View Static Version

Straat op Ooghoogte Het belang van de begane grond

Bekijk hieronder de nieuwe Bouw Woon Leef documentaire

Er is een woningnood en daarom wordt steeds meer bijgebouwd in de stad. Maar hoe houdt je zo'n verdichte en compacte stad fijn om in te leven? De plint, oftewel de begane grond, speelt daar een belangrijke rol in. In deze nieuwe aflevering van Bouw Woon Leef onderzoeken we wat precies een goede plint maakt.

De plint is misschien maar tien procent van het gebouw maar bepaalt wel negentig procent van de beleving”

Er wordt al decennia onderzoek gedaan naar de stad op ooghoogte. Zoals door planoloog Hans Karssenberg van onderzoeksbureau STIPO. Een van de conclusies van het onderzoek is dat mensen de straat vooral op ooghoogte ervaren.

Hans Karssenberg - Planoloog

“Mensen in de stad lopen meestal op de stoep langs een gebouw. Daardoor gaat je blikveld 45 graden omhoog.” Karssenberg vervolgt: “De begane grond, oftewel de plint, is misschien maar tien procent van het gebouw, maar bepaalt wel negentig procent van je beleving op straat.”

"Ik heb een betonnen doos gekregen, die ik zelf moest invullen"

Oostenburg

Tara Bonimbie is zo'n ondernemer op de begane grond, in de nieuwe wijk Oostenburg. Zij is haar eigen café begonnen en kreeg een lege plint aangeleverd. "Ik heb een betonnen doos gekregen, die ik zelf moest invullen." Dat zorgde voor hoge kosten. Gelukkig kreeg ze financiële hulp van de eigenaar van het pand om het rond te krijgen.

Volgens Bonimbie is het in de buurt nu nog niet zo gezellig. "Het is heel grijs en grauw." Maar ze ziet hoe het gebied langzaam meer leven krijgt en de bewoners daar ook behoefte aan hebben. "Er wordt hier in de buurt veel georganiseerd en ik zie in mijn café ook vaste gasten komen."

Een lege plint op Oostenburg

Ontwikkelaar Xander van Beers vertelt dat er steeds meer gekeken wordt naar de beleving van de begane grond op de straat en in de buurt. Zo doen ze online onderzoek en gaan ze in gesprek met omwonenden om de wensen van de buurt in kaart te brengen. "We kunnen als ontwikkelaar wel bedenken wat de meeste huur oplevert in een plint. Maar als mensen daardoor ontevreden wonen vertrekken ze weer."

"WE KUNNEN ALS ONTWIKKELAAR WEL BEDENKEN WAT DE MEESTE HUUR OPLEVERT, MAAR ALS MENSEN DAARDOOR ONTEVREDEN WONEN DAN VERTREKKEN ZE WEER"
Xander van Beers - Ontwikkelaar

Een voorbeeld van een nieuw en bepakt gebouwd gebied is Oostenburg: 1900 huishouden op 25 hectare grond. Gloednieuwe panden, maar hoe zit het met de straat op ooghoogte? “Er is een gevecht op de begane grond gaande", vertelt Van Beers. Er moet volgens hem namelijk veel tegelijk op de begane grond komen. “Winkels, horeca, parkeren, bergingen en mensen willen groen.”

Haarlemmerdijk, met plinten vol leven

Haarlemmerdijk

Oostenburg is een gebied wat langzaam meer vorm krijgt. Wat is dan een geslaagde plint? Haarlemmerdijk is een succesverhaal wat betreft de invulling van de begane grond. Wij spraken de straatmanager Sheila Prommenschenckel en twee ondernemers over hun straat.

Zeeburgereiland

Een plint goed invullen blijkt niet altijd even makkelijk. Zo ervaarde ontwikkelaar Edward Zevenbergen dat op Zeeburgereiland. Nadat de eerste ideeën niet gelukt waren, kwam hij terecht bij ondernemer Svetlana Lalic (rechts).

Samen zijn ze de nu nog lege plint aan het invullen met verschillende functies die bewoners graag wilden. Waaronder een kinderopvang, een bar en een sportschool.

Edward Zevenbergen - Ontwikkelaar
Een (nog) lege plint op Zeeburgereiland
"Het is voor een gebied zo ontzettend belangrijk dat er leuke en goede functies op de begane grond zitten"

Naast de ontwikkelaar en ondernemer speelt de gemeente ook een rol in het creëren van een goede plint. Saskia Rill, kwartiermaker en plintenmanager, houdt zich voor Gemeente Amsterdam precies daarmee bezig. Zo ging zij de Zuidas rond om pandeigenaren te overtuigen van de kracht van de plint.

Saskia Rill - Kwartiermaker en plintenmanager

Er stond veel leeg wat een negatief effect had op de beleving van de straat. Nu werkt ze aan het transformeren van het werkgebied Amstel III naar een levendige woon- en winkelbuurt.

Sportschool in de plint in Amstel III
"Het is niet alleen voor de overheid belangrijk dat er iets gebeurt in zo'n gebied, maar ook voor de ontwikkelaar"
Lege plint op de Zuidas

Beukenplein en de Zuidas

Bouw Woon Leef ging eerder al langs bij de Zuidas en Beukenplein. Wat zien Amsterdammers nou graag in de plint?

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, Twitter, Instagram en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.

NextPrevious