Bli kjent -Artefaktoppgave // 31.august 2023
Alle presenterte seg for hverandre gjennom å vise frem og fortelle en artefakt.
Gruppeworkshop i Momentumutstillingen- Together as to gather // 7. september
Hvordan oppleve / beskrive et kunstverk ved bruk av bare en sans? Øvelsen ble gjennomført individuelt. Med utgangspunkt i sanseopplevelsen skulle blikkåpnerne bli enige om en setning / "caption" til hvert rom:
Fuktig, mørkt. Overveldende stank. Hvor lang tid tar det før jeg venner meg til dette?
En folkegruppe kaller på noe, er det meg? Er jeg blitt en del av dette nå?
Omvisning i Momementum 12 og danseforestilling // 24.september
Momentum Live program
Blikkåpner deltar på søndagsomvisning som en del av opplæringen og som ambassadører under danseforestillingen Welcoming, -et samarbeid mellom danselinja på Kirkeparken VGS og Tenthaus.
Det var god stemning på Kick-off for årets Blikkåpnerprogram, som ble arrangert av Hennie Onstad kunstsenter. Interessant Panelsamtale, god mat og fin konsert med Bargee.
Det var så godt oppmøte fra Alumnigruppa til F 15, at sperrebåndet måtte utvides for å få plass til alle under Speed networking seansen. Det var lagt opp slik at de nye Blikkåpnerne vandret rundt og snakket med Alumni om deres erfaringer som tidligere Blikkåpnere.
18.oktober // Kunstnermøte med Julian Opie
21.oktober // Utstillingsåpning og workshop med Ingrid Eggen
Blikkåpnerne var vertskap da vi hadde samling for fordypningselevene i Visuell kunst. (Samarbeid mellom F 15, Kulturskolene i Østfold og Kunsthøgskolen i Oslo.
Blikkåpnerne gav fordypningselevene en eksklusiv omvisning i Opie-utstillingen før den offisielle åpningen.
Etterpå fikk de en inspirerende kunstnerpresentasjon av Ingrid Eggen, og blikkåpner bidro som assistenter under praktisk workshop med kunstneren. I lunsjen fikk deltakerne bli litt bedre kjent ved å spille spill, i regi av blikkåpner.
Samtaler om kunst
Blikkåpnerne valgte hvert sitt rom og forberedte spørsmål som utgangspunkt for en samtalebasert omvisning. Fordypningselevene hadde mange innspill og tanker.
Workshop med kunstner Ingrid Eggen
Foto- den skulpturelle kroppen.
Blikkåpnerne var assistenter og fikk lære bruk av Speilreflekskamera sammen med fordypningselevene.
Rage room Finissage og VR // 11. november
Lørdag kl 14 inviterte vi til Rage room Finissage med gratis pizza i F 15 Verksted. Det var siste mulighet for å se "Rage room" fra Momentumutstillingen, som ungdommer fra Moss var med å lage på Sinnekunstfestivalen i mai.
Deltakerne fikk også en kort omvisning med VR, i Julian Opie utstillingen.
De som kom fikk også oppleve spektakulær VR- kunst av Julian Opie i Galleriet.
Gruppen fikk en omvisning i Julian Opie utstillingen og opplevde VR.
Tekst og tegninger utenpå Rage - room engasjerte ungdommene.
Hvem er denne kvinnen?
Hva er skulpturen laget av?
Hva skiller disse personene fra de andre figurene i utstillingen?
En siste titt inni Rage - room, som har vært åsted for Sinnekunstfestivalen. Her kunne de også høre en lydfil med ungdommer som deler hva de er sint på.
Rage room er bygget som en forlengelse av F 15 Verksted. Over døren vises filmen fra Sinnekunstfestivalen som Blikkåpner Matias laget i samarbeid med Texas film.
Kunstkødd på Mosseporten// 18.november
Blikkåpnere inntok kjøpesenteret med mål om å få ungdom til å stoppe opp og tenke på kunst. Kunstintervensjoner inspirert av Julian Opie, med kamera glassplater og whiteboard tusjer.
I likhet med Julian Opie, har også vi fanget opp mennesker i hverdagen på vår litt egne måte👀
Jul på Alby // 2.desember
Et samarbeid mellom Alby Kafe, Galleri F 15 og Bikkåpner. Blikkåpnerne hadde ansvar juleverkstedet, og stilte med tre salgsboder. Et bord med selvlagde håndverksprodukter. De hadde også en bod der de solgte klær fra Fretex Blikkåpnerne hadde plukket ut.
De ekstra timene skulle fylles med uforglemmelige opplevelser med venner
Lea hadde ansvar for å engasjere folk i Julian Opie utstillingen. Deltakerne fikk med seg et spørsmål som de skulle reflektere rundt mens de opplevde utstillingen til Julian Opie.
Hvem er du i forbifarten?
Blikkåpner performance på åpningen av den 46. Tendenserutstillingen I de rette hender //23.mars
Å se med hendene
Inspirert av installasjonen til Kristina Skantze, og hennes erfaringer fra hvordan nysgjerrige folk gjør når hun har sittet å sydd hender på bussen, at folk pleier å rekke frem hendene på en åpen og vennlig måte mens de og spør; "får jeg se?"
Foto og redigering av video: Edward Coates, Blikkåpner
Digital formidling til I de rette hender //april-juni
Ved hjelp av QR koder i utstillingen la blikkåpnerne til rette for ulike former for digital beriking av utstillingen I de rette hender som viste tekstilkunst. Her kunne folk lese de unges tanker eller bidra med eget innhold. Prosjektet fikk navnet: I de rette øyne.
I de rette øyne
Kan du gjette hvilket kunstverk barnet har tegnet?
Gaia laget digital formidling i samarbeid med barnehagebarn som fikk i oppgave å skape sine egen tolkninger av kunstverk fra utstillingen.
Edward sin beriking av verket Space Debris av Kristin Sæterdal:
I rommets endeløse vidder truer romskrot som en skygge over menneskets utforskning. Festet til Voyager-satelittene er Gullplaten, en tidløs beskjed om jordens mangfold med lyder, musikk og hilsener. Romskrot truer vår sivilisasjon og utfordrer vår utforskning av det ukjente.
NASA festet i 1977 platen til Voyager sateliten med håp om at noen der ute kunne lese den.
Vedlagt er innholdet i platen.
Ingvild laget et album hvor publikum kunne bidra med polaroidbilder fra utstillingen.
I de rette hender - Padlet
Ellinor la til rette for at publikum kunne bidra med egne tanker, legge ut bilder, musikk eller lenker til Tendenserutstillingen.
Wearable Art -workshops
Lea og Hennie arrangerte to ulike workshops knyttet til Tendenserutstillingen som handlet om tekstil.
Det kom både nybegynnere som ville lære, og allerede hekleglade personer på Workshop da Lea inviterte til Wearable Art verksted med hekling og limonade.