ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 200, septembrie 2024

În 2024, programul Erasmus+ continuă să își mobilizeze eforturile în vederea atenuării consecințelor socio-economice și educaționale ale invadării Ucrainei de către Rusia, inclusiv prin sprijinirea proiectelor care promovează activități educaționale și care facilitează integrarea persoanelor care fug din calea războiului în noile lor medii de învățare, precum și activități de sprijin pentru organizațiile, cursanții și personalul ucrainean.

Erasmus+ revealed este cel mai nou podcast al Comisiei Europene și reprezintă o cale de acces pentru a explora cel mai popular program de finanțare al UE.

Fiecare dintre cele 8 episoade ale podcastului va explora aspecte mai puțin cunoscute al programului și va căuta să ofere răspunsuri clare și concise la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre Erasmus+ și despre ceea ce are de oferit programul.

Din cuprins:

  1. Știri. Evenimente. Perspective de învățare: #ErasmusDays: fă Europa să strălucească!
  2. Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Portret de AmbasaDOR: Matei Marilena
  3. Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: REALME - Platformă e-learning de realitate mixtă dedicată ingineriei medicale
  4. Învățământ universitar în Erasmus+: Um besiño pra minha Galicia –//– Conferința Anuală a Asociației Europene pentru Educație Internațională – EAIE Toulouse 2024
  5. Erasmus+ în învățământul școlar: Proiectul E-MotiOn: O Nouă Abordare în Educația Creativă și Emoțională –//– Platforma „Back to School” din proiectul Erasmus+: Îmbinarea Tehnologiilor AI, Gamification și Flipped Learning –//– Pașaport nonformal pentru școlile din județul Gorj –//– Mobilități Erasmus+ desfășurate de profesorii și elevii Liceului Tehnologic „Vasile Sav”
  6. Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Acreditarea Erasmus+ VET folosită pentru integrarea României în mișcarea internațională WorldSkills –//– Erasmus+ „supraviețuiește” în Delta Dunării! –//– Un plus pentru viața școlii –//– Pelicula pierdută: Moartea lui Dracula
  7. Tineret în Erasmus+: Din sat în sat: Explorând Satele Europene de Tineret din România
  8. Educația adulților în Erasmus+: Academia Bunicilor continuă! -//- Green Business Innovation Canvas
  9. Corpul European de Solidaritate: Matcathon 2.0 - Un motor de dezvoltare, cu ajutorul programului Corpul European de Solidaritate 2024
  10. Formator – Generator
  11. Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: „Mai mulți, mai activi, mai departe” la Summitul Tinerilor din Mediul Rural 5.0
  12. Eurodesk România te informează
  13. Multilingv. Multicultural
  14. Publicațiile Eurydice
  15. Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

#ErasmusDays: fă Europa să strălucească!

#ErasmusDays sunt șase zile de celebrare a programului Erasmus+. În timpul acestor zile, invităm cât mai multe persoane din întreaga lume să ni se alăture și fie să organizeze, fie să participe la evenimente care promovează proiectele și oportunitățile oferite de programul Erasmus+.

Când? 14-19 octombrie ︱ Unde? În întreaga Europă (offline & online)

De ce acest eveniment?

#ErasmusDays reprezintă un moment unic de promovare a nenumăratelor beneficii care rezultă din program.

În acest an, una dintre temele centrale ale evenimentului nostru este sportul, ducând mai departe spiritul Jocurilor Olimpice și Paralimpice 2024 de la Paris. Energia și pasiunea care pot fi întâlnite într-o competiție globală, se regăsesc, de asemenea, și în Erasmus+, un program care îi aduce pe toți împreună în jurul unor experiențe noi și colective.

Organizează-ți propriul eveniment de promovare a Erasmus+

În timpul #ErasmusDays, încurajăm și invităm cât mai multe persoane, instituții și organizații să desfășoare evenimente online și/sau fizice în comunitatea lor, prin care să demonstreze impactul extins al programului. Indiferent dacă înveți sau lucrezi în cadrul unei instituții de educație/formare sau ești un beneficiar al programului, #ErasmusDays îți oferă posibilitatea de a-ți împărtăși experiența. Aceste evenimente pot lua diverse forme, cum ar fi seminarii pentru schimbul de bune practici, sesiuni multilingve pentru îmbunătățirea abilităților de conversație, expoziții de fotografii pentru a ilustra experiențele de mobilitate, conferințe pentru a promova oportunitățile interculturale sau provocări pe social media pentru a încuraja pur și simplu implicarea și creativitatea.

Iată ce ai de făcut! Alege activitatea pe care dorești să o organizezi și înregistreaz-o pe site-ul #ErasmusDays. Acest lucru garantează faptul că evenimentul tău va fi vizibil pe site și, de asemenea, promovează-l prin intermediul platformelor de socializare folosind hashtag-ul #ErasmusDays.

Uite, ți-am pregătit un kit cu diferite materiale promoționale pentru a-ți veni în ajutor. Descarcă-l cu un click AICI.

Spor în organizare și nu uita să dai tag și paginilor de Facebook și Instagram Erasmus+ România.

Participă la evenimentele #ErasmusDays

Indiferent dacă dorești să studiezi sau să faci un stagiu de practică în străinătate, să discuți cu un alumni Erasmus+ sau pur și simplu să-ți împărtășești experiențele și perspectivele europene, #ErasmusDays oferă o platformă pentru acțiuni concrete și pozitive. Vino alături de noi în celebrarea spiritului Erasmus+, încurajarea colaborării și promovarea diversității!

Evenimentele au început deja să fie înregistrare pe platformă, găsește-l pe cel mai apropiat de tine AICI.

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

Ambasadorii de învățare sunt persoane care au participat la programe de mobilitate Erasmus+ și sunt pasionate de promovarea oportunităților internaționale de învățare. Aceștia acționează ca mentori și surse de inspirație pentru cei care doresc să se implice în programe de schimb sau să exploreze oportunități de învățare internațională.

Numărul Ambasadorilor de învățare a ajuns la 75. Lista completă poate fi accesată aici. Le puteți urmări activitatea și solicita informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate folosind hashtagul #AmbasadorErasmus.

O COMUNITATE. UN CADRU DE ÎNVĂȚARE. RESURSE. OPORTUNITĂȚI DE FORMARE. MATERIALE. VIZIBILITATE. CLIMAT POZITIV. ENERGIE BUNĂ.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.

Portret de AmbasaDOR: Matei Marilena

Continuă, ce-i mai bun abia acum va fi relevat!

Cum și când a început pentru tine experiența Erasmus+?

Experiența mea Erasmus + își are rădăcinile în 2005, când am obținut prima bursa de studiu Comenius, la un curs despre "Evaluare externă a procesului de învățământ european", eveniment care mi-a schimbat în întregime viața, devenind ulterior expert în acreditare si evaluare externă al unităților de învățământ din România. Au urmat anii de dezvoltare profesională și personală, ca membru al echipelor de proiect derulate de școala noastră, și participant efectiv la mobilități/implementare și diseminare activități (inclusiv in cadrul proiectelor E-twinning). În 2014, am devenit inspector pentru proiecte europene în cadrul ISJ Vâlcea, iar in 2018 am scris primul KA1, care a fost finanțat prin programul Erasmus+, proiect derulat cu succes, în ciuda contextului pandemic (2019-2021). In anul 2022, am obținut Acreditarea Erasmus pentru mobilități în Domeniul Educației Școlare, în calitate de coordonator, actual fiind în anul 3 de derulare al Acreditării SCH. În luna martie 2022, am devenit parte din rețeaua de AmbasaDORI de învățare, parte activă din Cultura Erasmus.

De ce AmbasaDOR de învățare? Ce te-a determinat să vrei să dai mai departe? Ce speri să înveți tu din această experiență?

AmbasaDOR de învățare pentru mine înseamnă o provocare permanentă pentru a deveni un dascăl mai bun, empatic cu elevii, profesionist, pregătit pentru schimbare în context național și european...înseamnă legăturile cu colegii coordonatori ai proiectelor europene din școlile din România și din spațiul european, experiențe inedite, provocări, seriozitate, organizare, acțiune....a fi "opened minded" cu adevărat. Ce vreau să dau mai departe, în calitate de Ambasador de învățare? Informații de baza despre proiectele europene (programul Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate), transmiterea valorilor europene altor colegi din țară/străinătate; inspirație, încredere, motivare, tot "întregul" necesar scrierii și implementării unui proiect european de succes. Ce vreau să învăț? Totul...modalități noi de promovare/valorizare a rezultatelor proiectelor europene, despre culturi și perspective europene, soluții pentru managementul situațiilor dificile care pot apărea in timpul derulării unui proiect european Erasmus+.

Care este mesajul pe care l-ai transmite unei organizații care este la început de drum în Erasmus+? De ce să facă parte din povestea învățării și din ce să se inspire?

Organizațiile care sunt la început de drum Erasmus+, le felicit, deoarece trăiesc în mod direct experiența Erasmus, prin implementarea unui proiect european care aduce plusvaloare instituției de învățământ, inclusiv prin posibilitatea de a deveni Școală Europeană. Noi, AmbasaDORII de învățare suntem aici să împărtășim din experiența acumulată, alături de colegii de la Agenția Națională(ANPCDEFP), și celelalte resurse informaționale de calitate despre/și cu proiecte europene tip Erasmus+/ESC.

Dacă ai defini Erasmus printr-o singură frază, aceasta ar fi...?

Învață și dă mai departe!

Un mesaj pe care ai vrea să ți-l adresezi ție peste timp, la 10 ani de activitate în rețeaua de Ambasadori Erasmus, acesta ar fi...?

Continuă, ce-i mai bun abia acum va fi relevat!

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

REALME - Platformă e-learning de realitate mixtă dedicată ingineriei medicale

Proiectul REALME - Mixed Reality e-learning platform dedicated to Medical Engineering (21-COP-0017) și-a asumat un obiectiv ambițios - și anume de a ajuta învățământul superior din România să facă un salt către o metodologie de predare inovatoare prin crearea de curriculum și conținut captivante și special adaptate pentru Ingineria Medicală, prin folosirea unor metode bazate pe Realitatea Mixtă, o tehnologie care combină caracteristicile realității virtuale cu realitatea augmentată.

Acest concept a venit ca răspuns la provocările cu care se confruntă sistemul de învățământ superior din România și nevoia urgentă de dezvoltare a unor noi metodologii digitale, antrenante atât pentru student, cât și pentru profesor.

Folosirea modulelor de e-learning bazate pe Realitate Mixtă dezvoltate în cadrul proiectului permit transpunerea într-o multitudine de scenarii imersive, îmbunătățesc experiența de învățare prin diversificarea stimulilor și crearea de sesiuni dinamice, atrăgătoare atât pentru student și profesor, cât și pentru persoanele interesate de domeniul ingineriei medicale, ce au dobândit calificări alternative sau neconvenționale.

Realizarea modulului de e-learning complet digitalizat a fost posibilă prin reunirea specialiștilor de top din România (Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București) și Islanda (Universitatea Reykjavik) și, de asemenea, a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre cele două instituții.

Proiectul REALME a vizat evidențierea potențialului colaborărilor internaționale în promovarea educației și cercetării, crescând vizibilitatea Universității Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica din București și a Universității Reykjavik pe scena internațională.

Creșterea vizibilității activității educaționale și științifice din România și Islanda s-a realizat și prin realizarea unei publicații academice într-o revistă internațională, dar și prin organizarea unui eveniment științific cu participare internațională la care au fost prezente peste 120 persoane. De asemenea, în cadrul proiectului, 8 studenți din ciclurile de licență, masterat și doctorat au beneficiat de un stagiu de pregătire la Universitatea Reykjavik, unde au acumulat cunoștințe alături de studenți aflați la același ciclu de învățare. Poate cea mai mare realizare a proiectului este, însă, înțelegerea și îmbunătățirea schimbului de cunoștințe între partenerii români și islandezi, impactul pozitiv asupra relațiilor bilaterale și punerea bazelor unei colaborări continue și cu beneficii reciproce.

Învățământ universitar în Erasmus+

Um besiño pra minha Galicia

În anul universitar 2022-2023 am avut ocazia de a studia la „Universidade da Corunha”, Spania, prin intermediul unei mobilități Erasmus+, efectuate în perioada 16 septembrie 2022 – 12 iunie 2023.

Pe plan academic, am profitat de oportunitatea de a studia materii din sfera reglementărilor legale în domeniul inteligenței artificiale, ceea ce oferă un avantaj valoros pentru cariera mea profesională viitoare. Cursurile au fost susținute atât de funcționari publici, cât și de specialiști din domeniul privat (asigurări, modă sau mediul bancar). În plus, am luat contact cu juriști din alte țări și am abordat tehnici inedite de învățare, precum procese simulate, prezentări în grup, dezbateri. Ceea ce m-a surprins cel mai mult în privința mediului academic și a relației cu profesorii a fost apropierea acestora față de studenți și relaxarea cu care abordează procesul educativ, fără a exclude profesionalismul și seriozitatea pregătirii. Spre exemplu, înainte de a susține unul dintre examenele finale, profesorul titular al cursului ne-a încurajat să ne concentrăm pe a ne bucura când rezolvăm cerințele, ceea ce m-a uimit de-a dreptul, fiind total diferit de atmosfera examenelor de acasă. Am realizat practica profesională alături de responsabilul cu protecția datelor cu caracter personal, ocazie cu care am făcut recomandări pentru îmbunătățirea tratamentului datelor personalului și studenților. În acest sens, am avut ocazia de a compara modul în care mai multe universități realizează tratamentul datelor cu caracter personal și îl comunică beneficiarilor.

Totodată, am avut acces la resurse bibliografice inedite, pe care le-am putut include în lucrarea de disertație, ceea ce a contribuit la cercetare și la calitatea lucrării mele finale. De asemenea, am beneficiat de îndrumare pe plan academic din partea profesorilor de la universitatea-gazdă pentru scrierea lucrării, ceea ce mi-a oferit claritate și ușurință în procesul de redactare. Pe lângă latura academică, am profitat de cărțile de ficțiune și beletristică scrise în spaniolă, ceea ce mi-a îmbunătățit nivelul. Cea mai simpatică amintire legată de cărți din timpul șederii mele în Spania vine din timpul unei excursii în Barcelona: chiar pe data de 23 aprilie, Ziua internațională a lecturii, echipajul zborului cu destinația Coruña a oferit fiecărui pasager o colecție de povestiri despre influența pozitivă a sportului pentru sănătate și societate. Cred că acest gen de inițiative promovează atât lectura, cât și sportul.

Cursul de limbă oferit de universitatea gazdă m-a ajutat să aprofundez pasiunea față de limba spaniolă și să o iau în calcul ca pe o posibilă profesie. Am păstrat legătura cu mulți dintre colegii pe care i-am cunoscut la acest curs, întrucât ne leagă aceeași pasiune față de limba țării noastre de adopție. De asemenea, am apreciat oportunitatea pe care mi-a oferit-o acest curs de a mă documenta pe o temă privind Spania ori America Latină: am ales Ziua Morților în Mexic; cu această ocazie am luat interviu colegilor mexicani pentru a descoperi perspectiva lor privind această sărbătoare unică și specifică țării lor. Mi-am dat seama cât de mult îmi place să realizez investigații de tip jurnalistic și îmi amintesc cu drag de această experiență.

Pe perioada mobilității am locuit într-un cămin studențesc unde am înțeles pentru prima dată cu adevărat ce înseamnă a trăi într-un mediu multicultural datorită colegilor mei ce provin din colțuri diferite ale lumii și mi-au deschis ochii în multe privințe, precum prejudecățile mele referitoare la religie și influența familiei. Acești oameni minunați m-au susținut în momentele dificile și mi-au fost de ajutor pentru a face față presiunii academice. Grație lor, am devenit o persoană mai tolerantă și mai curajoasă atunci când abordez diferențele culturale. La atmosfera plăcută dintre noi au contribuit atât personalul care a încurajat interacțiunea dintre noi, cât și compartimentarea propriu-zisă a clădirii, care pune la dispoziție spații diferite pentru a servi masa, a socializa și a studia.

Țin să menționez sprijinul acordat de către Departamentul pentru diversitate al Universității gazdă care mi-a facilitat zilnic transportul către universitate. Cu ajutorul colegilor internaționali am descoperit sportul adaptat în fotoliu rulant, mai precis baschetul, înotul și voleiul. Activitatea mea preferată era să merg pe terenul de baschet și să arunc la coș. Desigur, erau necesare zece lovituri ratate pentru o înscriere, dar m-am bucurat să descopăr plăcerea de a face sport. Odată ajunsă acasă, am devenit mai activă din punct de vedere fizic și am practicat mai multe sporturi adaptate: schi, escaladă și canoe.

Manifestările culturale și artistice organizate de facultate și de municipalitate (concerte, festivalul de teatru și proiecții de film) m-au familiarizat cu specificul regiunii și cu limba co-oficială, galițiana. Mulțumită festivalului de teatru am văzut pentru prima dată o reprezentare a operei ,,Casa Bernardei Alba'' de Federico Garcia Lorca realizată de adolescenți, în limba originală, ceea ce mi s-a părut o oportunitate cu care nu te întâlnești în fiecare zi. A fost uimitor pentru mine să îmi dau seama cât de mult investesc autoritățile în promovarea limbii locale cu scopul de a o menține. Este o perspectivă total diferită de România, unde renunțăm de multe ori la a ne folosi propria limbă în favoarea limbilor străine. Desigur, acest fenomen a avut și părți negative: un profesor a refuzat să țină cursul în limba spaniolă, preferând galițiana, deși mai bine de trei sferturi dintre studenți proveneam din afară. Cu toate acestea, am reușit să trec cu bine prin materie și să învăț puțin din limba locală. Nu în ultimul rând, regiunea oferă un cadru natural deosebit, în apropiere de ocean - ideal pentru a face sport - și de granița cu Portugalia, deși poate surprinde printr-un climat instabil.

Este o tradiție pentru oricine ajunge în Galiția să facă Drumul lui Santiago, un pelerinaj faimos, pe jos. Chiar dacă nu am putut realiza acest traseu, pot spune că am avut parte de o experiență plină cu de toate, care mi-a dat mai multă încredere în mine și m-a făcut să îmi depășesc limitele.

Maria-Sabina Bucovineanu, studentă a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, participantă la mobilitatea de studii la Universidade da Corunha din Spania

Conferința Anuală a Asociației Europene pentru Educație Internațională – EAIE Toulouse 2024

În perioada 17 – 20 septembrie 2024, a avut loc în Franța la Toulouse cea de-a 34-a ediție a Conferinței și Expoziției EAIE (European Association of International Education). Această conferință este cel mai important eveniment european destinat domeniului universitar, fiind o bună ocazie pentru identificarea unor parteneri noi, consolidarea relațiilor existente, creșterea vizibilității și atractivității României ca destinație de studii universitare, precum și înțelegerea noilor zone de expertiză în internaționalizarea învățământului superior. Cu o participare record de peste 7300 de participanți din peste 110 țări, cele 4 zile au oferit prilejul de interacțiune și schimb de experiențe în cadrul numeroaselor sesiuni și activități organizate, iar vizitarea celor 200 de standuri expoziționale a dus la înnoirea parteneriatelor între instituții de învățământ superior din Europa, cât și din restul lumii.

Tema conferinței EAIE 2024 a fost "En Route!" o expresie care atât în limba franceză, cât și în limba engleză înseamnă „suntem pe drum”, având ca semnificație atât mișcarea energică a comunității educaționale către un viitor mai luminos, cât și un apel convingător la acțiune, invitându-ne să ne alăturăm în această călătorie transformatoare. Această temă implică explorarea posibilităților oferite de tehnologiile digitale din ce în ce mai puternice, implementarea unor practici sustenabile în instituțiile de învâțâmânt, dezvoltarea unor metode inovatoare pentru a sprijini interesele unei comunități minunate și diverse de studenți și personal, colaborarea creativă cu parteneri din industrie sau comunitate și multe altele. Învățând activ, suntem „en route” către un mâine mai bun, prin eforturile noastre individuale ca profesioniști în domeniu și prin modul în care identificăm oportunități și dezvoltăm soluții ca o comunitate.

Pe parcursul evenimentului au avut loc sesiuni de lucru, ateliere și o expoziție de postere, oferind participanților oportunități de networking, schimb de bune practici, precum și dezbateri pe teme legate de mobilitate internațională, parteneriate de cooperare, alianțe europene și inovații în educație și politici educaționale.

omisia Europeană a fost reprezentată la eveniment prin intermediul reprezentanților DG EAC sau EACEA. Printre numeroasele sesiuni desfășurate în timpul conferinței, s-au regăsit și cele organizate de ei sau cu participarea lor în cadrul cărora au fost abordate teme de interes din domeniul universitar și al internaționălizarii, cu accent pe programele UE și mai ales pe Programul Erasmus+, precum „What’s new in the Western Balkans: en route to effective internationalisation of higher education”, „Spotlight on EU Funded Programmes”, „The politics and policies of internationalisation: ministers’ views”, „The future of EU programmes: Your voice counts!”, „Less is more: how to simplify and digitalise Erasmus+”, „BIPs and European University Alliances: A match for the future”, „Blueprint for a European degree”, „EWP Champions: Driving digital transformation in European higher education” și altele. O serie de activități au fost organizate și la pavilionul Comisiei Europene, care anul acesta a fost înconjurat de standuri ale Alianțelor de Universități Europene susținute prin Programul Erasmus+.

În cadrul conferinței s-au acordat premiile EAIE pentru a sărbători excelența și a mulțumi celor care au avut contribuții remarcabile în sectorul educațional internațional și care au făcut pași concreți spre îmbunătățirea peisajului internaționalizării în Europa și nu numai. Premiul Președintelui EAIE a fost acordat Vanessei Debiais-Sainton, Directoarea Direcției Generale pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură din cadrul Comisiei Europene, pentru recunoașterea muncii sale remarcabile privind politicile și acțiunile UE în domeniul învățământul superior și, în special, privind Alianța Universităților Europene.

Celelalte premii au fost acordate către FH JOANNEUM University of Applied Sciences, Austria – Premiul pentru Excelență în Internaționalizare, cu mențiune specială pentru University of Aveiro, Portugal, lui Simon Marginson (University of Oxford, United Kingdom) – Premiul pentru Viziune și Leadership și Evei Haug (Amsterdam University of Applied Sciences, the Netherlands) și lui Esko Koponen, University of Helsinki, Finland - Premiul pentru contribuție remarcabilă.

La această ediție, 32 de universități din România au participat în cadrul pavilionului „Study in Romania”, organizat de Consiliul Național al Rectorilor (CNR), împreună cu susținerea Ministerului Educației, UEFISCDI, ARACIS și ANPCDEFP. Printr-un sistem de rotație planificat, reprezentanții universităților noastre au asigurat o prezență continuă la pavilionul național, organizând întâlniri cu reprezentanții universităților În cadrul expoziției, la pavilionul „Study in Romania” a fost gazduită și o recepție cu degustare de vin românesc produs de două universități din România, fiind creat un context inedit de promovare și interacțiune cu invitații prezenți în număr foarte mare.

4 reprezentanți ai Agenției Naționale au făcut parte din delegația României, sprijind buna desfășurare a activităților, încurajând contactul și colaborările dintre universitățile din România și universitățile din Europa și restul lumii prin oportunitățile de mobilitate și cooperare oferite de Programul Erasmus+. Pe parcursul evenimentului, au participat la sesiuni organizate de Comisia Europeană, interacționând cu reprezentanții acesteia și cu colegi din alte Agenții Naționale Erasmus+.

Conferința și expoziția EAIE Toulouse 2024 a reunit cu succes reprezentanți din universități și consorții de universități, agenții guvernamentale, organizații ce oferă servicii pentru studenți și universități, agenții de recrutare și agenții organizatoare de târguri educaționale. Viitoarea expoziție și conferință EAIE va avea loc la Gothenburg, Suedia, în perioada 9 – 12 septembrie 2025, iar tema propusă pentru acest eveniment este „GO-create”.

Erasmus+ în învățământul școlar

Proiectul E-MotiOn: O Nouă Abordare în Educația Creativă și Emoțională

Centrul pentru Promovarea Învățării Permanente, în colaborare cu Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, implementează la nivel național proiectul E-MotiOn, o inițiativă inovatoare dedicată dezvoltării competențelor emoționale și creative ale elevilor. Cu o durată de 24 de luni, proiectul are ca obiectiv principal adaptarea și aplicarea unor programe educaționale care să răspundă nevoilor specifice ale copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani.

Activitatea de Formare în Sofia, Bulgaria

Unul dintre momentele cheie ale proiectului a fost activitatea de formare organizată în Sofia, Bulgaria. Acest eveniment a facilitat interacțiunea între profesorii români și colegii lor din Spania, Slovenia și Bulgaria, toți parteneri în acest proiect european (2022-1-BG01-KA220-SCH-000086869). Scopul principal al evenimentului a fost testarea setului de activități creative E-MotiOn, un instrument pedagogic inovator ce include 60 de activități menite să dezvolte creativitatea lingvistică, muzicală și artistică a elevilor. Aceste activități nu doar că sprijină dezvoltarea personală a copiilor, dar ajută și profesorii să adapteze curriculum-ul școlar la nevoile emoționale și creative ale elevilor.

Pe parcursul celor cinci zile de formare, participanții au avut ocazia să exploreze în profunzime și să testeze activitățile din setul E-MotiOn.

  • Ziua 1: A fost dedicată studiilor de caz reale, axate pe provocările legate de competențele emoționale în educație și pe implementarea practică a Creativităților Lingvistice.
  • Ziua 2: S-a concentrat pe prezentarea și testarea setului de activități creative E-MotiOn, cu un accent special pe Creativitățile Lingvistice.
  • Ziua 3: A avut în vedere activitățile artistice, cu sesiuni practice de implementare.
  • Ziua 4: S-au prezentat creativitățile muzicale, urmate de lucrul în grup pentru a explora modalități practice de aplicare în școli.
  • Ziua 5: A fost dedicată activităților de colaborare, schimbului de experiență și împărtășirii de bune practici între profesori.

Această săptămână intensă de formare a adus numeroase beneficii participanților, atât la nivel profesional, cât și personal. Profesorii au avut oportunitatea de a interacționa cu colegi dedicați din alte țări, și de a învăța noi metode creative de predare. Activitățile creative concepute în cadrul proiectului E-MotiOn vor juca un rol esențial în îmbunătățirea climatului școlar, consolidând relația dintre profesori și elevi. Prin aceste inițiative, educația devine nu doar un proces de învățare, ci și un mediu favorabil dezvoltării emoționale și creative a copiilor, pregătindu-i astfel pentru provocările viitorului.

Setul de instrumente va fi disponibil online atât pe Website (încă în mentenanță), dar și pe pagina de Facebook a proiectului.

Platforma „Back to School” din proiectul Erasmus+: Îmbinarea Tehnologiilor AI, Gamification și Flipped Learning

Cât de importante sunt resursele online în procesul instructiv educativ?

În urmă cu doar câțiva ani, întreaga omenire trecea printr-un moment crucial: pandemia de Covid-19 care, pe lângă multe alte efecte, a schimbat și modul în care elevii și cadrele didactice din întreaga lume se raportează la procesul instructiv educativ. Nevoiți să găsească mijloace alternative de predare, profesorii au căutat resurse online de calitate prin care să transmită informația, iar elevii au fost nevoiți să se adapteze la cerințele de învățare digitale.

În acest context, proiectul Back to School Open Resources, realizat de Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture, în colaborare cu instituții școlare din Grecia și Spania, finanțat prin programul Erasmus+, a luat naștere în cel mai bun moment, răspunzând nevoii acute de resurse educaționale deschise online.

Inovație

De-a lungul celor doi ani de implementare, toți partenerii implicați în proiect au avut parte de multe experiențe de învățare noi, bazate pe competențele fiecărei instituții. A rezultat o platformă internațională cu activități creative împărțite în funcție de modul în care beneficiarii direcți (cadre didactice din învățământul primar și gimnazial) le pot folosi: pregătire acasă, activități în clasă, teme pentru acasă.

Activitățile pornesc de la două metode noi și inovative de predare: flipped learning (învățare inversă) și gamification (mecanică de joc ce încurajează colaborarea dintre elevi) și au ca sursă 20 de povești internaționale. Fiecare poveste este declinată în câte 10 tipuri de activități (teatru, dezbatere, activități cu tematică ecologică, quiz, jocuri didactice online, literație, gândire critică, harta poveștii, print) și ilustrată cu ajutorul Inteligenței Artificiale, astfel încât să fie cât mai atractivă pentru generația de copii digital natives.

În plus, toate poveștile sunt traduse și în limba semnelor române și limba internațională a semnelor de un interpret autorizat, pentru a fi folosite de copiii cu deficiență de auz din întreaga lume.

În ceea ce privește experiențele de învățare, fiecare partener a adus în proiect competența sa: cadrele didactice din Grecia sunt specializate pe activități de ecologie, sustenabilitate și teatru, cadrele didactice din Spania au experiență în realizare de itemi tip gamification și flipped learning, iar cei implicați din România vin cu experiența unor ani de lucru cu copiii ce au deficiență de auz și cu o platformă-sursă acreditată de Ministerul Educației și premiată la nivel național pentru calitatea resurselor școlare.

Impact și sustenabilitate

Măsurarea impactului a fost realizată permanent în primul rând pentru că dorim un proiect sustenabil și calitativ care să fie sprijin pentru cadre didactice pe termen lung. Urmărim indicatori precum numărul de profesori ce folosesc resursele noastre, rata de retenție pe site, cât de mulţumiţi sunt profesorii, care sunt realizările elevilor după folosirea resurselor etc. Ne bazăm pe date concrete precum: număr de vizite pe site, vizualizări pe Youtube, evaluarea prin stele (maximum fiind de 5), reacții directe primite de la cei care ne folosesc. Suntem convinși că platforma va fi un reper al cadrelor didactice pe termen lung.

Platforma „Back to School” din cadrul programului Erasmus+ reprezintă un exemplu strălucit de cum tehnologia poate transforma educația. Prin integrarea AI, gamification și flipped learning, această platformă nu doar că modernizează procesul educațional, dar și pregătește elevii pentru o lume în continuă schimbare. Elevii nu învață doar fapte și concepte, ci își dezvoltă abilități esențiale pentru viitor, precum autonomia în învățare, colaborarea și gândirea critică.

Pe măsură ce tehnologiile continuă să evolueze, putem anticipa că platforme precum „Back to School” vor deveni din ce în ce mai sofisticate și mai eficiente. Cu suportul continuu al programului Erasmus+ și al comunității educaționale internaționale, astfel de inițiative au potențialul de a schimba fundamental modul în care educația este percepută și livrată în întreaga lume.

Pașaport nonformal pentru școlile din județul Gorj

Inspectoratul Școlar Județean Gorj are calitatea de lider de consorțiu pentru 13 unități școlare, în cadrul proiectului Erasmus+ Acreditare 2022-1-RO01-KA121-SCH-0000611865, coordonator inspector școlar Angelica Necșulea.

Profesorii din consorțiul constituit de Inspectoratul Școlar Județean Gorj (Grădinița cu Program Normal ,,Sfântul Stelian’’, Tg-Cărbunești, Grădinița cu Program Prelungit ,,Lumea Copiilor’’, Tg-Jiu, Școala Gimnazială Bumbești-Pițic, Școala Gimnazială Arcani, Școala Gimnazială Lihulești, Școala Gimnazială Negreni, Școala Gimnazială Florești, Școala Gimnazială Andreești, Școala Gimnazială Hurezani, Școala Gimnazială ,,Ion Vîlceanu’’, Dragotești, Școala Gimnazială Rădinești, Liceul Tehnologic Roșia Jiu, Liceul Tehnologic Turceni) au beneficiat de cursuri de formare, prin care s-a urmărit îmbunătățirea procesului de predare-învățare prin intermediul activităților nonformale, promovarea metodelor și tehnicilor moderne, centrate pe elev.

S-a urmărit aplicarea principiului incluziunii în educație, îmbunătățirea calității actului educațional, creșterea interesului cadrelor didactice de a participa la stagii de formare în străinătate. Școala de astăzi cunoaște un proces continuu de modernizare și de adaptare la nevoile societății contemporane. Profesorii sunt implicați în acest proces de redefinire a priorităților educației. Elevii noștri sunt speranța noastră. Mințile lor sunt universuri strălucitoare de idei, iar educația și formarea îi pot ajuta să contribuie la construirea unei lumi mai bune, în care să trăiască.

Întorși acasă am avut sarcina dificilă, dar plăcută de a împărtăși colegilor aspecte noi învățate la cursurile de formare, metode și tehnici de predare/evaluare inovative și importanța creării unei legături strânse cu elevii. Schimbările au fost receptate destul de repede de elevi, aceștia remarcând că atmosfera este mai degajată în clasă și lecțiile sunt îmbinate cu numeroase activități non-formale.

În cadrul Comisiilor pentru curriculum și a cercurilor pedagogice s-au desfășurat diseminările cursurilor de formare prin prezentarea obiectivelor cursurilor de formare și a activităților la care am participat, și a continuat cu punerea în practică a unor cunoștințe prin desfășurarea unor jocuri și a lecțiilor interactive. S-au desfășurat activități cu elevii prin care s-a urmărit integrarea elevilor care provin din medii defavorizate sau au probleme de învățare

La clasă activitățile desfășurate după modelul cursurilor de formare au dezvoltat creativitatea elevilor, dar și capacitatea acestora de a-i ajuta pe cei cu probleme. Una dintre aceste activități a avut ca scop înțelegerea consecințelor pe care anumite cuvinte sau fapte iresponsabile le au asupra celor din jurul lor. Fiecare participant la cursurile de formare a desfășurat la clasă/grupă activități de învățare, punând în practică cele învățate.

În cadrul activităților din săptămâna ,,Școala Altfel”, am avut prilejul să implicăm elevii în activități outdoor inedite la care au participat cu interes și colegi profesori care au avut, astfel, oportunitatea de a participa la o diseminare practică. Ca urmare a acestor cursuri de formare, activitățile nonformale au predominat în școala noastră, dovadă fiind lecțiile interactive pe care le-am realizat la clasă, dar și activitățile extrașcolare pe care din ce în ce mai mulți elevi au început să le practice.

Elevii au răspuns pozitiv la aceste metode noi de învățare, au participat cu interes atât la activitățile individuale cat si la cele desfășurate în grup, iar rezultatele activităților au fost pe măsură așteptărilor. Cadrele didactice participante si-au îmbunătățit competentele de comunicare și au aplicat noțiunile învățate în activitatea cu elevii, dar au și transmis mai departe celorlalți colegi toate informațiile asimilate în urma acestui proiect.

Ca urmare a participării la cursurile de educație outdoor, s-a încurajat desfășurarea activităților în afara sălilor de clasă, menite să familiarizeze copiii cu natura și să le formeze deprinderi și priceperi de cunoaștere prin experiențe. Astfel, a fost organizat un atelier de lucru cu preșcolarii și părinții acestora, în curtea grădiniței, folosind materiale din natură, având ca scop aplicarea metodelor specifice educației inclusive. Scopul acestei activități a fost de a realiza tablouri sau diferite obiecte folosind materiale din natură, care vor constitui produsul final al grădiniței. Prin această activitate s-a urmărit dezvoltarea sau îmbunatățirea competențelor de folosire a metodelor atractive si inovatoare la clasă, pentru integrarea tuturor elevilor, aplicarea metodelor specifice educației incluzive și a educației pentru integrare.

În unitățile școlare participante se vor implementa pe viitor opționale la clasă cu activități non-formale variate, flexibile, relaxante, plăcute, din mai multe domenii curriculare, care să vină în sprijinul dorințelor copiilor, să le dezvolte inițiative, imaginația, creativitatea, spontaneitatea, plăcerea de a cunoaște, de a interacționa și de a se dezvolta.

Activitățile diverse au avut ca scop însușirea de bune practici care fac subiectul Ghidului metodic ,,PAȘAPORT NONFORMAL”, publicație unde se regăsesc toate activitațile de învățare ale școlilor din proiect.

În data de 25 iulie 2023, a avut loc la Târgu-Jiu, în sistem hibrid, Conferința proiectului unde au participat toate unitățile de învățământ membre ale Consorțiului de acreditare și și-au prezentat produsele finale.

Diversitatea și amploarea acestora au arătat faptul că acreditarea s-a dovedit o investiție valoroasă pentru învățământul din județul Gorj.

Inspectoratul Școlar Județean Gorj a reușit, prin activitățile coordonate, să dezvolte în rândul profesorilor competențe care să conducă la implementarea metodelor inovative, menite să identifice și să dezvolte abilitățile personale ale elevilor, să le completeze cu unele noi, într-un proces continuu de învățare.

Ca o încoronare a rezultatelor obținute, proiectul va continua și anul viitor, cu implicarea altor unități de învățământ interesate să promoveze educația nonformală, să dezvolte spiritul de colaborare în echipă, comunicarea, încrederea, să consolideze relațiile interumane, să optimizeze rezultatele școlare.

Mobilități Erasmus+ desfășurate de profesorii și elevii Liceului Tehnologic „Vasile Sav”

Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman este beneficiarul unui proiect Erasmus+ finanțat de Uniunea Europeană în domeniul educației și formării profesionale pentru perioada 2021-2027. Proiectul nr. 2023-1-RO01-KA122-SCH-000126544, intitulat „Click pentru o educație europeană”, cu o perioadă de implementare de 14 luni, care a debutat pe 1 octombrie 2023 are scopul de a oferi beneficiarilor o alternativă unică de instruire la standarde europene pentru a crește calitatea formării profesionale pentru profesori, șanse sporite în carieră și de integrare socio-profesională în diferite medii pentru elevi.

Partenerii în aventura Erasmus+ de anul acesta sunt din Portugalia și Spania:

Primul flux de profesori a desfășurat activitatea în perioada 19-25 februarie 2024; trei profesori ai liceului Tehnologic „Vasile Sav” Roman: director - prof. Lezeu Alexandru, director adjunct - prof. Dăscălița Daniela și prof. Păiuș Cătălin au participat la cursul „Bullying and cyberbullying -prevention, identification and intervention”, în Machico, Portugalia.

Acordul de formare pentru fluxul 1 - profesori a fost încheiat pentru „Metode ale educației non-formale” și „Competențe interculturale”.

Susținut de formatori ai Asociației Edu2grow, cursul a propus activități practice și analiza unor situații de viață, menite să evite și să gestioneze, prin metode non-formale, probleme cu care se confruntă școala, din ce în mai mult; comunicarea și dinamica de grup pentru prevenirea agresiunii, managementul conflictelor și medierea, metodele formale și non-formale de intervenție în bullying, cultura și interculturalitatea au fost modulele din structura cursului desfășurat pe parcursul unei săptămâni.

Pe lângă oferta de informații, metode și tehnici de prevenție și de intervenție, cursul a prilejuit întâlnirea unor oameni de calitate din mai multe țări europene, care s-au conectat pentru obținerea unui mediu perfect de învățare și pentru stabilirea unor colaborări pe termen lung.

Al doilea flux de profesori a beneficiat de cursul „I Tech Pedagogy” în perioada 31 iulie-6 august 2024, în Puerto de la Cruz, Tenerife, Spania.

Acordul de formare pentru fluxul 2 - profesori a fost încheiat pentru „Metode TIC” (cu referire la competențe TIC și aplicarea tehnologiei în diferite medii educaționale) și pentru „Competențe interculturale”.

La acest flux au participat prof. Vlăduț Lăcrămioara, prof. Ploșniță Lăcrămioara și prof. Buhai Ilenuța. Cursul a ajutat participanții să descopere și să învețe să folosească o serie de aplicații esențiale cum ar fi ChatGPT, WordWall, Quizizz, Mindmaps , Kahoot, Google Sites, Capcu Phone, Canva, Book Creator, Adobe Spark, Storyjumper etc., care îmbogățesc considerabil procesul de predare și interacțiunea cu elevii. De asemenea, cursul a fost o oportunitate extraordinară, oferind nu doar cunoștințe noi, ci și încrederea de a integra tehnologia în mod eficient în sala de clasă.

Excursiile și vizitele culturale au fost de mare impact având în vedere minunatele obiective de pe insulă: Parcul Național Teide, Parcul Dragonului, Loro Park, Satul Masca, peisajele din Puerto de la Cruz etc.

Rezultate obținute:

Cei șase profesori au primit Certificate Europass Mobility, precum și certificate care atestă participarea lor la întreg programul desfășurat; și-au îmbunătățit competențele personale și profesionale privind:

  • Comunicarea, relaționarea și lucrul eficient între culturi în medii educaționale;
  • Organizarea de activități educaționale non-formale;
  • Utilizarea instrumentelor TIC în organizarea eficienta a procesului de predare;
  • Utilizarea instrumentelor europene de certificare.

Fluxul de elevi și-a desfășurat activitățile în perioada 6-10 mai 2024; un grup de 12 elevi de clasa a X-a, de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, Roman, însoțiți de profesorii Roxana Nemeşu şi Cosmina Ploscă, au participat la o acțiune de mobilitate în localitatea Marin, Spania.

Acordul de formare pentru fluxul de elevi a avut în vedere: „formarea și dezvoltarea abilităților ecologice privind reciclarea DEEE” și „formarea și dezvoltarea abilităților de prevenire a bullying/cyerbullying-ului” .

Activități desfășurate:

Alături de elevii spanioli, cei 12 elevi - dintre care 7 de la profilul real și 5 de la profilul tehnologic - au desfăşurat activități variate în cadrul a trei instituții de învățământ din Spania: IES Chan do Monte și Colegio SEI San Narciso din Marin şi IES Félix Muriel, Rianxo. Participanții au avut oportunitatea de a se familiariza cu sistemul de educație din Spania, cu istoria şi cultura locală, cu practicile de dezvoltare durabilă din zonă, în cadrul unor activități care au promovat toleranța, respectul, incluziunea şi solidaritatea ca valori comune.

Programul mobilității a inclus demonstrații practice, lucru în echipe pentru realizarea unei aplicații Ecological Footprint App GoGreen CDM, studiu de caz despre criteriile programului Blue Flag şi condițiile care trebuie întrunite pentru ca o plajă să poată fi deschisă publicului, activități sportive diverse, activități artistice de pictură pe față, vizite culturale la Muzeul Masso și Muzeul Mării, piața de peşte şi portul din localitatea Marin, oraşul Pontevedra şi oraşul Santiago de Compostela din Spania.

Rezultate obținute:

La încheierea perioadei de mobilitate, cei 12 elevi au primit Certificate Europass Mobility și Certificate care atestă participarea lor la toate activitățile programate.

Experiența trăită de elevii selectați în proiect a dus la îmbunătățirea motivației acestora pentru învățare, la dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză, la dezvoltarea competențelor interculturale și la creșterea incluziunii. Participanții elevi au împărtășit experiențele trăite și colegilor din liceu în cadrul Școlii de vară „Elev european pentru o săptămână” (24.06-29.06.2024)

Toți participanții, elevi și profesori, s-au declarat încântați de activitățile desfășurate, de oamenii cu care au interacționat, de locurile vizitate, de tot ceea ce au acumulat. Proiectul a avut asupra acestora un impact major, a sporit interesul celorlalte cadre didactice și a elevilor liceului de a participa la implementarea unor proiecte noi.

Prof. Vlăduț Lăcrămioara, Responsabil proiect, Prof. Buhai Ilenuța, Membră în echipa de proiect, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman, jud.Neamț

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Acreditarea Erasmus+ VET folosită pentru integrarea României în mișcarea internațională WorldSkills

Fundația WorldSkills România folosește Acreditarea Erasmus+ VET în special în scopul asigurării participării României la olimpiadele de meserii europene (EuroSkills) și internaționale (WorldSkills) până în 2027, implicit pentru pregătirea competitorilor români, a profesorilor și antrenorilor acestora.

În anul școlar 2023 - 2024, Fundația WorldSkills România a folosit Acreditarea Erasmus+ VET pentru:

  • Promovarea meseriilor / calificărilor profesionale și dezvoltarea ÎPT
  • Organizarea de competiții de meserii la nivel local, regional și național cu sprijinul și prin contribuția directă a experților internaționali din rețeaua WorldSkills, ca experți invitați
  • Dezvoltarea profesională a tinerilor din ÎPT prin facilitarea colaborării instituțiilor VET cu mediul de afaceri și cu instituții VET din Europa care sunt deja parte din mișcarea WorldSkills
  • Susținerea formării continue și a dezvoltării profesionale a experților VET (profesori VET, leaderi de instituții și unități VET, tutori, traineri, reprezentanți ai agenților economici parteneri VET) prin schimburi de experiență cu instituții VET și experți internaționali implicați deja în mișcarea WorldSkills

Efortul de pregătire pentru fazele europene și internaționale este unul distinct de cel necesar pentru fazele regionale și cele naționale și presupune pregătirea elevilor și a experților VET (profesori, tutori, leaderi VET), precum și un efort de comunicare prin mass-media și canale online care să conducă la îmbunătățirea imaginii calificărilor și programelor de calificare profesională din ÎPT.

Activitățile Fundației WorldSkills România, derulate în anul școlar 2023 - 2024 și co-finanțate din Acreditarea Erasmus+ VET, au contribuit la atingerea obiectivelor pe care fundația și le-a propus. Printre aceste activități se remarcă:

1. Competiția Națională WorldSkills, care a beneficiat de implicarea directă a unor experți internaționali WorldSkills în următoarele secțiuni:

  • Hotel Reception - februarie 2024 - Kristi Tarik, Expert WorldSkills International din Estonia
  • Jonctori Fibră Optică / Cablarea Rețelelor Informatice - februarie 2024 - Philippe Nicard, Expert WorldSkills International din Franța
  • Mecanică auto - mai 2024 - Philippe Kever, Expert WorldSkills International din Belgia
  • Ospătari, Bucătari, Hairdressing, Web Development, Proiectare Asistată de Calculator - mai 2024 - Benedicte Eid, organizator al Competiției Naționale de Meserii WorldSkills Belgia, intitulată Startech’s Days.

2. Hungary Web Development Training Competition, august 2023 – 3 elevi, membri ai Lotului Național WorldSkills de Web Development și expertul WorldSkills România în Web Development au participat la o competiție de antrenament în Ungaria în scopul pregătirii pentru Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills Gdansk 2023.

3. Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills Gdansk 2023 – 10 elevi și studenți români au reprezentat România în cadrul a 7 secțiuni (Coafură, Design Grafic, Dezvoltare Web, Integrare Roboți Industriali, Mecatronică, Proiectare Asistată de Calculator, Tehnologia Modei). Aceștia au fost însoțiți de 7 experți WorldSkills, 2 team leaders și un Delegat Tehnic.

4. Startech’s Days Belgia 2023 – Finala Națională a Competiției WorldSkills Belgia, noiembrie 2023 - România a fost reprezentată de 3 elevi competitori și doi experți în secțiunile Web Development și Hairdressing.

5. WorldSkills Asia Abu Dhabi, noiembrie 2023 – în drumul spre Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, reprezentantul României în Web Development, Cătălin Tișcă, de la Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil din Brașov, a obținut locul al IV-lea la această competiție.

6. Competiție de antrenament în Cablarea Rețelelor Informatice, Bordeaux, decembrie 2023 – 5 elevi de la Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații Gheorghe Airinei din București au concurat la Bordeaux alături de lotul național al Franței. Această competiție amicală a urmărit pregătirea pentru Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024.

7. Competiția Națională de Meserii Skills the Finals, Olanda, martie 2024 – expertul României în Hotel Reception - dna prof. Larisa Ile - a participat alături de Iulia Berende (membru al echipei WordSkills România) la acest eveniment pentru a deprinde bune practici de organizare a unei competiții WorldSkills.

8. Olimpiada Națională de Meserii WorldSkills "Estonia Skills Festival Noor Meister", mai 2024 – cei 3 membri ai Lotului Național WorldSkills de Hotel Reception, împreună cu expertul WorldSkills dedicat, doamna prof. Larisa Ile, au participat la această competiție, urmărind pregătirea pentru Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024.

9. Hairdressing International Competition Training Camp Brussels, iunie 2024 – câștigătoarea Competiției Naționale WorldSkills de Hairdressing a participat, însoțită de trei cadre didactice coordonatoare, în vederea pregătirii pentru Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills Herning 2025.

10. Competiție de antrenament WorldSkills France în Proiectare Asistată de Calculator (CAD), iunie 2023 – reprezentantul României la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, Erik Morar de la Liceul Tehnologic "Constantin Brâncuși" din Dej, a participat la această competiție alături de doi profesori de specialitate.

11. Competiție de antrenament pentru Brutari și Cofetari-Patiseri, Ungaria, iunie 2024 – membrii Lotului Național WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari au participat la o competiție de antrenament în Ungaria, găzduită de Toldi Miklós Food Industry Technical School (Natgykőrös), respectiv Kmaszc Barnabás Pesti School of Food Industry (Budapesta), alături de experții WorldSkills pentru cele două categorii, dar și de două cadre didactice coordonatoare.

Mai mult, Fundația WorldSkills Romania susține orice instituție VET din România care dorește să își folosească Acreditarea Erasmus+ VET pentru activități din sfera competițiilor de meserii. În septembrie 2023, WorldSkills Romania a facilitat o activitate de job shadowing pentru 12 profesori români care au participat în calitate de observatori la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills Gdańsk 2023, descoperind cum se organizează și desfășoară competițiile de meserii bazate exclusiv pe probe practice de concurs și cum pot adopta și în România formatul de competiție WorldSkills.

Erasmus+ „supraviețuiește” în Delta Dunării!

În cadrul proiectului de mică anvergură în domeniul formării profesionale Erasmus+ „Tehnici și procedee de supraviețuire, trai și viață în situații de urgență”, derulat de Asociație Club Sportiv-Eco Alpinla începutul lunii august 2024, instructori și profesori de sport au avut ocazia să se formeze în cadrul unei tabăre de supraviețuire organizată în Delta Dunării. Alături de elevi cu dizabilități, tineri cercetași (9-14 ani) și copii din comunitățile locale au învățat, de la specialiștii clubului nostru sportiv, să facă echipă și să supraviețuiască împreună.

În Grindul Letea au fost instruiți în metode de construcție a adăposturilor în nisip, tipuri de focuri, tehnici de prim ajutor și salvare și chiar cum să să folosească resurse naturale, precum ciulinii de baltă și spicul papurei, ca surse de hrană. Realitatea specificului Deltei Dunării și grupurile diverse de copii și tineri au constituit cele mai bune contexte de formare a instructorilor și profesorilor de sport, aceștia neavând astfel de prilejuri de învățare practică.

Tabăra a avut peste 100 de participanți (11 elevi cu dizabilități, 67 de tineri cercetași, 30 profesori, antrenori, instructori și lideri ai patrulelor de cercetași) din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” Piatra Neamț, Organizației Naționale a Cercetașilor României și Asociației Club Sportiv Eco-Alpin.

Activitatea a fost o premieră absolută pentru toți participanții, subliniind caracterul inovator al acestui proiect. În plus, interacțiunea cu comunitățile lipovenești, ucrainene și ruse din zonă a adus un plus de autenticitate, participanții fiind introduși în tradițiile locale prin muzică și dans.

Impactul semnificativ al proiectului este adus de faptul că, prin astfel de activități crește motivația pentru practicarea sportului, dar mai ales învățarea unor tehnici de supraviețuire care rămân importate pentru toată viața. Profesorii au fost pregătiți să îi îndrume pe copii să folosească tehnicile învățate, consolidându-le încrederea și curajul de a depăși obstacolele vieții. Este un prim început pentru diversificarea activităților sportive în școlile din care provin profesorii.

Această experiență practică a fost nu doar un exercițiu de supraviețuire, ci și o lecție de incluziune și diversitate culturală, marcând un model educațional adaptat nevoilor speciale.

Prof. Vasile Dogaru, Președinte Asociație Club Sportiv-Eco Alpin

Un plus pentru viața școlii

Povestea noastră Erasmus+ a început ca orice poveste, cu „a fost odată”... nu foarte demult, în 2017 când, după câteva proiecte eTwinning și Erasmus+ de parteneriat strategic implementate, am accesat fonduri pentru primul proiect de formare profesională și mobilități VET. Ce mândri eram de reușita noastră, aveam și noi, Liceul de Transporturi Auto din Drobeta Turnu Severin, elevi care se puteau bucura de avantajele practicii în Europa, de bogăția de experiențele transformatoare pe care ți le poate aduce participarea la un proiect Erasmus+.

În 2021 am făcut un alt pas important prin obținerea acreditării VET, lucru care „ne-a schimbat viața... școlii” în bine, ne-a dat curaj să îndrăznim mai mult, să ne creăm o viziune pe termen lung care sa deschidă noi orizonturi.

An de an, adăugăm noi și noi experiențe, reușite și emoții pozitive. An de an, participanții la mobilități, elevi și profesori, câștigă atât din punct de vedere profesional, cât și personal, iar școala își dezvoltă rețeaua de parteneriate internaționale care susțin cooperarea între lumea muncii și a formării profesionale.

Ultimul proiect implementat în anul 2023-2024 „AS VET - ACCES LA STAGII VET, SUCCES PE PIATA MUNCII” a trimis 26 de elevi ai școlii profesionale, calificarea Mecanic auto în stagii de practică de două săptămâni, în service-uri auto din Malaga și Torremolinos și doi profesori VET în mobilități de tip job-shadowing susținute de organizația iDevelop din Sevilia, Spania.

Elevii au lucrat și învățat la alt nivel, motivați fiind să își dezvolte abilități și competențe pentru a deveni mai buni, pentru a face față cerințelor tutorilor sau cine știe, mai târziu, unui loc de muncă în Europa. Au învățat să efectueze lucrări de montare/demontare ale unor piese ale motorului, transmisiei și sistemelor de conducere ale automobilului, să utilizeze instrumente de diagnosticare a automobilului, să identifice sub îndrumarea tutorilor, simptomele de funcționare defectuoasă a mecanismelor și sistemelor automobilului, să realizeze lucrări de mentenanță.

Cadrele didactice s-au bucurat de vizitele făcute la instituții de învățământ de profil din Sevilia, întâlnirile avute cu profesorii spanioli, asistențele la ore de teorie și practică. Au acumulat informații noi despre producerea energiei verzi, urmărind realizarea proiectului „Casa Solară” la Escuelas Profesionales de la Sagrada Familia Nuestra Senora de los Reyes. Aceștia au construit o casa din lemn, pornind de la zero, pe care au echipat-o cu o instalație electrică alimentată cu energie solară. La fel de utilă pentru îmbunătățirea CDL-ului cu noi conținuturi pentru elevii de la domeniul electric a fost și vizita organizată de la complexul Abengoa Solucar din localitatea Sanlucar, un centru unic în lume unde se produce energie solară prin trei tipuri de tehnologii revoluționare: fotovoltaică, cu colectoare parabolice și cu turnuri solare. O lectie „pe viu” despre tehnologiile verzi, soluțiile actuale pentru criza energetică în care ne aflăm și reducerea încălzirii globale.

Fiecare participant, putem spune, a trăit povestea sa Erasmus+ pe care o va purta cu el toată viața. Spusă în diferite feluri, în esență ea este aceeasi: o poveste despre cum i-a transformat experiența Erasmus, cum i-a făcut să se descopere, să se autodepășească, să devină mai deschiși, mai toleranți și atenți la respectarea valorilor europene.

E ușor să vorbești la final despre un proiect care s-a încheiat cu bine, după ce ai reușit să treci peste toate provocările, să faci față situațiilor neprevăzute și să găsești soluții la orice probleme. De fiecare dată, rezultatele contează și acestea nu sunt numai mobilitățile participanților sau competențele dobândite de aceștia, ci și câștigul enorm în experiență al școlii, al tuturor celor care s-au implicat în bunul mers al proiectului care, trebuie să recunoaștem, a adus acel „plus” în viața școlii, necesar pentru creșterea prestigiului și atractivității acesteia.

Laura Filimon, Responsabil proiecte Erasmus+, Liceul de Transporturi Auto, Drobeta Turnu Severin

Pelicula pierdută: Moartea lui Dracula

Programul Erasmus + finanțează din 2023, pentru o perioada de 16 luni, un proiect de parteneriat la scară mică în domeniul educației și formării profesionale, dedicat profesioniștilor din cinematografie. Proiectul 2023-1-RO01-KA210-VET-000165268, intitulat: LOST ANALOGUE - Contributing to innovation in vocational film education and training through analogue and interdisciplinary methodologies (Peliculă pierdută - Contribuție la inovarea educației și formării profesionale în domeniul cinematografiei prin metodologii technologice analogice și interdisciplinare) este coordonat de către Asociația Cineaștilor Maghiari din Transilvania, în parteneriat cu Asociația MiMo din Franța, Asociația Ördögkatlan Fesztivál Egyesület și Hétfa Kutatointezet KFT (Institutul de Cercetare Hetfa SRL) ambele din Ungaria.

Ideea proiectului a plecat de la contextul actual al revoluției digitale care a învins technologia analogică în domeniul producției cinematografice. Tehnologia digitală, mult mai ieftină, primită cu îndoieli la începuturile sale de către profesioniștii din domeniul cinematografiei, a atins în prezent o calitate mai ridicată a imaginii și are mai multe posibilități de corecție în post-producție. Majoritatea școlilor de film și-au schimbat rapid procesul educațional către digital. Noile generații de tineri cineaști cresc fără să învețe procesul analogic de realizare a filmelor. Dar ar trebui să uităm oare complet de tehnologia analogică de realizare a filmelor? Posibil DA, dar nu fără a încerca să explorăm posibilitățile sale în noul context digital. Prin urmare, am decis să organizăm un program educațional experimental pentru a explora potențialul tehnologiei analogice în domeniul educației, cu scopul suplimentar de a redescoperi potențialul său în noul context digital.

Ca prim pas, participanții au învățat cum să folosească aparate de filmat vechi cu film alb-negru. De asemenea, am decis să developăm singuri materialul de film cu substanțe chimice mixate de noi. Pentru a consolida motivația participanților, ne-am stabilit ca obiectiv realizarea unui film de lung metraj compus din mai multe episoade, fiecare episod fiind realizat de alt regizor și director de imagine. Deoarece camerele noastre erau destul de zgomotoase, era evident că nu puteam înregistra un sunet util în timpul filmării, așadar am decis să facem un film mut. Astfel, ne-a venit ideea de a realiza remake-ul filmului Moartea lui Dracula, pierdut în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Din fericire, am aflat despre un așa-numit „roman-cinematografic” cu același titlu, pe care ne-am putut baza pe parcursul elaborării scenariului.

La Festivalul Internațional de Film și Muzică Mediawave din Ungaria am vizitat un atelier de muzică susținut de Miquéu Montanaro din Franța. Ne-a plăcut metoda sa de a compune pe baza interacțiunii cu participanții, așa că i-am propus să facă muzica pentru filmul nostru, în cadrul unor astfel de ateliere. El a acceptat să intre în proiect cu asociația lui MiMo din Franța. Organizatorii festivalului Mediawave ne-au făcut legătura cu Asociația Festivalul Ördögkatlan, care, la rândul lor, au implicat Institutul de Cercetare Hetfa din Ungaria (care avea deja experiență în domeniul proiectelor de VET Erasmus+). Astfel, parteneriatul nostru internațional pentru aplicația KA 210-VET a fost stabilită. Datorită acestui program am putut organiza ateliere de creație cinematografică și am putut avea o serie de ateliere de muzică de film, în cadrul cărora am organizat prezentări work in progress ale filmului cu muzică live, care au stârnit atâta interes din partea publicului încât, de exemplu, la Festivalul Internațional de Film Transilvania a fost sold out, cu o săptămână înainte de cine concert. Informații mai detaliate despre activitățile noastre puteți găsi pe pagina de Facebook a proiectului nostru.

Ca rezultat al proiectului nostru, vom publica un manual de creație cinematografică bazat pe studiul de caz al proiectului nostru, compus din trei capitole mari, unul despre partea de producție cinematografică (inclusiv post-producția digitală), al doilea despre compunerea muzicii de film și al treilea despre distribuția acestor valori culturale. Vom avea, de asemenea, un studiu statistic privind impactul activității noastre. Link-urile de descărcare a manualului și a studiului vor fi disponibile până la sfârșitul lunii noiembrie și pe pagina de Facebook a proiectului nostru, menționată mai sus.

Ca o scurtă concluzie, putem spune că analogul nu a murit! - este doar un alt material cu alte posibilități de exprimare, la fel ca în cazul sculpturii: lemnul, lutul și marmura au potențiale diferite de exprimare, iar digitalul a eliberat analogul de constrângerea realismului, la fel cum fotografia a eliberat pictura de obligația reproducerii realității. Așadar, am făcut un pas mic în planul reinventării analogului în era digitală, explorând o felie a acestuia, dar pentru viitor plănuim continuarea experimentelor în acest domeniu.

Tineret în Erasmus+

Din sat în sat: Explorând Satele Europene de Tineret din România

Între 20 și 23 iulie, programul European Youth Village, împreună cu ANPCDEFP și SALTO Europa de Est și Caucaz, a găzduit o vizită de studiu pentru un grup de lucrători și lideri de tineret din mediul rural. Scopul vizitei a fost de a oferi participanților un context care să le permită să înțeleagă mai bine munca pe care o desfășurăm cu tinerii din satele care dețin sau au deținut titlul de Sat European de Tineret. Participanții au venit din țări diverse, precum Georgia, Ucraina, Italia, Moldova, Slovacia, Republica Cehă și Polonia.

Pe parcursul celor trei zile, aceștia au vizitat mai multe sate active situate în partea de nord-est a României, sate care au deținut anterior titlul, au obținut informații despre provocările și succesele acestor comunități și au discutat strategii pentru îmbunătățirea lucrului cu tinerii din mediul rural.

Prima oprire a vizitei de studiu a fost la Centrul de Tineret din Hălăucești, un sat care a deținut anterior titlul de Sat European de Tineret. Aici, participanții au fost întâmpinați cu entuziasm de echipa din Hălăucești, care le-a împărtășit parcursul lor prin program. Echipa a vorbit despre impactul transformator pe care programul l-a avut asupra comunității lor, oferindu-le oportunități de creștere personală, dezvoltare a abilităților și implicare socială. Prin punerea la dispoziție a acestui spațiu dedicat, centrul a devenit o platformă pentru promovarea sentimentului de apartenență și mândrie, încurajând tinerii să aibă un rol activ în modelarea viitorului comunității lor.

Pe parcursul vizitei, grupul a fost ghidat de echipa din Dumbrava, unul dintre satele care au deținut titlul de Satul European de Tineret în 2023. Echipa Dumbrava a oferit îndrumare și a împărtășit povestea lor. Ei au explicat procesul prin care au trecut pentru a câștiga titlul, de la mobilizarea tinerilor din comunitate până la colaborarea strânsă cu autoritățile. Participanții au aflat cum programul nu numai că a schimbat perspectivele tinerilor din Dumbrava, dar și cum a avut un impact pozitiv asupra întregii comunități, stimulând implicarea civică și proiectele de colaborare.

Cea de-a doua zi a vizitei a oferit o perspectivă diferită, prin mutarea accentului asupra activității tinerilor într-un mediu urban. Grupul a vizitat sediul Moldavia, o organizație din Iași. Aici, au aflat despre activitatea organizației într-un oraș cu o populație studențească numeroasă și despre experiența acesteia în organizarea de evenimente la scară largă, inclusiv festivaluri. Conversațiile au explorat modul în care activitatea de tineret în urban poate fi adaptată la mediul rural, concentrându-se pe oportunitățile de schimb cultural, inițiative artistice și chiar digitalizare.

Această oprire a fost deosebit de valoroasă pentru participanți, deoarece a oferit perspective noi cu privire la modul de a reduce decalajul dintre inițiativele de tineret din mediul urban și rural. Aceștia au discutat strategii de conectare a tinerilor de la sate cu activitățile culturale și artistice asociate de obicei cu viața la oraș. Ideea de a crea modele hibride care să încorporeze atât elemente rurale, cât și urbane a apărut ca o temă-cheie, reflectând necesitatea unei activități de tineret mai incluzive și interconectate.

Vizita de studiu s-a încheiat în Poiana, județul Galați, unul dintre satele care dețin în prezent titlul de Sat European de Tineret în 2024. În Poiana, participanții au avut ocazia să se întâlnească cu membrii grupului local de inițiativă, care și-au împărtășit planurile și aspirațiile pentru anul următor. Participanții internaționali au continuat să își aprofundeze înțelegerea programului Satul European de Tineret și au făcut cunoștință cu Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural (ERYS), care se concentrează pe dezvoltarea tineretului rural în Europa.

Vizita de studiu a fost o experiență valoroasă pentru toți cei implicați, oferind perspective practice și promovând un sentiment de solidaritate între lucrătorii de tineret din rural din diferite țări. Interacțiunile cu grupurile de inițiativă din Dumbrava, Hălăucești și Poiana au oferit participanților o înțelegere clară a modului în care funcționează programul Satul European de Tineret și a impactului profund pe care îl poate avea asupra comunităților mici.

Când s-au întors în țările lor de origine, participanții au luat cu ei lecțiile învățate și inspirația câștigată de la Satele Europene de Tineret din România. Speranța este că aceștia vor pune în aplicare inițiative similare în comunitățile lor, contribuind astfel la o mișcare mai amplă de responsabilizare a tinerilor din zonele rurale din întreaga Europă. Vizita de studiu servește drept mărturie a puterii de transformare a activității de tineret și a potențialului colectiv al tinerilor de a modela viitorul comunităților lor, indiferent de locul în care trăiesc.

„Aș dori să transmit mulțumiri organizatorilor pentru vizita de studiu. Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural este un proiect foarte important pentru tinerii care trăiesc în zonele rurale. Acesta oferă un imbold că poți face lucruri și la sat, ceea ce te face să ai succes. Vizita la Hălăucești și Poiana a fost foarte memorabilă pentru mine. Am văzut acolo tineri care m-au inspirat. Eu sunt din Georgia și pentru mine a fost un exemplu de cum să întăresc satul și tinerii din țara mea. Mi-ar plăcea ca Georgia să fie gazda unui proiect similar. Nu suntem o țară membră a Uniunii Europene și avem provocări, însă după acest proiect lucrez la o nouă strategie în centrul meu, astfel încât să-mi pot consolida satul. Întotdeauna există o întrebare în Georgia, de ce vrem Uniunea Europeană? Răspunsul meu este simplu, pentru că avem și noi sate puternice și tineri puternici. Vă mulțumesc pentru tot”. (Dima Kvaratskhelia, Georgia)

„Am avut ocazia să găzduim o vizită de studiu la centrul de tineret din Hălăucești, unde mai mulți tineri din mediul rural, atât din România, cât și din străinătate, au putut să împărtășească diverse experiențe din țările lor despre cum este să fii tânăr în mediul rural și provocările cu care se confruntă atunci când încearcă să schimbe etichetele impuse de societate. În calitate de gazde, am început prin a împărtăși din experiența noastră cum am obținut titlul de Sat European de Tineret, cum s-a desfășurat totul, drumul pe care l-am urmat, cum ne-a sprijinit programul și cum nu am renunțat, ci am format o echipă unită de tineri pregătiți să spargă barierele și limitările impuse tinerilor din mediul rural. Un alt moment special a fost acela în care am avut ocazia să prezentăm centrul de tineret tuturor participanților. Faptul că am putut organiza aceste evenimente la centru ne aduce o mare bucurie, deoarece centrul este locul care simbolizează tot ceea ce ne dorim, arătând că vocea noastră a fost auzită și că am reușit să schimbăm comunitatea împreună. Am vorbit despre modul în care a fost înființat centrul, iar apoi am ascultat fiecare participant care a împărtășit informații despre țara sa, subliniind atracțiile, lucrurile frumoase și locurile remarcabile din care provin. Totul a decurs minunat, iar fiecare dintre noi a plecat cu multe idei și experiențe noi.” (Delia, Hălăucești - Sat European de Tineret 2022-2023, România)

„Am avut plăcerea de a fi implicată în organizarea primei vizite de studiu în Poiana și sunt foarte mulțumită de cum a decurs totul. Chiar dacă a fost prima mea experiență de acest gen, am planificat cu atenție fiecare aspect pentru a oferi participanților o experiență autentică și memorabilă. Feedback-ul pozitiv primit din partea participanților a fost extrem de încurajator. Faptul că s-au implicat activ în discuții și au apreciat eforturile grupului nostru cu privire la problema transportului m-a motivat să continui pe această cale. Această vizită a fost un real succes și sunt deja încântat să organizez evenimente similare în viitor.” (Andrei, Poiana - Sat European de Tineret în 2024, România)

Extras din materialul realizat de Ioana Gabriela Mihai din Mica Redacție Rurală, trad. Adriana Cozanu, întregul articol poate fi accesat AICI.

Educația adulților în Erasmus+

Academia Bunicilor continuă!

Cel mai amplu proiect destinat învățării non-formale și petrecere a timpului liber organizat în România de un ONG, Academia Bunicilor, s-a încheiat în anul 2023 cu rezultate absolut uluitoare: 879 de întâlniri, pentru 11.175 beneficiari. Dacă adăugăm și activitățile din perioada de sustenabilitate de un an, ajungem la cifre amețitoare: 1.348 activități, pentru 16.213 beneficiari, toți seniori.

Având un asemenea nivel de interes, era păcat să nu continuăm să bucurăm seniorii din județul Brăila, așa încât noi, staff-ul Asociației Academica Proiect, am depus mai multe cereri de finanțare în cadrul programului Erasmus+ al Comisiei Europene sau am devenit parteneri în proiecte de cooperare ale altor lideri. Așa au apărut mai multe proiecte care continuă, într-o formă sau alta, activitățile Academiei Bunicilor. Sau chiar le diversifică, așa cum se va vedea mai jos.

Un prim proiect finanțat, o replică îmbunătățită a Academiei, este Locul de joacă pentru bunici (2023-1-RO01-KA122-ADU-000123701), implementat în perioada 01.10.2023 – 31.03.2025. Ce își propune acest proiect? Să desfășoare activități cu seniorii 60+ pe mai multe direcții:

  • Culturală: cor, teatru, Cafenea Literară, Arta Lumii, muzică populară;
  • Sport: șah, jocuri de societate;
  • Limbi străine: engleză, franceză, spaniolă;
  • Dezvoltare personală: psihologie, arta de a vorbi în public, alfabetizare digitală, școala pentru seniori, terapie prin povești, terapie prin râs;
  • Hand-made: Mâini cu suflet (lână împâslită), croșetat;
  • Ecologie: hand-made din materiale reciclabile.

Educație Ecologică pentru seniori (2022-2-PL01-KA210-ADU-000099247) și-a propus să dezvolte aptitudini și deprinderi, să formeze obiceiuri și să schimbe viziunea seniorilor asupra ideii de protejare a naturii, a Pământului. Proiectul a cuprins câte două fluxuri de mobilități în cele două țări implicate (România și Polonia), pentru schimb de bune practici, dar și realizarea de ateliere de reciclare sau de drumeții ecologice. Proiectul se află în perioada de sustenabilitate.

VitalSenior: îmbătrânirea activă prin sport (2023-2-RO01-KA182-SPO-000173313) ne propunem să dezvoltăm 10 (zece) ateliere sportive pentru seniorii brăileni, susținute de voluntarii noștri. Am reușit să continuăm activitățile sportive din proiectele anterioare, dar mai ales să introducem altele, adaptate vârstei, astfel încât astăzi avem: Petanque, Darts, Kubb (numit și șah norvegian), Kendama, Mișcare pentru sănătate, Badminton, Fitness, Hoop a Loop, Turnul cu inele, Tenis de masă. Dacă la început am avut unele temeri legate de participarea seniorilor la activități sportive, grijile ne-au fost spulberate de la prima întâlnire. Am creat astfel un loc de recreere pentru bunici, în Grădina Publică a orașului. În fiecare după-amiază, cei care se plimbă prin acel loc public au ocazia să vadă grupurile noastre de seniori. Este cea mai bună formă de promovare, pentru că oamenii descoperă pe viu că se poate, că sporturile sunt alese și că regulile sunt adaptate pentru vârsta participanților. Importantă este mișcarea, atmosfera de prietenie, și nu competiția.

Total Health Resources for Improving Vitality and Endurance 50+ (THRIVE50+), nr. proiect: 2023-2-RO01-KA210-ADU-000184831, se derulează în perioada 01.04.2024 – 31.07.2025 și își propune să contribuie la incluziunea socială a persoanelor de vârsta a treia din județul Brăila prin organizarea de activități de educație nutrițională. Prin proiect ne propunem următoarele obiective:

  1. Îmbunătățirea competențelor și abilităților personalului (formatori, manageri, administrativi) privind alimentația sănătoasă și gestionarea stresului pentru persoanele de peste 50 de ani.
  2. Sprijinirea centrelor locale de învățare a adulților. Cele trei organizații partenere, care sunt centre de învățare pentru adulți, își vor extinde oferta pentru persoanele peste 50 de ani interesate de o dietă sănătoasă și de gestionarea stresului. Acești beneficiari, împreună cu echipa Asociației vor dobândi noi cunoștințe și abilități pentru a desfășura servicii educaționale la un nivel superior. Prin activitățile de proiect se va încuraja îmbătrânirea activă.
  3. Dezvoltarea de materiale educaționale inovatoare pentru 10 ateliere tematice despre dieta sănătoasă și managementul stresului pentru persoane cu vârsta de peste 50 de ani.
  4. Participarea a minim 60 de adulți cu vârsta peste 50 de ani la cel puțin un atelier local despre dieta sănătoasă și managementul stresului.
  5. Promovarea și diseminarea importanței bunăstării și a sănătății mintale în îmbătrânirea activă.

Ultimul intrat în familia ACADEMICA PROIECT este 20+ 40+ 60+ Proiect intergenerațional în penitenciar (2024-1-RO01-KA122-ADU-000207030) prin care ne-am gândit să punem în contact tinerii din cele două penitenciare din Brăila cu seniorii noștri. Fiecare din cele două categorii au anume deficiențe de afecțiune: tinerii pentru bunicii care poate nu i-ai văzut de multă vreme (majoritatea sunt crescuți de bunici, părinții fiind plecați în străinătate), iar seniorii noștri pentru propriii nepoți, aflați departe. Vom face ateliere comune, inclusiv de gătit, cultivare bio a unor legume și flori etc.

De menționat că în cadrul fiecărui atelier din cele menționate, persoanele interesate se întâlnesc cu un coordonator instruit în lucrul cu seniorii pentru a petrece momente frumoase alături de cei care au aceleași pasiuni. Am ajuns astfel la un număr de 400 de persoane înscrise în cele 40 de ateliere ale noastre. Am ajuns astfel la o medie de 8 ateliere pe zi, derulate după un orar bine stabilit, foarte asemănător cu ceea ce se întâmplă la orice unitate școlară. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, iar în grupul de WhatsApp al Academiei este postat zilnic programul zilei următoare, cu toate informațiile utile: cine este instructorul, ce atelier, la ce oră și unde se ține. Tot pe grupul de WhatsApp sunt oferite informațiile de interes general despre excursiile, petrecerile, evenimentele triste sau fericite la care participăm. În plus, fiecare atelier are propriul grup de WhatsApp, administrat de instructorul atelierului.

Toate activitățile, deși fac parte din mai multe proiecte Erasmus+, sunt grupate sub denumirea consacrată de Academia Bunicilor. De altfel, pagina de Facebook cu același nume adună informații și fotografii despre toate proiectele noastre, având postări zilnice. Am preferat să adunăm toate activitățile sub aceeași umbrelă, pentru ca potențialii participanți să găsească ușor informațiile necesare. În plus, și gestionarea unei pagini individuale pentru fiecare proiect ar reprezenta o risipă de energie și o activitate contra-productivă pentru a aduna numărul de urmăritori ai paginii Academiei (în acest moment peste 2300).

Nu în ultimul rând, denumirea de Academia Bunicilor este marca înregistrată la OSIM, tocmai pentru că dorim să aducem continuitate, să impunem ca un brand pe piața națională.

Dr. Eduard Claudiu Brăileanu, Manager de proiect, Asociația ACADEMICA PROIECT Brăila

Green Business Innovation Canvas

Într-o lume în care sustenabilitatea devine din ce în ce mai importantă, companiile sunt încurajate să își regândească modelele de afaceri pentru a integra practici sustenabile și responsabile social. O soluție inovatoare pentru acest scop este Green Business Innovation Canvas (GBIC) proiectat pentru organizațiile care doresc să includă sustenabilitatea în toate operațiunile și ofertele lor.

Ce este GBIC și cum funcționează?

Green Business Innovarion Canvas - GBIC este un instrument strategic pentru afaceri sustenabile dezvoltat în cadrul proiectului Erasmus+ - Parteneriate de cooperare în educația adulților (2022-1-RO01-KA220-ADU-000085596).

GBIC reprezintă o adaptare a Business Model Canvas, îmbunătățind acest cadru tradițional, oferind un mod simplu și clar de a vizualiza și caracteriza practicile inovatoare dintr-un model de afaceri, cu un accent puternic pe integrarea sustenabilității. Astfel, companiile pot identifica și implementa soluții sustenabile în mod eficient.

Scopul GBIC

GBIC permite companiilor să urmărească vizual unde pot fi adăugate practici și procese sustenabile, ajutându-le să optimizeze fiecare aspect al afacerii într-un mod care să reducă impactul asupra mediului și să creeze valoare pe termen lung.

Integrarea practicilor sustenabile cu GBIC

Una dintre cele mai mari provocări pentru companii este integrarea practică a conceptelor de sustenabilitate în structura lor de afaceri. GBIC permite companiilor să se inspire din factori declanșatori de mediu, sociali și economici, pentru a găsi cele mai bune modalități de a integra soluții sustenabile în fiecare modul al modelului lor de afaceri.

Un viitor verde pentru afaceri

Într-o piață globală din ce în ce mai conștientă de impactul asupra mediului, instrumentele precum GBIC devin esențiale pentru succesul pe termen lung al afacerilor. Acest instrument oferă companiilor șansa de a crea valoare, atât pentru afacerea lor, cât și pentru societate și planetă. Folosind GBIC, companiile nu doar că devin mai competitive, dar își asumă și un rol activ în protejarea mediului, pregătindu-se pentru provocările viitorului.

GBIC nu este doar un instrument, ci o invitație pentru companii de a se implica în dezvoltarea unui viitor mai verde și mai prosper pentru toți. Mai multe detalii: https://innogreen.ugal.ro/site/ro/gbic/

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2024

Matcathon 2.0 - Un motor de dezvoltare, cu ajutorul programului Corpul European de Solidaritate 2024

În comuna Matca, din Județul Galati, are loc cea de a doua ediție Matcathon 2.0, un proiect valoros comunei noastre ce ne-a ajutat să ne responsabilizăm și să aducem un plus de valoare în formarea tinerilor noștri.

Proiectul este structurat pe un an de zile, perioadă în care echipa de implementare, împreună cu voluntarii devotați, dau din timpul lor pentru a organiza lunar diferite activități și ateliere educative nonformale, cu scopul de a crește implicarea comunitară, dar și de conștientizare a nevoii dezvoltării personale și profesionale.

De exemplu, în vara aceasta a avut loc cel de-al doilea festival Matcathon 2.0 cu peste 14 ateliere în decursul a două zile. Ca beneficiari, au fost peste 130 de tineri care au putut alege în funcție de dorința fiecăruia la ce atelier să participe:

  • Atelierele despre cum să ne gestionăm emoțiile, susținute de psihoterapeuți în formare cu specializare în psihoterapia adolescenților;
  • Atelierul despre cum să construim succesul împreună - atelier realizat de către un trainer specializat pe zona de leadership și muncă în echipă;
  • Atelierul despre holocaust, stereotipuri și nedreptatea socială - susținut de către un lucrător de tineret;
  • Atelier de robotică - susținut de aparținătorii grupului regional Thobor, tinerii au fost fascinați de tehnologie și despre cum pot crea propriul lor robot;
  • Atelier despre cum ne putem proteja împotriva dezinformării, în special în mediul online.

Prin activitățile noastre rurale, ușor-ușor am cules roadele efortului nostru ca echipă, atunci când am observat o susținere din partea comunității noastre, de exemplu la unul din atelierele de combatere a consumului de droguri, tutun sau alcool, au venit nu numai tinerii, ci și părinții acestora, spunându-ne cât de necesare sunt atelierele noastre în care ajutăm tinerii să fie implicați, să crestem gradul de conștientizare a consumului de substanțe nocive, dar și apartenența la grupuri deloc favorabile. De asemenea, avem sprijinul autorității locale, dar și a antreprenorilor locali, aceștia ajutându-ne uneori cu resurse consumabile.

Ca tineri născuți și crescuți în mediul rural, suntem pe deplin conștienți de cât de limitate sunt oportunitățile de dezvoltare disponibile în sate. Proiectul Matcathon 2.0 este vital pentru comunitatea din Matca tocmai din acest motiv, deoarece oferă periodic tinerilor din mediul rural șansa de a se dezvolta în propriul lor sat. Prin activitățile desfășurate în acest an, am observat că tinerii au nevoi variate și urgențe de dezvoltare, ceea ce subliniază necesitatea de a continua și extinde această inițiativă pentru a asigura un proces sustenabil pe o perioadă îndelungată.

Formator - Generator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. Sub coordonarea ANPCDEFP, formatorii organizează cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

„Mai mulți, mai activi, mai departe” la Summitul Tinerilor din Mediul Rural 5.0

Guvernanța programului European Youth Village (formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Asociația Go Free) și ANPCDEFP, împreună cu Primăria Panaci și Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Panaci au organizat în perioada 4-6 septembrie 2024 a cincea ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural (STMR).

Evenimentul a avut loc în Parcul Tineretului din Comuna Panaci (Suceava) și a adus împreună 130 de tineri și lucrători de tineret din 20 de județe din România, dar și 15 reprezentanți ai autorităților de la nivel local și național.

Prin acest eveniment național care se desfășoară anual într-o altă comună din România, organizatorii își propun să contribuie la dezvoltarea ecosistemului de tineret din mediul rural din România și să creeze oportunități de învățare, networking și participare în procesul de luare a deciziilor pentru tinerii și lucrătorii de tineret din comunitățile rurale.

Desfășurat sub sloganul „Mai mulți, mai activi, mai departe”, summitul din acest an și-a propus să îmbunătățească politicile publice cu accent pe starea de bine și calitatea vieții tinerilor din mediul rural. De asemenea, evenimentul contribuie la dezvoltarea unei comunități puternice de tineri din mediul rural, la nivel național, și la diversificarea oportunităților de învățare, participare și dezvoltare pentru aceștia. Totodată, organizarea evenimentului contribuie la creșterea vizibilității și a gradului de reprezentare a tinerilor din mediul rural în procesul de luare a deciziilor.

Pe parcursul celor trei zile, participanții au fost implicați în sesiuni plenare și lucru pe grupe, și au purtat un dialog cu autorități de la nivel local și național în sesiunile dedicate din ultima zi.

Prima zi a summitului s-a desfășurat sub conceptul de “#MAIMULȚI”. Tinerii au fost încurajați să dezvolte legături cu ceilalți participanți din satele din România, să se conecteze la comunitatea largă a tinerilor din rural, au explorat componentele programului European Youth Village (printre care Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural, Mica Redacție Rurală, structura federativă Platforma NGO RURAL, Titlul de Sat European de Tineret, Rețeaua de Promotori UE), oportunitățile de finanțare europeană disponibile pentru proiectele din mediul rural (Erasmus+, Corpul European de Solidaritate, DiscoverEU) sau alte programe de tineret precum Ploiești – Capitala Tineretului din România.

După prânz, în cadrul sesiunii „Mai mulți tineri din mediul rural în proiectele europene” tinerii au analizat provocările și soluțiile pentru implicarea lor în proiectele europene. Sesiunea a urmărit și evaluarea programelor și oportunităților europene din perspectiva tinerilor din mediul rural, cu focus pe barierele pe care ei le întâmpină și generarea de propuneri concrete pentru ANPCDEFP și următorul cadru de finanțare. [...]

„Rural Fair & bune practici din comunitatea European Youth Village”, un târg de inițiative rurale organizat la finalul primei zile STMR 5.0 a creat un spațiu informal de interacțiune și conectare între participanți, subliniind încă o dată faptul că suntem #MAIMULȚI tineri și lucrători de tineret implicați în mediul rural și că vom continua să #MAIFACEM schimbări în satele noastre.

A doua zi a summitului a fost organizată sub conceptul de #MAIACTIVI și a început cu o sesiune de dezvoltare a unei viziuni comune despre „un sat prietenos cu tinerii”, urmată de Cafeneaua publică „Starea de bine a tinerilor din mediul rural” care ne-a permis să aruncăm o primă privire la standardele de calitate pe care o comună ar trebui să le aibă în vedere pentru a contribui la starea de bine a tinerilor și la dezvoltarea acestora.

Cafeneaua publică s-a desfășurat pe următoarele componente cheie ale stării de bine: Acces la educație și formare de calitate; Oportunități de angajare și dezvoltare profesională; Implicare în comunitate și în luarea deciziilor; Acces la tehnologie și digitalizare; Sănătate mintală și fizică; Un mediu curat și sustenabil; Incluziune și respect pentru diversitate.

După-amiaza a fost dedicată workshop-urilor interactive, structurate pe patru domenii: Mai activi, Mai incluzivi, Mai bine și Mai în joacă, unde participanții au avut posibilitatea să își dezvolte noi abilități și competențe care să-i sprijine mai departe în munca pe care o fac în satele lor, dar și în viața de zi cu zi. Atelierele au fost organizate de lucrători de tineret și organizații precum Asociația ASTRID, Asociația Ring the Changes, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, Asociația Inițiative pentru Bilca, Asociația Identity.Education, Mica Redacție Rurală, Asociația pentru Dezvoltare Activă, Asociația Go Free.

Ultima zi de activități a fost organizată sub conceptul de „#MAIDEPARTE” și a început cu o sesiune dedicată elaborării unui Manifest „Mai în serios” cu recomandări esențiale pentru viitorul tinerilor din mediul rural, dar și o sesiune de planificare a Zilei Tinerilor din Mediu Rural, cel mai mare festival al participării tinerilor în satele lor, care se va desfășura în perioada 23-29 septembrie în toată țara.

În paralel, a avut loc o sesiune la care au participat 15 primari din rural, inclusiv preşedintele Asociației Comunelor din România și gazda noastră, Vasile Cozan, primarul din comuna Panaci. Discuțiile au avut loc într-un cadru nonformal și au urmărit familiarizarea decidenților cu modelul de lucru cu tinerii pe care programul European Youth Village l-a dezvoltat în România în ultimii 7 ani, cât și dezvoltarea unor noi relații de colaborare și parteneriat cu aceștia care vizează dezvoltarea unor comune mai prietenoase cu tinerii.

După prânz, a avut loc sesiunea „Rural Youth Talks”, unde Cătălina, Ema, Ioana, Raluca și Raul, 5 tineri din comunele Dumbrava (Prahova), Hălăucești (Iași), Jebel (Timiș), Lipova (Bacău), Panaci (Suceava) au vorbit despre provocările lor ca tineri din mediul rural, au pus în lumină exemple de bună practică din comunitățile lor și au adresat mesaje autorităților prezente.

În cadrul sesiunii plenare „Mai mulți, mai activi, mai departe – panel cu decidenți și tineri” discuțiile au fost concentrate pe transformarea satelor românești în comunități mai prietenoase cu tinerii. Invitați din partea autorităților au fost Victor Ionescu de la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și Emil Drăghici de la Asociația Comunelor din România, iar reprezentanți din partea tinerilor în panel au fost Bianca Borcea de la Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural (RITM) / European Youth Village și Cătălina Gurgu din Rețeaua de Alumni a Satelor Europene de Tineret (RE-SET) / European Youth Village.

Summitul s-a încheiat cu planificarea activităților de follow-up și cu o seară de socializare în ritm rural organizată de voluntarii din Panaci, care au avut grijă pe tot parcursul evenimentului ca toți participanții să se simtă bineveniți în spațiul pregătit cu grijă și atenție la detalii.

Evenimentul s-a desfășoară sub umbrela programului European Youth Village (Satul European de Tineret), un program de organizare comunitară a tinerilor din rural care din anul 2018 împuternicește tinerii din sate să se implice în schimbarea comunităților lor, iar pe de altă parte acționează la nivel național pentru a îmbunătăți politicile de tineret care afectează tinerii din sate.

Evenimentul a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate (ESC) ale Uniunii Europene. [...]

„Pentru mine, summitul a fost un eveniment pe care-l așteptam de mult timp, eram atât de curioasă să văd cum e un eveniment unde sunt atât de mulți participanți, eram curioasă de atmosferă și cum arată un Sat European de Tineret, abia așteptam să-mi încarc bateriile și să mă întorc mai motivată și cu mai multe idei de pus în practică în comunitatea mea. Nimic nu se compară cu sesiunile unde poți spune cu adevărat ce probleme ai ca tânăr din mediul rural, când simți că nu ești singura care se confruntă cu acestea și că este cineva acolo care te înțelege și vrea să te ajute, dar și serile magice în care socializezi, cânți, dansezi și descoperi noi persoane minunate din această comunitate. Pe parcursul summitului am putut să creez o legătură mai profundă cu grupul de inițiativă din comuna mea, dar și să trec peste anumite frici și am avut nenumărate ocazii în care am putut ieși din zona de confort.” (Raluca, participantă, Lipova, Bacău)

„[…] Am avut onoarea de a ține două ateliere – despre privilegii și sustenabilitate – și am văzut, încă o dată, cât de matur și cât de departe gândesc tinerii. Am asistat la plenare în care tineri de 14 ani povesteau despre cum s-au dus ei în audiență la primar ca să-i recomande niște soluții pentru optimizarea transportului public destinat elevilor. Sau despre cum au creat ei festivaluri și concursuri sportive și baluri de caritate și alte nebunii. Sau despre cum au plecat la facultate în alte orașe și tot merg acasă o dată la două săptămâni, în sat, ca să-i mentoreze pe alți tineri și să-i ajute la activități pentru comunitate. [..] (Ioana, facilitatoare, Asociația ASTRID)

„Ediția din acest an a summitului a reprezentat pentru mine și o celebrare a celor 6 ani în care, împreună cu colegii mei de la European Youth Village, am dezvoltat această comunitate activă și vizibilă a tinerilor din mediul rural, de la zero, aș spune. STMR 5.0 nu este doar un eveniment de tineret pe care îl organizezi o dată în an, ci este suma tuturor acțiunilor mici și mari pe care atât noi ca organizatori, cât și tinerii care participă le fac în satele lor pe parcursul lunilor care preced acest eveniment. Summitul creează un context în care înveți să oferi și celorlalți din ceea ce tu știi deja sau ai experimentat anterior, iar dispoziția asta de a contribui ne ajută și pe noi să îmbunătățim diverse politici de tineret sau să luăm pulsul pe diverse subiecte care au un impact direct asupra tuturor tinerilor din rural. Dar este și locul unde primești tot ce ai nevoie pentru a te întoarce acasă și a încerca cu forțele tale să faci ceva mai bine împreună cu comunitatea ta, de la motivație, relații, cunoștințe noi, instrumente și modele de implicare în decizii, și, desigur, peste 100 de noi prieteni gata să te susțină la nevoie, cum știu și pot ei mai bine.“ (Andra, Guvernanța European Youth Village)

Extras din materialul dezvoltat de Andra Camelia Cordoș - Mica Redacție Rurală, întregul articol poate fi citit de AICI.

O nouă serie ID Talks are loc între 11 septembrie - 6 noiembrie 2024

Salto Inclusion&Diversity / Tineret a dat startul, în septembrie, unei noi serii ID Talks. Această serie de discuții vă va duce într-o călătorie prin Europa pentru a asculta experiențe de la lucrătorii de tineret care creează proiecte internaționale de tineret incluzive.

Cum puteți începe activitatea internațională incluzivă pentru tineret? Unde găsiți partenerii potriviți, cum creați un mediu incluziv sau ce trebuie să luați în considerare pentru proiectarea și învățarea incluzivă a proiectelor?

În toamna anului 2024, ID Talks acordă atenție poveștilor care au fost descoperite în cadrul Parteneriatului Strategic pentru Incluziune (din care face parte și Agenția Națională din România) din timpul călătoriilor avute în Europa, în încercarea lor de a colecta inspirație, sfaturi și trucuri de la lucrătorii de tineret care implementează proiecte în Erasmus+ / Tineret și Corpul European de Solidaritate.

Puteți vedea videoclipurile ID Travels aici.

Temele acestei serii ID Talks sunt:

11 septembrie (13h CET) > ID Talks Parteneriate incluzive (și inițierea proiectului)

25 septembrie (13h CET) > ID Talks Pregătire incluzivă (a participanților și a echipelor)

9 octombrie (13h CET) > ID Talks Administrație incluzivă (de la buget la logistică)

23 octombrie (13h CET) > ID Talks Învățare incluzivă (și proiectarea programului)

6 noiembrie (13h CET) > ID Talks Programe incluzive (pentru tineri din Uniunea Europeană)

Toate detaliile (și înregistrările fiecărei conversații din cadrul ID Talks) sunt disponibile pe site-ul Salto Inclusion&Diversity / Tineret.

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 3.000 de multiplicatori de informații la nivel local.

Time to Move revine în luna octombrie!

Sub sloganul „Descoperă cum poți explora Europa!”, campania Time to Move se va desfășura în luna octombrie 2024, în toată Europa, cu aproximativ o mie de evenimente și activități pentru a conecta tinerii la oportunități în toată Europa.

Această ediție este specială, deoarece Eurodesk sărbătorește cea de-a 10-a aniversare a campaniei, un semn clar al angajamentului nostru continuu de a împuternici tinerii pentru a se implica în mod activ la nivel european.

Campania din acest an se va concentra pe subiecte foarte importante pentru tinerii europeni, precum:

  • Învățarea și explorarea Europei și prieteniile internaționale;
  • Participarea tinerilor și democrația;
  • Voluntariatul și solidaritatea;
  • Creșterea capacității de inserție profesională;
  • Cetățenia activă și sustenabilitatea;
  • Sănătatea mintală și șocul cultural.

O nouă platformă online dedicată campaniei a fost deja lansată și este disponibilă inclusiv în limba română.

Aici tinerii vor putea găsi activități în apropierea lor, prin intermediul unei hărți online interactive, care le va permite să caute evenimente în funcție de locul, tematica, formatul sau data acestora. De asemenea, pe website tinerii vor putea găsi informații despre două noi provocări online: o provocare social media și un concurs de design de tricouri - lansate de Eurodesk, în cadrul cărora pot lua parte pe parcursul lunilor septembrie și octombrie și pot câștiga premii.

Pe lângă acestea, în cadrul campaniei va fi lansată și o nouă serie „Talkative Thursday”, ce va consta în 4 întâlniri online ce vor avea loc în fiecare joi din luna octombrie și vor avea ca invitați foști participanți la programele europene de mobilitate.

În România, campania se va desfășura la nivel național, prin intermediul biroului Eurodesk România, parte a Agenției Naționale Erasmus+, cu sprijinul rețelei naționale de multiplicatori, formată din 24 de membri care activează atât în instituții publice, cât și în organizații neguvernamentale cu activitate relevantă în domeniul informării tineretului.

O nouă rundă de înscrieri DiscoverEU va fi lansată în această toamnă!

Te-ai născut în anul 2006 și ai spirit de aventură? Pregătește-te să explorezi Europa! Următoarea rundă de înscrieri DiscoverEU va fi deschisă miercuri, 2 octombrie 2024, la ora 13:00 (ora României).

Tinerii născuți între 1 ianuarie 2006 (inclusiv) și 31 decembrie 2006 (inclusiv) se vor putea înscrie pe Portalul European pentru Tineret, completând formularul online și răspunzând la quiz-ul despre Europa și la întrebarea de departajare.

Dacă sunt selectați, tinerii primesc un permis de călătorie prin care pot călători singuri sau în cadrul unui grup de 5 prieteni, pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2025 și 31 mai 2026.

Pentru a fi eligibili, tinerii trebuie:

• să se fi născut între 1 ianuarie 2006 (inclusiv) și 31 decembrie 2006 (inclusiv)

• să completeze corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere

• să fie cetățeni români sau rezidenți legal pe termen lung în România

Înscrierile vor fi deschise până miercuri, 16 octombrie 2024, la ora 13:00 (ora României).

Dacă sunt selectați, tinerii primesc un permis de călătorie prin care pot călători singuri sau în cadrul unui grup de 5 prieteni, pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2025 și 31 mai 2026. Tinerii cu dizabilități pot primi sprijin și asistență suplimentară. De asemenea, cei care vor fi selectați vor primi un card european de tineret DiscoverEU, care le va oferi posibilitatea de a beneficia de reduceri pentru vizite culturale, activități de învățare și sportive, transport local, cazare și masă.

DiscoverEU este acțiunea programului Erasmus+ care oferă tinerilor de 18 ani posibilitatea de a descoperi Europa și a învăța călătorind. Această inițiativă îi invită pe tinerii de 18 ani (rezidenți ai Uniunii Europene sau ai uneia dintre țările terțe asociate programului Erasmus+, respectiv Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia) să exploreze diversitatea Europei, să afle despre moștenirea și istoria ei culturală și să intre în legătură cu oameni de pe tot continentul. În plus, DiscoverEU le facilitează tinerilor călători dezvoltarea de abilități de viață valoroase pentru viitorul lor, cum ar fi independența, încrederea și deschiderea către alte culturi.

Grupul Tinerilor Jurnaliști din Europa

Eurodesk și Comisia Europeană invită tinerii jurnaliști din întreaga Europă să se alăture grupului de tineri jurnaliști, să își pună competențele în practică și să relateze despre problemele care îi interesează.

Făcând parte din Grupul de Tineri Jurnaliști în Europa, îți vei face vocea auzită prin producerea de diferite tipuri de conținut (scris, imagini, podcasting, videoclipuri...). Conținutul produs de Grup va fi evidențiat pe Portalul European pentru Tineret (EYP) și pe canalele sale de social media.

Cum să aplici?

Te rugăm să completezi formularul de candidatură.

Dacă ai întrebări, te rugăm să ne contactați la adresa info@eurodesk.eu, menționând la subiect: 2025 Pool of Young Journalists in Europe.

Termen limită: 31 octombrie 2024

Mai multe detalii & oportunități pot fi găsite pe site-ul Eurodesk România.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul lingvistic european – ediția 2023

Cele patru proiecte cărora li s-a atribuit Certificatul lingvistic european 2023 au fost: „CLICK on e-CLIL“ (Liceul Tehnologic „Octavian Goga“ din Jibou); „Let’s sharpen our minds and enrich our lives by creating a European TV channel“ (Școala Gimnazială nr.17 din Botoșani); EMATES (Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca); „Poetry in Language Learning – PILL“ (Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” din Târgoviște).

Poveștile proiectelor câștigătoare se găsesc publicate în numerele 190 – 194 ale revistei noastre.

.

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se acordă în exclusivitate proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile pentru anii 2024 – 2025 se vor publica într-unul dintre numerele noastre următoare.

Coordonatorii proiectelor sunt încurajați să candideze pentru obținerea Certificatului lingvistic european prin completarea secțiunii dedicate acestuia, din formularul de Raport final.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

The European Higher Education Area in 2024: Bologna Process Implementation Report

Raportul oferă o imagine de ansamblu a celor mai recente angajamente de politică din Spațiul european al învățământului superior (EHEA) și evaluează punerea lor în aplicare în toate țările. Această nouă ediție este structurată în șase capitole:

1. Capitolul 1 oferă date generale despre sectorul european al învățământului superior în care au fost puse în aplicare angajamentele de politică.

2. Capitolul 2 detaliază cele trei angajamente cheie ale țărilor din Spațiul european al învățământului superior referitoare la:

  • Structurile de diplome
  • Recunoașterea calificărilor
  • Asigurarea calității

3. Capitolul 3 se referă la valorile fundamentale convenite de Spațiul european al învățământului superior, și anume:

  • Libertatea academică
  • Integritatea academică
  • Autonomia instituțională,
  • Participarea studenților și a personalului,
  • Responsabilitatea publică pentru învățământul superior.

4. Capitolul 4 se referă la punerea în aplicare a politicii privind dimensiunea socială.

5. Capitolul 5 se concentrează pe obiectivele de învățare și de predare stabilite în Comunicatul de la Roma din 2020.

6. Capitolul 6 abordează mobilitatea și internaționalizarea. Deoarece multe instituții de învățământ superior fac eforturi semnificative pentru a sprijini studenții și personalul exilat în urma agresiunii rusești, ultimul subcapitol se concentrează pe instituțiile de învățământ superior care ajută comunitatea academică ucraineană.

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa alexandra.duica@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.