Varje barns självklara rätt En vardag fri från våld

Tar du min hand och följer med? Följer du med mig när jag är rädd? När världen är stor och jag är liten. Håller du mig i handen då? Följer du med mig när jag upptäcker livet? När jag närmar mig det som är nytt och ovant. Ler du mot mig då, så där så det känns tryggt? När jag tvekar, tror du på mig då? När jag blir ängslig, finns du där då och gör så jag inser att livet går att lita på?

När jag blir arg, visar du mig då, hur jag ska göra med alla känslor utan att de blir farliga? När jag blir ledsen, tröstar du mig då? Tar du min hand och följer med? Håller du mig i handen genom det som är min början. Finns du där då, med din trygga välvilja?

Eller höjer du din hand, låter den bli hängande i luften. Så att jag hukar. Och inser, att det finns inget skydd att få. Att tillvaron är en farlig plats. Ser du på mig med din egen frustration, din egen rädsla, dina egna tillkortakommanden och dina egna skändade behov lysande ur ögonen. Höjer du handen då? Så att jag lär mig att det finns tre sätt att möta världen, att huka, springa eller slå.

En vardag fri från våld

Våld föder våld. I familjer. I de ungas spirande relationer. Bland barn. I och mellan grupper. I skolan. I gängen. I samhället. På nätet. Vi läser om dem i nyheterna. De misshandlade barnen. Övergreppen. Vanvården. De slagna och dödade kvinnorna. Vi läser deras namn. Vi ser dem som siffor i statestiken. Det finns mycket fakta om våldet. Om övergrepp mot barn. Om kvinnomisshandel. Om våld i ungas relationer. Om våldet i skolan. Om det kriminella våldet. Om det sexuella våldet. Fakta om våld som skadar och som dödar. Det finns skrämmande mycket statestik. Här följer ett antal länkar för fakta och mer information:

För dig som vill ha mer info och fakta

Världshälsoorganisationen (WHO) säger att mäns våld mot kvinnor är ett omfattande folkhälsoproblem och ett brott mot de mänskliga rättigheterna runt om i världen och så även i Sverige. Barn är särskilt utsatta. Våldets konsekvenser är omfattande och skapar stort mänskligt lidande. Barns utsatthet för våld leder till bland annat fysisk och psykisk ohälsa, både på kort sikt och vidare upp genom livet.

De som slår är nästan alltid män. Männen står för våldet mot andra män, mot kvinnor och mot ickebinära. Män som varit små pojkar. Små pojkar som lärt sig att kuva det som gör ont och att utrycka jobbiga känslor genom just våld. Oönskade känslor av alla sorter pressas samman till en hård klump som manifesteras i våldsamhet. De erfar att våld kan löna sig. Genom våld skapas makt att driva igenom hårdnad vilja. Våldskapital är en kraft att ta till när empati, medkänsla, förståelse och kärlek har tryckts undan.

Flickor och unga kvinnor är den grupp som är allra mest utsatta för brott som begås i nära relationer. Flickor och unga kvinnor är också de som är mest utsatta för sexuella trakasserier i skolan och för sexualbrott generellt.

Våldskapital är en kraft att ta till när empati, medkänsla, förståelse och kärlek har tryckts undan.

Vad kan vi göra för att få stopp på våldet?

Våld föder våld. Så väl våldspiralen som våldspyramiden är ett faktum. Beforskad. Vedertagen. Det tidiga, ringa våldet eskalerar succesivt. Genom rädsla, förtryck, trauma, försvar, hat, makt, hämd. Våld föder våld.

Våldspiralen och våldpyramiden stoppas genom att göra det ringa våldet synligt, det där som nästan inte ens är våld ju, bara en knuff, en elak kommentar....Våldets eskalering stoppas genom att börja där, med det lilla, hos de små.

Att börja med det lilla

Vi börjar alltså med barnen. Vi lär dem att inte slå. Vi lär dem det värdiga, respektfulla, det välvilliga, det snälla. I relationer utan offer och förövare. Vi tränar på integritet. Varje människas rätt till sina egna gränser. Till sin egen kropp. Vi lär varandra att utrycka känslor med förståelse, inlevelse och empati. Det är något som går att lära och träna på.

Vi tränar barnen på att själva agera för att stoppa det lindriga våldet, att inte stå och se på, utan att aktivt säga nej och stopp, det som brukar kallas aktiva åskådare. Det är så vi tillsammans stoppar våldet tidigt så att inget våldskapital byggs upp.

Vi visar ett annat sätt. Man brukar prata om de tre våldsförebyggande förändringsprinciperna där första principen är att inse och arbeta med sambandet mellan lindrigt och grovt våld. Andre principen är att arbeta med sambandet mellan destruktiva könsnormer och våld. Den tredje principen är att öka kunskapen om och träna på att vara en aktiv åskådare som agerar mot lindrigt våld. Genom dessa tre principer kan våldet förebyggas.

Att se tidiga tecken och fånga upp barnens berättelser

Det finns ytterligare en helt avgörande del i arbetet med att skapa en uppväxt och vardag fri från våld. Och det är att fånga upp barnens berättelser om övergrepp i hemmen. Att våga möta det där hemska, det som skrämmer oss vuxna, det där med barn som far riktigt illa. Att möta barnet och uppmärksamma hens signaler. Vi tränar på att vara lyhörda för de tecken som finns, vi lär oss lyssna och utveckla förmågan och modet att ingripa och agera. Ja, vi tränar på att vara ännu bättre på att möta barnen. För att skydda deras självklara rättighet - en vardag fri från våld.

Vi lär dem det värdiga, respektfulla, det välvilliga, det snälla. I relationer utan offer och förövare.

Öppna ögonen

Det här är en apell för att öppna ögonen på alla oss som har barn i vår närhet. Öppna ögonen och se, inse att där barn far illa där fortsätter våldet. Där barn far illa skapas offer och förövare, igen och igen. Det är vi vuxna som behöver ha öppna ögon och dessutom orken och modet att inse att det är ditt och mitt ansvar. Vi behöver bli fler som ser barnen och som inte duckar för insikten att våldet finns runt omkring oss. Fler som lär oss om våldspiraler, våldspyramiden och våldets mekanismer, om barns integritet och hur man agerar mot det tidiga, lindriga våldet. Fler som har medvetenhet och förmågan att ingripa så tidigt som möjligt i spiralen. Det är så vi stoppar våldet.

Där barn far illa skapas offer och förövare, igen och igen. Genom att förebygga det tidiga, lindriga våldet kan vi stoppa våldsspiralen innan den spinner loss.

Projektet En uppväxt fri från våld

Det här projektet heter formellt Tidiga våldsförebyggande insatser i förskola, skola och fritidshem – rätten till en vardag fri från våld. Projektet har fått finansiering av Jämställdhetsmyndigheten under 2023-2024. Länk till projektsidan på Fyrbodals.se

Projektmedlen tar sin utgångspunkt i det sjätte delmålet för Sveriges jämställdhetspolitik som säger att; Mäns våld mot kvinnor ska upphöra, kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.

Projektmedlen ska gå till att tillsammans med förskolor, skolor och fritidshem utveckla det tidiga våldsförebyggande arbetet. Vi som leder och driver projektet finns på Hälsokällan vid Fyrbodals kommunalförbund.

Satsningen bygger vidare på ett framgångsrikt arbete med integritet i förskolan och hur denna modell kan överföras till grundskolan. Länk till projektet på Fyrbodal.se

Den primära målgruppen är barn, personal och vårdnadshavare på förskolorna, skolorna och fritidshemmen. Tanken är att arbeta på djupet med utvalda kommuner för att sedan sprida goda exempel till andra kommuner i Fyrbodal. Vi provar oss fram med modeller och metoder i liten skala. Det vi utvecklar i det lilla ska vi sedan skala upp och sprida.

Projektet pågår alltså mitt bland de som är närmast barnen på förskolor och skolor. Projektet följs av forskare på Högskolan Väst.

Tanum och Uddevalla

Utvecklingsarbetet genomförs i Tanum kommun och Uddevalla kommun. Arbetet tar sin utgångspunkt i en genusförändrande ansats, folkhälsoperspektiv och barnrättsperspektiv. Genom att utbilda personal i förskola, skola och fritidshem samt involvera vårdnadshavare i det våldsförebyggande arbetet, bidrar det till fler medvetna vuxna som upptäcker våld och våldsutsatta barn och som kan ta emot barns berättelser. Genom att barn och elever möts av undervisning som stärker dem som rättighetsbärare, samt genom att vuxna är förebilder med ett förhållningssätt som stödjer det våldsförebyggande arbetet, skapas trygga miljöer på förskolorna, skolorna och fritidshemmen.

På sikt leder det till jämställda förskolor, skolor och fritidshem fria från våld med färre våldsutsatta och färre utövare.

Satsningens delar är ett pussel

För att skapa en miljö på förskolor och i skolor som är fri från våld behöver vi arbeta med fem olika pusselbitar. Dessa är:

  • jämställdhet
  • normkreativitet
  • barns integritet
  • våld
  • våldsprevention

Jämställdhet är första pusselbiten, helt enkelt för att medvetenhet om jämlikhet mellan kvinnor och män motverkar destruktiva stereotypa könsmönster, som att det är "naturligt" att pojkar slåss och att flickor förväntas vara omhändertagande. Jämstäldhet passar ihop med pusselbiten normkreativitet.

Trånga normer om vem man är skapar stela idéer och motsättningar. Personer som går utanför de strängt traditionella ideérna om manligt och kvinnligt riskerar att utsättas för våld.

En uppväxt fri från våld handlar därför om att ge alla barn den fulla rätten och tryggheten att vara precis som man är. För att skapa förutsättningar för rätten till personlig kreativietet behöver varje barn uppleva en självklar rätt till sin kroppsliga och personliga integritet och samtidigt fullt ut respektera andra. Våld är kränkningar av andra människors integritet på olika sätt och i olika grad. Att inse sin egen okränkbarhet och att lära sig att möta andra människor med respekt är våldspreventivt. Att förstå kopplingen mellan integritet och våld är grunden i våldsprevention. Fem pusselbitar som var och en är en förutsättning för att ge barnen sin självklara rätt till en vardag fri från våld.

Riskfaktorer för våld mot kvinnor och ickebinära är just stereotypa normer kring maskulinitet och en negativ inställning till jämställdhet.

En podd som engagerar

Förutom arbetet på förskolor och skolor vill vi med den här satsningen skapa opinion för att få fler att inse nyttan och nödvändigheten med att arbeta våldspreventivt. Att få fler vuxna att förstå våldets mekanismer så att fler är med och gör skilland. Det är det som är syftet med den här apellen. För att sprida vidare insikterna och berätta om hur det går framåt i projektet har vi startat en podd, där kan du lyssna på samtal som belyser och engagerar. Följande avsnitt är planerade och kommer sändas under våren och hösten 2024.

  • Ojämställdhet, genus, maskulinitet, våld och barns rätt till integritet
  • Barn som växer upp med våld
  • Barns rätt till kroppslig och personlig integritet - samtycke
  • Våldsprevention i skolan
  • Dokumenterade övergrepp på nätet – pornografi
  • Barns utsatthet för sexualbrott på nätet
  • Elever och mentor berättar om våldsprevention
  • Forskare berättar om en del av utvecklingsarbetet

Klicka här för att komma till Fyrbodals sida för podden

Du hittar avsnitten i högerfältet på sidan, under rubriken Podd - En uppväxt fri från våld.

Kontakt:

Jessica Svensson, Projektledare Våldsprevention förskola - skola. Telefon: 0522 - 44 08 76. Mobil: 070 - 147 67 51. E-post: jessica.svensson@fyrbodal.se

Siren Linde, Projektledare Våldsprevention förskola - skola. Telefon: 0522 - 44 08 62. Mobil: 070 - 147 67 11. E-post: siren.linde@fyrbodal.se

Pernilla Forss, Verksamhetsutvecklare Hälsokällan. Mobil: 0733-35 85 17. E-post: pernilla@halsokallanfyrbodal.se

Innehållet i den här apellen bygger på följande källor: Berg, L. & Loftsson, M. (2020). Inget att vänta på: handbok för våldsförebyggande arbete. (Tredje omarbetade upplagan). [Angered]: Jämställdhetsmyndigheten. Korkmaz, S. & Överlien, C. (2023). Våld i ungas nära relationer & det ideella stödet [Elektronisk resurs] Möjligheter och begränsningar. Stockholm: Svedin, C.G., Priebe, G., Wadsby, M., Jonsson, L. & Fredlund, C. (2015). Unga sex och Internet – i en föränderlig värld [Elektronisk resurs]. Linköping: Linköping University Electronic Press. Jernbro, C., Landberg, Å. & Thulin, J. (2023). Våld mot barn 2022: en nationell kartläggning. Stockholm: Stiftelsen allmänna barnhuset. Delmål 6: Mäns våld mot kvinnor ska upphöra [Elektronisk resurs]. (2022). Jämställdhetsmyndigheten. Nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra [Elektronisk resurs]. (2014). Förebygga diskriminering – främja likabehandling i förskolan (reviderad version) [Elektronisk resurs]. (2023). Skolverket.