Pohjoisen luovuttajat kartuttavat koko Suomen verivarantoja Maaria Tuisku

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun tavoitteena on kerätä 700 pussillista verta päivässä. Pohjois-Suomessa luovuttajien aktivointiin täytyy nähdä vaivaa, mutta jokainen heiltä kerätty pisara on arvokas.

Suomen pohjoisimmassa Veripalvelun toimipisteessä riittää tekemistä, sillä Oulun Veripalvelun toimiala kattaa lähes puolet Suomen pinta-alasta. Oulussa tavoitellaan 42 luovuttajaa päivässä, mutta muissa Pohjois-Pohjanmaan ja lähimaakuntien kaupungeissa tavoitteet ovat vielä korkeammalla.

”Suomalaisista luovutusikäisistä verta luovuttaa vain 3 prosenttia”, sanoo Hanna Hilli, Oulun Veripalvelun vastaava hoitaja.

Oulun Veripalvelun toimipiste on auki keskiviikosta perjantaihin. Maanantaina ja tiistaina Oulun Veripalvelun työntekijät matkustavat Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin kaupunkeihin järjestämään luovutustilaisuuksia. Rovaniemi on kohteista pohjoisin ja Haapajärvi eteläisin.

Veren matka luovutuksesta verivalmisteiksi

Oulun Veripalvelussa työskentelee esimiehen lisäksi 14 hoitajaa. Heidän tehtävänään on verenluovutusmatkojen lisäksi huolehtia verenluovutuksen sujuvuudesta ja luovuttajien tarpeista.

Itse verenluovutus sujuu nopeasti, tapahtui se sitten Oulun toimipisteellä tai toisella paikkakunnalla luovutustilaisuudessa. Hilli kertoo, että noin puolen litran veripussi täyttyy yleensä kuudessa minuutissa.

Kokeneilta luovuttajilta koko vierailu vie noin puoli tuntia. Ensikertalaisia Hilli kehottaa varaamaan ainakin tunnin, jotta hoitajat voivat seurata heidän vointiaan.

Päivän lopussa hoitajat pakkaavat veripussit kuljetuslaatikkoihin ja lähettävät ne Vantaalle solutuotantokeskukseen. Seuraavana päivänä punasolut, verihiutaleet ja plasma erotellaan ja verestä otetut näytteet tutkitaan. Hillin mukaan erotellun veren täytyy päästä valmistukseen 24 tunnin sisällä.

”Jos kaikki on kunnossa, veripussi voi lähteä hyvin nopeasti sairaalaan.”

Punasolut säilyvät 35 vuorokautta ja verihiutaleet viisi vuorokautta. Oulussa kerätty veri ei välttämättä palaa enää Ouluun, vaan veripussit jaetaan eri puolille Suomea.

Auttamisen halu innostaa luovuttamaan

Jos haluaa luovuttaa verta, Veripalvelun sivuilta löytyvällä sovinko luovuttajaksi -testillä tai ilmaisella infonumerolla voi näppärästi selvittää oman luovutuskyvyn.

Erityisen tärkeä rooli on Veripalvelun järjestämillä kampanjoilla. Oulussa luovuttajia aktivoidaan pääosin valtakunnallisten kampanjoiden avulla, mutta joskus yhteistyötä tehdään muun muassa opiskelijajärjestöjen kanssa.

Valtakunnallisia tekstiviestejä ja henkilökohtaisia kutsuja Veripalvelu lähettää Hillin mukaan silloin, kun verivarastot ovat vähissä.

Myös uutisoinnilla on merkitystä. Jos veren tarve nousisi äkillisesti esimerkiksi suuronnettomuuden vuoksi, ihmiset lähtisivät Hillin mukaan liikkeelle automaattisesti. Uusi veri ei kuitenkaan päätyisi suoraan suuronnettomuuspaikalle, vaan ensimmäisenä sinne lähetettäisiin varastoissa oleva veri.

Eniten ihmisiä kannustaa halu auttaa. Hilli suosittelee kokeilemaan verenluovutusta ainakin kerran, jotta oman veriryhmän saisi selville. Yksi veripussi voi auttaa kolmea potilasta.

”Koskaan ei voi tietää, milloin itse tai joku läheinen voi tarvita verta”, Hilli korostaa.

Katso videolta, millaisia pelkoja ja ennakkoluuloja ensikertalaisilla voi olla verenluovutuksesta.

Seuraava luovutustilaisuus Linnanmaan kampuksella järjestetään 25. marraskuuta klo 11 - 16 Saalastinsalissa.