibile în portalul Erasmus+ & ESC.
- Au fost introduse anumite restricții referitoare la finanțarea mobilităților către/dinspre Rusia și Belarus, care sunt aplicabile proiectelor ce vor fi finanțate de ANPCDEFP în cadrul Apelului 2025.
În proiectele KA131-HED:
- Nu vor putea fi organizate mobilități outgoing către Rusia și Belarus.
În proiectele KA171-HED:
- Nu vor putea fi organizate mobilități outgoing către Rusia și Belarus;
- Nu vor putea fi organizate mobilități incoming pentru personal universitar dinspre Rusia și Belarus;
- Vor putea fi organizate mobilități incoming pentru studenți dinspre Rusia și Belarus.
- Referitor la condițiile de eligibilitate ale organizațiilor ce pot lua parte la parteneriatele de cooperare (KA220), acestea pot proveni din statele membre UE, țările terțe asociate la program și țările terțe care nu sunt asociate la program din regiunile 1, 2 si 3, limitarea la aceste 3 regiuni fiind o noutate a Apelului 2025. În cazul regiunii 2, nu vor fi eligibile organizațiile din Belarus.
- Termenele de transmitere a candidaturilor pentru proiecte centralizate către EACEA în cadrul Apelului 2025 sunt:
- Apelurile separate cu îndrumari specifice vor fi lansate prin intermediul portalului Funding & Tender Opportunities, unde vor fi disponibile si vor trebui transmise formularele de candidatură.
Recomandăm consultarea website-ului EACEA unde sunt publicate evenimentele organizate pentru aceste proiecte. Câteva sesiuni de informare au fost organizate și înregistrările lor sunt disponibile:
- Online Info Session: Erasmus Mundus Action
- Online Info session: Capacity Building in Higher Education (CBHE) action
Vă invităm să consultați cu atenție ghidul, să diseminați informațiile referitoare la noul Apel 2025 la nivelul propriei instituții și să încurajați dezvoltarea unor candidaturi de proiecte pentru acțiunile disponibile.
Erasmus+ în învățământul școlar
Premiile EITA 2024
În perioada 14-16 noiembrie 2024 s-a desfășurat evenimentul organizat de Comisia Europeană pentru premianții EITA (European Innovative Teaching Award) selectați în anul 2024 de către Agențiile Naționale. Pe parcursul celor două zile ale evenimentului au fost organizate activități interactive, sesiuni de networking în cadrul cărora s-au realizat schimburi de bune practici, precum și grupuri tematice (ex. dezvoltarea socială și emoțională și prevenirea problemelor de comportament, precum și relațiile sănătoase cu tehnologia - bunăstarea digitală, predarea în aer liber și bunăstarea profesorilor) și au fost prezentate exemple din proiectele de succes.
În fiecare an, premiul EITA se concentrează pe o temă specifică aliniată cu prioritățile Comisiei Europene. În 2024, tema EITA a fost „Starea de bine la școală”, în legătură cu implementarea inițiativei Pathways to School Success. Tema acestui an explorează construirea unei abordări sistemice, la nivelul întregii școli, a stării de bine și sănătății mintale în școli.
La nivel european, în anul 2024, un total de 96 de proiecte din 32 de țări europene (33 de Agenții Naționale) au fost premiate la cele patru categorii ale competiției, din care România a premiat 2 proiecte care au îndeplinit condițiile de eligibilitate și calitate:
Categoria învățământ pre-școlar: 2020-1-RO01-KA227-SCH-095342 - Amazing children, amazing nature
Instituție coordonatoare: Grădinița Ciupercuța
Categoria învățământ secundar general: 2020-1-RO01-KA201-080184 - Art Therapy for Autism
Instituție coordonatoare: Școala Gimnazială Specială Pașcani
Participarea la European Innovative Teaching Award 2024 a fost o experiență remarcabilă, în care am avut șansa să mă conectez cu profesioniști din diverse țări, să învăț din realizările altor proiecte și să celebrez recunoașterea muncii noastre. Aceste două zile au reprezentat nu doar un moment de reflecție asupra realizărilor trecute, ci și o sursă de inspirație pentru viitoare proiecte educaționale.
Pentru noi a fost o mare bucurie și onoare să fim prezenți pentru prima dată la un eveniment de asemenea amploare și importanță.
Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic
Celebrarea educației și formării profesionale în Europa Centrală și de Sud-Est
La începutul lunii decembrie 2024, la Budapesta, au avut loc mai multe evenimente care au celebrat educația și formarea profesională în Europa Centrală și de Sud-Est, ca parte a manifestărilor prilejuite de încheierea deținerii de către Ungaria a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Astfel, reprezentanții ANPCDEFP și ai Echipei Naționale VET au luat parte la reuniunea cu tema Expanding Horizons through International Networks in VET, International Meeting of National VET Teams (5 decembrie 2024), eveniment la care au participat membri ai Echipelor Naționale VET din Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Turcia și Ungaria. Cele 13 țări participante au prezentat exemple de activități de succes, ca parte a unui exercițiu care s-a dorit a fi un schimb de bune practici inspiraționale. Am reținut aici: E-material on quality & sustainability in VET mobility projects (Letonia), Climate fresk (Germania), Icare. Mantas story și Advices from Mantas - aplicații web dedicate participanților la mobilități VET (Lituania), Building a culture of sharing (Turcia), Green Morning Webninars (Estonia). Echipa din România a prezentat cele două activități de succes din cadrul proiectului ENVET: colaborarea cu parteneri și actori locali (inspectorate județene, licee tehnologice, ocoale silvice ș.a.) care s-au finalizat cu plantarea a două păduri Erasmus+ la Bistrița (noiembrie 2023) și la Marghita (martie 2024) și cu organizarea unor contexte de învățare pentru organizații care vor să se alăture programului Erasmus+ prin contact nemijlocit cu cei care au experimentat deja beneficiile mobilităților VET; concursul de materiale video I GO VET, aflat la cea de-a treia ediție și care se bucură de o foarte mare popularitate în rândul elevilor din liceele tehnologice din întreaga țară care au fost deja într-o mobilitate Erasmus+.
A doua zi, pe 6 decembrie 2024, s-a derulat un al doilea eveniment, cu tema Shaping VET for Tomorrow: Impact, Innovation, Networks, la care au fost invitați, pe lângă reprezentanții Echipelor Naționale VET deja prezente anterior, și directori de instituții VET și/sau coordonatori de proiecte Erasmus + VET din Ungaria. Reuniunea a fost deschisă de reprezentanta Comisiei Europene, Marta Munoz, care a prezentat dintr-o perpectivă centralizată și pan-europeană, evoluția programului Erasmus+ și perspectivele sale de viitor în cadrul de cooperare European Education Area, care sprijină statele membre în reforma educațională și transformarea sistemelor de educație în ansamblul lor. Publicul a avut de asemenea prilejul să reflecteze pe baza prezentării de către Julita Pieńkosz (Polonia), a rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat de agențiile naționale din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia și România, cu privire la impactul mobilităților Erasmus+ VET asupra participanților, instituțiilor beneficiare și a sistemelor naționale VET ale țărilor care au fost parte a acestei cercetări.
Ultima parte a evenimentului a constat în trei sesiuni paralele cu următoarele teme: Quality Assurence – EQAVET – Learning mobility, Erasmus-driven innovation in schools – Let’s broaden our horizons și Participation in Democratic Life – Fostering active citizenship through Erasmus+ programme. Participanții s-au bucurat de prezentări ale unor proiecte de cooperare în domeniul VET, dar și de discuții importante legate de ceea ce se poate face atât pentru creșterea calității și inovării în proiectele Erasmus+ în domeniul VET, cât și pentru a accelera cetățenia europeană activă și participarea generațiilor tinere la viața democratică.
Reținem din toate cele de mai sus că a fost un bun prilej de celebrare a educației și formării profesionale în Europa Centrală de Sud-Est, cu lecții învățate și proiecte de viitor între profesioniștii unui domeniu educațional extrem de important pentru o Uniune Europeană rezilientă și în permanentă creștere economică.
Erasmus+ în beneficiul tinerilor cu dizabilități
Beneficiile multiple ale programului Erasmus+ sunt evidențiate în liceul nostru de posibilitățile educaționale, profesionale, sociale oferite tinerilor din categorii defavorizate, în special tinerilor cu dizabilități de auz și asociate. Proiectul „Professional training beyond disabilities” (2023-1-RO01-KA121-VET-000139906) este derulat de Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” din Iași, cofinanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene pentru perioada 2-23-2027.
În baza acreditării obținute în anul precedent, au fost desfășurate în anul școlar 2023-2024 mobilități individuale de formare profesională cu elevi cu dizabilități de auz și de intelect, constând în practică la agenți economici pentru domeniile patiserie și tehnici poligrafice (Padaria e Pastelaria Flor da Venezuela, Padaria Pastelaria do Alívio și Video Norte).
Formările la nivel european contribuie la:
- Creșterea nivelului de pregătire profesională pentru elevii cu dizabilități auditive și asociate, prin dezvoltare de cunoștințe, abilități, competențe de specialitate.
- Dezvoltarea competențelor pedagogice și actualizarea cunoștințelor de specialitate pentru cadrele didactice, prin participarea la stagii de formare profesională a elevilor cu CES și prin parcurgerea unor cursuri pe specialitate.
- Creșterea calitativă a rolului învățământului tehnologic special prin promovarea unor metode noi de predare de cunoștințe și abilități dobândite de toți profesorii de cultură tehnică și a cel puțin 75% dintre elevi.
Interesul școlii noastre este să ajute tinerii cu dizabilități să se integreze cât mai optim pe piața muncii după absolvire. Majoritatea tinerilor din școala noastră provin din centrele de plasament, elevi care nu au beneficiat de mobilități în afara granițelor țării sau care poate nu au părăsit nici măcar orașul natal.
Prin aceste mobilități de formare încurajăm tinerii să aibă încredere în sine, să își deschidă orizontul profesional și către alte domenii de activitate, nu doar pentru piața locală a muncii, să beneficieze de o formare cât mai optimă, la nivel european, să cunoască exigențele domeniului lor de activitate și să dobândească capacitatea de a gestiona cât mai bine situațiile de risc în care se pot afla, astfel încât să facă față provocărilor sistemului, evitând abandonul.
Primele reacții ale tinerelor care au participat la formarea practică în cofetăriile din Braga, Portugalia au fost copleșitoare: „Doamna profesoară, am fost în paradis, dar s-a terminat prea repede.”
Prof. coord. Daniela Răducănescu, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, Iași
Tineret în Erasmus+
Educația adulților în Erasmus+
S-a lansat comunitatea locurilor terțe climatice ClimateCommons.eu!
Comunitatea de practică ClimateCommons a fost creată în urma unei ample aventuri Erasmus+, demarată la finalul anului 2022 și finalizată în noiembrie 2024. Aventura a fost inițiată de asociația REPER21 în parteneriat cu A SUD (Italia) și Canopée (Franța) și s-a bazat pe lunga istorie de colaborare între acestea și pe complementaritatea experiențelor pe care le-au adus în arenă, din zonele educației privind schimbările climatice (ECC), justiția de mediu, activismul climatic comunitar, reziliență și educația non-formală a adulților.
Scopul aventurii noastre a fost să dezvoltăm o paletă de competențe (cunoștințe, aptitudini și atitudini) pentru actorii activi în domeniul educației adulților pentru ca aceștia să poată să conceapă și să pună în aplicare programe de ECC inovatoare, centrate pe om, adaptate spațiilor relaționale frecventate de adulți (locuri terțe).
De ce centrate pe om? Pentru că până în prezent, multe aventuri similare de sensibilizare în domeniul climatic au fost gândite standardizat, fără o deschidere către nevoile, așteptările și imaginarul beneficiarilor. Prin abordarea centrată pe om, empatică, am înțeles întâi cum au loc experiențele de învățare ale fiecăruia pentru ca apoi, plecând de la acestea, să propunem obiective educaționale privind schimbările climatice.
De ce în locuri terțe? Cafenele, parcuri, biblioteci publice, piețe de cartier, cluburi de pensionari, saloane de coafură – toate aceste „locuri terțe”, situate între acasă și muncă, pot deveni spații pentru o învățare climatică nonformală și informală, accesibilă tuturor cetățenilor, deoarece sunt caracterizate de exprimarea și circulația ideilor.
Etapele aventurii au fost trei. La început, am experimentat o metodologie de formare centrată pe uman, inspirată din Design Thinking, cu 36 de educatori climatici (profesori, activiști, formatori) din Italia, România și Franța. Educatorii au fost formați pe durata a 5 zile în Franța privind metoda Design Thinking printr-o abordare teoretică și practică. Ulterior, pe durata a 9 luni de zile, am testat această metodă prin programe ECC în 19 spații terțe, heterogene din punct de vedere a locațiilor, beneficiarilor și activităților. Diversele experimentări ECC, unele deosebit de inovatoare, precum pictarea unor benzi climatice în diverse locații pe Valea Jiului, au implicat peste 115 adulți din cele trei țări.
În a doua etapă, pe baza procesului anterior de experimentare, am rafinat metodologia centrală, care din Design Thinking s-a transformat în Design Apreciativ, pentru a încuraja abordările educaționale care pornesc de la atuu-uri și puncte forte, nu de la probleme și lipsuri. Apoi, am documentat, ordonat și explicitat diversele experiențe de învățare din cele 19 spații terțe într-o resursă educațională liberă (www.climatecommons.eu) care include, printre altele: un Ghid inovator de design apreciativ pentru ECC în locuri terțe, un profil al competențelor educatorilor climatici și diverse experiențe narative ale experimentărilor din spațiile terțe, toate disponibile în română, engleză, franceză și italiană.
În ultima etapă, am transferat REL-ul într-o serie de formări fizice și online către peste 30 de locuri terțe europene, reprezentate de peste 70 de persoane, și am experimentat noua metodologie de Design Apreciativ în trei locuri terțe emblematice, printre care Librăria Seneca Anticafe din București. O comunitate de practică reunește toate aceste structuri și actori, care au elaborat împreună un Manifest al locurilor terțe climatice, pe care vă invităm să îl lecturați și promovați, aici.
Competențe ecologice, gamificare și comunicare interculturală pentru îmbunătățirea proiectelor de patrimoniu cultural local
Competențe ecologice, gamificare și comunicare interculturală pentru îmbunătățirea proiectelor de patrimoniu cultural local (2022-1-RO01-KA210-ADU-000082438) este o inițiativă de educație a adulților, susținută de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ .
Acesta a fost dezvoltată în strânsă cooperare între o organizație publică (Centrul Cultural al Județului Harghita, România), un ONG (Fundația Centrul Educațional Spektrum, România) și o companie privată (8D Games, Țările de Jos). Scopul a fost acela de a dezvolta competențele profesionale ale lucrătorilor din domeniul patrimoniului rural din România și Olanda.
Proiectul abordează competențele lucrătorilor din sfera patrimoniului cultural, din România și Olanda, în domenii cheie care îi pot ajuta să își desfășoare activitatea într-o manieră mai bine adaptată la provocările societale ale secolului XXI, și anume: adaptarea la Obiectivele Dezvoltării Durabile, comunicarea interculturală, comunicarea între generații, gamificarea și co-crearea, competențele digitale, identificarea și definirea patrimoniului local.
Metodele de abordare sustenabilă în activități educaționale și îmbunătățirea bunăstarea umană în comunitate prin protejarea capitalului natural și capitalului uman. Nevoile comunitățiilor de astăzi ar trebui să fie satisfăcute fără riscul de a compromite nevoile generațiilor viitoare. Pe lângă aspectele de mediu și ecomice este necesar să ne concentrăm și asupra sustenabilității sociale prin îmbunătățirea coeziunii sociale, a reciprocității, a onestității și facilitarea cooperării între locuitorii din comunitatea Dvs.
Material online
A fost realizat un material online în trei limbi care este disponibil pe website-ul proiectului. Cursul conceput este destinat animatorilor culturali, organizatori de programe culturale. Scopul este de a oferi cunoștințe și abordări utile, actualizate celor care lucrează în zonele rurale și care sunt interesați de promovarea și utilizarea patrimoniului cultural local în scopuri comunitare și turistice. Curriculumul este centrat pe teme importante, cum ar fi sustenabilitatea, gamificarea, co-creația, abilitățile digitale și recunoașterea valorilor locale. Cursul este gratuit, fără obligații, găsiți materiale actualizate și dobândiți o perspectivă europeană și interculturală asupra patrimoniului cultural.
Pentru grupa focus a fost concepută un curs „blended” (hibrid), înainte de călătoria de studiu în Țările de Jos, grupa focus a fost pregătit, având ocazia să participe la lecții online de limba engleză și să finalizeze cursul pe platforma online.
În Leeuwarden, capitala regiunii Friesland, participanții au vizitat instituții culturale, au participat la programe comunitare și la un atelier pe tema gamificării și metodelor de design, susținută de instituția partneră 8D Games. Pe parcursul călătoriei de studiu, participanții au îmbogătățit cunoștințele.
Metoda de grup a fost facilitat, prin formarea echipelor, atribuirea diferitelor roluri (lider, comunicator, fotograf și persoană responsabilă cu notițe), urmat de definirea și alocarea sarcinilor între echipe. Echipele au trebuit să se concentreze asupra diferitelor aspecte legate de durabilitatea și comunicarea patrimoniului cultural: durabilitate, aspecte ecologice, utilizarea instrumentelor tehnologice, încorporarea elementelor de gamificare, modalități de organizare a programelor, furnizarea de resurse pentru operațiuni, organizare, diviziunea muncii, instrumente de comunicare interculturală, abordări intergeneraționale. Această abordare a ajutat la asigurarea unei înțelegeri clare a responsabilităților echipelor, participanților.
Implementarea proiectelor pilot
În cursul anului 2024, au fost implementate proiecte pilot în cinci comune din județul Harghita. Aceste proiecte pilot oferă perspective și oportunități de învățare pentru profesioniștii din domeniul cultural. Ceea ce au în comun localitățile este faptul că toate au dezvoltat proiectele în jurul următoarelor concepte: sustenabilitate, comunicare interculturală, abordări intergeneraționale, gamificare, co-creare și competențe digitale.
Cele cinci comune sunt Ciucsângeorgiu, Sândominic, Remetea, Lunca de Jos și Frumoasa, iar echipele comunelor menționate au dezvoltat proiecte bazate pe valori locale.
- Sândominic: Non Recuso Laborem – Viața episcopului Áron Márton
- Ciucsângeorgiu: Pe urmele Generalului Sándor Gál / Casa memorială a Generalului Sándor Gál
- Remetea: Viața în casa etnografică din Remetea
- Lunca de Jos: Jocul de cărți „Csángórózsa” și puzzle
- Frumoasa: ”Calea laptelui” – tur de istorie locală cu bicicleta
Fiecare proiect pilot a fost testat de grupa țintă și echipa GRACING, iar în funcție de feedbackuri, au fost îmbunătățite. Au fost produse filme scurte care prezintă proiectele locale în trei limbi (EN, RO, HU).
Ghiduri – bune practici și ghidul pentru educatorii de adulți
Ghidul de bune practici conține prezentarea celor cinci proiecte pilot care au fost implementate cu sprijinul activ al partenerilor. Urmată de patru bune practici creative și inovative din județul Harghita și cinci din Țările de Jos și, în cele din urmă, sunt prezentate sfaturi și trucuri bazate pe experiențele călătoriei de studiu în Friesland. Suntem încrezători că aceste exemple vor fi inspiraționale și vor conduce la inovații care vor veni și din afara comunității locale.
Ghidul pentru educatorii de adulți privind modul de încorporare a tehnicilor și activităților de gamificare în activitatea lor zilnică de predare și facilitare a educației adulților. Ghidul se bazează pe experiențele acumulate pe parcursul proiectului, pe lecțiile învățate și aplicabile, educatorii de adulți poate aplica, indiferent de domeniul de activitate al cursanților adulți. În ghid sunt oferite sfaturi pentru educatori de adulți în domeniile sustenabilității, comunicării interculturale, gamificării și facilitării activităților transnaționale de învățare. Totodată conține model pentru organizarea și eficientizarea mobilităților de studiu în domeniul învățării adulților.
Patrimoniu cultural – protecție prin gamificare – Conferință și târg de bune practici
În luna octombrie 2024 a avut loc un târg și o conferință regională privind patrimoniul cultural unde au fost prezentate rezultatele proiectului. Programul conferinței a inclus prezentarea proiectului și a publicației de bune practici, jocuri serioase, prezentarea platformei GRACING și prezentarea proiectelor pilot, și prezentarea practicilor inspiratoare din județul Harghita, urmat de sesiunea Învață și încearcă - târg de bune practici.
Corpul European de Solidaritate
Ce este și care sunt oportunitățile oferite
Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:
- organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
- tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
- participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale
Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.
Formator - Generator
Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. Sub coordonarea ANPCDEFP, formatorii organizează cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.
Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.
PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE
#IDLearning: Atelier MobilitatE+ pentru organizații care lucrează cu tineri cu dizabilități / probleme de sănătate
Între 9-13 decembrie ANPCDEFP a organizat la București un atelier de scriere de proiect dedicat organizațiilor care lucrează cu tineri cu dizabilități/probleme de sănătate și care sunt interesate de proiectele de mobilitate Erasmus+ / Tineret.
26 de participanți au explorat împreună oportunitățile Erasmus+ și au dezvoltat idei de proiect, în pregătirea termenelor limită din 2025. Atelierul a reprezentat un context de învățare și networking și și-a propus să aducă nu doar informații, ci și motivație, energie, inspirație! Cele 3 zile le-au permis participanților să analizeze nevoile organizațiilor și ale tinerilor cu care lucrează, pentru a explora modul în care acestea pot sta la baza unor viitoare proiecte Erasmus+. Lucrând în echipe, au putut clarifica aspectele specifice programului Erasmus+ și modul în care pot construi propriile lor experiențe Erasmus+, trecând prin tematici precum: condiții de eligibilitate, obiective, activități și metode, comunicare și diseminare, învățare în context Erasmus+, buget. În plus, echipa ANPCDEFP le-a prezentat exemple de proiecte axate pe includere care au fost finanțate anterior și care au reprezentat o sursă de învățare și inspirație.
Sprijinul oferit acestor organizații va continua în luna ianuarie, prin oferirea de sesiuni de coaching în vederea depunerii proiectelor la termenele limită din 2025. Aceasta reprezintă o altă modalitate prin care ANPCDEFP susține organizațiile care nu au mai avut proiecte de mobilitate / tineret până în prezent, în contextul strategiei de includere și diversitate.
Despre sustenabilitate și schimbări climatice
Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.
sau
Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:
Time to Move 2024 a adus mii de tineri din România mai aproape de oportunitățile europene
Sub sloganul „Descoperă cum poți explora Europa!”, cea de-a 10-a ediție a campaniei Time to Move a adus împreună tineri, organizații și lucrători de tineret din toate colțurile Europei, informând sute de mii de participanți despre oportunitățile oferite de programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.
Cu participarea a 30 de țări și organizarea a peste 1.300 de evenimente și activități dedicate, Time to Move a avut și în acest un succes răsunător, ajungând la peste 146.000 de tineri din toată Europa. Multiplicatorii Eurodesk au fost în spatele acestei mobilizări, demonstrând din nou angajamentului nostru continuu de a împuternici tinerii pentru a se implica în mod activ la nivel european.
Dincolo de evenimentele fizice, rețeaua Eurodesk a derulat și o campanie digitală, care a inclus două concursuri online – o provocare pe rețelele de socializare și un concurs de design de tricouri – precum și două jocuri online de tip Escape Room, marca Eurodesk, care au testat creativitatea și spiritul de echipă al tinerilor participanți.
România a fost, și în acest an, unul dintre liderii europeni ai campaniei. Rețeaua națională de multiplicatori Eurodesk a organizat peste 100 de evenimente de informare în 22 de județe, aducând laolaltă mai mult de 3.600 de tineri dornici să descopere oportunitățile de studiu, voluntariat, stagii de practică, apeluri pentru finanțare și participare la nivel european.
Această mobilizare a plasat pentru cel de-al treilea an consecutiv România pe locul 4 în Europa în ceea ce privește numărul de evenimente organizate, după Polonia, Turcia și Portugalia.
Bursa beVisioneers
Bursa beVisioneers sprijină tinerii inovatori cu idei sau proiecte de sustenabilitate, oferind un program intensiv de 12 luni, inclusiv instruire și sprijin de experți și resurse pentru a aduce la viață proiectele lor pozitive pentru planetă, indiferent de stadiul lor sau de situația lor financiară.
Cine poate aplica?
- Tineri intre 16 si 28 de ani,
- Rezidenți ai uneia dintre următoarele țări sau regiuni: țări membre UE, Chile, Costa Rica, Hong Kong, India, Indonezia, Japonia, Kenya, Malaezia, Mexic, Panama, Rwanda, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Tanzania, Thailanda, Uganda, SUA sau Zimbabwe
- Studenți de licență, masterat sau doctorat din UE/SEE.
- Absolvenți recenți (diploma obținută în 2024).
Bursa include un program intensiv de învățare hibridă de 12 luni, axat pe implementarea proiectului, care acoperă trei laboratoare de învățare diferite: sustenabilitatea personală, sustenabilitatea mediului și sustenabilitatea întreprinderii.
Rețeaua Eurodesk a lansat o nouă broșură Eurodesk privind participarea incluzivă!
Rețeaua Eurodesk a lansat recent o nouă broșură privind participarea incluzivă la oportunitățile oferite de programele europene Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.
Ca parte a strategiei sale de incluziune, Uniunea Europeană își propune să crească diversitatea participanților la programele sale de tineret.
Pentru a se asigura că toată lumea poate participa, UE oferă sprijin suplimentar pentru:
- Costurile legate de deplasare: Sprijin suplimentar pentru cheltuielile de călătorie, în special pentru participanții din regiuni îndepărtate sau defavorizate.
- Costurile legate de cazare: O finanțare suplimentară poate fi acordată pentru acoperirea costurilor de cazare pentru participanții cu nevoi de accesibilitate.
- Costuri excepționale: Asistență financiară pentru nevoi speciale de echipament, mentorat consolidat, asistență personală, pregătire interculturală sau lingvistică, etc.
Multilingv. Multicultural
Certificatul lingvistic european
.
Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine
Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se acordă în exclusivitate proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile pentru anii 2024 – 2025 se vor publica într-unul dintre numerele noastre următoare.
Coordonatorii proiectelor sunt încurajați să candideze pentru obținerea Certificatului lingvistic european prin completarea secțiunii dedicate acestuia, din formularul de Raport final.
Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului
EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.
ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:
- susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
- promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
- instruirea multiplicatorilor;
- sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.
EURYDICE
Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.
Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:
Eurydice Data and Visuals
Vă invităm să accesați o nouă categorie de publicații realizată de către rețeaua Eurydice: Date și imagini Eurydice:
System-level indicators on education and training systems in Europe – 2024
- Early childhood education and care (ECEC) (politici educaționale privind educația și îngrijirea timpurie)
- Higher education (învățământul superior)
- Equity in school and higher education (echitate în învățământul școlar și în cel superior)
- Early leaving from education and training (ELET) (părăsirea timpurie a școlii)
Rețeaua Eurydice a publicat in categoria Date and Visuals, indicatorii Eurydice 2024 referitori la educație și formare.
Elementul de noutate este acela că, pentru prezentarea indicatorilor, Eurydice a ales utilizarea unui instrument web interactiv, care permite utilizatorilor să navigheze și să vizualizeze cu ușurință datele colectate.
Indicatorii Eurydice 2024 servesc drept sursă de date esențiale pentru monitorul anual al Comisiei Europene privind educația și formarea, oferind o analiză aprofundată și informații valoroase despre dezvoltarea sistemelor de educație și de formare în întreaga Uniune Europeană.
Actualizarea din 2024 a indicatorilor include date din toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și din Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.
Informațiile se referă la anul școlar și universitar 2023/2024.
Indicatorii Eurydice 2024 oferă informații valoroase pentru patru subiecte cheie:
- Politici educaționale privind educația și îngrijirea timpurie explorează cele cinci aspecte principale privind dreptul la educația și îngrijirea timpurie accesibile și de bună calitate pentru toți copiii din Europa. Acești indicatori relevă diferențe mari între țările europene în ceea ce privește angajamentul public de a oferi un loc în ECEC, cerințele pentru personal și orientările educaționale.
- Învățământul superior prezintă o imagine a politicilor cheie privind egalitatea de gen și admiterea în învățământul superior (două aspecte importante ale dimensiunii sociale în învățământul superior în Europa).
- Echitate în învățământul școlar și în cel superior reprezintă unul dintre domeniile prioritare ale cooperării europene în domeniul educației. Echitatea se referă la obținerea realizărilor și calificărilor educaționale, indiferent de rasă, mediul socio-economic, cultural sau de altă natură, al cursantului.
- Părăsirea timpurie a școlii analizează principalele inițiative de politică care abordează părăsirea timpurie din educație și formare. Acești indicatori la nivel de sistem explorează acțiunile întreprinse în întreaga Europă pentru a reduce părăsirea timpurie și pentru a sprijini mai mulți tineri să obțină o diplomă de învățământ secundar superior
ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa alexandra.duica@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.
Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.
Credits:
Created with images by sharafmaksumov - "Christmas Music Background" • twix777 - "knitted flag of Ukraine" • Pixel-Shot - "Megaphone on color wooden background" • Olga Lyubkin - "snowflakes" • BillionPhotos.com - "Campus." • pressmaster - "Children at school" • chrupka - "priority word made with colorful felt letters" • Jakub Krechowicz - "Colorful painted group of people figures" • Prostock-studio - "Cropped of asian woman foreign language teacher using laptop"