ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 196, mai 2024

În 2024, programul Erasmus+ continuă să își mobilizeze eforturile în vederea atenuării consecințelor socio-economice și educaționale ale invadării Ucrainei de către Rusia, inclusiv prin sprijinirea proiectelor care promovează activități educaționale și care facilitează integrarea persoanelor care fug din calea războiului în noile lor medii de învățare, precum și activități de sprijin pentru organizațiile, cursanții și personalul ucrainean.

Anul European al Competențelor

O forță de muncă performantă, pregătită astfel încât să poată face față cerințelor pieței muncii, contribuie la creșterea economică durabilă și îmbunătățește competitivitatea și inovarea în companii. Lucrătorii calificați se bucură de oportunități de angajare mai bune, dar și de posibilități mai numeroase de a găsi un loc de muncă. Este un lucru esențial, care poate asigura o redresare economică, echitabilă și justă din punct de vedere social, precum și o tranziție verde-digitală mai rapidă.

Anul european curent pune competențele în centrul atenției, ajutând oamenii să exploreze și să se perfecționeze cu scopul de a obține un loc de muncă de calitate. Astfel, sunt susținute în special întreprinderile mici și mijlocii, cărora li se oferă ocazia și instrumentele necesare pentru abordarea deficitului de competențe în UE.

Din cuprins:

  1. Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Pe 9 mai am celebrat Ziua Europei! —//— Concursul național „Made for Europe” —//— Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural
  2. Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Experiență de învățare în Cehia în Acreditarea Erasmus+
  3. Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Aducem viața reală în clasele virtuale
  4. Învățământ universitar în Erasmus+: Gala Studenților Români din Străinătate 2024, ediția a XV-a —//— Seminar național „VotE+ for Tomorrow”
  5. Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: O singură echipă, 16 trăiri
  6. Erasmus+ în învățământul școlar: Mobilitatea Erasmus+ a profesorilor în domeniul IT de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava —//— Două săptămâni de neuitat în cadrul mobilității de studiu de scurtă durată la I.E.S. San Isidro, Madrid —//— Mobilitatea din Nisa: Între vis și realitate
  7. Educația adulților în Erasmus+: Ferme sociale și terapia prin muncă: O oportunitate pentru părinți, descoperită prin Erasmus+
  8. Corpul European de Solidaritate: Sport și mișcare în Sâncraiu —//— Povestea PLAYducation și impactul Corpului European de Solidaritate —//— Viitorul prin ochii tinerilor
  9. Formator – Generator
  10. Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: Povestea Pădurilor Erasmus+ merge mai departe —//— Resursă Salto ID: planificarea evenimentelor incluzive
  11. Eurodesk România te informează
  12. Multilingv. Multicultural
  13. Publicațiile Eurydice
  14. Vă recomandăm
  15. Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Pe 9 mai am celebrat Ziua Europei!

Cu ocazia marcării datei de 9 mai - Ziua Europei, o parte din echipa Agenției Naționale a participat la evenimentul „ÎmprEUnă suntem mai puternici”, organizat de către Centrul Europe Direct București.

Evenimentul, ce a avut loc la Casa Filipescu-Cesianu (Palatul Cesianu-Racoviță) din București, a reunit zeci de tineri elevi, însoțiți de profesorii lor din cadrul Școlilor Ambasadori ale Parlamentului European, dar și reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor ce sunt implicate în structuri de informare a cetățenilor despre Uniunea Europeană.

Ziua Europei a fost astfel celebrată prin activități menite să aducă în atenția cetățenilor, în special a tinerilor, impactul pe care schimbările climatice îl are asupra vieții noastre de zi cu zi, asupra Politica agricolă comună și a viitorului agriculturii în contextul tranziției juste, echitabile și curate.

Evenimentul a fost deschis de către orchestra Școala Gimnazială De Arte Iosif Sava care a intonat atât imnul Uniunii Europene, „Oda bucuriei”, cât și alte melodii emblematice din repertoriul internațional. Ulterior, dna. Mădălina-Beatrice Mihalache, Șefa Biroului de Legătură al Parlamentului European în România, dna. Marinica Stoian, Inspector General, Ministerul Educației, dl. Bogdan Gioară, Președinte, Asociația REPER21 și dna Florentina Costache, Coordonator Compartiment Comunicare, Institutul European din România au subliniat importanța conceptului de „unitate în diversitate”, a statutului de cetățean european, a implicării civice și a formării continue, atrăgând atenția simultan asupra provocărilor curente ale Uniunii Europene și a modului în care acestea pot fi combătute prin intermediul unui efort comun susținut.

ANPCDEFP a pus la dispoziție, pentru cei interesați, un stand special dedicat, unde tinerii elevi și profesorii însoțitori au avut oportunitatea de a discuta cu echipa prezentă și de a afla mai multe despre oportunitățile oferite de programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, dar și de serviciul gratuit de informare Eurodesk.

Concursul național „Made for Europe”

În luna aprilie am avut privilegiul de a participa la etapa națională a concursului Made for Europe și, cu bucurie și recunoștință, pot împărtăși că am avut parte de o experiență incredibilă și de o reușită memorabilă.

Plin de emoție, am prezentat ideea noastră, „Sistem de sortare a deșeurilor activat prin voce”, în fața juriului. Fiecare cuvânt spus m-a adus mai aproape de visul meu de a face lumea mai curată și mai prietenoasă cu mediul înconjurător. A fost greu să controlez emoțiile într-un moment atât de tensionat. M-am gândit la fiecare detaliu și am vrut să impresionez, dar am reușit să îmi găsesc curajul și să mă concentrez pe ce era cu adevărat important - ideea noastră nouă și pasiunea pentru schimbare.

„Sistemul de sortare a deșeurilor activat prin voce" este mai mult decât un simplu produs; este o soluție inovatoare pentru o problemă globală. Acesta utilizează recunoașterea vocală pentru a ghida utilizatorii în procesul de sortare a deșeurilor, făcându-l mai eficient și mai accesibil pentru toată lumea. Prin simpla folosire a comenzilor vocale, utilizatorii pot identifica rapid și corect tipurile de deșeuri și pot contribui la reducerea poluării și la conservarea resurselor naturale.

Atunci când am auzit numele meu rostit ca fiind câștigătorul premiului I, am trăit o explozie de bucurie și mândrie. Toate orele de pregătire, cercetare și dedicare au fost validate în acel moment, iar sentimentul de satisfacție a fost cu atât mai intens cu cât am simțit că munca mea a fost apreciată și recunoscută de către juriu și public.

Momentul acela a fost unul deosebit pentru mine, o încununare a muncii depuse și a pasiunii mele pentru subiectul concursului.

Mai mult decât atât, onoarea de a fi recompensat cu premiul special Erasmus+ a fost cu adevărat extraordinară. Acest premiu nu doar că reprezintă o recunoaștere a eforturilor mele, ci și oportunitatea de a continua să explorez și să învăț într-un mediu internațional, deschizându-mi noi orizonturi și oferindu-mi posibilitatea de a interacționa cu persoane din diverse culturi și medii academice.

În final, participarea la concursul Made for Europe a fost o experiență care mi-a adus nu doar realizare personală, ci și o profundă înțelegere a importanței dialogului intercultural și a colaborării europene. Sunt recunoscător pentru această oportunitate și determinat să continui să îmi împărtășesc pasiunea și cunoștințele mele în domeniul european.

În încheiere, aș dori să transmit sincere mulțumiri către organizatorii concursului Made for Europe. Fără implicarea lor dedicată și fără pasiunea lor pentru promovarea excelenței și a inovației în Europa, această experiență memorabilă nu ar fi fost posibilă. Recunoaștem eforturile lor susținute în organizarea unui eveniment atât de valoros și încurajator pentru tinerii din întreaga regiune. Sperăm că vor continua să ofere o platformă pentru descoperirea și promovarea talentului și că vor inspira noi generații de lideri și inovatori europeni. Mulțumim din suflet pentru această experiență minunată!

Robert-Alexandru Bantaș, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia, Proiect Erasmus+ de Educație Școlară 2023-1-RO01-KA121-SCH-000123720

Concursul național „Made for Europe” constă în prezentarea în sesiune publică, de către elevi, a produselor finale realizate în cadrul proiectelor: derulate de școli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și ale altor instituții europene (Erasmus+, e-Twinning, Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola, Lider European, Euro Quiz etc.); derulate de școli în parteneriat cu ambasade, universități și școli din Uniunea Europeană, companii europene, asociații profesionale europene, ONG–uri cu scop educațional/de formare profesională care activează la nivel european; finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener.

Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural

Cea de-a doua ediție a Summitului European al Tinerilor din Mediul Rural va avea loc în perioada 23 - 27 iulie, la Hălăucești, județul Iași și se va concentra pe tema “From Rural 2 Plural and Beyond”.

De ce acest eveniment?

Organizat sub umbrela Programului European Youth Village, evenimentul are ca scop dezvoltarea strategică a ecosistemului de tineret rural din Europa. Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural este mai mult decât o întâlnire; este o mișcare de consolidare a rețelelor de tineri din mediul rural, de amplificare a vocilor acestora și de generare a unor schimbări vizibile în comunitățile rurale europene.

În acest an, ne propunem să valorificăm realizările primei ediții a summitului, asigurând continuitatea acestuia și concentrându-ne în același timp pe extinderea programului European Youth Village în întreaga Europă.

Obiective:

  • Realizarea de sesiuni inovatoare și interactive cu factori de decizie politică, tineri din zonele rurale și profesioniști din domeniul tineretului pentru a împărtăși experiențele și perspectivele dincolo de formatele tradiționale;
  • Contribuirea la transformarea recomandărilor politice elaborate în cadrul primei ediții a summitului în recomandări practice și eficiente, astfel încât acestea să aibă un impact real pe teren;
  • Dobândirea unei înțelegeri mai clare a programului European Youth Village și explorarea modului în care acesta poate fi adaptat și implementat în diferite contexte rurale;
  • învățarea în cadrul atelierelor și sesiunilor facilitate de experți. În acest an, atelierele se vor axa pe următoarele patru subiecte principale: [1] Puterea tinerilor, [2] Incluziune și diversitate, [3] Dezvoltare rurală și [4] Starea de bine/wellbeing;
  • Împărtășirea celor mai bune practici și conectarea cu colegii și organizațiile active în domeniul tineretului rural din întreaga Europă, explorând oportunități de colaborare.

Cine se poate înscrie?

  • Tineri din mediul rural din întreaga Europă: tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani care trăiesc sau provin din zone rurale din Europa. Ei pot fi studenți, angajați, antreprenori sau activiști pasionați de dezvoltarea rurală și dornici să facă o diferență în comunitățile lor. Participanții sub vârsta legală pot participa doar dacă sunt însoțiți de un adult;
  • Experți și practicieni în domeniul tineretului rural: lucrători de tineret, organizatori comunitari, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale interesați de extinderea programului European Youth Village în țările lor și alți experți care au o înțelegere profundă a provocărilor și oportunităților cu care se confruntă zonele rurale din Europa;
  • Factori de decizie: reprezentanți ai Uniunii Europene, ai guvernelor naționale și ai autorităților locale sau ai altor organizații implicate în dezvoltarea rurală și în domeniul tineretului rural. Aceștia vor fi invitați să participe la summit pentru a intra în dialog cu tinerii din mediul rural și pentru a afla perspectivele și experiențele acestora.

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

Ambasadorii de învățare sunt persoane care au participat la programe de mobilitate Erasmus+ și sunt pasionate de promovarea oportunităților internaționale de învățare. Aceștia acționează ca mentori și surse de inspirație pentru cei care doresc să se implice în programe de schimb sau să exploreze oportunități de învățare internațională.

Numărul Ambasadorilor de învățare a ajuns la 75. Lista completă poate fi accesată aici. Le puteți urmări activitatea și solicita informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate folosind hashtagul #AmbasadorErasmus.

O COMUNITATE. UN CADRU DE ÎNVĂȚARE. RESURSE. OPORTUNITĂȚI DE FORMARE. MATERIALE. VIZIBILITATE. CLIMAT POZITIV. ENERGIE BUNĂ.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.

Experiență de învățare în Cehia în Acreditarea Erasmus+

În perioada 29.04 - 03.05.2024, Școala Profesională „Tiberiu Morariu” Salva, jud. Bistrița-Năsăud a fost implicată într-o mobilitate de grup, schimb de grupuri de elevi pe termen scurt în cadrul Acreditării Erasmus + din anul III: ,,S.T.E.A.M WITH GREEN” (2023-1-RO01-KA121-SCH-000116618). Școala gazdă care a găzduit schimbul de grupuri de elevi pe termen scurt a fost Zakladni skola a materska skola Ceska Bela, Republica Cehă. Din instituția noastră, au participat, 8 elevi din ciclul gimnazial din clasele a-V-a: (Andrei A., Efremia B., Adina C., Iuliana D., Maria F., Daniel M., Sebastian R., Nectaria T.) împreună cu doi profesori însoțitori: (Pop Daniel și Găzdac Vasilica).

Implicarea elevilor în mobilități Erasmus+ în special a celor proveniți din mediul rural sau cu oportunități reduse sunt priorități europene în cadrul Acreditării Erasmus+, parte a acțiunii KA1, (Mobilități), acțiune cheie a programului Erasmus+. Obiectivele pentru anul al -III lea din cadrul acreditării derulate în perioada (1.06.2023-31.08.2024) ale școlii noastre sunt: creșterea competențelor lingvistice ale elevilor din școala noastră, creșterea interesului pentru materiile din aria STEAM, reducerea cazurilor de bullying, creșterea competențelor de cetățenie democratică, creșterea competențelor verzi. Toate aceste obiective au fost realizate prin ateliere comune de învățare între elevii români și cei cehi, jocuri de socializare, jocuri sportive, prezentarea școlilor, vizite culturale în împrejurimi, realizarea de Memories books, realizarea unui jurnal de proiect Erasmus+, continuarea colaborării în spațiul eTwinning, acțiuni de măsurare a abilităților STEAM dar și prin realizarea acțiunilor de valorizare, de diseminare a rezultatelor și activităților noastre, popularizarea acestora.

Republica Cehă are un nivel ridicat de educaţie fundamentală şi o tradiţie îndelungată în domeniul ingineriei şi excelenţă în fabricaţie. Universităţile cehe au o bună reputaţie în comunitatea europeană de învăţământ superior, cei mai mulţi manageri cehi fiind bine educaţi şi cu studii superioare sau postuniversitare în Management, Inginerie şi Ştiinţe.

Educaţia de bază la grădiniţă şi şcoala primară sunt gratuite şi obligatorii pentru fiecare copil născut în Republica Cehă. Primul pas către şcolarizare începe cu grădiniţa (Materska škola), fiecare copil având dreptul de a se înscrie la o grădiniţă de la vârsta de 3 până la 6 ani, cu toate că locurile sunt limitate, iar, uneori, părinţii trebuie să găsească o modalitate de a îşi înscrie copiii într-o grădiniţă privată pe cheltuiala lor. Şcoala primară începe la vârsta de 6 sau 7 ani, în funcţie de capacitatea copilului, şi este împărţită în două etape. Prima etapă a învăţământului primar durează 4 ani, iar apoi părinţii trebuie să decidă fie continuarea în al cincilea an în aceeaşi şcoală, fie la o altă şcoală. Motivul pentru această schimbare este existenţa a două tipuri de şcoli la acest nivel: şcoli de cultură generală (gimnaziu) şi şcoli profesionale (tehnic). Un procent mai mare de elevi care frecventează şcoala de cultură generală merg la universitate faţă de cei care au participat la şcoli profesionale. Cei mai mulţi elevi termină studiile secundare în jurul vârstei de 18 sau 19 ani. După absolvire elevii care merg la universitate continuă educaţia lor, în timp ce alt grup se alătură forţei de muncă. Învăţământul universitar are un minimum de 4 ani pentru o diplomă de licenţă, în funcţie de obiect şi de 5 ani pentru o diplomă de inginer de specialitate, care este acreditat la acelaşi nivel cu o calificare postuniversitară. Universităţile cehe au o reputaţie solidă în ceea ce priveşte standardele educaţionale europene.

Activitățile derulate în cadrul mobilității de grup a elevilor au constat în susținerea de ateliere comune cu elevii cehi, ateliere desfășurate bilingv în limba engleză- limba cehă utilizând munca în echipă, învățarea prin cooperare. Elevii români au fost implicați în ateliere STEAM, au susținut discuții despre bullying, au utilizat limba engleză, au creat un grup comun pe Instagram cu elevi cehi și elevi români, au participat la diverse jocuri de socializare, la diverse jocuri sportive, au prezentat regiunea Bistriței-Năsăudului, informații despre Școala Profesională „Tiberiu Morariu” Salva, specificul sistemului român de educație. Elevii români împreună cu elevii cehi au socializat în a doua parte a zilei participând la vizitele de studiu, tematice și culturale din Centrul istoric Ceska bela, Havliciuk Brod, Jihlava, Grădina Zoologică din Jihlava, Vizită culturală în capitala Republicii Cehe, Praga, Vizită culturală la monumentul Unesco, Complexul monastic Kutna Hora și Osuarul de la Sedlec.

Elevii români au fost impresionați de facilitățile oferite de școala cehă, de ateliere derulate, de dotările laboratoarelor, de bogăția culturală și gastronomică a regiunii, de conexiunile între istoria României și istoria Cehiei. Experiențele educaționale comune ale elevilor români și cehi se găsesc consemnate în Jurnalul comun de proiect Erasmus+ realizat cu ajutorul aplicației Canva în format digital, au fost diseminate la nivelul familiilor, colegilor de clasă, profesorilor din școală și întregii comunități locale. Mulțumim comunității din școală cehă în special domnului director Jan Cepl și doamnei profesor Irene Muzikarova pentru eforturile depuse pentru noi,pentru pregătirea activităților și a atelierelor.

Vom continua colaborarea educațională mutuală în programul Erasmus deoarece echipa școlii cehe intenționează să realizeze un schimb de elevi anul viitor școlar. Un aspect important în buna derulare a evenimentului mixt a fost realizat prin acțiuni de vizibilitate cu ajutorul paginilor de Facebook ale celor două școli, paginilor personale ale profesorilor participanți și a paginii de Twinspace a proiectului, paginilor de web ale școlilor, ziarelor locale.

Acreditarea în domeniul educației școlare are rolul de a impacta elevii și profesorii diferit prin conștientizarea faptului că experiențele de învățare în scolilele europene sunt deosebit de valoroase și contribuie la creșterea cometențelor de cetățenie democratică. Grija față de mediul înconjurător și exemplele verzi prezentate de către elevii și profesorii cehi, traversarea Ungariei, Slovaciei și a Cehiei cu microbuzul au contribuit la formarea unor comportamente responsabile, sustenabile pentru profesorii și elevii români și conștientizarea tinerei generații asupra importanței transportului verde și a Pactului Verde European. Mobilitatea a fost organizată în perioada vacanței de Paște pentru a evita disfuncționalitățile procesului de învățare si pentru a le oferi posibilitatea unei experiențe de învățare europeană utilizând transportul verde.

Prof. Vasilica Găzdac, #AmbasadorErasmus

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Aducem viața reală în clasele virtuale

Pornind de la parteneriatul sustenabil dintre Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și Norwegian University of Science and Technology (NTNU), proiectul de cooperare universitară Aducem viața reală în clasele virtuale -Bringing Real Life into Virtual Classroom (SEE 21-COP-0004) vizează provocările cu care s-au confruntat instituțiile de învățământ superior după apariția coronavirusului COVID-19, unde activitățile academice s-au desfășurat online, continuu, timp de peste doi ani (martie 2020 – martie 2022).

„Demersul a avut drept scop abordarea provocărilor specifice studenților și cadrelor didactice ce au trebuit să desfășoare activități în mediul virtual fără a avea nivelul de cunoștințe necesar, capacitatea și practica anterioară de a utiliza abilități digitale în scopuri educaționale” precizează Melinda Dincă, managerul de proiect. „Astfel, Bringing Real Life into Virtual Classrooms a dezvoltat în perioada 15 februarie 2022 și 30 septembrie 2023 soluții practice inovative pentru învățarea în clase virtuale.”

Urmărind îmbunățățirea calității educației în era digitală în universități, întărirea cooperării dintre educație și lumea muncii și creșterea mobilităților de predare și învățare între universități, în cadrul proiectului au fost organizate activități transnaționale de învățare pentru studenți, cadre didactice, cercetători și exponenți ai lumii muncii – experți locali, angajatori, agenții de recrutare și mediere a muncii, în care au fost analizate provocări și soluții, inclusiv soluții tehnologice dezvoltate de o companie norvegiană pentru utilizarea VR/ AR în educație.

Prin proiectele comune realizate și prezentate în cadrul Școlii de vară internaționale, studenții români și norvegieni și-au exersat și dezvoltat competențe transversale, care le-au crescut competitivitatea pe piața muncii și șansele de angajare: competențe digitale, abilități sociale, experiența internațională, munca în echipe cross-diciplinare și multiculturale, autonomia, integritate profesională și orientarea spre nevoile comunității.

„Alături de colegii norvegieni din celelalte echipe am identificat probleme în comunitățile din jur (dificultatea de angajare a refugiatelor din Ukraina, șomajul în rândul populației Roma, integrarea imigranților în Timișoara etc.) și am găsit, utilizând experiența fiecăruia, din România sau Norvegia, soluții inovatoare la acestea” menționează unul dintre studenții participanți la proiect.

Cadrele didactice și cercetătorii din cele două universități partenere au folosit activitățile transnaționale de învățare pentru dezvoltarea unor practici inovative de învățare și de lucru în echipe, utilizând tehnologii avansate de reprezentare și comunicare eficientă la distanță (de tip VR/ AR). Ei au elaborat curricula comună pentru dezvoltarea de competențe transversale în clasele virtuale. Articolele științifice comune realizate și cercetările cadrelor didactice din universitățile partenere au fost puse la dispoziția cercetătorilor și publicului larg pe website-ul proiectului.

Spațiul de muncă colaborativ ce a fost creat între universitățile partenere și piața muncii, bunele practici din domeniul educației în clase virtuale, orientarea educației spre internaționalizare au fost incluse în oferta educațională a UVT și NTNU și prin efectul de multiplicare, vor putea fi integrate și în alte instituții educaționale, în afara parteneriatului.

Învățământ universitar în Erasmus+

Gala Studenților Români din Străinătate 2024, ediția a XV-a

Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate au fost decernate în data de 26 aprilie 2024, la București, în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate „Pași peste Granițe”.

Tineri români care studiază sau se specializează în universități din toată lumea s-au înscris în competiția pentru Premiile LSRS de excelență academică. Gândite sub motto-ul „Pași peste Granițe”, categoriile acestei ediții au fost: Premiul Științe Umaniste, Premiul STEM și Premiul Științe Socio-Economice. Categoriile speciale ale Galei LSRS 2024 au fost: Premiul România dincolo de Granițe, Premiul Studentul Român Erasmus+ al Anului, Premiul Studentului Anului în România, Premiul Student Român de Impact și Premiul pentru Arte.

Evaluarea și selectarea câștigătorilor s-au desfășurat în două etape, prima derulată de un juriu format din finaliști ai galelor LSRS anterioare, care au ales 46 de finaliști la cele 8 categorii de premii. Marii câștigători ai premiilor LSRS pentru excelență academică au fost desemnați de un juriu format din profesioniști din diverse domenii, reprezentanți ai instituțiilor de business și de cultură, academicieni, cât și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe - ambasadori ai României în străinătate.

ANPCDEFP a fost partenerul Galei LSRS și în acest an și a acordat premiul și mențiunea pentru Studentul Român Erasmus+ al Anului.

Premiul Studentul Român Erasmus+ al Anului a fost acordat studentului Damian Mihai de la Universitatea de Vest din Timișoara care a participat la o mobilitate de studiu la Johannes Kepler University Linz din Austria, iar Mențiunea Studentul Român Erasmus+ al Anului a fost acordată studentei Cojocaru Bianca-Lucia de la Universitatea din București care a participat la o mobilitate de studiu la Universitatea din Girona, Spania.

În următoarele ediții ale revistei ANews veți avea ocazia să citiți despre experiențele de mobilitate ale câștigătorilor de la categoria Studentul Român Erasmus+ al Anului.

Seminar național „VotE+ for Tomorrow”

Între 19 și 21 aprilie 2024, Agenția Națională a organizat la București seminarul național „VotE+ for Tomorrow”, dedicat promovării participării la viața democratică, valorilor comune și angajamentului civic, precum și importanței votului în rândul studenților și tinerilor.

Aproape 60 de studenți din universități din toată țara au participat la eveniment, unde au avut ocazia să-și împărtășească experiențele și bunele practici despre mobilizarea la vot a studenților cu alți membri din asociații și organizații studențești. Aceștia și-au prezentat proiectele interne, au descoperit alte inițiative care promovează implicarea tinerilor în procesele democratice și au experimentat metode concrete de încurajare a participării tinerilor. De asemenea, au aflat mai multe despre oportunitățile de mobilitate Erasmus+ și despre activitățile de voluntariat și solidaritate oferite de Corpul European de Solidaritate.

Evenimentul a debutat cu un discurs din partea dlui. Augustin Mihalache, Director Adjunct ANPCDEFP, urmat mai apoi de o intervenție a lui Natanael Iriciuc, reprezentant al inițiativei Tinerii votează. Natanael a prezentat pe scurt rezultatele studiului Tinerii din România în anul electoral 2024 și cum pot folosi participanții aceste informații pentru a organiza activități în comunitățile lor studențești.

În cea de-a doua zi a seminarului, Andra Camelia Cordoș, președintele Go Free - Asociaţia pentru Sprijinirea Societăţii Civile, a susținut un atelier interactiv, în cadrul căruia participanții au descoperit și au discutat diferitele tipuri de votanți și cum pot crea mesaje de impact pentru a încuraja prezența la vot, pornind de la răspunsul la întrebarea: „Eu pentru ce votez?”.

Totodată, în agenda evenimentului s-a egpsit și un spațiu special dedicat schimbului de lecții învățate și bune practici implementate de către participanți. Astfel, participanții au putut afla mai multe despre proiectele derulate de către Consiliul Tineretului din România (CTR) și ESN România cu un focus pe participare și implicare.

Pe lângă toate acestea, studenții au simulat, de asemenea, un proces de vot în timpul evenimentului, trecând prin toate etapele acestuia. De la campania electorală, comisiile de votare și afișarea rezultatelor finale, ei au putut experimenta la fața locului provocările care pot apărea în timpul unui astfel de proces.

Evenimentul s-a înscris și în cadrul campaniei Săptămâna Europeană a Tineretului 2024, dată fiind importanța tematicii pentru tineri și studenți, mai ales în contextul organizării în România a alegerilor prezidențiale, parlamentare și locale, dar și la alegerile pentru Parlamentul European.

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

O singură echipă, 16 trăiri

Într-o zi frumoasă de toamnă, 16 elevi de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, plini de entuziasm și curiozitate, au pornit într-o călătorie fascinantă în Martina Franca, Italia, prin proiectul Erasmus+ pe care Liceul nostru îl derulează. Această aventură profesională și culturală avea să le schimbe perspectivele asupra lumii, după cum se poate vedea și din testimonialele de mai jos:

Timp de două săptămâni, am parcurs stagiul de pregătire practică profesională la MG TECHNOLOGY, Martina Franca (Italia) cu domnul Giovanni, cu care am legat o strânsă prietenie. Acesta ne-a împărtășit din tainele electronicii, ne-a învățat să rezolvăm probleme legate de alegerea sistemului de operare de instalat în funcție de hardware și cerințe, instalarea/restaurarea sistemului de operare conform licenței, instalarea/ actualizarea driver-elor conform hardware-ului, configurarea sistemului informatic în funcȚie de cerințele utilizatorilor, instalarea aplicațiilor de securitate și realizarea propiului site WEB. (U.L.A.)
După prima săptămană de stagiu, am pleacat cu hărțile în mână și cu sufletul plin de entuziasm în explorarea orașelor fermecătoare și pline de istorie. Primul contact cu arhitectura italiană l-am avut în momentul în care am ajuns în orașul Martina Franca, un oraș medieval cunoscut pentru arhitectura sa barocă și pentru piețele sale. Am fost încântat de autenticitatea orașului cu centrul istoric care a păstrat farmecul vieții de altădată, multe urme ale trecutului său medieval (Porta Santo Stefano, Palazzo Ducale, Basilica San Martino, Piazza Maria Immacolata, Palazzo dell'Università) și am învățat despre cultura și tradițiile locale. (P.G.A.)
Am fost fascinată de arhitectura unică a faimosului oraș Alberobello, celebru pentru trulli-urile sale, case tradiționale din piatră cu aspect de basm atât de unice, încât au făcut din Alberobello situri ale patrimoniului mondial UNESCO! Am explorat străzile înguste ale orașului, captivată de atmosfera sa de poveste. (M.C.G.)
Un loc ce mi-a tăiat răsuflarea prin peisajul panoramic către Marea Adriatică, Polignano a Mare este o perlă a Adriaticii. Cea mai veche parte a orașului se află pe stânci de calcar și are vedere la mare. Arhitectura orașului vechi istoric este foarte simplă și tipică satelor mediteraneene, cu numeroase scări exterioare, arcade frumoase decorate cu flori colorate. Multe monumente și clădiri de interes istoric sunt bine păstrate în orașul vechi: Arcul Marchesale dintre Podul Monachile și Piața Garibaldi - poarta antică originală a orașului, Piazza Vittorio Emanuelle II – piața ceasului, balcoanele panoramice, de unde te poți bucura de de cele mai bune vederi ale Adriaticii, ale împrejurimilor și, desigur de plaja Lama Monachile (cunoscută și sub numele de Cala Porte) este traversată de vechiul pod roman Via Trajana. Celebra statuie a artistului Domenico Modugno care este situată pe promenada cu același nume, în spatele statui scările „Volare” duc la o esplanadă pe stânci, de unde te poți bucura de vederi excelente la mare și la plaja Lama Monachile”. (O.F.A.)

În fiecare oraș vizitat, elevii au avut oportunitatea să interacționeze cu localnicii, să își îmbunătățească abilitățile lingvistice și să înțeleagă mai bine cultura și tradițiile italiene. Această experiență nu numai că le-a deschis noi orizonturi și oportunități, dar le-a întărit și legăturile de prietenie, realizând amintiri de neuitat pentru toată viața.

Prof. Barabas Virginica, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” Mangalia

Erasmus+ în învățământul școlar

Mobilitatea Erasmus+ a profesorilor în domeniul IT de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava

În cadrul acreditării Erasmus + a Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava în domeniul educației școlare, se derulează în perioada 2022-2024 proiectul „Îmbunătățirea conectivității digitale a colegiului, în cadrul comunității școlare și în comunitatea extinsă, stimulând dezvoltarea abilităților de gândire critică, colaborarea si creativitatea profesorilor" (2022-1-RO01-KA121-SCH-000064096).

Proiectul fost conceput pentru a facilita participarea la cursuri în domeniul IT a 25 de profesori, de diferite discipline și care lucrează pe diferite niveluri (gimnaziu și liceu). Nevoia din care a izvorât acest proiect este cea a dezvoltării de competențe înalte în rândul cadrelor didactice ale colegiului, pentru a putea susține demersuri educaționale on line sau cu elemente digitale inserate în structura clasică. A fost evaluat nivelul existent deținut de către profesori (dezvoltat în mod intens în perioada pandemică) și nivelul de competență dorit, iar pentru a diminua acest ecart, au fost alese cu grijă mai multe cursuri, în urma studierii piaței europeane de formare. Dintre acestea, cursurile selectate au fost cele care au inclus în curriculă itemi legați de pedagogia unui demers educațional digital, de metodele de a ține atenți și interesați elevii într-o lecție digitală pentru o perioadă îndelungată de timp și care să aibă o structură ce să poată fi variată în funcție de nivelul de cunoștințe, de interes și de posibilitățile individuale de progres. De asemenea, cursurile de formare selectate au avut o secțiune importantă dedicată etapelor de evaluare on line, utile a fi utilizate în cadrul lecțiilor online sau clasice. Nu a fost neglijată nici nevoia de învăța metode de interacțiune virtuală dintre cele mai dinamice și atractive, uneori chiar jucăușe, pentru că atractivitatea și dinamismul sunt caracteristici exențiale ale lecțiilor digitale. Au fost utilizate diferite instrumente IT, care să poată fi utilizate pe diferite suporturi hard: PC, tabletă, telefon, astfel încât la întoarcere profesorii să poată utiliza toate aceste dispozitive.

Cursurile selectate au fost: Make technology your friend!", ICT – Information and communication technologies, Pedagogy and didactics, Using ICT to engage students in the modern classroom, aparținând EDU2GROW, cu sediul în Portugalia și ICT in Education”, aparținând ICT International Training Center, cu sediul în Cehia, la care grupul țintă a participat în 3 tranșe: grupa I: 7.04-13.04.2023, grupa II: 19.06-24.06. 2023, grupa III: 24.7.2023 - 28.7.2023

În prezent proiectul se îndreaptă către etapa de finalizare, foarte importantă fiind îndeplinirea indicatorilor săi: numărul de mobilități realizate (25), numărul de produse finale concepute de către profesori în timpul cursului și la întoarcere (o platformă cu 480 de lecții digitale originale în cadrul diferitelor discipline, pe diferite niveluri de dificultate), numărul de diseminări individuale și ale echipei de implementare. Cantitativ toți acești indicatori sunt îndepliniți, evaluarea actuală realizându-se din punctul de vedere al îndeplinirii calitative a acestor indicatori. Formele de diseminare alese (exp. articole publicate pe platforme educaționale, prezentări la cercurile pe discipline și la consfătuirile anuale, platformă educațională cu lecții cu acces liber unde au fost postate lecțiile virtuale create) au vizat dezvoltarea de competențe în domeniul IT a unui număr mai mare de profesori comparativ cu cei care au participat direct la cursuri, din colegiu dar și din cadrul comunității educative sucevene.

Este de așteptat ca, începând cu perioada de sustenabilitate a proiectului, să se poată măsura o creștere a calității globale oferite de colegiu beneficiarilor săi direcți, prin creșterea atractivității lecțiilor derulate și a accesibilității la acestea, respectiv prin creșterea conectivității tuturor partenerilor educaționali.

Două săptămâni de neuitat în cadrul mobilității de studiu de scurtă durată la I.E.S. San Isidro, Madrid

În ziua de 21 ianuarie, pe la orele prânzului, după un drum ostenitor cu avionul, am pășit alături de colegii mei și doamna directoare a Liceului Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes” din București, cu entuziasm și vădită încântare, pe străzile Madridului. Priveam în jur cu emoție și extaz, clădirile, oamenii, vitrinele încărcate, nevenindu-mi parcă să cred unde mă aflam. Urmau sa fie două săptămâni frumoase, cu multe bucurii, râsete și glume - două săptămâni de plimbări lungi si două săptămâni de muncă multă, la orele de la liceu.

Diminețile ne sculam devreme și porneam grupați către institut, prânzul îl luam împreuna, iar după amiezile le petreceam explorând orașul și vorbind aprins despre cine știe ce. Primele zile au fost de acomodare. La liceu, am participat activ la ore alături de elevii spanioli, am vorbit deschis cu profesorii și am socializat cu noii noștri colegi. În timpul pauzei, stăteam fie în curte, de vorbă, fie mergeam la magazin pentru o gustare.

Orele petrecute la liceu nu erau nicidecum ușoare. Materia, complet diferita de a noastră, era predata cu seriozitate. Lecțiile, încărcate pe o clasă virtuală, erau explicate la ore. În acest timp, elevii își luau notițe sau revizuiau fișe printate cu capitolele, ascultând atent discursul profesorului și răspunzând cu mult interes la întrebările adresate. M-au impresionat comunicarea dintre profesori și elevi și capacitatea lor de a vorbi deschis pe baza temelor date.

Programul din afara orelor a constat în principal din plimbări lungi prin oraș. Străzile lungi și înguste, clădirile cu stiluri arhitecturale variate, restaurantele și barurile aglomerate, micuțele boutique-uri cu suveniruri și magazinele de bijuterii și haine - toate acestea ne încântau privirile și ne umpleau de entuziasm.

În primele zile am fost la „Teatro de la Zarzuela” unde am vizionat un musical tradițional spaniol - „La rosa del azáfran”. Piesa, o minunată poveste de dragoste, m-a impresionat profund prin expresivitatea jocului scenic, atât cât și prin complexitatea acesteia. În altă zi, am vizitat bine-cunoscutul „Museo del Prado”, muzeu ce adăpostește în pântecele sale numeroase bijuterii renascentiste. Am văzut picturi ale renumiților artiști Goya, Velazquez, Rafael și ne-am bucurat de opere de artă prețioase, expuse frumos în săli vaste, cu pereții vopsiți în culori plăcute vederii. Serile le petreceam plimbându-ne pe Gran Vía, prin magazine și librării, vorbind aprins și admirând vitrinele luminoase.

Experiența Erasmus a fost una de neuitat. Am avut parte de două săptămâni fenomenale în care am cunoscut de aproape cultura și obiceiurile spaniole. Timpul petrecut în Madrid mi-a oferit o nouă perspectivă asupra lucrurilor. Am cunoscut persoane noi, mi-am îmbogățit cunoștințele și, cel mai important, mi-am făcut amintiri neprețuite.

Smaranda Costache, cls. A XI-a, Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes”, București

Mobilitatea din Nisa: Între vis și realitate

La ce vă gândiți când auziți Franța? Exact, la Paris, la Turnul Eiffel, la deliciosul „croissant”, dar mai puțin la Nisa, Coasta de Azur sau Riviera Franceză. Trebuie să recunosc că, înainte de a aplica pentru selecția la mobilitatea Erasmus+, nici nu știam unde este Nisa pe hartă, spre rușinea mea.

Proiectul Erasmus+, cu numărul de referință 2023-1-RO01-KA121-SCH-139451 „Mobilități ale personalului în domeniul Educației școlare”, finanțat de Uniunea Europeană este cel de-al patrulea proiect implementat de Colegiul Național „Nicolae Iorga” Brăila și primul la care am avut ocazia să particip. Fiind de doi ani elevă a acestei școli, am avut ocazia să aflu despre desfașurarea proiectelor Erasmus+ care mereu m-au fascinat.

Când am aflat rezultatele selecției, extrem de motivată și emoționată am început să caut informații, poze despre tradițiile și curiozitățile orașului mediteranean. Știam că e un oraș frumos, dar ajungând acolo, mi s-a împlinit un vis... Realitatea a depășit orice așteptare pe care am avut-o. Timpul a trecut greu, dar ziua cea mare a venit.

10 martie 2024, ziua plecării. Ne-am întâlnit, extrem de entuziaști și curioși de experiența pe care urma să o trăim. Ne-am urcat în mașini și am plecat spre aeroportul „Henri Coandă” din București. Am ajuns în Nisa, eram pe drum de multe ore, dar în sfârșit pășeam pe teritoriul Franței. Am fost așteptați în aeroport de coordonatorul de proiecte al școlii gazdă, Liceul „Guillame Apollinaire”. Fiind vremea frumoasă, am ales să facem o plimbare pe „Promenade des Anglais”. Am admirat marea și ne-am făcut câteva selfie-uri cu peisajele ce ne încărcau cu energie. Prima zi a fost una plină de activități, cea mai mare încântare a fost însă „ Le Vieux Nice”, un loc de vis. Mi-au atras atenția câteva lucruri precum arhitectura caselor, străzile înguste și oamenii ce aveau mereu zâmbetul pe buze. Ne-am cunoscut gazdele, am fost primiți foarte frumos, ne-am simțit aproape ca acasă. Gazda ne-a spus povești și ne-a ajutat să ne acomodăm mai bine cu zona.

În următoarele zile, după programul din școala gazdă și cursurile de limba franceză unde ne-am dovedit şi îmbunătăţit competențele lingvistice, am avut ocazia să vizităm „Villefranche-Sur-Mer”, unul dintre cele mai frumoase cinci golfuri din lume, îmbrățișat în vest de Capul Nisei. Satul Villefranche/mer este situat la 5 minute cu trenul de Nisa și la 10 minute de Monaco. Plaja de nisip lungă de un kilometru a golfului oferă vizitatorilor un peisaj de vis și un loc de recreere excelent. Ghidul ne-a încântat cu povești despre acest orășel. Programul din liceul gazdă, stabilit înaintea mobilității, a fost variat și prima mea experiență dintr-o școală de stat a fost încărcată de învățăminte, în sensul că, am apreciat nivelul la care orele se desfășoară în liceul meu. Toți elevii români au fost remarcați la orele la care au participat, prin prisma interacțiunii cu profesorii și elevii. Zilele au trecut foarte repede, pe scurt, am asistat la orele elevilor francezi, ne-am făcut prieteni noi, am urcat pe „Colline du Château” de unde se vedea o superbă panoramă a orașului, iar sâmbătă am plecat înspre Monaco. Suprafața mică a statului ocupă un set de dealuri dens aglomerate și un promontoriu care privește spre sud, peste Marea Mediterană. Multe caracteristici neobișnuite au făcut însă Monaco printre cele mai luxoase stațiuni turistice din lume și i-au conferit o faimă care depășește cu mult dimensiunea sa. Am rămas surprinsă de ce am văzut acolo, de la mașini, la arhitectura caselor, la vegetație. Mă simțeam ca într-un vis din care nu îmi doream să mă trezesc. Fascinată de tot ceea ce mă înconjoară, mi-am dat seama că sunt lângă o civilizație și o cultură diferite total de cele în care trăiesc.

Una peste alta, ziua plecării a sosit. Mi-au dat lacrimile, nu îmi doream să plec, însă dorul de casă era puternic. Realizam că mai sunt locuri nedescoperite, dar mi-am propus să le descopăr cu altă ocazie.

Acum, la o săptămână de la întoarcerea mea acasă, întrebarea de la început ar avea alt răspuns. Da, Franța nu înseamnă numai Paris și Turnul Eiffel, Franța înseamnă și Nisa și Marea Mediterană.

Mobilitățile de elevi Erasmus+, reprezintă o experiență magică pe care toți elevii ar trebui să o trăiască. Plecarea într-un schimb de experiență presupune o responsabilitate mare, dar și o amintire unică din care trebuie să înveți lucruri noi. Pentru mine, faptul că sunt o persoană deschisă la nou și sociabilă a ajutat foarte mult la acomodarea atât la familia gazdă, cât și cu oamenii de pe stradă sau elevii din liceu.

Dar oare, ce înseamnă cu adevărat un proiect Erasmus+? Răspunsul este unul simplu. Finanțarea unui astfel de proiect este dificilă. Zeci de mii de documente ce trebuie puse la punct, discuții între țările participante, videoconferințe, toate acestea sunt un mare angajament al profesorului coordonator. În spatele acestor săptămâni, luni de muncă, stă un proiect de milioane, atât la propriu, cât și la figurat. Faptul că am descoperit o țară nouă mi-a deschis noi orizonturi, ajungând să văd lumea cu alți ochi. Obiectivul proiectului a fost îmbunătățirea competențelor cheie europene(sociale, digitale, de comunicare în limbi străine, de sensibilizare și exprimare culturală) pentru un grup de 12 elevi, ceea ce a și reușit.

Experiența mea în Erasmus+ a fost una de neuitat și o recomand tuturor elevilor cu căldură. Dacă aș avea o superputere, nu ar fi aceea de a da timpul înapoi pentru a retrăi experiența, ci ar fi aceea de a beneficia la nesfârșit de astfel de călătorii.

Nisa este într-adevăr un vis devenit realitate!!

Antofi Eliza-Bianca, clasa a X-a, Colegiul Național „Nicolae Iorga”, Brăila

Educația adulților în Erasmus+

Ferme sociale și terapia prin muncă: O oportunitate pentru părinți, descoperită prin Erasmus+

La finalul lunii aprilie 2024, echipa de proiect a Asociației „Toți Copiii au Drepturi Egale” din Cluj-Napoca a participat la o experiență transformatoare în cadrul Primei Întâlniri Transnaționale de Proiect, organizată de partenerul maghiar, Fundația „Szimbiozis”, în Miskolc, Ungaria. Acest proiect (2023-2-RO01-KA210-ADU-000175630), finanțat prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 - Parteneriate la scară mică în domeniul educației adulților, își propune să inițieze părinții în utilizarea Jocurilor Copilăriei ca metodă alternativă de recuperare și integrare a copiilor cu tulburări din spectul autist (TSA) în comunitate și grupurile școlare.

Întâlnirea din Miskolc a depășit toate așteptările. Am descoperit o comunitate inovatoare și inspirațională, unde persoanele cu diverse handicap-uri, inclusiv autism, trăiesc, se recuperează și muncesc împreună. Fundația „Szimbiozis” găzduiește o fermă socială, o fabrică de lactate, o cantină, o seră, și multe altele, toate gestionate și întreținute de persoane cu dizabilități care beneficiază de terapie prin muncă și locuințe sociale. Am fost impresionați să vedem cum aceste activități sprijină integrarea și recuperarea acestor persoane în comunitate.

Am aflat că produsele realizate de persoanele cu dizabilități în cadrul fundației sunt competitive din punct de vedere calitativ cu cele existente pe piață și sunt valorificate prin diferite canale. De exemplu, compania Gucci a cumpărat un desen realizat de o persoană autistă pentru gențile sale, Gorenje oferă un șorț cadou la electrocasnicele vândute cu un desen tot realizat de o persoană cu dizabilități, Audi a folosit un alt desen cumpărat de la fundație pe o mașină, gemurile sunt vândute prin Auchan, iar brânzeturile prin standurile proprii etc.

De asemenea, am avut oportunitatea să învățăm regulile jocului de petanque și modul în care acesta poate fi adaptat pentru copiii și persoanele cu dizabilități. Directorul Alliance Française din Miskolc, Dl. Lardellier Raymond, ne-a oferit o prezentare captivantă despre modul în care acest joc poate fi folosit de părinți pentru a-i ajuta pe copii cu TSA la includerea socială și la dezvoltarea abilităților motorii.

Această experiență ne-a oferit o perspectivă nouă și ne-a inspirat să continuăm munca noastră în proiectul Childhood Games. Am învățat că cel mai important lucru pe care îl poate face un părinte pentru copilul său cu autism este să îi ofere un viitor ca adult, iar fermele sociale și terapia prin muncă pot juca un rol crucial în această privință. Rolul jocurilor este tocmai de a-i învăța pe copii cum să fie adulți.

Echipa „Toți Copiii au Drepturi Egale”

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2024

Lunatic Legacy: Moștenirea „nebunilor” care au revitalizat o comunitate

Într-o mică dar vibrantă comună din Constanța, Cogealac, patru tineri plini de viață - Mariami din Georgia, Husam din Libia, Ammar din Algeria și Mihrimah din Turcia - au decis să petreacă un an plin de aventuri și învățare, ghidați de AsociațiaLuna și noi.

Un an de provocări și descoperiri

În cele 10 luni de când primul voluntar a pășit pe pământul din Cogealac, acești tineri entuziaști au învățat nu doar limba română și cultura locală, ci și-au îmbogățit cunoștințele despre educația non-formală, tipurile de metode și unelte. Au organizat evenimente, au creat spații sigure pentru tineri și au devenit parte integrantă a comunității.

Viețile noastre aici sunt la fel de complicate ca și rețeta de sarmale, nimeni nu pare să înțeleagă ce se întâmplă, dar lumea se bucură de rezultate. (Mari, vorbind despre cum e sa fii voluntar internațional)

Visul „lunatic” al tinerilor nebuni după schimbare

Mari, Husam, Ammar și Mihrimah au pus bazele unui ghid unic, intitulat sugestiv „Lunatic Legacy”, creat alături de duo-ul dinamic de la „Luna și noi”, Mihai și Vali, ca să arate tuturor cum se face treaba serioasă, dar pe un ton super relaxat. Este vorba despre trei cărticele care ar putea să-ți schimbe modul în care privești activitățile non-formale, evenimentele și spațiile sigure pentru tineri. Este, pe scurt, tot ceea ce trebuie să știe cineva pentru a inspira și a dezvolta comunități independente de tineri care să construiască un viitor mai bun în satele lor.

O moștenire „lunatică” pentru generațiile viitoare

La împlinirea unui an de la deschiderea centrului de tineret Cogealac, pe 3 iunie, aceste trei cărticele vor vedea lumina zilei oficial, marcând o piatră de hotar în dezvoltarea comunităților de tineri din România rurală. Această moștenire „lunatică” va servi drept sursă de inspirație pentru tinerii dornici să creeze activități, evenimente și spații sigure pentru alți tineri ca ei.

Ne place să spunem că țintim luna, și chiar dacă nu ajungem acolo, ne bucurăm de fiecare moment al călătoriei. (Valentina, Președinta Asociației)

Viitorul prin ochii tinerilor

2024 este extrem de important pentru dezvoltarea societății românești, fiind un an electoral în care vor avea loc toate tipurile de alegeri (europarlamentare, prezidențiale, locale, parlamentare), astfel că inițiativa de a crea proiectul de solidaritate „Viitorul prin ochii tinerilor” (VOT) a plecat tocmai de la dorința de a informa și încuraja tinerii să participe la procesul electoral, încât nevoile acestora să fie prioritizate și integrate în programele de guvernare propuse de candidați în campanie.

VOT își propune să capaciteze tinerii și organizațiile studențești și de tineret, încât acestea să devină actori implicați în societatea civilă, atât prin campanii de informare, cât și prin crearea unei comunități de ambasadori ai implicării civice, care să contribuie la promovarea valorilor europene în comunitățile locale de studenți. De asemenea, în cadrul proiectului VOT se vor desfășura diverse ateliere și focus grupuri pe teme precum:

  • Identificarea problemelor și soluțiilor comunității de tineri în contextul relației acestora cu mediul politic românesc;
  • Importanța și necesitatea valorilor europene în viața tinerilor;
  • Istoria mișcării studențești și impactul acesteia în spațiul românesc

Până în prezent am dat start campaniei de informare în mediul online și am reușit să recrutăm peste 50 de tineri și studenți care să devină ambasadori ai proiectului VOT. Tinerii ambasadori contribuie la diseminarea materialelor din social media, iar, în viitorul apropiat, vor fi implicați atât în organizarea și desfășurarea focus grupurilor cu tinerii și atelierelor stabilite, cât și în crearea de mecanisme de stimulare a implicării civice la nivel local, în vederea promovării unui rol activ al tinerilor în procesul electoral.

Dacă vrei să te implici în această inițiativă, te așteptăm și pe tine în comunitatea de ambasadori!

Formator - Generator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. Sub coordonarea ANPCDEFP, formatorii organizează cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

Povestea Pădurilor Erasmus+ merge mai departe

Proiectul celor șapte Păduri Erasmus s-a născut în 2021, ca parte a strategiei instuționale pentru sprijinirea obiectivelor europene ale dezvoltării durabile de către comunitatea beneficiarilor de proiecte finanțate prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate și a personalului ANPCDEFP, pentru perioada 2021-2027. Este un proiect care, dincolo de prioritatea declarată și asumată privind dezvoltarea durabilă, mediul și combaterea schimbărilor climatice, dincolo de documentele, strategiile și demersurile europene și globale în acest sens, și-a propus să se adreseze nevoilor de conștientizare cu privire la protecția mediului, educație sănătoasă, sustenabilă și cu grijă pentru viitor.

Cum ar fi dacă fiecare dintre participanții la mobilitățile Erasmus ar planta un arbore la întoarcerea din experiența internațională? Ar fi cu siguranță o acțiune care, pe durata lungă a programului, ar duce la apropierea de natură, la grija față de arbori și la creșterea responsabilității comune față de „verde” în general, la atingerea unor obiective care par îndrăznețe la prima vedere, dar au un mare potențial de a deveni realitate.

Ideile bune sunt ușor de implementat, așa ne-au spus responsabilii de proiecte europene din județul Bistrița-Năsăud, locul unde s-a plantat prima pădure Erasmus, în toamna anului 2022. In primăvara 2023 au urmat județele Sălaj și Brașov. Și așa am învățat că plantările de arbori (nu de copaci!) se pot face doar în timpul repausului vegetativ, adică toamna, după căderea frunzelor, sau primăvara înainte de desfacerea mugurilor, evitând perioadele în care solul este îngheţat sau acoperit de zăpadă.

Luna martie 2024 ne-a adus două păduri noi și mai multe evenimente de tipul „Erasmus vine în comunitatea ta!”. Despre ele o să povestim aici mai jos, căci fiecare merită o poveste și toate se datorează unor oameni entuziaști.

De Ziua Internațională a Pădurilor, pe 21 martie 2024, în aproprierea orașului Marghita, din județul Bihor, în zona cunoscută de localnici cu numele de Pădurea Trei Copaci, a avut loc prima acțiune. O mobilizare extraordinară și exemplară de forțe a avut loc în jurul Liceului Tehnologic Horea, a cărei conducere a pregătit cu minuțiozitate această acțiune timp de peste două luni. În baza unui protocol încheiat cu Ocolul Silvic Marghita, a fost realizată o împădurire de regenerare pe o suprafață de 0.7 ha cu peste 3500 de puieți de frasin (20%), gorun (40%) și stejar (40%) pe o proprietate a UAT Marghita, .

La plantare au participat peste 120 de elevi ai Liceului Tehnologic Horea, care au fost sau se pregătesc să fie beneficiari ai unor proiecte de mobilitate finanțate prin programul european Erasmus+. Le-au fost alături colegi de-ai lor de la Colegiul Național „Octavian Goga”, voluntari din mediul bancar și antreprenorial local. Elevii au fost îndrumați și sprijiniți de profesorii lor, de reprezentanții Ocolului Silvic, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor și ai Agenției Județene pentru Plăți în Agricultură și de Ambasadori Erasmus+. Membri ai Detașamentului ISU Marghita au pus umărul la această acțiune și elevii au fost încântați să le urmeze exemplul.

În ziua următoare, pe 22 martie, tot Liceul Tehnologic Horea Marghita a fost gazda unui atelier de bune practici Erasmus. Și acest lucru a fost posibil pentru că este o instituție educațională dedicată formării elevilor în diverse domenii tehnologice și pentru care proiectele finanțate prin programul Erasmus sunt o valoare adăugată importantă. Prin participarea la programele Erasmus, începând cu anul 2018, liceul a obținut fonduri în valoare de 755420 euro. Peste 250 elevi au beneficiat de oportunitatea de a călători în străinătate, de a cunoaște alte culturi și de a-și dezvolta competențele profesionale și abilitățile lingvistice, sociale și interculturale. Liceul Tehnologic Horea deține Acreditarea în Domeniul Formării Profesionale din 2020, aflându-se în acest moment în cel de-al patrulea an de activități. La atelier au participat peste 50 de profesori și elevi din mai multe școli din județul Bihor: Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău, Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai, Liceul Teoretic „Horvath Janos” Marghita și Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita. Elevii au împărtășit propriile lor povești Erasmus, au interacționat și s-au întrecut în a descrie cât mai plastic cum vom arăta meseriile „verzi” ale viitorului lor și care sunt competențele pe care ei vor trebui să și le formeze deja azi.

A doua poveste este cea a Pădurii Erasmus care crește la Constanța, din 28 martie 2024, și acest lucru a fost posibil datorită unui parteneriat strategic între Inspectoratul Școlar Județean și Asociația Act for Tomorrow, cărora li s-au alăturat 266 de elevi și 30 de profesori proveniți din 28 de unități de învățământ. Cei mai mulți dintre elevii care au plantat 2500 de puieți sunt beneficiari ai unor mobilități Erasmus, devenind astfel agenți activi ai schimbării în „verde” a orașului Constanța.

O idee bună se implementează ușor, crește de la sine, aduce împreună oameni entuziaști, creează amintiri. Elevii care au spus Da, și eu pot face mai mult pentru ca planeta să respire mai bine!, vor putea, peste 30 de ani, să arate cu mândrie copiilor și nepoților lor Pădurile Erasmus+. Deja în număr de 7. Și povestea continuă, căci noi știm că s-au înscris pentru campania de toamnă județele Cluj, Iași și Dolj. Pe curând și la cât mai multe!

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Resursă Salto ID: planificarea evenimentelor incluzive

Centrul de Resurse Salto Inclusion & Diversity (din sectoarele educație și formare) a lansat recent un instrument menit să sprijine instituțiile/organizațiie în conceperea și derularea evenimentelor incluzive în cadrul proiectelor și activităților pe care le derulează.

Includerea&diversitatea reprezintă una dintre prioritățile orizontale ale programului Erasmus+. După cum se subliniază în Strategia de includere și diversitate a Erasmus+ și a Corpului european de solidaritate, „programele Uniunii Europene (...) ar trebui să ofere oportunități accesibile tuturor”. Acest angajament se aliniază cu cadrele internaționale și europene, cum ar fi Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (articolul 9) și Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (articolul 26). Ambele evidențiază dreptul persoanelor cu dizabilități de a accesa informații, precum și dreptul la integrare socială și profesională și la participarea la viața comunității în condiții de egalitate cu ceilalți.

Participanții cu oportunități reduse sunt în centrul atenției acestei priorități, ceea ce înseamnă că activitățile concepute de organizațiile care implementează proiecte Erasmus+ ar trebui să fie incluzive și accesibile tuturor. Unele dintre barierele cu care se confruntă acești participanți includ dizabilitățile, problemele de sănătate, barierele legate de sistemele de educație și formare, diferențele culturale, barierele sociale, barierele economice, barierele legate de discriminare, bariere geografice etc. Acest instrument se concentrează în primul rând pe persoanele cu dizabilități, așa cum sunt definite în Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (articolul 1). Scopul este de a oferi linii directoare pentru organizarea de evenimente incluzive, dar și de a crește gradul de conștientizare și sensibilizare a organizațiilor față de persoanele cu dizabilități. În timp ce Convenția ONU oferă o definiție a persoanelor cu dizabilități și deficiențe, este, de asemenea, important să luați în considerare și alte bariere enumerate în Ghidul programului Erasmus+ pentru a vă face evenimentul mai incluziv.

Această publicație se bazează pe diferite resurse, cum ar fi Ghidul Forumului European pentru Dizabilități pentru întâlniri accesibile pentru toți, Setul de instrumente pentru accesibilitate al UNICEF și Ghidul pentru ca evenimentul dvs. să fie mai incluziv.

Pentru a organiza evenimente incluzive, nu este necesară implementarea tuturor recomandărilor furnizate în acest instrument. Puteți începe prin a le introduce pe cele care se aliniază cu obiectivele și publicul evenimentului dvs., înainte de a încorpora treptat recomandări suplimentare, pe măsură ce resursele și capacitatea o permit. Sperăm, totuși, că recomandările prezentate în acest material să vă fie utile!

De asemenea, este posibil ca multe bariere și dificultăți să nu fie vizibile imediat. Unele dintre ele nu sunt ușor de clasificat, ceea ce face dificilă furnizarea unei îndrumări particularizate (de exemplu, condiții specifice de sănătate sau sensibilitate la sunet și la lumină). De aceea, este important să verificați individual cu fiecare participant nevoile sale pentru a le asigura confortul în timpul evenimentului!

Un alt instrument util în organizarea de evenimente incluzive este și Inclusion Meter, instrument dezvoltat de Salto Inclusion&Diversity / tineret, prezentat în numărul din martie 2024 al ANews.

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 3.000 de multiplicatori de informații la nivel local.

O nouă broșură marca Eurodesk este aici!

Time to Mind este cea mai nouă campanie lansată de către Eurodesk, pe subiectul sănătății mintale, cu scopul de a aborda principalele mituri și concepții greșite care i-ar putea descuraja pe tineri să aplice la o oportunitate de mobilitate europeană.

În cadrul campaniei a fost elaborată și o nouă broșură pentru tineri despre cum poți avea grijă de sănătatea ta mentală atunci când pleci în străinătate.

Broșura a fost tradusă în limba română și de acum este disponibilă pentru consultare pe website-ul nostru.

Capitala Tineretului din România 2024

Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, ce permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin.

Programul „Capitala Tineretului din România” urmărește principii similare cu cele ale titlului de „Capitala Europeană a Tineretului” și oferă o oportunitate unică orașelor din țară de a-și transforma propriile viziuni în proiecte concrete, cu participarea activă a tinerilor.

Orașul câștigător va beneficia de un premiu financiar în valoare de 50.000 euro din partea Băncii Comerciale Române.

Provocarea pentru studente Girls Go Circular

Girls Go Circular invită studentele și absolventele să descopere lumea inteligenței artificiale (AI), să exploreze potențialul acesteia de a rezolva provocările reale ale societății și să câștige o excursie pentru a participa la Women and Girls in STEM Forum 2024 din Budapesta, Ungaria.

Cine se poate înscrie?

  • Eleve cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani
  • Participante sau absolvente ale proiectului Girls Go Circular

Participantele trebuie să lucreze în echipe de trei fete și să vină cu o idee pentru un instrument de inteligență artificială care să contribuie la reducerea inegalităților de gen în domeniul ales de ele (educație, ocuparea forței de muncă, științe, arte, sport...).

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul lingvistic european – ediția 2023

Cele patru proiecte cărora li s-a atribuit Certificatul lingvistic european 2023 au fost: „CLICK on e-CLIL“ (Liceul Tehnologic „Octavian Goga“ din Jibou); „Let’s sharpen our minds and enrich our lives by creating a European TV channel“ (Școala Gimnazială nr.17 din Botoșani); EMATES (Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca); „Poetry in Language Learning – PILL“ (Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” din Târgoviște).

Poveștile proiectelor câștigătoare se găsesc publicate în numerele 190 – 194 ale revistei noastre.

.

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se acordă în exclusivitate proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile pentru anii 2024 – 2025 se vor publica într-unul dintre numerele noastre următoare.

Coordonatorii proiectelor sunt încurajați să candideze pentru obținerea Certificatului lingvistic european prin completarea secțiunii dedicate acestuia, din formularul de Raport final.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

Validarea învățării non-formale și informale în învățământul superior din Europa

Pornind de la Recomandarea Consiliului din 2012 privind validarea învățării nonformale și informale, precum și de la obiectivele stabilite în cadrul procesului Bologna, acest raport examinează dacă și în ce fel sistemele de învățământ superior din Europa recunosc și validează rezultatele învățării dobândite prin învățarea nonformală și informală.

Raportul investighează dacă validarea învățării nonformale și informale permite accesul la programele de studii din învățământul superior și în ce măsură validarea asigură posibilități pentru îndeplinirea cerințelor legate de studiile din învățământul superior. În special, raportul are în vedere dacă validarea învățării nonformale și informale poate (1) să asigure accesul la învățământul superior (pentru cei care nu îndeplinesc condițiile tradiționale de acces) și (2) să faciliteze acordarea unei calificări specifice învățământului superior (pentru cei care au dobândit cunoștințe și competențe specifice în afara programelor formale de învățământ superior). Raportul examinează de asemenea (3) tipurile de activități de învățare care pot fi validate și (4) mecanismele de asigurare a calității care susțin practicile de validare.

Raportul acoperă 37 de sisteme de educație europene și se bazează pe date calitative din anul universitar 2023-2024.

Principalele constatări:

  • În mai puțin de jumătate dintre sistemele de educație examinate (18 din 37), elevii care nu dețin calificările tradiționale în vederea admiterii au ocazia de a accesa primul ciclu de studii din învățământul superior pe baza validării experiențelor de învățare nonformală sau informală.
  • În principal elevii din țările din vestul și nordul Europei au posibilitatea de a se înscrie în primul ciclu de studii din învățământul superior prin validarea învățării nonformale și informale.
  • Chiar și în sistemele în care este posibilă validarea învățării nonformale și informale în vederea accesului la învățământul superior, se pot aplica unele limitări prin cadrele legale existente. De exemplu, se poate ca validarea să nu fie valabilă pentru toate tipurile de instituții de învățământ superior sau doar persoanele care au depășit o anumită vârstă pot fi eligibile.
  • Multe dintre sistemele de educație care acordă și altor cursanți decât celor tradiționali posibilitatea de acces la învățământul superior prin validarea învățării nonformale și informale oferă și alte căi alternative de acces: teste sau examene de admitere, programe de încercare sau programe pregătitoare pentru învățământul superior ori calificări alternative.
  • Altă modalitate de a utiliza validarea învățării nonformale și informale este de a-i scuti pe cursanți de unele cerințe (sau de toate cerințele) ale programelor de studii de învățământ superior dacă aceștia demonstrează că dețin deja cunoștințele și competențele corespunzătoare ale unui program specific de studii sau ale unei calificări specifice din învățământul superior.
  • În 30 de sisteme de educație europene (dintre cele 37 examinate), cursanții au posibilitatea legală de a îndeplini cerințele studiilor din primul ciclu din învățământul superior (sau cel puțin unele dintre aceste cerințe) prin validarea învățării nonformale și informale. Prin umare, aceasta este o posibilitate mai des întâlnită decât validarea în vederea accesului la învățământul superior.
  • Deși validarea care contribuie la absolvirea studiilor este în mod normal posibilă, normele existente impun deseori restricții cu privire la volumul învățării nonformale și informale care poate fi validat în cadrul programelor de studii din învățământul superior. Aceasta înseamnă că cei care apelează la oportunitățile de validare trebuie de regulă să participe la cel puțin unele cursuri formale înainte de a obține o calificare din învățământul superior.
  • Datele sugerează că unele activități de învățare nonformală și informală ar putea să fie mai ușor de validat decât altele. Într-adevăr, sistemele de învățământ superior par să fie mai deschise față de validarea rezultatelor învățării obținute prin activități legate de viața profesională și/sau diferite cursuri de educație și formare decât prin activități legate de viața de familie și recreaționale.
  • Aproximativ două treimi dintre sistemele cu posibilități de validare abordează explicit această temă în documentele directoare naționale referitoare la procedurile de asigurare a calității în învățământul superior. Atunci când această temă este abordată, scopul este în general de a se asigura că practicile de validare din instituțiile de învățământ superior au la bază reguli clar stabilite.

Vă recomandăm:

MEDIA SPACE

Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.

Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.

Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.

Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa alexandra.duica@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.