Loading

Øras Dager 2023 En tre dagers folkefest i sentrum

Nå blåser vi i gang

Flere måneder med jobbing skal endelig få avkastning når komiteen bak årets utgave av Øras Dager ser martnasgata åpne torsdag.

I år er det 70 år siden det for første gang ble invitert til martna på Øra. Under flere navn og med flere arrangører har det siden vært et fast, årlig innslag. De siste åra er det Innherred Næringsforening (tidligere Verdal Næringsforum) som har dekket til fest. Og komiteen er minst like opptatt av aktivitetene rundt som av selve martnasgata.

- Ei attraktiv martnasgate ligger selvsagt i bunn. Vi ønsker at besøkende skal gå gjennom Jernbanegata og oppleve noe annerledes enn de får i hverdagen, enten i form av ekstra gode tilbud eller varer de ellers ikke ser. Samtidig ser vi på Øras Dager som en folkefest. Vi har fylt programmet med aktiviteter og opplevelser som skal fremme bolyst og trivsel i Verdal i tre dager, sier komitemedlem Marthe Leistad Bakken, til vanlig ansatt i Verdal kommune.

Det er utrolig fint at næringslivet i Verdal ser verdien av Øras Dager. Fire bedrifter og Verdal kommune har vært villige til å avse arbeidskraft for at disse skal kunne delta i komiteen som setter martnan sammen. Her er de samla på Vipsenteret. F.v. Prosjektleder, eller såkalt martnasgeneral på folkemunne, Kjersti Fikse fra Innherred Næringsforening, Malin Bakkan fra Trønder-Avisa, Eva Kristin Bjørvik fra BoMidt, Marthe Leistad Bakken fra Verdal kommune, Kevin Hovdahl Holmli fra Sparebank 1 SMN og Tina Larsen fra Mediehuset Innherred.

- En komite med toppfolk

Siden i vår har komiteen møttes jevnlig til planlegging og utvikling av ideer. Ansvar er delegert og planer har både tatt form, blitt vraka og henta frem igjen i ny form.

- Dette er en gjeng med skikkelig bra folk som har kommet sammen til møter, drodlinger og planlegging siden i vår. Uten dem ville dette lasset vært langt tyngre å dra for oss i næringsforeningen, sier daglig leder, Ingrid Dahl Furunes ved Innherred Næringsforening.

Det er mye jobb å lage martna, men sannelig er det mye artig også.

- Innherred Næringsforening består jo av bare tre mennesker: meg, Ingrid og Arild. Å arrangere en martna er egentlig en fulltidsjobb, men vi skal gjøre det attåt at vi driver næringsforening. Da er vi helt avhengig av at næringslivet er villig til å bistå med arbeidskraft, og at den arbeidskrafta er mennesker som ser verdien av det vi prøver å skape her. Vi er kjempeheldige med folka i komiteen vår, de har gjort en fenomenal innsats for å få dette til å komme sammen, sier Fikse.

- Det å samarbeide med mennesker du ikke jobber sammen med til vanlig, på tvers av både bedrifter og bransjer for å gi noe tilbake til innbyggerne er givende. Å bygge opp dette arrangementet, aktivitet for aktivitet er kjempegøy, uttaler Malin Bakkan fra Trønder-Avisa, som er førstereis i martnaskomiteen. De øvrige var også med i fjor.

Gata tar form

Saueskinn og lær, varmepumper, badromsinnredning, klær, typiske martnas-suvenirer, parfyme og olje, informasjon og mat. Du finner det meste i martnasgata de kommende dagene.

- Allerede onsdag kveld begynner rigginga av telt i gatene. Vasas Teltutleie setter opp alt som er bestilt gjennom Øras Dager, mens noen har med egne telt som de rigger onsdag kveld eller torsdag morgen, forteller Kevin Hovdahl Holmli fra Sparebank 1 SMN.

Det har vært utrolig spennende å se hvilke utstillere som har bestilt plass mellom hvert komitemøte. Aktivitetene rundt, sceneaktivitetene og alt annet jobber vi jo tett med, og selv om mange tråder er løse underveis, er det noe vi kontrollerer selv. Martnasgata er litt annerledes - der kan vi bare invitere og informere og så krysse fingrene for at et godt utvalg aktører melder seg på, sier Tina Larsen fra Mediehuset Innherred.

- Vi har fått ei godt sammensatt gate, med både lokale aktører og tilreisende kremmere, så dette blir bra, fortsetter hun.

Strøm til alle boder som har behov for det, er det NTE som sørger for, som en del av rollen som hovedsamarbeidspartner til Innherred Næringsforening. Restaurantteltet midt i sentrum er det Leksdal IL som bemanner. De beholder også inntektene fra salget.

Den uberegnelige faktoren

- Nå som vi har så god kontroll som mulig på det som skal skje de tre dagene, er det jokeren vi venter spent på: Værmeldingen. Vi kan jobbe godt med det meste, men været er det lite vi kan gjøre for å styre, så nå er det bare å krysse fingre og tær, blåse pent på alle marihøner og speide optimistisk etter svaler som flyr høyt, ler komitemedlem Eva Kristin Bjørvik fra BoMidt.

2022 bød på sommervarme i tre dager, og kidsa falt for fristelsen til å bade i byens fontene. Komiteen er spent på hvordan årets utgave blir.

Tøffe tak i Stiklestad Park

I fjor briljerte bestemødrene i Viking Games. I år håper Johannes Czaikowski på enda bredere deltakelse.

Karer og kvinnfolk stilte side om side og flippa svære dekk, trakk biler, balanserte, løfta tungt og imponerte stort under Øras Dager 2023. I år gjentas det hele på samme område, men likevel i nye omgivelser.

Solveig Johnson (61) har godt tak om traktordekket.

Samme område, ny innpakning

- Lions-klubben har jo gjort en kjempejobb med å lage et attraktivt parkanlegg der det i fjor var bare grus. Det gjør at vi må tenke annerledes så vi ikke ødelegger noe, men det gir oss også enda kulere rammer for opplegget enn det vi hadde i fjor, uttaler Johannes Czaikowski fra Sprek Treningssenter.

Det er Sprek Treningssenter, som god samarbeidspartner til Øras Dager, som har tatt på seg rollen som primus motor for Viking Games alle gangene det har vært arrangert.

Klarer du å trekke en bil? Kom og prøv, da vel. Og send utfordringen videre. Czaikowski oppfordrer både bedrifter og enkeltindivider om å melde seg på, og gjerne sende utfordringen til andre.

I år blir også løypa rigga allerede torsdag, og med ansatte fra Sprek til stede alle tre dager, blir den stående som en bemannet aktivitetspark hvor alle som vil, kan prøve seg, også uten å delta i konkurranse.

For noen var det så lekende lett, at det var rom for både smil og latter underveis.

For å delta under årets utgave av Viking Games, må påmelding sendes per mail til post@treningssenter.no innen fredag 25. august klokka 18.

Comfort S-Rør var blant bedriftene som både ble utfordret og som utfordret andre i 2022.

Gode samarbeidspartnere er uvurderlig

- Det er uvurderlig for oss i Innherred Næringsforening å ha samarbeidspartnere som synes det er like gøy som oss å skape noe for innbyggerne på Innherred. Øras Dager er ment som en folkefest i Verdal, full av aktiviteter for alle og enhver på Øra. Når Johannes og gjengen har jobba så godt og ikke minst sjølstendig, for å gi de besøkende et fartsfylt og spennende tilbud, betyr det utrolig mye for helheten og for oss som hovedarrangører, sier Fikse.

Sceneshow

Hva er vel bedre å ta med kidsa på en lørdags formiddag, enn et forrykende rockeshow fra storscenen midt i Øra?

I fjor var det Prospect som sto for de hardeste riffene fra scenen.

I år har martnaskomiteen hentet inn en litt annen type rocker til lørdag formiddag, i en forrykende familiekonsert sponset av Verdal kommune som en gave til byens barnefamilier.

Rocke-Rolf er verdens største og kuleste rockestjerne, påstår han selv. Det lover jo godt når han skal blåse fletta av alle byborgere som tar turen til sentrum lørdag klokka 11:30

Barnslig rock med punch

Rocke-Rolfs Råkule Rockeband byr på kjente barnesanger i ny rockedrakt, samt egenskrevet materiale. Her blir det kule riff og hylende gitarsoloer, store trommer, groovy basslinjer og lekne tangenter i skjønn forening med fengende melodier som fester seg til hjernen til store og små umiddelbart. Det blir også en god dose humor og galskap!

Rocke-Rolfs Råkule Rockeband består av erfarne musikere, og frontes av Ingar Arne Aae i rollen som Rocke-Rolf. Ingar er utdannet barnehagelærer og er kjent for sin unike formidlingsevne og kontakt med barn.

De andre medlemmene av verdens kuleste rockeband er Jonas Alexander Boholm Wannebo på trommer og kor, Robert Hermann på bass og kor, Øyvind Andreassen på gitar og kor og Stian Christensen på tangenter og kor.

Så varm opp rockefoten, og gjør dere klar for en stor dose skikkelig barnslig rock n’ roll!

Det blir auksjon fra scenen

Mulighetene for en god handel blir mange under Øras Dager. Både lokale aktører og innreisende kremmere står i bod for å tilby sine varer og tjenester til de besøkende. I tillegg får du unike muligheter til å gjøre kupp fra scenen. Coop Midt-Norge skal nemlig auksjonere bort et utvalg varer hvor all inntekt går til Mental Helse Verdal.

- Vi var med i fjor også, og synes dette er en veldig fin måte å samle inn penger til et godt formål. I fjor gikk all inntekt til Foreningen mot Stoff, i år har Coops medlemmer stemt frem Mental Helse Verdal som mottaker, sier Trond Finanger, daglig leder ved Coop Obs Bygg.

- Det helt unike i år er at vi skal auksjonere bort en mengde kunst som Coop har mottatt i gaver helt fra 60-tallet og til nå. Her blir det både nummererte trykk og originalverk, så en kunstkjenner kan fort gjøre en skikkelig bra handel, sier Hildegunn Skive, butikksjef for Coop Midt-Norge.

Ta med de minste på lesestund

Verdal bibliotek er ikke snauere enn at de inntar scenen for ei nydelig lesestund for små verdalinger. Og når de er ferdige på scenen, ruller de Bokbussen inn på martnasområdet ei lita stund, så det blir muligheter til å leie bøker.

Vi markerer den ukrainske nasjonaldagen

Torsdag 24. august er ikke bare åpningsdagen for Øras Dager, men det er også den ukrainske nasjonaldagen. Som en liten markering av dagen, samler våre ukrainske gjester seg ved skateparken og går i tog opp mot scenen i sentrum klokka 17:00.

Der vil den ukrainske nasjonalsangen spilles fra høyttalerne.

Vi håper flest mulig tar turen for å vise sin støtte og solidaritet med våre ukrainske Innherredsbygg.

Sparebank 1 SMN byr på foredrag

For alle som trenger gode råd om landbruksøkonomi, er Sparebankens egne lokaler stedet å være på torsdag. Da åpner de dørene til banken og inviterer inn på foredrag. Det samme gjør de fredag, når de inviterer til foredrag om fremtidsfullmakt.

Litt senere på fredagen blir det i tillegg et foredrag i det fri. Statistikken viser at de aller fleste som blir svindlet, er over 60 år. Det har vi tatt på alvor når vi har invitert Sparebank 1 SMN til å holde foredrag ute på Minsaas Gatebit. Byvandringen som også foregår fredag, avsluttes med omvisning inne på Turneteateret først, og da skulle det passe aldeles utmerket med foredrag utenfor etterpå, med en matbit for den som vil kjøpe seg det.

Seff skal vi også prate om om gaming og e-sport

Interessert i gaming? Under Øras Dager kommer noen av landets beste gamere for å fortelle om sporten og for å gi gode tips i en egen lounge, satt opp for anledningen.

Fra scenen får vi høre mer om e-sport fra ett av de profesjonelle lagene i Trøndelag – Center Gaming, og om betydningen av et etablert e-sporttilbud i Verdal IL.

Vi får også høre om hvordan næringshagen Tindved Kulturhage jobber med å utvikle dette miljøet i vår region, blant annet gjennom nysatsningen «Innherred Showdown» – et samarbeid mellom e-sport miljøene i Levanger, Verdal, Inderøy og Steinkjer.

Gaming-lounge

Verdal IL E-sport tar med seg PCer og konsoller, og inviterer til drop-in gaming på Verdal Hotell. Det blir små konkurranser underveis. Her blir det også mulighet for å møte profesjonelle spillere fra Center Gaming.

MINSAAS FOODTRUCK COURT HAR FÅTT NYTT NAVN:

Minsaas Gatebit.

Og det blir steikbra i år også.

Fjorårets pilot ble en udelt suksess. I år blir det enda flere sitteplasser og enda mer levende musikk.

- Kriteriet er at det skal være ferdige måltid fra et utsalgssted på hjul, altså en foodtruck. Så har vi jobba med å få til god variasjon slik at det skal være mulig å finne noe for enhver smak, uttaler Hakon Bragi Valgeirsson.

Det er Valgeirsson som har tatt på seg ledertrøya i arbeidet med Minsaas Gatebit, på vegne av Innherred Næringsforening og Øras Dager. Til vanlig er Valgeirsson daglig leder ved Fæby Bryggeri.

- Det var stor stas å se suksessen i fjor. Det ble litt for få sitteplasser, og det er jo et luksusproblem. Tilbakemeldingene fra publikum var bare positive, så vi ser ingen grunn til at det skal bli annerledes i år, sier han.

Svært høy trivselsfaktor på fjorårets utgave.

Mangelen på sitteplasser er tatt på alvor, og dermed blir det plass til flere i år. Vasas stiller med ekstra telt, bord og stoler og Valgeirsson anslår at det blir rom for over 150 mennesker hver kveld.

Kveldsåpent med underholdning

Fire solide Verdalsfirma har slått seg sammen i markedsgata i år som i fjor, under fanen «Snekkerteltet». Der får kidsa snekre fuglekasser, blant annet. I år tar Kvernmo, Grande, Lag Entreprenør og Norgeshus Mikael Wik deltakelsen ett skritt lenger og sponser rett og slett underholdningen under Minsaas Gatebit og dermed har den lille intimscenen fått navnet Snekkerscenen.

Fjorårets scene var liten og intim. Det samme blir den i år.

Takket være de fire entreprenørfirmaene kan vi altså tilby levende musikk alle tre dager! Torsdag er det Ola Wisth Holmen og Arne Ingar Aae som kjører showet. Fredag er det William Karlsen Cairns Duo mens på lørdag spiller Karrans Duo. Her er det bare å legge inn et hattrick! 

Turneteatret åpner dørene

Samarbeidspartner Turneteatret ønsker også arrangementet velkommen, og holder i tillegg dørene åpne hele kvelden slik at gjestene på Minsaas Gatebit kan benytte seg av toalettfasilitetene.

- Vi er vertskap for både valgdebatt og live podcast under Øras Dager, og tenker det er utrolig verdifullt at vi kan åpne dørene våre for publikum, så verdalingene kan bruke det fine huset vårt, uttaler Jorunn Verstad Vodahl, markedsleder ved Turneteatret i Trøndelag.

- Og så har vi jo selvsagt baren åpen her inne også, under arrangementene.

Dog byr akkurat det på en aldri så liten utfordring. Sjenkereglene tilsier nemlig at gjester som kjøper drikke inne på Turneteatret, kan med sine glass utendørs, til bordene nærmeste veggen, men ikke krysse sperringene. Og de som kjøper drikke fra vogn på Minsaas Gatebit kan ikke krysse sperringene andre vei og ta med drikke inn.

- Det er jo selvsagt litt knotete akkurat det der, men det tror vi at gjestene både forstår og klarer å forholde seg til, så utfyller vi hverandre på best mulig måte, sier Valgeirsson.

Er du blant dem som ikke har bestemt deg for hva du skal stemme?

Politikerne skal debattere

Fortvil ikke, under Øras Dager får du rikelig med muligheter til å møte politikere på valg. I martnasgata står partiene samla øverst i Jernbanegata, ved det som ofte er omtalt som Norges minste rundkjøring, enten det er sant eller ikke.

Og torsdag kveld stiller politikerne til valgdebatt i storsalen på Turneteateret.

- Vi har invitert alle parti til å delta, og håper på en livlig og konstruktiv debatt som gir verdalingene innsikt i hva de forskjellige partiene vil tilføre kommunen dersom de vinner, uttaler næringspolitisk leder ved Innherred Næringsforening, Arild Klokkerhaug.

- Og så er det både gratis inngang og mulighet til å kjøpe seg drikke. Diskusjonen kan man jo fortsette i godt lag ute på Minsaas Gatebit etterpå, sier han og påpeker at da skulle alt ligge til rette for at ubestemte velgere kommer ut av Øras Dager med en litt sterkere magefølelse for valget.

ROTSEKK - EN PODCAST I SVART OG I KVITT

ROTSEKK: Det blir live, livåt og lekent

Du trenger ikke være hverken spesielt fotballinteressert eller kunnskapsrik for å kose deg med Rotsekk sin liveinnspilling i storsalen i Turneteateret fredag kveld.

Christer, Tommy, Kent, Emil og Emil tar turen til Verdal for å fortelle om livet som Rosenborgsupportere og mye mer. Det blir fliring, lidenskap og meninger om alt og ingenting.

Rotsekk-podcasten er blant landets mest populære podcaster med god grunn, og når gutta tar turen til Verdal, er det nok ikke fritt for at det blir gode muligheter for gapskratt.

Gutta beskriver seg som medgangs og motgangssupportere med en solid dose humor, håp og fortvilelse.

Showet ble utsolgt på to dager da de opptrådte live i Trondheim, så her gjelder det å kaste seg rundt!

Billetter til Rotsekk selges via Kultar.

Folkedans med Embla Olsen – En lavterskel danseøkt for hele familien

Integreringsrådet står bak dette spennende innslaget under årets Øras Dager.

Klokka 16:00 på torsdag smeller vi rett og slett til med en skikkelig gave fra integreringsrådet. Profesjonell folkedanser og instruktør Embla Olsen oppfordrer alle Verdals innbyggere - og tilreisende gjester, selvsagt, om å samle seg foran scenen i sentrum for et åpent kurs i folkedans.

Kan du litt eller ingenting spiller ingen rolle. Kurset er for hele familien, og Embla har bred erfaring med folkedanskurs for barn, så dette blir gøy for alle aldre.

Og tør du ikke danse sjøl, kan du jo bare heie på de som kaster seg uti det. Er du dritflink, er det veldig stas om du kommer og viser frem dine kunster.

Sprek Elveløpet - en årlig kraftdemonstrasjon midt i Verdal sentrum

I åtte år på rad har Elveløpet startet ved jernbanestasjonen på martnans første dag. I år er intet unntak og vi oppfordrer alle som ikke skal løpe, om å heie deltakerne frem.

Sprek Elveløpet er et kontrollmålt 5 kilometer gateløp, hvilket betyr at løperne får resultatet godkjent for norgesstatistikk som kan leses på kondis.no/statistikk. Her finnes også statistikk for ungdom og veteraner. Løperne stiller i fire forskjellige klasser fra konkurranse og racerunning til mosjon. 

Arrangør av Sprek Elveløpet er Verdal Friidrettssklubb i samarbeid med Sprek Treningssenter.

Vi skal vandre gjennom Verdals Gater

Mens han deler fritt av kunnskap om egen by, loser vi interesserte gjennom Øra.

Vi gjentar suksessen for 4. gang!!

Det blir ny rute på byvandringa i år med våre historikere Rune Dillan og Roald Veimo. Sammen vil de ta deg med på en vandring gjennom Øra, Rostadbrygga, Moeparken og Minsaas plass.

Du vil få høre om byens krigshistorie og mye annet. Byvandringen avsluttes hos Turnèteatret i Trøndelag, der det vil bli servert kaffe og noe å bite i. Vel møtt.

Verdals unge turnere viser sine kunster i Moe Parken

I fjor hadde turnforeningen i Verdal oppvisning midt i martnasgata. I år vil våre unge, talentfulle turnere få bedre tumleplass og tryggere rammer i Moe Parken. De håper så mange som mulig tar turen dit for å se dem turne.

Få oversikt over alt som skjer - Programmet finner du her.