Loading

Linnanmaan parkkipaikkojen ikuisuusongelma Linnanmaan kampuksella on liian vähän parkkipaikkoja. Ratkaisuja vaikeaan tilanteeseen ei ole löytynyt.

Linnanmaan korkeakoulukampuksella on liian vähän parkkitilaa. Parkkipaikkojen vähyys on aiheuttanut päänvaivaa kampuksen opiskelijoille ja johtanut useisiin laittomiin pysäköinteihin.

- Tämä on ikuisuusongelma, kertoo Linnanmaan kampuksen tila-asiantuntija Janne Jokilehto.

Parkkipaikkojen riittämättömyys on ollut haaste jo vuosien ajan, mutta Jokilehdon mukaan lisää parkkipaikkoja ei ole tulossa. Syynä tähän ovat rakennusluvat. Luvanmukainen määrä parkkipaikkoja on jo rakennettu, mutta uutta lupaa on hyvin vaikea saada.

Maastoon pysäköiminen on ruuhkaisina päivinä yleistä.

Tilannetta on vaikeuttanut Oulun ammattikorkeakoulun muutto Oulun yliopiston tiloihin vuonna 2020. Linnanmaalle siirtyivät Oamkin Kotkantien ja Teuvo Pakkalan kadun yksiköt sekä osa Kontinkankaan opiskelijoista. Vuonna 2023 opiskelijoita on siirtynyt Kontinkaankaalta yhä lisää.

- Parkkipaikkojen tilanne heikkeni muuton yhteydessä saman tien. Paikkoja saatiin silloin jonkin verran lisää, mutta ei selvästi tarpeeksi, Jokilehto kommentoi.

Lukuja kampukselta

  • Kampuksella on yhteensä 12 parkkialuetta, joilla on kylmiä paikkoja, lämpöpaikkoja ja vierailijapaikkoja.
  • Paikkoja on yhteensä noin 2000, joista 1500 on yliopiston ja 500 Oamkin käytössä.
  • Opiskelijoita ja henkilökuntaa on kampuksella yhteensä noin 18 000
  • Oamkilla reilu 3000 ja yliopistolla noin 15 000.

Lämpötolpat hankaloittavat pysäköintiä

Pysäköinti kampuksen alueella vaatii rekisteröitymistä käytössä olevaan eParking-järjestelmään. Rekisteröityminen oikeuttaa pysäköimään korkeakoulukohtaisille parkkipaikoille. Lisäksi käytössä on maksullisia lämpöpaikkoja, jotka ovat erillisillä alueillaan. Satunnaisille kävijöille tarkoitetut vieraspaikat ovat aikarajoitettuja ja osa maksullisia.

- Haasteena on se, että kun kylmäpaikat ovat tupaten täynnä, saattaa lämpöpaikka-alueilla olla paljonkin tilaa, Jokilehto sanoo.

Siinä missä kylmäpaikat ovat täynnä, on lämpötolpilla paljon tilaa.

Vaikka käyttöaste on lämpöpaikoilla matalampi kuin kylmäpaikoilla, ei asialle Jokilehdon mukaan voi tehdä juuri mitään.

- Jos käyttäjä haluaa maksaa tyhjästä lämpöpaikasta, hän voi tehdä sen. Tällainen toiminta on ymmärrettävää, sillä jos paikasta kerran luopuu, on uutta vaikeaa saada.

Lämpöpaikat jaetaan jonotusjärjestyksessä parkkisovelluksen mukaan, ja Jokilehdon mukaan halukkaita on 25 % enemmän kuin paikkoja on mahdollista saada. Kaikilla ei myöskään ole varaa varmaan parkkipaikkaan.

- Henkilökunnalla on tietysti se etu, että heillä on todennäköisemmin varaa maksaa lämpötolppapaikoista kuin opiskelijalla, Jokilehto muistuttaa.

Opiskelijat ovat turhautuneita

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelija Tuomas Soukka on törmännyt usein haasteisiin parkkipaikkojen suhteen. Tunnille ei välttämättä aina ehdi ajoissa, sillä vapaan paikan etsimiseen saattaa ruuhkaisena päivänä mennä jopa kaksikymmentä minuuttia.

- Suurin ongelma on tietysti se, ettei paikkoja ole tarpeeksi.

Hänen mielestään paras ratkaisu ongelmaan on paikkojen uudelleenjärjestäminen. Myös Soukka nostaa esiin lämpöpaikkojen matalan käyttöasteen. Lisäksi hänen silmäänsä yliopiston ja ammattikorkeakoulun välillä paikat eivät ole tasapainossa.

- Joitain tyhjillään olevia vieraspaikkoja ja lämpöpaikkoja voisi myös muuttaa kylmäpaikoiksi. Samaan aikaan, kun porukka parkkeeraa nurmikolle, on siellä valtavasti käyttämättömiä paikkoja, Soukka pohtii.

Ratkaisut vähissä

Jokilehdon mukaan ratkaisuja ongelmaan on pohdittu paljon, mutta tuloksiin ei juuri ole päästy.

- Muutaman viime vuoden aikana joitain lämpötolppapaikkoja on poistettu, jotta on saatu käyttöön lisää kylmäpaikkoja, hän kertoo.

Suurta muutosta toimenpiteellä ei kuitenkaan ole saatu aikaan. Jokilehdon oma ehdotus on ollut, että korkeakoulukiintiöistä luovuttaisiin. Tällä hetkellä parkkipaikat on jaettu korkeakoulujen kesken pohjautuen parkkisovellukseen kirjautuneiden käyttäjien prosentuaaliseen määrään.

- Saattaa olla tilanteita, jolloin esimerkiksi Oamkin parkkialueet ovat täynnä, mutta yliopiston parkkialueilla on paljon tilaa. Parkkipaikkoja saattaisi riittää paremmin, jos kaikki parkkialueet olisivat kaikkien käytössä.

Lounasaikaan yliopiston parkkialueella ei juuri ole vapaita paikkoja

Toinen vaihtoehto voisi Jokilehdon mukaan olla lämpötolppapaikkojen käytön mahdollistaminen lyhyellä aikavälillä. Tällä hetkellä käyttöoikeuden voi lunastaa kuukaudeksi, tai kuten suurin osa tekee, vuodeksi kerrallaan. Jokilehto ehdottaa aikajänteeksi puoli vuotta.

- On käyttäjiä, jotka maksavat lämpöpaikasta talvea ajatellen, mutteivat käytä sitä syksyllä. Uudella maksumallilla nämä paikat saataisiin tehokkaammin käyttöön.

Jokilehdon mukaan lukuvuoden ensimmäiset kuukaudet ovat pysäköinnin kannalta haastavimmat. Syksyn edetessä tilanne kuitenkin tasaantuu, kun lähiopetuksen määrä vähenee.

Tuomas Soukka etsii maanantaiaamuna parkkipaikkaa Oamkin parkkialueelta.

Teksti ja kuvat: Elina Pekki