Året kort:
Mod et nyt niveau
Af Lasse Andersson
Det ligger i vores DNA at være relevante og lokalt forankrede. Og samtidig skal vi være dagsordensættende nationalt og internationalt. Begge dele med kunstnernes værker og gæsterne i centrum.
2023: Publikumsrekord
Vi stræber efter at styrke denne position år for år, og jeg er oprigtigt stolt af, at Kunsten i fællesskab med både Utzon Center og Louisiana kan bidrage positivt til, at så mange beriges med nye kunstoplevelser på højt niveau. Kunsten satte publikumsrekord i 2023 med 109.000, der så udstillingerne og 119.000 som besøgte Alvar Aaltos museum. Samlet lagde mere end 175.000 vejen forbi Kunsten og Utzon Center i centrum af Aalborg. Aldrig har så mange internationale turister besøgt museet, aldrig har så mange købt en billet.
Vi formidler til interessefællesskaber
Det er en del af den langsigtede strategiske satsning og troen på et stærkt kollektiv, der løfter niveauet på alt, hvad vi gør fra udstillinger, events og kommerciel drift af museet. Alle dele er gensidigt afhængige, hvis man skal lykkes med et ambitiøst museum i Nordjylland. Siden 2022 er åbningstiden øget med, hvad der tilsammen svarer til 58 ”traditionelle” 10-17 museumsdage på Kunsten. Vi var i 2023 tilgængelige for alle fra tidligt til sent. Vi er museet, der har noget på hjerte om du er 4 eller 84 år. Vi formidler til interessefælleskaber, så alle kan være med fra verdensklasse kunstnere til 1. klasse på Vesterkærets Skole.
8 udstillinger i 2023
Kunstens udstillinger favnede i 2023 vigtige emner med otte forskellige udstillinger. Jeg kunne nævne Tomorrow’s Ghosts, der kastede lys på en af tidens største konflikter i Palæstina og på de traumer, som krige ufrivilligt påfører generation efter generation. Årtiers kvindekamp og feminisme var tydelig både i udstillingen om Dorothy Iannone og i Pussy Power med Kirsten Justesen. Efteråret var dedikeret til Henry Heerup og hans både folkelige og avantgarde tilgang til kunst, der favner natursyn, samfundsliv, samliv og fantasi.
Sund, bæredygtig og mangfoldig
Vi gjorde en forskel med projekter om trivsel og sundhed, hvor forskellen er markant. Vi har øget fokus på grøn omstilling, og vi arbejder hele tiden med repræsentation i et bredt perspektiv både hvad angår køn og etnicitet. I 2023 udvidede Kunsten samlingen med 14 værker, alle skabt af kvinder. ”Kun kvinder” er ikke en strategi, men intet desto mindre skaber den en smule mere balanceret repræsentation i museets samling, hvor værker af kvindelige kunstnere historisk kun har udgjort ca. en femtedel.
Vi bygger fremtiden sammen med vores gæster
Morgendagens museum kræver, at vi søger nye veje. Og det gør Kunsten i udstillingsprogram og igennem events. Over 130 workshops, talks, performances og foredrag i det forgangne år har bidraget til Kunstens succes tidligt og sent. Kunsten Summer Lounge i museets skulpturpark havde mere end 550 gæster i snit over otte onsdage med samfundsrelaterede talks, performances og koncerter. Hele 40 procent af gæsterne var under 35 år, og de udgør i dag en aktiv del af museets besøgende året rundt. Vi bygger fremtiden sammen med vores gæster, og 20.000 børn fik en direkte oplevelse med udstillingerne i skoletid eller fritid. Det er måske den vigtigste indsats på museet: at vise en ny generation at verden er kompleks, uforståelig, smuk og rørende, og at æstetik og ideer smelter sammen og formidles og opleves enkelt og ligetil uden omsvøb.
Tak til kunstnerne og gæsterne for et opløftende 2023.
Fonde og sponsorer som har støttet Kunsten Museum of Modern Art Aalborg i 2023
Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Dansk Tennis Fond, Det Obelske Familiefond, European Commission Erasmus+, Furi Appel og Gunnar Niskers fond, Grosserer L.F. Foghts Fond, Knud Højgaards Fond, Konstnärsnämden – The Swedish Arts Grants Committee, Konsul George Jorck & hustru Emma Jorck’s Fond, Lektor Peer Rander Amundsens Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Lizzi og Mogens Staal Fonden, Margit og Jens Haven Christiansen, Ny Carlsberg Fondet, Slots- og Kulturstyrelsen, Region Nordjylland, Spar Nord Fonden, Statens Kunstfond, Sydbank Fonden, Toyota-Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Aalborg Kommune, Aalborg Events.
Årets udstillinger:
Krig, traumer, Pussy Power, poesi, kærlighed og håb
Larissa Sansour & Søren Lind – Tomorrow's Ghosts
30. marts til 13. august 2023
Krig og katastrofe fylder meget på dagsordenen, mens de foregår, men hvilke spor efterlader de på længere sigt? Det dykker 'Tomorrow’s Ghosts’ ned i.
Pressen skrev
Kunsten.nu: “En af de smukkeste, mest foruroligende og relevante kunstoplevelser, jeg har haft meget længe”
Shara Hughes – Right This Way
4. maj til 17. September 2023
Starten på sommersæsonen blev markeret med præsentation af én af de førende, samtidskunstnere, Shara Hughes med hendes værker, som på én gang er surrealistiske og abstrakte, indbydende og alarmerende, smukke og skræmmende.
Pressen skrev
Børsen: "Fortryllende farveeksplosion."
Nordjyske: ★ ★ ★ ★ ★ ★ "En labyrintisk tur rundt i en masse flotte og vovede farver og udtryk."
Jyllands-Posten: ★ ★ ★ ★ "Jeg er især svært glad over, at hun i kraft af ofte surreelle tolkninger river de klassiske former i stykker."
Politiken: ❤ ❤ ❤ ❤
Kirsten Justesen – Pussy Power
15. juni til 5. november 2023
I anledning af Kirsten Justesens (f. 1943) 80-års fødselsdag hylder Kunsten en sand pionér på den danske kunstscene. Med udgangspunkt i museets egen samling udfoldes Justesens arbejde over årtierne med markante værker, der cementerer Justesen som feministisk avantgardist.
Pressen skrev
Nordjyske: ★ ★ ★ ★ ★ "Udtrykt poetisk med en urkrafts skarphed uden hule paroler."
Jyllands-Posten: ★ ★ ★ ★ ★ "Et feministisk vidnesbyrd – og lidt til."
Henry Heerup – Hvad skulle vi gøre uden fantasien?
14. september til 1. april 2024
I udstillingen oplever publikum Henry Heerups magiske univers, der blev skabt gennem 60 år. Udstillingen stiller med kunstnerens egne ord spørgsmålet: ”Hvad skulle vi gøre uden fantasien?” med ønsket om at indbyde til at opleve og forstå Heerups magi i dag.
Pressen skrev
Nordjyske: ★ ★ ★ ★ ★ "En tiltrængt hyldest til fantasien."
Jyllandsposten: ★ ★ ★ ★ ★ "Denne udstilling stiller ikke blot et eksistentielt spørgsmål. Den afdækker faktisk en stor del af mystikken om personen og kunstneren Heerup."
Kristeligt Dagblad: ★ ★ ★ ★ ★ "'Få danske kunstnere var så alsidige og kontrastfulde som Heerup."
Maria Nordin – Overload
23. november 2023 til 9. juni 2024
Kroppe i vrid, kroppe i interaktion og kroppe i rum. Hos den både spirende og samtidig allerede anerkendte kunstner Maria Nordin (f. 1980) er det altid menneskekroppen, der er det centrale tema, når hun undersøger det unikke samspil mellem motiv, materiale og beskuer.
Pressen skrev
Nordjyske: ★ ★ ★ ★ ★ ★ "Tindrende flot udstilling."
Erhvervelser i 2023:
Nye værker til samlingen
Kunsten Museum of Modern Art Aalborg arbejder løbende på at erhverve værker til museets samling. I 2023 har museet kunne tilføje en række værker af væsentlige samtidskunstnere til samlingen med generøs støtte fra fonde såvel private donatorer.
Erhvervelserne tæller blandt andet værker af to feministiske pionerer, som begge for nyligt har været udstillingsaktuelle på Kunsten. Det gælder den amerikanske billedkunstner Dorothy Iannone (1933-2022), som føjer sig til museets samling med værket The Next Great Moment in History is Ours (1970) og den danske billedkunstner Kirsten Justesen (f. 1943). Sidstnævnte udgør i forvejen en hjørnesten i Kunstens samling, som i 2023 blev suppleret med værkerne Sutteflassssker (1969) og HAV FRUE / MER MAID (1990).
Kunstens samling er desuden blevet beriget med to tidlige malerier af den danske billedhugger Kirsten Lockenwitz (f. 1932), som siden 1990’erne har været repræsenteret på museet med en række markante skulpturelle værker. De to malerier Shower (1977) og Force (1977) udgør de første og indtil videre eneste eksempler på Lockenwitzs maleriske virke i danske museumssamlinger.
Også samtidskunstnerne Maiken Bent (f. 1980) og Nina Saunders (f. 1958) er i forvejen repræsenteret i Kunstens samling, som i 2023 er blevet udvidet med to skulpturelle værker, der begge hver især supplerer den eksisterende repræsentation af de to kunstnere.
I 2023 har det ligeledes værket muligt at tilføje en række helt nye navne til samlingen. Det gælder værker to markante danske samtidskunstnere Maria Wæhrens (f. 1976) og Ida Søndergaard Thorhauge (f. 1990), som begge udgør centrale repræsentanter for maleriet som kunstform i dag. Dertil har museet kunne supplere samlingen med tre værker af den toneangivende, svenske samtidskunstner Mamma Andersson (f. 1962), der var udstillingsaktuel på Kunsten i 2022, samt et hovedværk af den i øjeblikket udstillingsaktuelle, svenske samtidskunstner Maria Nordin (f. 1980): Wild Streams (2023).
Museets erhvervelser i 2023 tæller i alt 14 værker, som beriger den eksisterende samling med særligt fokus på samtidskunsten. Desuden er erhvervelserne i 2023 et udtryk for et større fokus på diversitet og repræsentation, idet alle værker er skabt af kvindelige kunstnere, der historisk set og til stadighed er underrepræsenteret i Kunstens samling.
Kunsten har igennem en årrække arbejdet bevidst og indsamlingsstrategisk med fokus på dette for fremadrettet at sikre diversitet og repræsentation i bred forstand. Det gælder både, når museet indsamler den aktuelle samtidskunst, men også med kritisk tilbageblik på den historiske del af samlingen og de kunstnere, hvis kunstneriske virke udgør en central del af vores fælles, visuelle historie, men som er blevet udeladt og endnu ikke repræsenteret.
Forskning og udgivelser:
I 2023 udgav Kunsten to nye bøger:
I forbindelse med særudstillingen Shara Hughes – Right This Way udgav Kunsten en publikation på dansk og engelsk indeholdende tekster af Mag.art i kunsthistorie og kurator, Mathias Ussing Seeberg, Professor of Modern and Contemporary Art History v. Cambridge University, Alyce Mahon og Professor of Philosophy ved Städelshule i Frankfurt, Daniel Birnbaum.
Alyce Mahon bidrog med en fagfællebedømt artikel, der under titlen ”Shara Hughes’ opfundne landskaber” og med reference til Virginia Woolf undersøger, hvordan Hughes’ landskabsbilleder tager form som vores egen rytme eller puls, når vi som betragtere fortolker dem, hvormed der opstår en følelsesbetonet landskabsdialog mellem værk og beskuer.
Som del af udstillingen Kirsten Justesen – Pussy Power blev udgivet en publikation med artikel af Anna Holm, Cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling og Ph.d.-studerende tilknyttet Museet for Samtidskunst med forskningsprojektet ”Kirsten Justesen – en onlineregistrant over en billedhuggers arbejde”.
Artiklen ”Med kroppen i front og skulpturen som base” giver et indblik i den danske billedhugger Kirsten Justesens virke i over seks årtier med udgangspunkt i udvalgte værker, herunder flere fra Kunstens egen samling.
Bæredygtighed:
Green Attraction
Med mærkningen Green Attraction fortsætter vi det gode arbejde med kontinuerligt at leve op til ordningens kriterier. Ved udgangen af 2023 blev der truffet beslutning om at gå ind i Organisationen Danske Museers (ODM) Charter for grøn omstilling af danske museer med opstart i løbet af 2024.
Vi opfylder alle de 91 relevante og obligatoriske kriterier i Green Attraction. Ud af 90 mulige pointkriterier opfylder vi ved udgangen af 2023 54 af pointkriterierne. Og i løbet af 2023 har vi arbejdet videre med 38 udvalgte kriterier i ordningen.
I maj 2024 har Kunsten på baggrund af Green Attraction samt ODMs Charter scope 1, 2 og 3 Co2 regnskab som afsæt for at nå museets 2030 og 2050 mål.
Nye tiltag i 2023
- Affaldssortering for alle gæster på Kunsten
- Test af pantkrus, pantvinglas og genbrugelige madpakker til tapas ved Kunsten Summer Lounge.
- Der findes kun lyst kød (fisk, kylling og svin) på menuen i Brasserie Kunsten som oftest også tilbyde mere end én vegetarisk ret.
- Installation af to nye bimålere til vand, så vi kan opnå viden om vandforbruget ved specifikke lokationer i huset.
- Installation af LED i parkeringskælderen.
- Organisering af miljøarbejdet kom godt på plads i 2023 med fx repræsentanter fra alle afdelinger. Miljøgruppen har fortsat stort fokus på involvering af hele personalet i arbejdet med den grønne omstilling der bidrager med mange gode forslag.
Formidling:
Legende, kreativ og sundheds-fremmende formidling
Fantasi er vigtigere end viden.
Citatet er fra videnskabsgeniet Albert Einstein, og er inspiration for museets formidlingsafdeling Kreativitarium, der leverer spændende og indlevende aktiviteter til alle målgrupper på Kunsten. Alt fra børnehaver, til professionshøjskoler og til virksomheder deltager i workshops, guidede ture og udviklingsprojekter. Kreativitarium insisterer på at tilbyde kunstformidling af høj kvalitet, hvor det nærværende, legende og kreative møde med kunstværker og udstillinger er nøgleord fremfor mål, viden og udbytte.
- Formidlingsafdelingen tog i 2023 imod 19.492 børn og unge under 18 år og sikrede dermed 16 % af museets samlede besøgstal.
- Bl.a. har 6.461 været forbi museets værksted Kunst-Lab i fritiden.
- For de voksne har teamets kunstnere og formidlere afviklet 97 workshops og foredrag i forbindelse med Aftenåbent.
- Dertil kommer 157 guidede ture afviklet for private og virksomheder.
Sundhedsfremmende formidling
I en travl hverdag skaber fondsfinansierede udviklingsprojekter tid og rum til fordybelse og nærende eksterne samarbejder. Med et brændende hjerte ønsker museet at være til stede for nye målgrupper, at løfte samfundsmæssige udfordringer men også at være nyskabende, som når vi fx undersøger potentialet i kunstens sundhedsfremmende potentialer via formidlingsaktiviteter.
Således støttede Spar Nord Fonden et To-Go projekt for familier i udsatte boligområder i Aalborg.
Region Nordjylland støttede både projektet Kulturkraft for kræftpatienter og et projekt, der skal sikre sygeplejerskestuderende fra UCN mere empati i mødet med kommende patienter.
Og Aalborg Kommune støtter, at partnerskaber med skoler og børnehaver kan give børn med særlige behov et alternativt læringsrum.
Kunsten Summer Lounge
Visionen for Kunsten Summer Lounge er at aktivere og engagere unge i kultur og samfund. Det sker gennem, talks og workshops krydret med koncerter og kunstoplevelser i skulpturparken.
2023 markerede den syvende sæson for Kunsten Summer Lounge. I løbet af de første 6 år har over 22.000 publikummer oplevet Kunsten Summer Lounge, hvilket svarer til et gennemsnitligt besøgstal på ca. 3.700 pr. sæson. I 2023 besøgte 3.969 gæster Summer Lounge. Og trods en regnfuld juli måned var besøgstallet højt med et gennemsnit på 567 gæster pr. event.
Konceptet for Kunsten Summer Lounge bliver løbende tilpasset og justeret for både at øge kvaliteten i oplevelserne og variere indholdet, så vi appellerer til flere og nye målgrupper.
I 2023 blev antallet af events således reduceret fra 10 til 8. Formålet var at udbyde et endnu stærkere program ved at øge budgetterne til de enkelte events. Dette lykkedes i særlig grad med den stærke værtstrio bestående af Emma Holten, Svend Brinkmann og Adnan Al-Adhami samt et stærkt musikprogram med fremadstormende artister.
Krav om årskort til Klub Kunsten + Utzon for at få adgang til Kunsten Summer Lounge var et andet nyt tiltag i 2023. Formålet var at øge omsætningen af årskort hen over sommerperioden, hvilket også lykkedes med en omsætningsstigning på intent mindre end 41% i forhold til 2022.
Aftenåbent:
Kunsten efter 17
I 2022 udvidede vi åbningstiden tirsdag til torsdag fra kl. 17.00 til kl. 21.00, hvilket vi har videreført hele 2023.
I 2023 har vi oplevet stigning i interessen for at besøge museet i aftentimerne så flere har tilsyneladende lært at man kan gøre hverdagen sjovere med et skud kunst og kreativitet udenfor normal kontortid.
Kreative workshops, foredrag og samtaler
I aftentimerne på Kunsten har vi i 2023 udbudt over 97 aktiviteter, som alle skulle være med til at åbne nye døre for nye målgrupper ind til Kunsten og kunstens verden. Vores årskortholdere og andre har således ugentligt kunne vælge mellem 2-3 workshops, foredrag, samtaler, koncerter mv. gennem hele året. Hvor udvalget af arrangementer i 2022 var meget bredt – bl.a. for at undersøge, hvad der havde appel – har vi i 2023 høstet gavn af vores mange erfaringer, skærpet udbuddet og samtidig tiltrukket flere gæster. Flere aktiviteter har været udsolgte og det er tydeligt, at der er efterspørgsel på denne typer af arrangementer, som samler flere generationer og køn om kreativitet, kunst, kultur og samfund.
Samarbejdspartnere
Vi har samarbejdspartnere på flere af vores aftenåbent arrangementerne. Fx samarbejder vi med AAU og Det Unge Akademi, der skaber relevant og involverende indhold på et højt niveau til samtalerækken Vin og Viden. Derudover bidrager POPUPLOP, GRO SELV og Sketch with me som samarbejdspartnerne til flere af vores øvrige arrangementer.
Klub Kunsten + Utzon
- Over 7.000 har årskort Klub Kunsten + Utzon
- 3.000 bor i 9000 Aalborg
- 3 % af den voksne befolkning i Aalborg har årskort
- 351 midtjyder har årskort
Nyheder i 2023
- Automatisk fornyelse af årskort: Over 2600 valgte at forny årskortet automatisk.
- Kunsten Summer Lounge: I år var Kunsten Summer Lounge kun for årskortholdere, hvilket resulterede i et øget salg af årskort på 41 % i sommerperioden i forhold til samme periode i 2022.
- Skagens Museum: Årskortholdere får 2 entrébilletter til 1 billets pris.
Hen over året har der været særlige klubarrangementer for årskortholdere med guidede ture i udstillingerne afsluttet med mad i brasseriet. Fx deltog flere end 140 klubmedlemmer til Tal R & Mamma Andersson - Omkring Hill med talk og efterfølgende middag.
I 2023 er shoppedagene for vores årskortholdere blevet en ny tradition. I maj og november har Butik Kunsten særligt åbent én dag eksklusivt for årskortholderne med unikke tilbud, stande med forskellige leverandører og kager fra brasseriet.
Kommunikation:
Kommunikation
Digitale medier
2023 var der naturligvis - som tidligere år - et stort fokus på digitale medier. Både de medier, som vi selv har 100% kontrol over. Det gælder nyhedsbreve og hjemmesiden, samt digitale platforme i bybilledet.
På sociale medier oplevede vi ligeledes en vækst i synlighed.
Udenlandske turister
Vi har de seneste år spurgt vores gæster, om deres bopæl. Det betyder, at vi får et præcist billede af sammensætningen af de internationale turister.
7.370 af vores gæster i 2023 var udenlandske turister, hvilket svarer til 7% af det samlede besøgstal.
Vi oplevede i 2023 flere turister fra det sydligere Europa end vi tidligere har været vant til. Eksempelvis havde vi flere franske gæster end svenske.
I 2024 planlægger vi med en udstilling af tre af Tysklands største efterkrigstids kunstnere, der placeres i sommerperioden som et forsøg på at afsøge, om den kan appellere til og føre til et øget besøgstal af tyske turister. Desuden planlægges det med opdatering af vores tysksprogede turistfolder ”Ein Tag der Kultur in Aalborg” (distribution via FerieDanmark, 30.000 stk. primært i Nordjylland), og koordinering af presseindsats mod det tyske marked i tæt samarbejde med Destination Nord.
Medieomtale
På trods af danske mediers generelle nedprioritering af kunst- og kulturstof, så er det igen i 2023 lykkes at opnå en meget tilfredsstillende synlighed og omtale i både regionale som landsdækkende medier.
Medieovervågningstjenesten opsnapper ikke alle radio- og tv-indslag samt mindre etablerede webkilder.
Kunsten Business
I Kunsten Business oplever vi en flot opbakning med 54 medlemsvirksomheder. I 2023 er der kommet flere større partnere til, og vi oplever nu også medlemmer som gentegner aftalen over flere år.
Året har budt på 8 arrangementer for medlemmerne af Kunsten Business i form af åbningsmiddage, guidede ture, Heerup åbning i parken - og altid krydret med kunst fra højeste hylde og forplejning af ypperste kvalitet fra Brasserie Kunsten.
Et vigtigt parameter for samarbejdet med erhvervslivet er, at virksomhedernes engagement på Kunsten kan tilpasses den enkelte virksomhed. Derfor ses et utrolig tæt samarbejde med alle vores medlemmer af Kunstens Business i form af en høj besøgsrate til arrangementerne særligt for Kunsten Business, men også deltagelse i diverse personalearrangementer, bestyrelsesmøder, receptioner mv.
Det er en uundværlig opbakning for Kunsten med et stærkt erhvervsnetværk i ryggen.
Se alle medlemsvirksomheder her.
Erhvervsarrangementer
Igen i 2023 har vores mødelokaler, auditorium mv. været fyldt af virksomheder, organisationer mv., der har afholdt møder, konferencer, jubilæer og receptioner her på Kunsten. Kunsten danner en helt særlig ramme om erhvervsarrangementer, og vi oplever desuden en stigende interessere for at koble kunst, en kreativ workshop eller blot en lille kunstpause på mødeagendaen.
I 2023 blev der afholdt mere end 150 arrangementer for virksomheder, der valgte at afholde deres arrangement i Kunstens smukke rammer. Det er samme høje antal som i 2022. Erhvervsarrangementer har været et strategisk indsatsområde siden 2019, hvor der det år blev afholdt 16 arrangementer for virksomheder.
Butik Kunsten
D. 1. januar 2023 tiltrådte ny butikschef i Butik Kunsten, og i den forbindelse blev der udarbejdet en strategi for at nå nye målgrupper, og målsætninger om at udbyde flere unikke produkter og at øge dynamikken i sortiment. Den nye strategi for målgrupper og produkter virker, og butikken har i 2023 opnået et imponerende resultat.
En nyhed i Butik Kunsten i 2023 er butikkens egen eksklusive produktlinje, hvor Butik Kunsten udarbejder egne designs med print af udvalgte værker fra Kunsten Collection-udstillingen. Produktlinjen består bl.a. af håndklæder, toilettasker, tasker, notesbøger mv.
Til flere udstillingsåbninger har butikken udbudt signerede plakater og kataloger fra de udstillende kunstnere, hvilket er endnu et eksempel på, hvordan butik og kunst arbejder sammen til glæde for vores gæster.
Et andet vigtigt parameter i den nye strategi er, at sortimentet i butikken i højere grad skal bestå af produkter, der ikke kan købes andre steder i Aalborg.
Brasserie Kunsten
2023 har Brasserie Kunsten været omdrejningspunkt for mange af museets arrangementer, gæster og personale. I tilbagemeldingerne fra gæster scorer brasseriet utrolig højt på service og stemning.
Det har været en ambition at koble oplevelsen i brasseriets sammen med de aktuelle udstillinger. Desserter og konditorkagerne har fx taget afsæt i kunstnernes værker, og brasseriets kunder har derfor kunne nyde Heerup kager, Bjørn Nørgaard drømmeslotskager og fastelavnsboller med marmorglasur til en dampende økologisk kop kaffe.
2023 highlights på Utzon Center
Sydney Opera House - A beautiful idea
Fra 12. oktober 2023
I 2023 havde Sydney Opera House 50-års jubilæum. Med støtte fra Realdania, Utzon Fonden og Augustinus Fonden var det muligt at transformere Spidsgatterhallen til en semi-permanent udstilling om et stykke dansk verdenskulturarv og Jørn Utzon's mageløse hovedværk.
Udstillingen er en vigtig brik i udstillingsprogrammet og i den samlede oplevelse af huset – måske den udstilling Utzon Center har savnet i længst tid.
Årets særudstillinger
Super Dansk
Super Dansk zoomer ind på kunst og håndværk i ny dansk arkitektur. I udstillingen præsenteres 14 unge danske tegnestuer, der beskriver deres tilgang som en modreaktion overfor både overfladisk formgivning, ressourcespild og dårlig kvalitet. Super Dansk præsenteres i samarbejde med Akademisk Arkitekt Forening og udstillingen er støttet af Dreyers Fond, Realdania, Becket Fonden og Knud Højgaards Fond.
Pressen skrev
Nordjyske: ★ ★ ★ ★ ★ "Det er en fornøjelse at opleve talentet og den boblende kreativitet."
Bæredygtighed og Universel design
Utzon Center har siden 2017 haft en stærk bæredygtighedskultur i udviklingen af vores udstillinger, og i 2023 blev blikket for grøn omstilling skærpet yderligere: en 'Green Attraktion' certificeringsproces blev igangsat og husets restaurant fik sølvmærket i økologi.
Med støtte fra Utzon Fonden, Realdania og Augustinus Fonden fik husets gæster en ny hovedindgang. Den gamle trappe blev erstattet med en landskabelig trappe-rampe, der skaber lige tilgængelighed for alle og et lillegrønt opholdsrum på havnefronten.
Leg og Læring
Støtte fra Villumsfonden gør det muligt at invitere børn (9-13 år) ind på Utzon Center arkitekturlaboratorium for at gro mursten med svampe i deres fritid.
Projektet 'Arkilab' søger ind i spændingsfeltet mellem kunst og videnskab, og handler dybest set om at inspirere til og formidle viden om biobaserede byggematerialer og grøn omstilling.
ArkitekTUR i Børnehaven
Skal vi lege arkitektur? Det er nok ikke et spørgsmål, som mange børnehavebørn stiller. Men arkitektur er en naturlig del af børns leg i børnehaven, og alle børn har relationer til rum. Nyt projekt skal give børnene et sprog for arkitektur.
Med projektet ArkitekTUR i børnehaven 2022-2024 får tusindvis af børnehavebørn flere arkitekturoplevelser, når de skal føle, røre og sanse arkitektur. Dansk Arkitektur Center og Utzon Center samarbejder om et nyt toårigt projekt, hvor 6.000 børn kommer til at møde arkitekturen i deres nærområder og hvor 250 pædagoger uddannes til at gennemføre et forløb om arkitektur.
Projektet er støttet Nordea Fonden.
Flotte besøgstal og største billetindtægt nogensinde
I 2023 besøgte ca. 60.000 Utzon Center. Heraf ca. 10.000 børn. Dette nærmer sig de bedst registrerede besøgstal siden Utzon Centers åbning i 2008, hvilket har været medvirkende til at Utzon Center i 2023 havde den største egen indtjening på billetter nogensinde.