Nepalista kahdeksan vuotta sitten Suomeen muuttaneelle Priya Parkkilalle, 27, Suomen talvi oli alussa suurta taikaa ja ihmettä, kunnes totuus iski hyytävällä tavalla. Parkkila oli valmistautunut Suomeen muuttoa varten ostamalla lämpimiä vaatteita valmiiksi. Kaikki talvivaatteet ja -kengät täytyi kuitenkin ostaa uudestaan Suomesta.
Ennen Suomeen muuttoa Parkkila ei ollut koskaan nähnyt lunta. ”Ensimmäinen kosketus lumeen tuntui mahtavalta ja taianomaiselta, mutta muutaman päivän jälkeen kylmyys alkoi tuntua todella kylmältä ja ulos ei olisi halunnut lähteä”, kertoo Parkkila.
Kerrospukeutuminen pitää kylmyyden loitolla
”Suomeen muuton myötä minulla on täytynyt opetella kerrospukeutumaan”, Parkkila sanoo. Alkuaikoina Parkkila pyöräili paljon, joten hänellä täytyi pukeutua todella hyvin ja ilmavasti, jotta hän pysyi lämpimänä. Parkkila naurahtaa ja toteaa näyttäneen hullulta pukeutuessaan kolmeen eri kerrokseen. ”Pyöräillessä minulla ei ainakaan tullut kylmä.”
Partioaitan nettisivuilta löytyy hyvät vinkit oikeanlaiseen kerrospukeutumiseen kylmillä ilmoilla. Oikeanlaisella pukeutumisella kylmyys ei pääse yllättämään ja vaatteet pysyvät kuivina kireälläkin pakkasella.
Etuoikeutettua asua Suomessa
Parkkilan mukaan Suomessa on myös kaikki paljon helpompaa ja nopeampaa kuin omassa kotimaassaan. ”Pankkiasiat, kouluasiat ja lääkäriin pääsy. Kaikessa laatu on korkeaa luokkaa ja moni vielä ilmaista”, sanoo Parkkila.
”Suomi on maana todella vaikea paikka elää ja samaan aikaan täällä asuminen on siunaus”. Sää on yksi asia, minkä Parkkila sanoo hankalaksi. Pimeys ja kylmyys tulevat heti ensimmäisenä Parkkilan suusta.
Parkkila ei ole tottunut omassa kotimaassaan Nepalissa kaamokseen, ja hänen mukaansa alussa oli hankalaa tottua pimeyteen, joka ei tehnyt oloa pirteäksi.
Yllätyksenä Parkkilalle tuli myös suomalaisten ujous ja sisäänpäin kääntyneisyys. ”Oli hankalaa saada kavereita, koska suomalaiset eivät tykkää puhua niitä näitä.” Parikkala pitää itseään hyvin ulospäin suuntautuneena ja tunsi ajoittain yksinäisyyttä.
”Katso, pukeudun nykyään vaan mustaan, olen kuin suomalainen”, Parkkila iloitsee.
Toppavaatteet kovaa huutoa
Oulun Help Centerissä kylminä vuoden aikoina eniten menee toppa- ja ulkoiluvaatteita. ”Osa Suomeen tulleista pakolaisista tai maahanmuuttajista itse jo huomaavat sen, että täällä tarvitsee pukeutua lämpimästi. Ensimmäisenä yleensä tullaan hakemaan käsineitä”, kertoo vapaaehtoinen Tuula Kuivala.
Oulun Help Center on vapaaehtoistoiminnalla pyörivä akuutin avun tarpeen keskus ulkomailta Suomeen tuleville tai pakeneville