Ibiza & Poznan & Budapest Erasmus + diákmobilitás Budapesten

2023. november 19-25. között hat lengyel és hat spanyol diák és kísérőtanáraik látogattak el a Budai Nagy Antal Gimnáziumba.

A fenntarthatóság és a digitális kompetenciafejlesztés jegyében workshopokon, tanórákon és kulturális programokon vettek részt. Ezekhez a tevékenységekhez tizenkét magyar diák is csatlakozott.

November 20. HÉTFŐ

November 20-án a bemutatkozó előadások megtartását követően kétféle workshopon vehettek részt a diákok.

Permakultúra bemutató - Kincsné Molnár Erzsébet

Rövid bevezetés után az iskolánkban kialakított két ágyás történetével ismerkedtek meg a résztvevők. Az itt termesztett gyógynövényekről és jó hatásukról is szó esett.

Ezt követően a budafoki közösségi kertbe is ellátogattunk, ahol a vállalkozószellemű diákok édesburgonyát is szedhettek.

Fenntarthatósági workshop - Szerémi Kristóf vezetésével

Az ENSZ fenntarthatósági célkitűzései közül a 7-es számúval, a tiszta és zöld energiagazdálkodással ismerkedtek meg játékos formában a tanulók.

Dizájn workshop - Pataki Marianna vezetésével

A fenntarthatóság értékeinek megbeszélése, s az egyénileg vállalható életmódváltozás lépéseinek számbavétele után mesterséges intelligencia segítségével terveztek rövid animációkat a diákok.

November 21. KEDD - workshop Vatai Anna vezetésével

November 21-én a Sas-hegyi Látogatóközpontba látogattak a résztvevők, ahol Vatai Anna, a Sas-hegyi látogatóközpont vezetője kreatív workshopot tartott.

November 22. SZERDA

Robotika workshop Turcsány Gergely vezetésével.

Külföldi vendégeinknek bemutattuk az iskolánkban használt oktatási robotokat. Ki tudták próbálni a programozásukat a gyakorlatban. Az intézmény elsőéves (7. osztályos) tanulója, Borsodi Huba, színvonalas előadást tartott a drónok működéséről és programozásáról.

Ízelítőt kaphattak arról, hogyan jelennek meg a STEM tudományterületek iskolánk oktatási programjában, az összeszereléstől a mesterséges intelligencia alapvető megismeréséig.

GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS WORKSHOP - AIESEC egyetemistái vezetésével

AIESEC Magyarországon keresztül külföldi egyetemisták tartottak fenntarthatóság témájában (Globális felmelegedés) interaktív foglalkozást saját készítésű társasjátékkal.

Közös séta a várnegyedben

November 23. CSÜTÖRTÖK

Workshopok után jól esett a közös mozgás. Együtt játszottak és fociztak a mobilitáson résztvevő diákok.

WORKSHOPOK és BÚCSÚVACSORA

A lengyel vendégek péntek esti hazautazása miatt csütörtök este tartottuk meg a búcsúvacsorát. Kincses Katalin igazgató személyesen adta át minden résztvevőnek a mobilitásról szóló tanúsítványt. Köszönettel tartozunk a Reményi családnak a magas szintű vendéglátásért és a vendégszeretetükért is.

November 24. PÉNTEK

A médiaértés oktatóközpontban három workshopon vettek részt a diákok ezen a délelőttön. Rádióműsort szerkesztettek, reklámot készítettek, s végül egy filmrészleten is dolgoztak. A jelenetek megírása, próbája és a jelmezek összekészítése után kipróbálták a forgatást is díszletautóval, vagy a greenbox használatával.

November 25. a búcsú pillanatai

Az eseménydús hét elteltével repülőtéren búcsúztak el a spanyol és a magyar diákok egymástól. A búcsú fájdalmát enyhítette az a tudat, hogy februárban Ibizán újra találkozhatnak a magyar és a spanyol diákok és kísérőtanáraik.

Ibizán publikáció jelent meg a hét eseményeiről.

Az összefoglalót Pataki Marianna készítette.

A programot összeállította: Éll Ninetta és Horváth Marianna

Projektkoordinátor és a program felelőse: Éll Ninetta