ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 204, februarie 2025

ANPCDEFP (Agentia care implementează Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate în România) vă spune bun venit la Ediția din februarie 2025 a ANews! Pe măsură ce pășim din ce în ce mai mult în noul an, dorim să împărtășim cu voi povești despre activități și proiecte implementate de participanții si partenerii noștri care au îmbrățișat oportunitățile oferite de programe. De asemenea, prezentăm interviuri sau testimoniale cu persoane implicate direct în proiectele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Sperăm că şi aceste poveşti noi vă inspiră și veţi profita de oportunităţile oferite de Erasmus+ şi Corpul European de Solidaritate, devenind parte din familia europeană.

Anul acesta sărbătorim:

  • 45 de ani de Eurydice!
  • 35 de ani de Eurodesk!
  • 20 de ani de eTwinning!

Rămâneți alături de noi pentru informații despre programe, ateliere și evenimente de networking concepute pentru a vă îmbunătăți experiențele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Vă invităm să citiți această ediție a ANews din februarie 2025 și să rămâneți conectați permanent cu comunitatea noastră. Împreună, transformăm România prin învățare!

Din cuprins despre :

  • Erasmus Open Doors în Universități
  • Ce au însemnat 45 de ani de Eurydice
  • Un model de bune practici de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alexandria
  • Noi evenimente pentru dezvoltarea activităților E+ și ESC
  • Cercetare despre experiențele din proiectele eTwinning și Erasmus+

În 2025, programul Erasmus+ continuă să își mobilizeze eforturile în vederea atenuării consecințelor socio-economice și educaționale ale invadării Ucrainei de către Rusia, inclusiv prin sprijinirea proiectelor care promovează activități educaționale și care facilitează integrarea persoanelor care fug din calea războiului în noile lor medii de învățare, precum și activități de sprijin pentru organizațiile, cursanții și personalul ucrainean.

Ghidul Erasmus+ 2025

Puteți consulta Apelul pentru propuneri de proiecte și Ghidul Erasmus+ pentru anul 2025.

Cu un buget de aproape 5 miliarde de Euro, Erasmus+ continuă să sprijine învățarea și cooperarea în context transnațional în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului în 2025.

Ghidul ESC 2025

Puteți consulta Apelul pentru propuneri de proiecte și Ghidul ESC pentru anul 2025.

Cu un buget de 166 de milioane de Euro, Corpul European de Solidaritate va sprijini proiecte și activități care promovează sustenabilitatea mediului, competențele digitale, includerea și diversitatea, precum și cetățenia activă.

Cuprins:

  1. Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Cercetare despre experiențele din proiectele eTwinning și Erasmus+Oportunități Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate pentru tine! Consultări publice privind următorul buget pe termen lung al UE | Traininguri online gratuite privind noul ghid pentru monitorizarea impactului Erasmus+
  2. Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Portret de AmbasaDOR: Ionele Daniela-Elena
  3. Profil Agent: Daniela Elena Ionescu
  4. Învățământ universitar în Erasmus+: Erasmus Open Doors 2025
  5. Erasmus+ în învățământul școlar: Un model de bune practici de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alexandria
  6. Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: (NU) EȘTI VET? - descoperă cei 4C esențiali pentru Parteneriatele de Cooperare Erasmus+ (KA2-VET) | Apelul de proiecte Forward-Looking Projects
  7. Tineret în Erasmus+: Cum vor învăța tinerii? - discuție cu Elena Lotrean, profesor, antreprenor și fondator al Școlii Româno-Finlandeze ERI din Sibiu | Noi evenimente pentru dezvoltarea activităților de tineret
  8. Sport în Erasmus+: Înscrieri deschise pentru evenimentul Sport and Skills
  9. Educația adulților în Erasmus+: Transformăm biblioteca prin tehnologie: jurnalul unei săptămâni de mobilitate Erasmus+ | Terapie prin artă pentru seniori
  10. Corpul European de Solidaritate: „Raftul cu murături” – unde gustul tradiției se întâlnește cu entuziasmul voluntarilor Săptămâna „Promovării Corpului European de Solidaritate“ la Craiova! Iată cum! | Noi evenimente pentru dezvoltarea activităților ESC
  11. Formator – Generator
  12. Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: Zilele internaționale ale lunii februarie onorează cultura și drepturile comunității rome | Secțiunea Includere & Diversitate de pe site-urile Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate
  13. Eurodesk România te informează: Eurodesk România în anul 2025 Programul Tinerilor Creatori | Mobilitatea VET – Deschizătoare de drumuri Erasmus+
  14. Multilingv. Multicultural
  15. Publicațiile Eurydice: Date privind sistemele naționale de taxe și sprijin pentru studenți în învățământul superior european 2023/2024 | Eurydice – 45 de ani de activitate
  16. eTwinning: Rezultate – Campanie națională pentru elevi și cadre didactice – Citizenship education: celebrating what unites us

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Cercetare despre experiențele din proiectele eTwinning și Erasmus+

ANPCDEFP (Centrul Național eTwinning și Erasmus+) vă invită să contribuiți la o cercetare despre experiențele din proiectele eTwinning și Erasmus+, cu accent pe interacțiunile interculturale.

Vă invităm să completați unul dintre chestionarele de mai jos și să distribuiți acest mesaj în școlile voastre!

Pentru profesorii din învățământul preuniversitar:

Pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal:

Fiecare răspuns contează! Prin participarea voastră, contribuiți la îmbunătățiri viitoare și la o mai bună înțelegere a impactului interacțiunilor interculturale.

Mulțumim pentru sprijin!

Oportunități Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate pentru tine!

Pe 19 februarie 2025, ANPCDEFP, reprezentată de Adrian Georgescu, director, și Andra Dobre, responsabil Comunicare, a fost prezentă la emisiunea Bani de luat de la Euronews, moderată de Daniel Coman. În cadrul emisiunii de 30 de minute, am discutat despre oportunitățile oferite de cele două programe majore: Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, precum și despre prioritățile transversale ale acestora.

De asemenea, am menționat campania Scrisoare din 2074, lansată înaintea alegerilor europarlamentare din 2024, dedicată tinerilor care vor vota pentru prima dată și care rămâne relevantă și în contextul actualului climat politic național.

Am avut și o intervenție în direct a lui Andrei Stupu, beneficiar al unui program Erasmus+ de mobilitate de studiu în Portugalia și, în prezent, bursier Fullbright. Andrei ne-a povestit cum experiența Erasmus+ i-a schimbat viața și despre provocările întâmpinate pe parcurs.

Un aspect important subliniat a fost faptul că absorția fondurilor Erasmus+ și ESC în România este constant ridicată, depășind adesea pragul de 95%, iar uneori atingând 98%.

Oportunitățile de învățare sunt disponibile pentru toți, indiferent de statutul lor – elevi, studenți, profesori, tineri sau lucrători de tineret și nu numai. Domeniile de finanțare acoperă educația școlară, educația adulților, formarea profesională, învățământul superior, tineretul și sportul.

Sumele alocate pentru apelul național din 2025 pentru Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate sunt deja stabilite și se preconizează oportunități considerabile pentru viitorii beneficiari. Bugetul crește progresiv până în 2027.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizionați emisiunea în întregime aici.

De asemenea, nu ratați cele două filme de animație din campania Scrisoare din 2074, care oferă o viziune captivantă asupra viitorului tinerilor europeni. 🎬

Mulțumim Euronews România și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene!

Consultări publice privind următorul buget pe termen lung al UE

Comisia Europeană se pregătește pentru următorul cadru financiar multianual, care va începe în 2028. Aceasta a publicat un document care evidențiază principalele provocări politice și bugetare pentru viitorul UE.

Acum, aveți șansa de a influența modul în care este conceput următorul buget pe termen lung al UE! Prin intermediul a șapte consultări publice în domenii-cheie de politică, cetățenii și actorii relevanți sunt încurajați să își împărtășească opiniile și ideile.

Cea mai dragă nouă, desigur, cea privind educația, formarea, tinerii și solidaritatea, pe care o puteți găsi aici: https://bit.ly/4hVN7lR

Consultările publice sunt deschise până în data de 7 mai.

Traininguri online gratuite privind noul ghid pentru monitorizarea impactului Erasmus+

Împreună cu agenții similare din Olanda, Malta, Portugalia, Grecia, Slovenia, Finlanda, Cehia, Portugalia, Cipru și Belgia, ANPCDEFP derulează un proiect de cercetare al cărui principal scop este creșterea capacității organizațiilor care implementează proiecte Erasmus+ de a construi și monitoriza impactul pozitiv al activităților desfășurate prin utilizarea unui GHID privind Impactul E+ și a unui set comun de instrumente (Toolkit Impact).

În perioada 27 februarie – 7 martie 2025, vă invităm să participați la o serie de traininguri online gratuite, cu o durată de 2 ore și care vă propun familiarizarea cu aceste instrumente.

Promitem să fie interesant și util!

Iată datele evenimentelor & linkul pentru înscrieri:

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

Ambasadorii de învățare sunt persoane care au participat la programe de mobilitate Erasmus+ și sunt pasionate de promovarea oportunităților internaționale de învățare. Aceștia acționează ca mentori și surse de inspirație pentru cei care doresc să se implice în programe de schimb sau să exploreze oportunități de învățare internațională.

Numărul Ambasadorilor de învățare a ajuns la 75. Lista completă poate fi accesată aici. Le puteți urmări activitatea și solicita informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate folosind hashtagul #AmbasadorErasmus.

O COMUNITATE. UN CADRU DE ÎNVĂȚARE. RESURSE. OPORTUNITĂȚI DE FORMARE. MATERIALE. VIZIBILITATE. CLIMAT POZITIV. ENERGIE BUNĂ.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.

Portret de AmbasaDOR: Ionele Daniela-Elena

Erasmus+ formează oameni și dezvoltă caractere!

Cum și când a început pentru tine experiența Erasmus+?

Anul 2018 a fost anul în care viața mea profesională și personală s-a schimbat total. A fost anul în care mi s-a împlinit visul!

De ce AmbasaDOR de învățare? Ce te-a determinat să vrei să dai mai departe? Ce speri să înveți tu din această experiență?

AmbasaDOR de învățare pentru faptul că acest program mi-a schimbat viața, m-a schimbat ca om, am devenit o variantă mai bună a versiunii mele anterioare. Este clar că mi-am dorit să devin ambasador, am vrut și vreau să arăt tuturor câte beneficii și oportunități mi-a oferit acest program, cursuri, seminarii, conferințe, dar și cât de mult mi-a deschis mintea spre viitor! În permanență învăț câte ceva, toate experiențele Erasmus mă dezvoltă ca om.

Care este mesajul pe care l-ai transmite unei organizații care este la început de drum în Erasmus+? De ce să facă parte din povestea învățării și din ce să se inspire?

Erasmus+ este portița prin care cunoști lumea, te dezvolți profesional, personal și care îți oferă oportunitatea de-a interacționa într-un alt mod cu oamenii din jur.

Dacă ai defini Erasmus printr-o singură frază, aceasta ar fi...?

Erasmus+ formează oameni și dezvoltă caractere!

Un mesaj pe care ai vrea să ți-l adresezi ție peste timp, la 10 ani de activitate în rețeaua de Ambasadori Erasmus...?

Nu te opri, mai ai multe de învățat!

Profil Agent: Daniela Elena Ionescu

Cine sunt oamenii care lucrează în agenția cu nume lung? Ce îi mână pe ei în luptă și de ce?

În fiecare lună descoperim un alt “Agent” din perspectivă personală, dar și profesională.

Râmâneți aproape!

Pentru numărul din februarie al ANews, ne-a povestit din experiența ei de a lucra în ANPCDEFP colega noastră, Daniela Elena Ionescu de la Departamentul Proiecte în domeniile Educației școlare și Educației adulților.

De cât timp lucrezi în Agenție?

În iunie, anul acesta, se vor împlini 3 ani de când am venit în Agenție. Angajarea mea aici a adus o schimbare majoră în viața mea: timp de 23 de ani am fost profesor de limba și literatura română, iar în ultimii 12 ani am fost și coordonator de proiecte europene (Comenius și Erasmus).

Cine este Daniela Elena Ionescu în afara fișei postului / a titulaturii de responsabil proiecte?

Un om care crede că programul Erasmus+ poate fi un vector de schimbare în învățământul românesc, DAR aceasta depinde, desigur, de dorința fiecăruia de a ieși din zona de confort și din rutină.

Care sunt valorile după care te ghidezi?

Este la modă, astăzi, să vorbim despre valori. Sau nu mai este? A doua variantă îmi pare mai actuală, ținând cont de contextul social în care ne aflăm. Este atât de ciudat să trăiești un paradox în timpul vieții tale. Paradox? Iarăși nu! Trăiesc, parcă, într-o lume care se conturează distopic, a cărei posibilă, virtuală realizare m-a înfricoșat dintotdeauna. Multe dintre valorile în care am învățat să cred și care constituie, de altfel, pilonii lumii de astăzi, sunt anulate sau se află în pericol de a fi dezavuate: toleranță (credința că este loc pentru oricine pe această planetă), generozitatea de a-ți ajuta aproapele, respectul acordat demnității celuilalt („Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!”), importanța educației pentru protejarea mediului în care trăim (There’s no Planet B!). Mă gândesc acum cât de mult luăm, vorba englezului, “for granted” aceste valori, încât le considerăm „locuri comune”, despre care nici nu mai trebuia să mai vorbim.

Ce ai învățat aici și vei duce mai departe în orice context profesional sau personal?

Venind aici m-am bucurat de încredere și de deschidere din partea colegilor. Cred că pe orice plan am așeza discuția, nu este puțin lucru să simți că ești valorizat și că te poți baza pe celălalt.

Cum sunt proiectele pe care le gestionezi?

Am bucuria de a monitoriza proiectele de Acreditare din domeniul școlar. Faptul că astăzi școlile pot beneficia de sprijin financiar consistent pentru a-și dezvolta o strategie de schimbare a propriei activități este o Oportunitate de neratat. Este nevoie de claritate, de concentrare, de colaborare, de o viziune de ansamblu pentru a creiona o strategie și de muncă de echipă susținută pentru a realiza obiectivele vizate.

Ce ți-ar plăcea să vezi mai des în proiectele implementate de organizațiile finanțate de Erasmus+/ESC?

Nici nu trebuie să mă gândesc foarte mult – impactul pozitiv. Mi-ar plăcea ca fiecare dintre cei care participă la activitățile unui proiect Erasmus+ să dea și înapoi. La modul ideal și urmând logica input - output, mi-ar plăcea să se schimbe România prin învățare. Un lucru este clar pentru mine, pentru că l-am trăit în cei 12 ani de implicare activă în implementarea proiectelor Comenius și apoi Erasmus: în cazul elevilor, schimbarea este vizibilă.

Care dintre prioritățile programului e cea mai importantă pentru tine și de ce?

Pentru că întrebarea vine astăzi și pentru că nu pot gândi în afara contextului, cred că acum, mai mult decât oricând, ar trebui să înțelegem și să studiem Cultura participativă. Dar conceptul nu numai că este cvasi-necunoscut astăzi, dar se află în afara sferei de interes a educației noastre. Din punctul meu de vedere, bagajul cultural al unui om modern trebuie să includă și această dimensiune, tocmai pentru a evita devierile primejdioase pe care le putem observa astăzi.

Recomandare de lectură sau film pentru cititorii noștri?

Oricând (și, din pacăte, mi-e teamă că observ similitudini cu perioada în care ne aflăm) voi recomanda Pe aripile vântului, de Margaret Mitchell. Mai ales îmi place să mă gândesc la replica lui Scarlett din finalul romanului ca la un îndemn către oricine s-ar afla într-o perioadă critică: „... e și mâine o zi!”

Învățământ universitar în Erasmus+

Erasmus Open Doors 2025

”Vino! Informează-te! Participă!” #ErasmusOpenDoors2025 #participErasmus #IncluderE+

Anul acesta aniversăm împreună cea de-a XV-a ediție a evenimentului devenit tradiție Erasmus Open Doors sub sloganul ”Vino! Informează-te! Participă!”.

#ErasmusOpenDoors2025 își propune parcurgerea a trei teme extrem de relevante pentru universități:

  • promovarea oportunităților de mobilitate Erasmus+ pentru studenți;
  • creșterea conștientizării asupra priorității de Includere și Diversitate la nivelul universității și atragerea studenților cu oportunități reduse;
  • continuarea promovării priorității de Participare la viața democratică a tinerilor și încurajarea acestora de a merge la vot.

Participarea la viață democratică, valorile comune și angajamentul civic

Ori de câte ori este posibil, proiectele ar trebui să ofere oportunități de participare la viața democratică, la implicarea socială și civică prin activități de învățare formale sau non-formale, precum și favorizarea practicilor de co-creare și co-proiectare a acestora.

Participarea la mobilități ar trebui să îmbunătățească înțelegerea valorilor europene comune, precum respectul pentru principiile democratice și demnitatea umană, unitatea și diversitatea, dialogul intercultural, patrimoniul social, cultural și istoric european.

Votul, fie el la nivel local, național sau european, este întotdeauna important și reprezintă o oportunitate unică pentru cetățeni de participare activă la viața democratică și de exprimare a punctului de vedere asupra subiectelor de interes.

În acest context, programul Erasmus+:

  • creează oportunități prin care tinerii să devină cetățeni activi și să-i încurajeze și pe alții să se implice în procesul de vot;
  • promovează oportunitățile pentru tineri, oferite de politicile și inițiativele publice la nivel european, național, regional și local;
  • facilitează contexte prin care tinerii sunt puși în centrul atenției, iar problemele care îi preocupă (de exemplu, mediul înconjurător, digitalizare, includere sau participare) devin prioritare.

Includere și Diversitate

Includerea presupune participarea deplină la viața socială a tuturor categoriilor de persoane, prin aplicarea unor măsuri pentru includerea socială a acestora, respectarea identităților și experiențelor diverse ale tuturor persoanelor.

În domeniul universitar, includerea pune accent pe participanții cu oportunități reduse (studenți) și persoanele cu nevoi speciale (studenți, cadre didactice și personal administrativ).

Astfel, evenimentele organizate trebuie să se adreseze tuturor categoriilor de participanți la mobilități și să răspundă nevoilor specifice de informare ale acestora, pentru încurajarea participării la mobilități. Informarea asupra oportunităților Erasmus+ trebuie să fie completă, detaliată și să acopere toate etapele mobilității (înaintea, în timpul și după mobilitate).

Ediția din 2025 are loc în perioada 10-14 martie 2025 însemnând că încurajăm desfășurarea evenimentelor tematice în acest interval de timp, în funcție de programul decis la nivelul fiecărei universități și de campaniile de informare și promovare planificate.

Vă invităm să implicați cât mai mulți studenți în activitățile și evenimentele locale pe care le veți organiza cu ocazia Erasmus Open Doors 2025 ”Vino! Informează-te! Participă!” și să îi incurajați să participe la Programul Erasmus+ pentru a avea o experiență de mobilitate unică.

Urmăriți pagina Facebook Erasmus+RO și contul de Instagram erasmusplus.ro_suntsolidar.eu pentru mai multe detalii.

Erasmus+ în învățământul școlar

Un model de bune practici de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alexandria

La sfârșitul anului trecut, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alexandria a fost implicat într-un flux mixt de formare educațională cu stagii de job-shadowing pentru profesori și mobilitate de grup a elevilor în cadrul Acreditării Erasmus+ din anul al doilea, numărul de referință 2022-1-RO01-KA120-SCH-000107828. Școala care a găzduit evenimentul mixt a fost Özel Eğitim Uygulama Okulu II. Kademe, Karaman, Turcia, o școală cu o organigramă asemănătoare cu a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Alexandria. Perioada a fost 18 – 22 noiembrie 2024, iar activitatea de job-shadowing s-a derulat în perioada 20-22 noiembrie 2024.

La activităţile proiectului au participat în stagiul de job-shadowing: Pîrvan Cătălina-Corina (profesor psihopedagogie specială, secretar Consiliu profesoral și responsabil PSI), iar la mobilitatea de grup, 5 elevi din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a: (Ducan Dănuț-Marius, Sîrbu Alexandra-Cătălina, Carabulea Marian-Adrian, Vladu Costinela-Teodora, Barbu Dorinel-Florinel) însoțiți de 3 profesori (Sima Florența, Țăranu Fănuța, Oprea Georgeta) și directorul de centru, DGASPC Teleorman - Vasile Mihaela.

Organizarea mobilității pentru elevi a reprezentat o premieră pentru Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alexandria, dar și pentru învățământul special și special integrat de la nivelul județului, obiectivul fiind de a dobândi competențe noi, care să permită inserția socio-profesională în vederea creșterii calității educației și incluziunii copiilor cu CES prin implementarea unor strategii și metode de lucru inovative.

Atât pentru copiii beneficiari ai proiectului, cât și pentru cadrele didactice a fost o primă experiență Erasmus. Poate chiar din acest motiv, emoțiile și bucuria au fost mai mari. Nu știam la ce să ne așteptăm, dar experiența a întrecut așteptările noastre.

Mobilitatea de elevi a debutat cu activități de cunoaștere a organizării școlii gazdă, o școală specială – Özel Eğitim Uygulama Okulu II. Kademe Turkiye. S-au prezentat informații despre specializările în care se pregătesc elevii și despre cum sunt amenajate spațiile de pregătire. S-a vizitat școala și s-au purtat discuții cu profesorii. Au fost prezentate informații despre proiectele extrașcolare derulate de unitate și s-a luat parte la câteva activități desfășurate în școală. A fost o buna ocazie pentru participanţi de a vedea cum au fost organizate spațiile școlii pentru susținerea activităților.

Au fost prezentate cele 5 ateliere unde participanţii s-au implicat în câteva activități (hand made, arte, gastronomie, electrice, agricultură) care oferă elevilor posibilitatea de a se integra în comunitate prin produsele pe care le realizează (aplice electrice, brățări din mărgele, fulare, căciuli, genți, tablouri, diverse obiecte decorative din lână). Cu acest prilej s-a observat modul în care elevii cu CES sunt incluși în viața socială, precum și în activități de reciclare/ocrotire a mediului.

A avut loc și o întâlnire cu inspectorul general, inspectorul adjunct și inspectorul de profil în cadrul Provincial Directorate of National Education și apoi s-a vizitat Guidance Research Center. A urmat un tur al orașului cu vizitarea câtorva puncte turistice cu o mare însemnătate culturală (Karaman Muze Mudurlugu, Hurem Dayi II house, Tartan mansion- Conacul familiei Tartan, cel mai bun exemplu al unei case turcești anatoliene, Mevlana Celaleddin – i Rumi).

Activitățile de grup au continuat împreună cu elevii participanți și cadrele didactice la o școală de arte frumoase, unde am întâlnit copii talentați ce au obținut premii importante la pictură, gravură, sculptură, iar un grup de elevi a susținut un program artistic - instrumental și vocal.

Astfel, obiectivele propuse (îmbunătățirea abilității de adaptare la diferite medii și culturi, îmbunătățirea aptitudinilor de autonomie personală) au fost atinse. Această mobilitate a oferit posibilitatea de a participa la activități culturale, de a conștientiza și aprecia diferențele culturale, de a ne dezvolta competențele personale de comunicare și relaționare și de a îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba engleză.

În acelaşi timp, trebuie avut ȋn verere că acreditarea aduce elemente de noutate: acțiunile verzi, realizabile în cadrul instituției, comunității locale, prin utilizarea în activitățile proiectului a materialelor prietenoase cu mediul, prin crearea de păduri, spații de relaxare și grădini Erasmus+, cât și prin intermediul mobilităților verzi derulate cu trenul, microbuzul etc.; acțiunile de incluziune care oferă șanse de implicare elevilor cu nevoi speciale, elevilor cu situații sociale, dar și prin atragerea în școală a unor experți invitați internaționali pentru formarea tuturor cadrelor didactice din instituție pe diferite nevoi de formare profesională.

Activitățile derulate în cadrul mobilității de grup a elevilor au constat în susținerea de ore comune cu elevii turci, ore desfășurate bilingv în limba turcă și limba engleză sau în limba germană, utilizând munca în echipă, învățarea bazată pe proiect, învățarea prin cooperare, învățarea digitală. Elevii au fost implicați în activități de socializare la orele de educație fizică, orele de relaxare, orele de jocuri outdoor, pauzele artistice pentru a se cunoaște mai bine, pentru a discuta despre avantajele studiului științelor, pentru a identifica oportunități de a crea forme de artă prin intermediul muzicii, tehnicilor Marble sau Amprentă. Un important aspect în cadrul activității de grup s-a realizat prin discuțiile pe tematica cyber-bullyingului desfășurate împreună cu profesorii și elevii turci, găsirea unor soluții pentru evitarea situațiilor riscante pe internet și pe rețelele de socializare prin intermediul activităților interactive, utilizându-se aplicații digitale.

Experiența educațională a fost consemnată în jurnalele de job-shadowing, în albumele foto, în jurnalele de proiect ale elevilor și evaluate prin intermediul chestionarelor de evaluare finală pentru participanți, diseminate la nivelul familiilor, colegilor de clasă, profesorilor din școală și întregii comunități locale. Programul Erasmus+a oferit oportunitatea de a învăța și experimenta lucruri noi atât pentru profesori, cât și pentru elevi, de a călători, pentru mulți dintre participanții noștri fiind prima călătorie în viață cu avionul.

„Am trăit o experiență pozitivă, alături de toți colegii și profesorii cu care am participat la implementarea proiectului. Călătoria în Turcia a fost una benefică, odată pentru că am vizitat locuri noi, am avut experiențe inedite, am dialogat cu persoane noi și am legat prietenii. Pe lângă toate acestea, cultura și tradițiile din m-au marcat pozitiv.” (Carabulea Marian, elev)
„Pentru mine, proiectul Erasmus+ a fost o experiență cu care nu mulți oameni se întâlnesc. Am reușit să mă dezvolt foarte mult, pe plan personal. Acum sunt mult mai sociabilă, mai înțelegătoare și încerc cât mai mult să ofer ajutor în rezolvarea oricărei neînțelegeri. Am învățat să lucrez în echipă și am dobândit noi cunoștințe de specialitate. Turcia rămâne de neuitat pentru mine, ceva ce nu se poate descrie în cuvinte, deoarece trebuie simțite acele momente și acele locuri, cu tradițiile și obiceiurile lor.” (Sîrbu Cătălina, elevă)
„Pentru mine această mobilitate a însemnat enorm. Mi-am arătat că mă pot descurca într-o țară străină. Bineînțeles că amintirile și peisajele pe care le-am trăit și văzut cu ochii mei, nu se vor uita așa ușor. Aș vrea să duc această experiență mai departe, adică să audă și alți oameni despre ea.” (Oprea Georgeta, profesor însoțitor)

Alina Daniela Cepan, Director CSEI Alexandria

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

(NU) EȘTI VET?

Doriți să aflați mai multe despre de ce și cum să depuneți un proiect de parteneriat pentru cooperare în domeniul Formării Profesionale (VET)?

Urmăriți discuția cu Chef Adrian Hădean (#socialfood), Liviu Dumitru (Eximia Consulting) și colegele noastre de la Agenția Națională, Ana-Maria Nisioiu și Nadejda Lisac. Descoperă cei 4C esențiali pentru Parteneriatele de Cooperare Erasmus+ (KA2-VET): 𝐂𝐨𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆; 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞; 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆; 𝐂𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞.

Apelul de proiecte Forward-Looking Projects

Comisia Europeană a lansat apelul de proiecte 𝐅𝐨𝐫𝐰𝐚𝐫𝐝-𝐋𝐨𝐨𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭𝐬!

Membrii 𝑃𝑎𝑐𝑡 𝑓𝑜𝑟 𝑆𝑘𝑖𝑙𝑙𝑠 sunt încurajați să solicite finanțare pentru proiecte care îmbunătățesc calitatea și eficiența educației și formării profesionale, precum și sistemele și politicile de educație a adulților.

Propunerile trebuie depuse până la data de 27 mai. EACEA organizează o sesiune de informare online pe data de 11 martie, între orele 09:30 și 12:00 CET, pentru a afla mai multe despre procedura de depunere a cererilor.

Tineret în Erasmus+

Cum vor învăța tinerii? - discuție cu Elena Lotrean, profesor, antreprenor și fondator al Școlii Româno-Finlandeze ERI din Sibiu

În episodul 9 al podcastului Cum am lucrat cu tinerii în următorii 15 ani..., invitata noastră, Elena Lotrean, profesor, antreprenor și fondator al Școlii Româno-Finlandeze ERI din Sibiu, a discutat cu Andreea Buzec și Carmen Marcu, formatori în Rețeaua Formatorilor Agenției Naționale, despre cum vor învăța tinerii în viitorul nu prea îndepărtat.

Cu o carieră de peste 30 de ani dedicată voluntariatului și educației la nivel local, național și european, Elena aduce o perspectivă unică asupra provocărilor și oportunităților din educație.

De-a lungul timpului, Elena a coordonat proiecte naționale și europene, a gestionat resurse umane, a construit echipe și a creat organizații cu impact. În 2024, a lansat cursul fundamental de inteligență artificială pentru profesori și a devenit CEO al MBA Junior, un program inovator care pregătește copiii de 7-12 ani în domeniul antreprenoriatului.

Elena Lotrean este o forță motrice în crearea unor politici educaționale moderne, fiind implicată activ în proiecte precum România Educată, EduNetworks și SuperTeach. Cu un an sabatic dedicat concentrării pe domenii emergente precum inteligența artificială și Internet of Things, Elena continuă să modeleze viitorul educației.

Noi evenimente pentru dezvoltarea activităților de tineret

Începutul de an aduce o mulțime de noi oportunități pentru organizații și nu numai de a-și dezvolta competențele și de a face schimb de bune practici. Iată care sunt evenimentele la care vă puteți înscrie în această perioadă:

Sport în Erasmus+

Înscrieri deschise pentru evenimentul Sport and Skills

Jocurile Olimpice și Paralimpice Paris 2024 au inspirat numeroase inițiative educaționale, sociale și profesionale bazate pe sport și educație non-formală. Acest eveniment își propune să sprijine sportul, educația și tinerii în integrarea colaborării europene în activitățile lor, dezvoltarea de proiecte Erasmus+ și crearea de instrumente pentru incluziunea socială prin sport.

Când? 24-27 iunie︱Unde? Nantes, Franța

Pentru cine?

  • organizații active în domeniul sportului și educației;
  • formatori și cadre specializate în pregătirea profesioniștilor în domeniul Sport;
  • ONG-uri și instituții care folosesc sportul pentru incluziune socială;
  • factori de decizie și experți din domeniul educației, sportului și tineretului.

Ce teme vor fi abordate în atelierele de lucru?

  • sportul ca instrument pentru incluziunea socială și diversitate;
  • forme inovatoare de educație non-formală prin sport;
  • crearea de parteneriate strategice prin Erasmus+;
  • exemple de bune practici din proiectele inspirate de Jocurile Olimpice și Paralimpice Paris 2024.

Data limită pentru înscrierea online este: 6 aprilie

Detalii & înscrieri: https://www.erasmusplus.ro/evenimente-det/vrs/IDev/2464

Educația adulților în Erasmus+

Transformăm biblioteca prin tehnologie: jurnalul unei săptămâni de mobilitate Erasmus+

În perioada 31 martie - 4 aprilie 2024, un grup de bibliotecari entuziaști din Târgoviște a participat la o mobilitate Erasmus+, având tema „ICT Tools and Communications”. Experiența a avut loc în Antalya, Turcia la Cekdev International Education and Development Academy (Academia de Educaţie Internaţională şi Dezvoltare Cekdev) și a reunit bibliotecari și voluntari din cadrul Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, dornici să își îmbunătățească competențele digitale și de comunicare pentru a-și moderniza bibliotecile, precum şi cadre didactice din Bulgaria și Turcia.

Săptămâna a fost dedicată descoperirii și implementării unor tehnologii inovatoare, care pot fi aplicate ȋn biblioteci.

Prima zi a mobilității a debutat cu sesiuni interactive în care ne-am cunoscut cu colegii din alte țări, am explorat fascinanta lume a inteligenței artificiale, învățând despre CHAT GPT-4, un instrument revoluționar care poate genera imagini sau texte complexe și relevante, ușurând astfel munca bibliotecarilor în crearea de conținut. S-a lucrat și cu conceptul literar digital al „Library of Babel”, o platformă unică de tip „bibliotecă infinită”, care permite organizarea informațiilor digitale.

A doua zi a fost dedicată marketingului digital (esențial pentru a atrage noi utilizatori în bibliotecă prin canale online), lucrului cu platforma de blogging și dezvoltare web Wordpress și lucrului cu instrumentul software Libib. Libib oferă o gamă largă de caracteristici pentru catalogarea cărților, filmelor, muzicii, a altor articole și permite personalizarea categoriilor de biblioteci, adăugarea de etichete și crearea mai multor biblioteci pentru diferite colecții.

Ziua a treia a fost una dedicată creativității, participanţii învățând să lucreze cu povești și să folosească site-ul wordart.com pentru a crea cuvinte în formă artistică.

Ulterior, s-a aprofundat conceptul de comunicare în bibliotecă: elementele comunicării, obiectivele comunicării și modalitățile eficiente de comunicare în cadrul instituției. S-a lucrat de asemenea cu instrumentele digitale, precum: platforma Canva pentru design grafic și site-ul renderforest.com pentru crearea de videoclipuri profesionale pentru promovarea bibliotecii.

Ultima zi a mobilității a inclus realizarea unui jurnal digital pe platforma Padlet, unde s-a documentat întreaga experiență. Fiecare activitate, fiecare lecție învățată, fiecare experienţă a fost notată și împărtășită pe această platformă colaborativă.

Pe lângă activitățile de învățare, au existat şi activități de descoperire a culturii și istoriei locale, prin vizitarea Bibliotecii Antalya Kutuphanesi și a explorării orașului antic Hierapolis.

O mobilitate Erasmus este o mobilitate completă şi complexă:

  • este o combinație perfectă de învățare academică, explorare culturală și dezvoltare personală;
  • include multe activităţi de ȋnvăţare, dar permite participanţilor, în egală măsură să întâlnească oameni noi, culturi diferite, să învețe multe lucruri noi, să descopere lucruri despre ei, să iasă din rutina zilnică, să accepte și să răspundă la provocări;
  • oferă o perspectivă mai largă asupra lumii și a diversității ei.

Participarea la proiecte internaționale, precum Erasmus+, este o investiție în viitor, atât la nivel personal, cât și colectiv, contribuind la formarea unei societăți mai deschise, tolerante și interconectate.

Terapie prin artă pentru seniori - o poveste europeană despre descoperire, redescoperire și conexiune

Când arta devine mai mult decât o activitate recreativă și se transformă într-un instrument de vindecare, poveștile de viață se rescriu, iar comunitățile se întăresc. Proiectul Erasmus+ Terapie prin artă pentru seniori, implementat de Asociația Empower Plus, în perioada septembrie 2024 - mai 2025, este dovada vie a acestui proces transformațional. Cofinanțată de Uniunea Europeană, inițiativa a oferit seniorilor și formatorilor o călătorie frumoasă de învățare, experimentare și conectare prin artă.

Dincolo de teorie și practică, acest proiect a însemnat emoție pură și redescoperire. Formatorii implicați au avut oportunitatea de a-și îmbogăți competențele participând la cursul Art as Therapy: Self Expression and Special Needs through Art, desfășurat în Franța în iulie 2024, iar seniorii, cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani, au trăit, unii dintre ei, pentru prima dată, bucuria de a explora terapia prin artă într-un cadru multicultural, în Italia. Experiențele acestora în atelierele din Verona, desfășurate în perioada 21 - 25 octombrie 2024, au depășit orice așteptare - de la tehnici creative precum desenul intuitiv, neurografica sau colajul, până la sesiuni de relaxare cu boluri tibetane și exerciții de respirație menite să aducă liniște și claritate.

Pentru câteva participante, aceasta a fost prima călătorie în afara țării sau a fost chiar primul zbor cu avionul, ceea ce a amplificat semnificativ impactul emoțional al proiectului. Emoția descoperirii unui nou orizont, combinată cu puterea artei, a creat un mediu de învățare profund, unde fiecare participant a găsit o modalitate personală de exprimare și de conectare cu ceilalți.

Dar călătoria nu s-a oprit la cele două mobilități. La revenirea în comunitate, cunoștințele și metodele învățate au fost împărtășite prin ateliere desfășurate la nivel local. Evenimentele Cafe Cubism și Neurografică, organizate în decembrie 2024, au transformat o cafenea obișnuită, într-un loc de creație și socializare, unde seniorii au fost încurajați să se exprime liber, să se reconecteze cu sine și să își dezvolte încrederea prin artă.

Un alt rezultat tangibil al proiectului este Booklet-ul Terapie prin artă pentru seniori, o resursă valoroasă care reunește metode creative, bune practici și exemple concrete de terapie prin artă, accesibilă organizațiilor și persoanelor interesate să dezvolte inițiative similare. Acest material reflectă impactul profund al artei asupra sănătății emoționale, demonstrând că arta nu are vârstă și că poate fi un aliat puternic în lupta cu singurătatea, stresul și anxietatea.

Prin acest proiect, s-a reușit crearea un model sustenabil de implicare activă a seniorilor, consolidând comunități și construind punți între generații și culturi. Impactul a fost vizibil atât la nivel individual, în starea de bine a participanților, cât și la nivel colectiv, prin crearea unui spațiu unde arta devine liantul dintre oameni.

Energie, entuziasm, transformare - acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine această inițiativă. Într-o lume în care ritmul alert și izolarea socială devin provocări tot mai mari, astfel de proiecte devin esențiale pentru bunăstarea comunităților noastre. Succesul proiectului ne încurajează să continuăm, să dezvoltăm programe similare și să extindem impactul pozitiv în comunitatea noastră, au afirmat organizatorii. Invităm organizațiile și practicienii să exploreze rezultatele acestui proiect și să ducă mai departe viziunea noastră despre artă ca instrument de incluziune, vindecare și redescoperire personală.

Pentru mai multe informații:

Disclaimer: Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale ANPCDEFP. Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

„Raftul cu murături” – unde gustul tradiției se întâlnește cu entuziasmul voluntarilor

Jimbolia a fost, în 13 februarie a.c., gazda unui eveniment care a adus savoare, voie bună și comunitatea împreună: „Raftul cu murături”, un concurs cu degustare de murături organizat cu mult drag de voluntarii din cadrul proiectului ESC - Corpul European de Solidaritate al Asociației „Grup de Acțiune Locală Banat-Vest”. Evenimentul s-a desfășurat în Sala cu Oglinzi a Casei de Cultură a Orașului Jimbolia, pusă la dispoziție cu generozitate de Primăria Orașului Jimbolia.

Primii pași, primele reușite

Acesta a fost primul an în care GAL Banat-Vest implementează proiectul ESC, iar primii voluntari s-au mobilizat exemplar. Cu energie cât pentru o întreagă iarnă și creativitate cât pentru un raft întreg de murături, aceștia au pus la cale un eveniment de neuitat.

De la pregătirea diplomelor și premiilor pentru cei care s-au încumetat să intre în competiția murăturilor, până la aranjarea platourilor cu bunătăți care să acompanieze perfect fiecare borcan deschis, voluntarii au fost sufletul acestei întâlniri. Totul a fost gândit până la ultimul detaliu, iar rezultatul a fost un adevărat festin al gusturilor și al tradiției.

Murături, povești și voie bună

Peste 40 de persoane din comunitate au răspuns „Prezent!” invitației, iar 11 curajoși și-au înscris murăturile în competiție. Borcane pline de culoare, de la castraveți crocanți și gogonele rumene, până la conopidă albă ca spuma laptelui și varză murată, au așteptat cuminți verdictul publicului.

Dar evenimentul a fost mai mult decât o simplă degustare. Oamenii au socializat, au împărtășit rețete secrete, iar atmosfera a fost animată de scurte epitafuri amuzante despre murături – adevărate poezii culinare care au stârnit râsete și aplauze.

Voluntari cu suflet mare și idei gustoase

În spatele acestei seri minunate s-au aflat voluntarii GAL Banat-Vest, care au pus suflet în fiecare detaliu, și care au fost îndrumați de doamna Tatiana Siminiuc. Au fost gazde primitoare, organizatori dedicați și, mai ales, au reușit să transforme o simplă seară de februarie într-o experiență autentică.

„Raftul cu muraturi a ajutat oamenii să se recreeze, dar și-au dezvoltat și spiritul de competitivitate. Aceștia reusesc să mențină o comunitate unită, iar aceste evenimente îi ajută să socializeze, ceea ce e un lucru sănătos”, a spus unul dintre voluntari.

🌟 Un început promițător pentru ESC în Jimbolia

Această ediție a „Raftului cu murături” marchează un început promițător pentru proiectele ESC în cadrul GAL Banat-Vest. Cu voluntari plini de inițiativă și cu o comunitate dornică să se implice, viitorul sună gustos și plin de culoare!

„Cine are murături bune, are și prieteni mulți!” – un proverb reinventat în Jimbolia, care ne amintește că, atunci când pui suflet și voie bună, lucrurile frumoase vin natural.

Până la anul, să păstrăm borcanele pline și inimile deschise!

Săptămâna „Promovării Corpului European de Solidaritate“ la Craiova! Iată cum!

Despre noi

Suntem opt voluntari de la ACT, un ONG situat în Craiova. Accentul nostru cade în principal pe crearea și implementarea activităților și atelierelor non-formale în numeroasele școli cu care colaborăm. Aceste școli includ nivelurile liceal, gimnazial şi primar, dar şi şcoli speciale pentru copii şi tineri cu nevoi speciale. Obiectivele noastre includ, dar nu se limitează la: comportament ecologic, incluziune socială și cetățenie activă.

Săptămâna promovării ESC

Spre deosebire de titlu, promovarea noastră se va desfășura de fapt pe parcursul a trei săptămâni! Abordarea noastră pentru promovare, la fel ca și restul activităților noastre de zi cu zi, s-a bazat pe metode non-formale. Am decis să ne concentrăm mai mult pe voluntarii noștri, pe experiența avută până acum, decât pe detalii practice despre accesare, înscriere etc. Cu toate acestea, am inclus și câteva informații generale despre acest lucru, pentru cei interesați; de exemplu, clarificând partea referitoare la costurile de trai care sunt plătite de Uniunea Europeană ca bani de buzunar și bani de mâncare, cazarea fiind gratuită și transportul public în cadrul proiectului fiind rambursat. La fel de bine, am vorbit despre zilele libere și despre importanța și distracția din timpul nostru liber. Noi, cei de la ACT, am petrecut mult timp călătorind și chiar mai mult timp bucurându-ne de propriul nostru oraș, Craiova, relaxându-ne, ieșind în oraș etc. Aceasta este ceea ce am sperat că i-ar inspira și îi va inspira în viitor pe elevii care s-au conectat la grupul nostru: mergând într-o țară nouă, întâlnind oameni noi, minunați și pur și simplu petrecând un timp de calitate împreună.

Deci, pentru a rezuma, pentru promovarea noastră ESC am prioritizat inspirația în detrimentul informației. Dar dacă ceva a rămas neclar? Ce se întâmplă dacă participanții vor să se înscrie în programul ESC, dar nu știu cum? Nu vă faceţi griji! Am acoperit și aceste informații, le-am prezentat coduri QR pentru grupuri WhatsApp, pentru fiecare dintre școlile pe care le-am vizitat. Pentru cei interesați care s-au alăturat, li se oferă, astfel, posibilitatea de a ne pune întrebări și astfel, le putem oferi informații suplimentare și propune noi întâlniri.

Ne puteți găsi oricând pe instagram sub numele act_craiova pentru orice întrebări sau observații.

Noi evenimente pentru dezvoltarea activităților de ESC

Consultați evenimentele noastre menite să dezvolte calitatea proiectelor ESC și găsiți-l pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor organizației pe care o reprezentați:

Formator - Generator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. Sub coordonarea ANPCDEFP, formatorii organizează cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE & DIVERSITATE, SUSTENABILITATE ȘI PARTICIPARE LA VIAȚA DEMOCRATICĂ

Zilele internaționale ale lunii februarie onorează cultura și drepturile comunității rome

Luna februarie are o importanță deosebită pentru comunitatea romă din România și pentru toți cei care susțin egalitatea, diversitatea și incluziunea. În această perioadă, marcăm:

▪︎ 169 de ani de la dezrobirea romilor (20 februarie) - un moment fundamental din istoria țării noastre care ne amintește de importanța luptei pentru libertate, egalitate și respect reciproc;

▪︎ Ziua Mondială a Justiției Sociale (20 februarie) - o zi care ne îndeamnă să reflectăm asupra eforturilor de a elimina inegalitățile sociale și de a construi o societate mai echitabilă;

▪︎ Ziua Internațională a Limbii Materne (21 februarie) - o oportunitate de a aprecia bogăția culturală și lingvistică și de a încuraja păstrarea limbilor minoritare.

Prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, susținem promovarea diversității prin inițiative care pun în centrul atenției comunitățile minoritare și nevoile lor. Consultă ghidul 𝐸𝑚𝑏𝑟𝑎𝑐𝑖𝑛𝑔 𝑑𝑖𝑣𝑒𝑟𝑠𝑖𝑡𝑦 pentru a explora mai multe despre acest subiect 👉 https://bit.ly/embracingdiversityguide

Un alt instrument pentru aprofundarea înțelegerii este Roma Heroes 👉 (https://romaheroes.org/inspiration/), o platformă care împărtășește povești puternice despre rezistență, activism și expresie culturală.

Secțiunea Includere & Diversitate de pe site-urile Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate

În cazul în care nu ați mai explorat de ceva vreme site-urile programelor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, vă invităm să o faceți și, de ce nu, să începeți chiar cu secțiunea dedicată priorității Includere&Diversitate (pe site-ul E+ aici, iar pe site-ul ESC, aici).

Ce veți găsi în această secțiune? Documente strategice relevante în contextul programelor europene de educație, formare, tineret și sport; resurse relevante pentru implementarea în mod incluziv a proiectelor și pentru învățare; trimiteri către informații și resurse publicate de Centrele de Resurse Salto relevante; galerii de proiecte.

Neapărat să nu ocoliți ultimul material publicat de ANPCDEFP pe tema includere și diversitate: Includere. Diversitate. Întrebări. Recomandări. Acesta poate fi o resursă valoroasă pentru toate organizațiile care își propun să învețe despre diversitate și includere și să deruleze proiecte în mod incluziv. Câteva dintre capitolele acestei publicații: Care sunt pașii pentru a crea și implementa un proiect de includere? Cum alegi metodele pentru a facilita includerea? Ce înseamnă un profil incluziv - liderul incluziv? Ce înseamnă un profil incluziv - organizația incluzivă?

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 36 de țări europene, cu sprijinul a peste 3.000 de multiplicatori de informații la nivel local.

Eurodesk România în anul 2025

Echipa Eurodesk România se pregătește pentru un 2025 plin de inițiative și evenimente!

Ce ne-am propus să facem în acest an?

Vom marca, prin campanii special dedicate, aniversarea a 35 de ani de activitate Eurodesk la nivel european, dar și inițiative precum Evenimentul Tineretului European sau Time to Move 2025

Ne vom extinde rețeaua de multiplicatori Eurodesk România, care momentan este formată din 21 de multiplicatori

Vom continua să fim în continuare alături de tinerii români care îți doresc să spună DA provocărilor europene, informându-i despre oportunitățile de mobilitate și de dezvoltare la nivel european și oferindu-le sprijin individual

Te invităm să rămâi la curent cu toate activitățile noastre, urmărindu-ne pe Facebook sau Instagram.

Urmărește-ne pe Facebook

Dă-ne un Follow pe Instagram

Programul Tinerilor Creatori

European Youth Card Association (EYCA) caută 8 tineri voluntari pasionați care să se alăture programului lor Young Creators și să producă videoclipuri pe teme care îi interesează, aducând vizibilitate unor cauze importante.

Cine poate aplica?

  • Tineri cu vârste cuprinse între 18-25 de ani care locuiesc într-o țară membră a EYCA;
  • Cu experiență în crearea de videoclipuri și prezență activă pe rețelele de socializare;
  • Care cunosc limba engleză;
  • Care dețin un card european pentru tineret EYCA valabil.

Cum să aplici?

Creează un videoclip de 60 de secunde pentru promovarea unui eveniment local de curățenie, încarcă-l pe YouTube ca scurtmetraj și trimite formularul de cerere împreună cu link-ul YouTube.

Citește mai multe aici și aplică până pe 9 martie https://www.eurodesk.ro/termen-eurodesk-2023/vrs/IDed/745

Mobilitatea VET – Deschizătoare de drumuri Erasmus+

„Participarea la un proiect Erasmus+ a fost o adevărată oportunitate de învățare și dezvoltare personală. La început am avut emoții și nu știam la ce să mă aștept, dar am descoperit repede că această experiență avea să fie transformatoare. În perioada 18 februarie – 18 mai 2024, am avut oportunitatea să fac un stagiu de practică în Granada (orașul meu de suflet), Spania, trimis de Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” din Arad.

Am lucrat într-o agenție de turism unde vindeam bilete pentru Alhambra, un monument istoric unic în Granada. Am interacționat zi de zi cu turiști din întreaga lume, iar această experiență m-a ajutat să îmi îmbunătățesc abilitățile de comunicare și să învăț cum să interacționez mai eficient cu oamenii. Am explicat detalii despre biletele disponibile, am distribuit audio ghiduri și am oferit informații despre punctele de interes din Alhambra și orașul Granada. A fost o adevărată provocare să mă asigur că fiecare turist avea o experiență plăcută, dar și o mare satisfacție să îmi dau seama cât de mult m-am îmbunătățit în comunicare.”

Așa descrie pe scurt Nataliu, un tânăr din România, mobilitatea lui Erasmus+ VET în câteva rânduri. Descoperă întreaga poveste și citește mai multe despre experiența lui direct pe Portalul European pentru Tineret!

Citește testimonialul https://youth.europa.eu/stories/mobilitatea-vet-deschizatoare-de-drumuri-erasmus_en

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul lingvistic european

.

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se acordă în exclusivitate proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile pentru anii 2024 – 2025 se vor publica într-unul dintre numerele noastre următoare.

Coordonatorii proiectelor sunt încurajați să candideze pentru obținerea Certificatului lingvistic european prin completarea secțiunii dedicate acestuia, din formularul de Raport final.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

Date privind sistemele naționale de taxe și sprijin pentru studenți în învățământul superior european 2023/2024

A fost actualizat instrumentul web Eurydice privind taxele și sprijinul financiar în învățământul superior, cu date referitoare la anul 2023/2024.

Instrumentul furnizează o cantitate mare de date prezentate într-un format interactiv care permite căutarea țintită a informațiilor.

Taxele pentru studenți și sprijinul financiar reprezintă factori-cheie pentru asigurarea accesului și progresului în învățământul superior. Cu toate acestea, politicile și practicile naționale în țările europene variază foarte mult.

Noile hărți și grafice interactive Eurydice îi vor ghida pe cititori, prin date comparative și informații naționale specifice care răspund la întrebări cheie privind:

  • Cerințe privind taxele și sumele percepute studenților, ciclul I licență și II master.
  • Criterii avute în vederea diferențierilor categoriilor de studenți.
  • Disponibilitatea granturilor și împrumuturilor.
  • Sprijin financiar indirect, oferit sub formă de beneficii fiscale și alocații familiale.

Datele și imaginile acoperă 39 de sisteme educaționale: cele 27 de state membre ale UE, și date pentru Albania, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Norvegia, Serbia și Turcia.

Mai multe detalii: https://eurydice.eacea.ec.europa.eu/data-and-visuals/national-student-fees

Eurydice – 45 de ani de activitate

Anul acesta, rețeaua Eurydice sărbătorește 45 de ani de existență!

De peste patru decenii, rețeaua Eurydice a fost o sursă esențială de informații fiabile și comparabile privind educația în Europa, oferind factorilor de decizie politică, cercetătorilor și profesioniștilor din educație, analize și date aprofundate pentru a sprijini luarea deciziilor bazate pe dovezi.

Pe măsură ce marcăm această etapă, întreaga rețea reflectează asupra realizărilor comune, salută noile țări membre și privește cu încredere spre viitor. Vă invităm să urmăriți videoclipul aniversar care evidențiază călătoria Eurydice.

Publicațiile sunt disponibile la adresa: https://eurydice.eacea.ec.europa.eu/

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor adrese: www.ec.europa.eu/eurydice https://op.europa.eu/en/home

eTwinning

Rezultate – Campanie națională pentru elevi și cadre didactice – ”Citizenship education: celebrating what unites us”

Campania pentru elevi

În cadrul competiției destinate elevilor, au fost înscrise 23 de materiale video, iar premiile au fost acordate astfel:

Învățământ primar:

  • Școala Gimnazială Nr. 1, Mitoc – Prof. coordonator: Chelariu Claudiu Mihai
  • Școala Gimnazială Nr. 2, Comarnic – Prof. coordonator: Păduraru Comănoiu Mihaela

Învățământ gimnazial:

  • Școala Gimnazială „Gheorghe Magheru”, Caracal – Prof. coordonatori: Nicolăiță Cristina și Popa Anca Angela
  • Școala Gimnazială Nr. 3, Voluntari – Prof. coordonator: Popescu Simona

Învățământ liceal:

  • Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu”, Năvodari – Prof. coordonatori: Ciolpan Gabriela și Vasile Cristina
  • Liceul de Arte „Ionel Perlea”, Slobozia – Prof. coordonator: Militaru Nicoleta Marilena
  • Liceul Tehnologic Forestier, Râmnicu Vâlcea – Prof. coordonator: Lazăr Alina Ștefania

Materialele video câștigătoare vor fi promovate pe parcursul anului 2025 pentru a celebra tema anuală – „Citizenship education: celebrating what unites us”.

Campania pentru cadrele didactice

În competiția destinată cadrelor didactice, au fost înscrise 25 de materiale, iar premiile au fost acordate următorilor:

  • Barbu Nicoleta Livia – Grădinița cu Program Prelungit „Eden”, Craiova
  • Bors Elisabeta Edit – Școala Gimnazială Apold
  • Ispir Iuliana-Florentina – Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată”, Râmnicu Vâlcea
  • Melcu Cornelia – Școala Gimnazială Nr. 9 „Nicolae Orghidan”, Brașov
  • Militaru Nicoleta Marilena – Liceul de Arte „Ionel Perlea”, Slobozia
  • Păduraru Comănoiu Mihaela – Școala Gimnazială Nr. 2, Comarnic

Materialele vor fi încărcate în secțiunea de resurse în perioada următoare.

Câștigătorii au fost contactați prin e-mail pentru detalii privind pașii următori.

Vă mulțumim tuturor pentru implicare și felicitări câștigătorilor!

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale, tineretului sau sportului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresele anca.mocaita@anpcdefp.ro; adriana.cozanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

CREATED BY
Erasmus+ RO

Credits:

Created with images by sulit.photos - "Love month of february in wooden blocks with red heart shape. Hello Valentine season celebration." • fotogestoeber - "Teamwork" • ActionGP - "Top view photo of glasses open copybook on white keyboard flowerpot pen binders and cup of coffee on isolated beige background with copyspace" • twix777 - "knitted flag of Ukraine" • Pixel-Shot - "Megaphone on color wooden background" • Andrii Zastrozhnov - "Two hands connect puzzles on a green background. Cooperation and teamwork in business. Collaboration people for success." • BillionPhotos.com - "Campus." • pressmaster - "Children at school" • chrupka - "priority word made with colorful felt letters" • Jakub Krechowicz - "Colorful painted group of people figures" • Prostock-studio - "Cropped of asian woman foreign language teacher using laptop"