ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 197, iunie 2024

În 2024, programul Erasmus+ continuă să își mobilizeze eforturile în vederea atenuării consecințelor socio-economice și educaționale ale invadării Ucrainei de către Rusia, inclusiv prin sprijinirea proiectelor care promovează activități educaționale și care facilitează integrarea persoanelor care fug din calea războiului în noile lor medii de învățare, precum și activități de sprijin pentru organizațiile, cursanții și personalul ucrainean.

Erasmus+ revealed este cel mai nou podcast al Comisiei Europene și reprezintă o cale de acces pentru a explora cel mai popular program de finanțare al UE.

Fiecare dintre cele 8 episoade ale podcastului va explora aspecte mai puțin cunoscute al programului și va căuta să ofere răspunsuri clare și concise la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre Erasmus+ și despre ceea ce are de oferit programul.

În primul episod, Călătoria ta spre învățare și creștere, o puteți asculta pe Pia Ahrenkilde-Hansen, directoare generală a Departamentului pentru educație, tineret, sport și cultură al Comisiei Europene (DG EAC).

Din cuprins:

  1. Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Invitație la un exercițiu de imaginație, implicare și participare, inițiat de ANPCDEFP
  2. Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Învățare creativă prin proiecte Erasmus+
  3. Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Educația de protecție a mediului – resurse educaționale deschise pentru cetățenii rurali
  4. Învățământ universitar în Erasmus+: Șinele vieții —//— Conferința aniversară a 20 de ani de Erasmus Mundus: Beyond Borders and Boundaries—//— Seminarul internațional „Impact, Quality and Reporting in the new KA220-HED projects”
  5. Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Întâlnirea anuală a rețelei EuroApprentices
  6. Erasmus+ în învățământul școlar: Mobilități de success la Școala Gimnazială Buciumeni din Dâmbovița —//— Experiențe profesionale și personale dobândite prin activități de job shadowing—//— Pactul Verde European: Provocări pentru elevi și profesori
  7. Educația adulților în Erasmus+: Liceul Tehnologic Auto din Câmpulung oferă o a doua șansă elevilor
  8. Tineret în Erasmus+: Play for Democracy: Educație civică și Jocuri Video
  9. Corpul European de Solidaritate: Films for a Better Society! —//— Cross-Culture Cooperation and Solidarity II —//— Atelierele Eco Echo
  10. Formator – Generator
  11. Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate:
  12. Eurodesk România te informează
  13. Multilingv. Multicultural
  14. Publicațiile Eurydice
  15. Vă recomandăm
  16. Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Invitație la un exercițiu de imaginație, implicare și participare, inițiat de ANPCDEFP

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

Ambasadorii de învățare sunt persoane care au participat la programe de mobilitate Erasmus+ și sunt pasionate de promovarea oportunităților internaționale de învățare. Aceștia acționează ca mentori și surse de inspirație pentru cei care doresc să se implice în programe de schimb sau să exploreze oportunități de învățare internațională.

Numărul Ambasadorilor de învățare a ajuns la 75. Lista completă poate fi accesată aici. Le puteți urmări activitatea și solicita informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate folosind hashtagul #AmbasadorErasmus.

O COMUNITATE. UN CADRU DE ÎNVĂȚARE. RESURSE. OPORTUNITĂȚI DE FORMARE. MATERIALE. VIZIBILITATE. CLIMAT POZITIV. ENERGIE BUNĂ.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.

Învățare creativă prin proiecte Erasmus+

Anul școlar 2023-2024 la Liceul ,,August Treboniu Laurian” Agnita, a debutat cu o Conferință de informare a celui de-al treilea an de acreditare, proiect Erasmus+ de acreditare, Nr.2023-1-RO01-KA121-VET-000501124, desfășurată în cadrul Primăriei Orașului Agnita. Prezența domnului primar Schiau Gull Alin Ciprian și a domnului viceprimar Hîrțoagă Paul ne-a confirmat încă o dată sprijinul necondiționat al comunității locale în toate proiectele inițiate și derulate în sprijinul pregătirii profesionale a elevilor și profesorilor colegiului. Proiectele Erasmus+ vizează în primul rând o pregătire profesională a elevilor și cadrelor didactice la standarde europene, iar în al doilea rând reducerea absenteismului și abandonului școlar.

Cu fondurile provenite din aceste proiecte elevii vor beneficia de dotări mai bune pentru stagiile de practică, consiliere din partea unor profesioniști de pe piața muncii, astfel încât parteneriatele dintre școală și mediul de afaceri să ofere rezultate mai bune.

În perioada 22.04.2024 – 03.05.2024, primul flux de mobilitate a desfășurat stagiul de practică în Barcelos/ Portugalia, la care au participat un număr de 14 de elevi de clasa a XII-a A, filiera teoretică, specializarea Matematică-Informatică. Pe perioada celor două săptămâni, elevii au beneficiat de o pregătire la standarde internaționale oferită de Asociația Mobility Friends Portugalia.

Prin participarea la mobilitate, dincolo de dezvoltarea competențelor în IT, elevii și-au dezvoltat noi abilități, munca în echipă, utilizarea diferitelor programe, explicarea unui mod creativ de gândire în structurarea și dezvoltarea de site-uri, conștientizarea impactului social, economic și moral al informaticii și formarea obiceiului de a utiliza concepte și metode algoritmice specifice în abordarea unei varietăți de probleme. În același timp și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și de relaționare cu elevi din alte țări.

Competențele profesionale au fost îmbunătățite prin participarea la diverse activități propuse de către partenerul de primire, PAQ-Equipamentos de escritório, Lda – Barcelos. Obiectivele au fost conturate foarte clar, dezvoltarea competențelor și aptitudinilor practice ale participantului, ca analist auxiliar informatic, printr-un stagiu de învățare, în vederea asigurării unei mai bune tranziții de la viața școlară la viața activă, îmbunătățirea calității pregătirii profesionale inițiale prin creșterea adaptabilității elevilor noștri la cerințele actuale ale schimbărilor din IT, prin parteneriatul școală - întreprindere europeană și creșterea competențelor cheie ale participantului: culturale, sociale și lingvistice, precum și abilități antreprenoriale care pot duce la înființarea propriei afaceri în viitor.

Participanții au avut posibilitatea de a-și folosi cunoștințele de limba engleză într-un context real, de a-și forma noi planuri de carieră prin continuarea studiilor la un nivel superior.

Cei 14 elevi ai Liceului „August Treboniu Laurian” au participat la vizitele culturale din Centrul istoric al orașelor Guimarães, Porto, Braga și Barcelos. Aceștia au fost impresionați de bogăția culturală și gastronomică a regiunii, de conexiunile între istoria României și Portugaliei. Experiențele educaționale comune ale elevilor români se găsesc consemnate în Jurnalele de practică în format digital pe platforma educațională Google Classroom.

Rezultatele au fost diseminate la nivelul familiilor, colegilor de clasă, profesorilor din școală și întregii comunități locale cu ocazia Zilei Europei, pe data de 9 Mai 2024.

Acreditarea în domeniul formării profesionale are rolul de a impacta elevii și profesorii diferit prin conștientizarea faptului că experiențele de învățare în companiile europene sunt deosebit de valoroase și contribuie la creșterea competențelor profesionale și de cetățenie democratică. Mobilitatea a fost organizată în perioada Săptămânii Verzi și a Vacanței de Paște pentru a evita disfuncționalitățile procesului de învățare.

Viziunea Liceului ,,August Treboniu Laurian” Agnita, exprimată prin proiectele Erasmus+ Acreditate este de a revoluționa domeniul stagiilor de practică pentru elevi. Implementarea proiectelor va aduce un beneficiu semnificativ în evoluția domeniului educațional, atât din punct de vedere al desfășurării practicii, cât și din perspectiva socio-economică de îmbunătățire a situației pe piața muncii. Aceste proiecte reprezintă șansa de a oferi sens învățământului profesional și tehnic și facilitează o tranziție lină dinspre școală spre piața muncii.

Erasmus+ Luminează minți! Deschide drumuri!

Prof. Daniela Elena Ionele, #AmbasadorErasmus, Liceul „August Treboniu Laurian” Agnita

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Educația de protecție a mediului – resurse educaționale deschise pentru cetățenii rurali

Prin proiectul de cooperare universitară „EnvEdu-OERs” (SEE 19-COP-0038), Universitatea Transilvania din Brașov împreună cu Reykjavik University (Islanda), Universitatea de Studii Economice din București și Universitatea TehnicaGheorghe Asachi” din Iași au răspuns, în perioada noiembrie 2020-octombrie 2023, nevoii stringente de a proiecta practici de dezvoltare sustenabilă la nivel local, cu precădere în comunități rurale dezavantajate și de a dezvolta nivelul de educație privind protecția mediului în aceste comunități.

Cu ajutorul Granturilor SEE, cei patru parteneri au selectat și format reprezentanți din administrația locală și cetățeni, lideri formali și informali din comunități rurale ale județului Brașov, pentru o mai bună înțelegere a protecției mediului în localitatea lor, a modului de colaborare cu autoritățile locale și de implicare în comunitate.

Astfel, universitățile partenere au pus la dispoziția participanților, inclusiv a publicului larg, o platformă deschisă prin care cei interesați au acces gratuit la cursurile de formare elaborate în cadrul proiectului.

„Comunități sustenabile și comunicarea socială”, „Ce este dezvoltarea sustenabilă”, „Ce este o comunitate sustenabilă”, „Dezvoltarea comunitară sustenabilă”, „Dezvoltarea abilităților de comunicare în educația pentru mediu”, „Studii de caz în comunitățile din România și Islanda” sunt cele 6 cursuri de formare care, prin prezentări video, instrumente de verificare și conținut text interactiv, dezvoltă cunoștințele, abilitățile și competențele participanților în domeniul protecției mediului - a precizat managerul de proiect.

Cursurile au fost prezentate celor peste 260 de participanți invitați la evenimentele de multiplicare realizate la Iași, Bod și Prejmer din județul Brașov. „Voi parcurge aceste cursuri pentru a cunoaște mai multe despre selecția deșeurilor, despre bunele practici din Islanda și despre cum pot participa și eu la protecția mediului la mine acasă” a spus unul dintre elevii participanți la evenimentul din Prejmer.

Cercetările de specialitate realizate în proiect: „Managementul proiectelor de mediu”, „Instrumente pentru aplicarea adecvată a legislației de mediu pentru managementul deșeurilor”, „Resurse educaționale pentru învățarea managementului deșeurilor în comunitățile rurale” au fost prezentate de membrii echipei transnaționale la conferințe naționale și internaționale de specialitate, iar articolele științifice au fost publicate pe site-ul proiectului.

Un set de recomandări de politici a fost elaborat de partenerii proiectului pentru a susține autoritățile locale în conceperea, planificarea și implementarea proiectelor de mediu, precum și în implicarea cetățenilor în păstrarea unui mediu curat în comunitățile rurale.

Prin valorificarea resurselor educaționale deschise (modulele de curs), precum și a setului de recomandări de politici, proiectul aduce o valoare adăugată atât în ceea ce privește creşterea gradului de conştientizare privind problemele de mediu, cât și în încurajarea participării active a cetățenilor la dezvoltarea durabilă a comunității lor.

Învățământ universitar în Erasmus+

Șinele vieții

Tot timpul mi-au plăcut călătoriile și calculatoarele, aș putea spune că ambele dintotdeauna, nu țin minte vreun moment în care să nu-mi fi dorit ori să plec în următoarea aventură, ori să descopăr ceva nou legat de ultimele tehnologii. Și cum era de așteptat, aceste două pasiuni m-au determinat să particip și la o mobilitate Erasmus+ de un an în Linz, Austria, la Johannes Kepler University.

Din anul I de licență, știam că vreau să particip la o mobilitate. Eram student la informatică, deci una dintre pasiuni era deja satisfăcută, dar nevoia de călătorii și nou, încă nu. Apoi, a venit pandemia Covid-19 și planurile de plecat în mobilități Erasmus+ au fost puse în așteptare. Până s-a terminat pandemia s-a terminat și ciclul de licență, dar nevoia de a experimenta o mobilitate Erasmus+ încă ardea în mine. Așadar, am decis să mă înscriu la masterat pentru a putea profita de această oportunitate. Am început demersurile de la mijlocul anului al III-lea din ciclul de licență, mi-am dat demisia de la locul de muncă și în toamna anului 2022 am plecat spre Linz. Chiar dacă logica deciziilor mele de atunci nu pare cea mai inspirată, pentru mine a fost o alegere bună. Mi-am spus că dacă la 22 de ani nu las totul și plec un an într-o țară străină, nu o voi face niciodată. Mânat de dorința de a experimenta locuri și lucruri noi, am urcat în trenul de Viena și am început aventura mea Erasmus.

Mă așteptam ca partea academică a mobilității să fie una interesantă și valoroasă pentru viitorul meu profesional, și așa a și fost. Am avut oportunitatea de a explora mult mai multe zone ale informaticii împreună cu profesori pasionați și deschiși la orice întrebare și provocare, iar colegii de facultate la fel de pasionați ca profesorii mi-au făcut parcursul academic și mai fructuos. Am putut afla mai multe despre securitatea cibernetică, iar fiind îndemnat de un profesor, am avut și oportunitatea de a participa la un concurs de tip „Capture the flag” și am putut participa într-o echipă alături de alți studenți la fel de curioși ca mine. Am colaborat cu studenți români, austrieci și internaționali din toate colțurile lumii aproape zilnic, mi-am dezvoltat abilitățile de comunicare atât în engleză, cât și în germană. De asemenea, în timpul mobilității, am avut oportunitatea de a participa la un seminar științific împreună cu un coleg, a trebuit să scriem un articol științific și să îl prezentăm unei comisii, Spre deosebire de concursul de securitate cibernetică care mi-a deschis orizonturi și m-a ajutat să aleg șina potrivită, seminarul a avut efectul opus, mi-a deraiat puțin planurile și m-a ajutat să-mi dau seama că domeniul universitar pe care îl consideram ca o posibilă variantă de carieră viitoare nu mi se potrivește și că prefer să experimentez probleme provocatoare din industrie în loc de a scrie articole și de a face cercetare științifică.

Pe lângă evidenta provocare academică, numărul de materii fiind dublu față de cele urmate la universitatea mea de origine, iar numărul de credite per materie înjumătățit, principala provocare în mobilitatea mea Erasmus a fost atingerea țintei setate înainte să plec din România: să vizitez toate Bundesland-urile Austriei. Profitând de faptul că mobilitatea a durat un an și de excelentul sistem feroviar austriac, am reușit să-mi ating ținta, chiar să mai suplimentez cu escapade de weekend spre Munich și Praga. Bineînțeles, toate aceste călătorii au fost făcute cu trenul. Ce alt mod mai bun de a te bucura de peisajul oferit de Alpii austrieci decât pe fundalul glasului roților de tren. Nu totul a fost la fel de pitoresc precum sună. Țin minte o zi în care am folosit șapte trenuri diferite pentru a ajunge la fortăreața Hochosterwitz și înapoi în Linz, plus o scurtă repriză de alergare (destul de solicitantă pentru un student la informatică). Am reușit să ajung chiar și la ski, fiind în Austria m-am gândit că nu pot rata ocazia, mai ales că puteam ajunge cu trenul chiar până în stațiunea de ski. Cred că pot spune că pe lângă călătorii și calculatoare mai am o a treia pasiune, asociată primei, călătoriile cu trenul, dacă nu era evident de la faptul că mutarea pentru un an în Linz a fost începută printr-un drum de 14 ore cu trenul.

Bineînțeles, nu toate experiențele noi ale mobilitățile mele s-au petrecut în trenuri. Am avut oportunitatea de a participa la o petrecere la o grădină de bere tradițională, chiar în campusul studențesc din Linz, inclusiv cu orchestra universității și un porc la proțap; am vizitat târguri de Crăciun în mai multe orașe, am experimentat cultura cafelei vieneze și am degustat tradiționalul Wiener Schnitzel. Nici aspectul cultural nu a fost neglijat, am vizionat Die Meistersinger von Nürnberg a lui Wagner, iar dacă la celelalte aventuri am convins colegi să mi se alăture, la cea mai lungă operă cu reprezentații programate de patru ore și jumătate, în germană, fără traducere, nu am reușit să conving pe nimeni.

La finalul mobilității, am revenit acasă cu amintiri frumoase cât pentru o viață și cu cunoștințe noi ce m-au ajutat să progresez profesional de cum am revenit în țară. M-am angajat fără probleme și săptămânal folosesc în activitatea profesională cunoștințe dobândite în mobilitatea Erasmus, iar la facultate am obținut bursă de performanță pe baza rezultatelor academice din mobilitate. Și contrar așteptărilor mele, mobilitatea Erasmus+ m-a făcut să realizez că poți descoperi locuri noi și fără să te dezrădăcinezi și să-ți lași în urmă prietenii. M-a făcut să reconsider gândul persistent pe care îl aveam încă din liceu, acela de a emigra. Călătoriile sunt frumoase, dar și întorsul acasă după o călătorie de un an este superb.

Mihai Damian, student Universitatea de Vest din Timișoara

Mobilitate Erasmus+ de studiu la Johannes Kepler Universität Linz, Austria

Câștigătorul premiului Studentul Român Erasmus+ al Anului în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate 2024

Conferința aniversară a 20 de ani de Erasmus Mundus: Beyond Borders and Boundaries

2024 marchează cea de-a 20-a aniversare a programelor de masterat comun Erasmus Mundus, fiind un moment bun de a discuta și de a reflecta asupra vastului impact pe care acestea l-au avut pe mai multe niveluri, precum și despre viitoarele rezultate așteptate de la programele de masterat comun Erasmus Mundus. Aniversarea a fost marcată prin evenimentul „Erasmus Mundus 20th Anniversary Conference - Beyond Borders and Boundaries”, organizat de Comisia Europeană pe 27-28 mai 2024 la Bruxelles.

În deschiderea evenimentului, Iliana Ivanova, Comisar European pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a transmis un mesaj video participanților la eveniment, în care a menționat: „Thanks to all brave pioneers, students and staff, for your perseverence and passion in bringing Erasmus Mundus to where it is today!”.

Un mesaj cu un impact puternic a venit și din partea Sristi KC din Nepal, alumna programului Erasmus Mundus „Choreomundus” și fondatoarea Blind Rocks! (blindrocks.org), care a împărtășit din experiența proprie și provocările pe care le-a întâmpinat ca studentă nevăzătoare: „Erasmus is inclusion. Inclusion is not just for persons with disability. Inclusion is for all. We need to generate more empathetic leaders and broaden our cross-cultural understanding.”

Studiul de impact „20 years of Erasmus Mundus” a fost publicat și prezentat de Academic Cooperation Association (ACA) în timpul conferinței. Acesta evidențiază efectele transformatoare ale Erasmus Mundus asupra indivizilor, instituțiilor de învățământ superior și țărilor din UE și din afara acesteia în ultimele două decenii, oferind o imagine de ansamblu a evoluției Erasmus Mundus și o analiză detaliată a impactului său larg asupra tuturor actorilor implicați.

Conferința „Erasmus Mundus 20th Anniversary Conference - Beyond Borders and Boundaries” a creat un cadru propice de dialog între factorii de decizie politică, reprezentanții instituțiilor și organizațiilor din Europa și din afara ei care au acumulat o experiență semnificativă în aceste programe comune, precum și absolvenții lor. Au fost decernate premii pentru recunoașterea rezultatelor obținute de universități cu implicare remarcabilă de-a lungul anilor, iar pe parcusul evenimentului, a avut loc o expoziție de postere ilustrând rezultate ale programelor Erasmus Mundus.

Seminarul internațional „Impact, Quality and Reporting in the new KA220-HED projects”

În perioada 19-21 iunie 2024, ANPCDEFP a organizat un seminar internațional adresat beneficiarilor care implementează parteneriate de cooperare în domeniul universitar (KA220-HED) începând cu apelul 2022. Aceste proiecte se bazează pe modelul de finanțare cu grant sub formă de sumă forfetară și reprezintă o noutate în ceea ce privește modul lor de implementare și de raportare finală. Evenimentul a reunit la București aprox. 40 de participanți proveniți din 8 țări, Austria, Cehia, Croația, Germania, Liechtenstein, Lituania, Polonia și România, oferindu-le oportunitatea de interacțiune și de schimb de bune practici.

Scopul seminarului a fost de a îmbunătăți înțelegerea a ceea ce înseamnă impactul în corelație cu obiectivele unui proiect și cum ar putea fi acesta adresat. Astfel, s-a urmărit oferirea de sprijin beneficiarilor pentru a formula indicatori adecvați, de a le oferi instrumente utile pentru monitorizarea progresului și realizarea unei evaluări eficiente. Evenimentul s-a axat și pe elaborarea de metode de asigurare și măsurare a calității rezultatelor prin intermediul indicatorilor, precum și pe pregătirea beneficiarilor pentru etapa de raportare finală după încheierea proiectelor.

Pe durata evenimentului, participanții au apreciat faptul că au primit îndrumări utile, iar activitățile desfășurate au dus la îmbunătățirea capacității lor de a dezvolta rezultate cu impact la toate nivelurile și au facilitat dobândirea cunoștințelor în privința asigurării și măsurării calității, utilizând metode și indicatori adecvați. Accentul a fost pus pe asigurarea elaborării de rapoarte finale cuprinzătoare pentru proiectele aflate în implementare, în cadrul cărora coordonatorii proiectelor să descrie rezultatele și impactul obținut, demonstrând atingerea calității corespunzătoare și îndeplinirea obiectivelor și indicatorilor, dar și urmărind ca toate informațiile necesare pentru o evaluare corectă să fie cuprinse în rapoarte.

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Întâlnirea anuală a rețelei EuroApprentices

Între 12 și 16 iunie, 3 ambasadori EuroApprentices din țara noastră - Teodora Cernescu, Robert Otelea și Emilian Roman - însoțiți de o parte din echipa ANPCDEFP, au participat la întâlnirea anuală a rețelei EuroApprentices - o rețea dedicată tinerilor care au beneficiat de mobilități Erasmus+ în sectorul învățământului profesional și tehnic (VET). Evenimentul internațional a avut loc la Helsinki și a fost organizat de Agenția Națională din Finlanda, reunind 48 de ambasadori EuroApprentices din 12 țări, precum și 25 reprezentanți ai agențiilor nationale.

Ambasadorii EuroApprentices sunt selectați de agențiile naționale pentru a populariza și pentru a disemina oportunitățile Erasmus+ în domeniul VET. Astfel, ambasadorii VET EuroApprentices motivează alți elevi, precum si reprezentanți ai liceelor, școlilor profesionale, ai companiilor și furnizorilor VET să participe la program, împărtășind propriile experiențe din străinătate și descriind beneficiile acestora pentru dezvoltarea lor personală și profesională. Rețeaua contribuie la promovarea mobilităților VET dar și a priorităților programului Erasmus+, în special participarea la viața democratică și promovarea incluziunii și diversității.

Ajunsă la cea de-a șasea ediție, întâlnirea anuală a rețelei EuroApprentices nu este doar un prilej de a învăța despre noile tendințe în educația vocațională și de a face cunoștință cu diverse culturi, ci și o oportunitate pentru participanți de a-și împărtăși poveștile personale, de a cunoaște alți ambasadori VET europeni, de a dezvolta abilități și competențe necesare rolului lor și de a-și consolida identitatea ca rețea europeană de colegi.

Întâlnirea din acest an a fost o experiență extraordinară, am avut ocazia de a întâlni persoane noi din diferite țări cu care am împărtășit lucruri interesante atât în timpul workshopurilor, dar si în timpul liber. Organizarea a fost foarte bună, încurajând colaborarea și conexiunile între participanți prin activități interactive datorită cărora am învățat lucruri noi care cu siguranta mă vor ajuta in viitor. - Teodora Cernescu, ambasador EuroApprentices.

Pe parcursul celor aproape 5 zile petrecute în capitala finlandeză, participanții au putut lua parte la un program care a îmbinat atelierele de lucru cu vizite de studiu și mici incursiuni în cultura țării gazdă. Temele principale ale evenimentului au vizat prioritățile programului Erasmus+: transformarea digitală; sustenabilitatea; valorile europene și participarea democratică. Atât atelierele, cât și vizitele fiind axate pe aceste teme.

Unul dintre cele mai importante momente ale evenimentului a fost reprezentat de cele două vizite de studiu la Colegiul profesional Stadin AO și la fabrica de bomboane Fazer. Aceste vizite au oferit participanților o perspectivă în detaliu asupra modului în care educația și industria pot lucra împreună pentru a promova excelența, sustenabilitatea și inovarea:

  • Stadin AO, situat în Helsinki, este cel mai mare colegiu profesional din Finlanda, oferind formare pentru peste 22.000 de cursanți în peste 50 de profesii. Una dintre trăsăturile cheie ale Stadin AO este abordarea conform căreia educația nu are sfârșit, subliniind faptul că învățarea nu se oprește atunci când un program de studiu este finalizat. Fiecare cursant este încurajat să își continue dezvoltarea profesională pe tot parcursul vieții, fie prin perfecționare, fie prin recalificare, pentru a face față provocărilor dinamice ale pieței muncii;
  • Înființată în 1891, fabrica de bomboane Fazer este una dintre cele mai mari companii alimentare din regiunea de nord. Cu o producție de 100.000 de kilograme de ciocolată pe zi, Fazer este cunoscută pentru abordarea sa sustenabilă și conștientă de mediu. În producție se folosesc doar boabe de cacao certificate sustenabil și sfeclă de zahăr cultivată local. Participanții au putut afla mai multe despre inițiativele companiei de reducere a deșeurilor și de economisire a resurselor, cum ar fi folosirea ambalajelor din materiale reciclabile și utilizarea colțurilor rotunjite la pachetele de panificație și patiserie, economisind milioane de pungi de plastic.

Cele două vizite de studiu au fost completate de o vizită la fortăreața Suomenlinna, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, unde participanții au putut afla mai multe despre istoria Finlandei.

Sunt profund recunoscător pentru onoarea de a fi fost selectat să particip la întâlnirea internațională din acest an, în calitate de ambasador Erasmus+ EuroApprentices, organizată la Helsinki. A fost o bucurie imensă să cunosc oameni minunați și să descopăr modul de viață autentic al locuitorilor din această frumoasă țară. De asemenea, am învățat multe lucruri folositoare care mă vor ajuta în dezvoltarea mea personală și profesională. Această experiență de neuitat a fost extrem de valoroasă și m-a inspirat profund. - Emilian Roman, ambasador EuroApprentices
Participarea mea la întâlnirea internațională Erasmus+ EuroApprentices din Helsinki a fost o experiență remarcabilă. Am cunoscut oameni deosebiți și am explorat cultura locală. Organizarea excelentă și atmosfera deschisă au facilitat colaborarea și schimbul de idei. Am învățat lucruri valoroase, care mă vor ajuta în dezvoltarea personală și profesională. Această experiență mi-a oferit o perspectivă nouă și m-a inspirat profund. - Robert Otelea, ambasador EuroApprentices

Anul viitor, în 2025, țara noastră va găzdui cea de-a 7-a întâlnire anuală a rețelei EuroApprentices, un eveniment care promite să fie la fel de memorabil și inspirațional ca și cel de la Helsinki.

Erasmus+ în învățământul școlar

Mobilități de success la Școala Gimnazială Buciumeni din Dâmbovița

În perioada 14-23 februarie, în cadrul anului III de acreditare, Școala Gimnazială Buciumeni din Dâmbovița, a derulat cu trei grupuri de elevi, mobilitățile de grup pentru aceștia, la 3 școli foarte bine cotate în Konya-Turcia.

Au fost 2 grupuri a câte 6 elevi, fiecare cu 1 prof. însoțitor și un grup de 7 elevi, cu un profesor însoțitor. Pentru că, încă de la obținerea acreditarii, am optat pentru transport verde, ne-am deplasat împreună cu autocarul.

Anul acesta, am decis în cadrul Consiliului Profesoral și Consiliului de Administrație, ca toate fondurile să se îndrepte către elevi. Așa că după selecție, pregătirea tuturor documentelor necesare, pregătire lingvistică, încheierea de contracte de învățare cu școlile gazdă-școli de tipologii diferite, în funcție de grupa de vârstă a elevilor și obiectivele urmărite, am plecat la drum.

Școlile gazdă au fost: Chait Zarifoglu Ikokulu, Borsa Istanbul Ortaokulu, Omer Cemile Guler Imam Hatip Ortaokulu. Marele câștig al transportului verde este acela că vezi cât mai multe locuri în timpul călătoriei. Ajunși în școli, gazdele ne-au copleșit cu ospitalitatea, punctualitatea și profesionalismul lor. Au fost 10 zile pline, de lucru în comun în care am vizitat școlile, am lucrat în grupe mixte, am schimbat rețete din gastronomia popoarelor noastre, am susținut programe artistice cu dansuri și cântece din folclorul fiecărui popor. Am asistat dar și implicat în demonstrațiile profesorilor și elevilor turci în cadrul orelor de științe, arte, creație, pictură. Am desfășurat în comun activități sportive. Am asistat la lecții împreună cu elevii turci, am sădit cu ei flori în sera școlii, unde își produceau compostul, am adus cu noi în țară ghivecele dăruite de ei, să fie începutul grădinii noastre Erasmus. Noi am apreciat la ei dotările de înaltă clasă existente în școli, ei au fost încântați să vadă ce elevi pregătiți avem. Împreună cu ei am mers și am desfășurat lecții în Muzeul de Științe. Aici au putut simula un cutremur, erupție vulcanică, au putut să se pună în rolul unui astronaut, să vadă ce consum de apa avem pe anumite operațiuni casnice desfășurate și multe alte activități pe care în mod normal nu ai cum să le faci în școală. Am fost împreună cu elevii de la toate școlile și profesorii de acolo și cu toți elevii noștri.

Am desfășurat în comun activități în laboratoarele de robotică, în cel de pictură Ebru, în clasele cu elevi, cu nevoi speciale. Au fost 10 zile în care după activitățile din școli am vizitat muzeele Konyei, moscheele, parcuri deosebite. Am vrut să ne atingem obiectivele Acreditării și sperăm că am făcut acest lucru din plin. Nu a lipsit incluziunea și diversitatea, activitățile ECO și dezvoltarea competențelor digitale, lucrând mult alături de ei la orice materie pe table SMART și alte dispozitive conexe. De asemenea , toți ne-am dezvoltat abilitatea de a comunica în limba engleză, dar am deprins și noi cuvinte uzuale din limba turcă și ei din limba română. Ne-am întors cu elevi mai încrezători în forțele lor, entuziaști, dornici să împărtășească din experiență cu colegii și profesorii. Părinții au fost foarte fericiți. Acestă mobilitate a adus deja spiritul de competiție în rândul aspiranților pentru mobilitățile din anul IV. Până atunci, vom disemina și implementa cele învățate, deja la termenul din 5 martie am depus un proiect la scară mică , la Agenția din România, proiect cu una din școlile gazdă. Copiii continuă colaborarea, profesorii asemenea.

Suntem mândri că am trăit aceste momente și experiențe, cu toții știm că acest lucru a fost posibil prin finanțarea din fondurile UE , cu ajutorul reprezentantului AN – dna. Andra Dragomir dar și inspectorului de proiecte al ISJ Dâmbovița - Valentin Irinel Stancu. Mulțumiri pentru îndrumările profesioniste și pentru facilitarea unor mobilități de succes.

Sanislav Daniela, Scarlat Mihaela Iulia, Popescu Daniela, Prof. însoțitori din proiect, Școala Gimnazială Buciumeni din Dâmbovița

Experiențe profesionale și personale dobândite prin activități de job shadowing

Școala Gimnazială Nr. 4 Moreni din Dâmbovița se află în al treilea an de acreditare Erasmus+ (2023-1-RO01-KA121-SCH-000127497). Mobilitățile cu grupuri de elevi, ale profesorilor au vizat dezvoltarea competențelor digitale ale participanților, îmbogățirea strategiilor didactice in domeniul STEAM, precum și îmbunătățirea metodelor și tehnicilor de lucru cu elevii cu CES.

În perioada 25-29 martie 2024, profesorii, Dogărel Mihaela și Petrică Mihaela, au beneficiat de finanțare Erasmus+ pentru activități de job shadowing desfășurate la BEŞEYLÜL SECONDARY SCHOOL, din Nazilli, Turcia.

Obiectivele specifice care au venit în întâmpinarea nevoilor grupului țintă au fost:

  • Dezvoltarea unor competenţe profesionale superioare în vederea adaptării curriculumului la nevoile de formare ale elevilor si la ritmul propriu de învățare;
  • Dezvoltarea competențelor profesionale privind valorificarea şi diversificarea metodelor active de lucru cu elevii cu CES, dar și cu elevii capabili de performanță;
  • Îmbogățirea portofoliului de activități non-formale în diferite domenii: STEAM, robotică și programare, Tehnologie și design;
  • Internaționalizarea educației din școala noastră prin colaborări cu instituții similare din străinătate;

Principalele activități parcurse pe durata mobilității alături de profesorii școlii gazdă au fost:

  • Observarea și analiza lecțiilor specifice domeniilor STEAM (științe, tehnologie și design, robotică, programare, arte, matematică);
  • Studierea unor metode și mijloace didactice utilizate în lecțiile cu elevii cu CES;
  • Observarea unor metode alternative de evaluare a elevilor (proiecte, portofolii);
  • Observarea unor activități non-formale incluse in clubul de robotică al școlii gazdă;
  • Participarea la pregătirea unor activități extrașcolare- NowRuz (Festivalul Primăverii);

Activităţile de job shadowing au contribuit direct la îmbunătățirea procesului instructiv-educativ prin optimizarea atractivităţii lecţiilor, diversificarea strategiilor didactice, pentru ca acestea să corespundă nevoilor de formare ale noilor generații.

Experiența a contribuit la îmbogățirea portofoliului de activități non-formale derulate de școala noastră, care să antreneze elevii pentru diverse concursuri locale și zonale în domenii ca STEAM, robotică. Activităţile colaterale desfăşurate pe perioada mobilităţii au contribuit la îmbunătăţirea nivelului de cunoaștere a particularităţilor culturale ale Turciei, la dezvoltarea abilităţilor sociale și de comunicare în limba engleză, în mod special.

Mihaela Dogărel, Prof. învățământ primar, Școala Gimnazială Nr. 4 Moreni

Pactul Verde European: Provocări pentru elevi și profesori

Proiectul Erasmus+ „Let’s Go Green!” a oferit oportunitatea elevilor și profesorilor din Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava să participe la activități de învăţare/ predare/ formare pe teme ecologice, să intre în contact cu diferite culturi, devenind astfel mai sensibili la sensul culturii europene, mai conștienți din punct de vedere ecologic, dispuși să protejeze în mod conștient mediul înconjurător și să încurajeze comportamente proactive. Scopul principal al acestui proiect a fost de a-i face pe tineri să gândească critic și cu atitudine tolerantă față de degradarea mediului și de a-i încuraja să devină factori activi în protejarea mediului, acționând și modificându-și propriul stil de viață, precum și pe cel al oamenilor din comunitate.

Activitățile locale și cele transnaționale s-au concentrat pe informarea elevilor în legătură cu Pactul Verde European și planul său de acțiune, înțelegerea schimbărilor climatice și impactul acestora asupra oamenilor și societății. Pentru a eficientiza procesul de învățare al elevilor s-au folosit ca resurse digitale webquesturile și jocurile Kahoot, workshopurile și concursurile tematice.

Activitățile au furnizat răspunsuri multiple despre cum se poate crea o nouă industrie a modei care să nu fie risipitoare, despre avantajele mijloacelor de transport ecologice utilizate pentru a minimiza daunele aduse mediului, despre diete sănătoase și consumul alimentar durabil, despre impactul plasticului și microplasticului asupra ecosistemului și nevoia de a elimina utilizarea acestuia pentru a realiza un viitor durabil pentru planeta noastră. Pentru a conecta elevii la natură, pentru a le îmbunătăți respectul față de mediu, pentru a le oferi o mulțime de oportunități de învățare și de a dezvolta o gamă largă de abilități (științe, arte, matematică etc.) la nivelul fiecărei școli partenere a fost amenajată o grădină eco și o alee terapeutică. Îngrijirea grădinii ecologice conduce la reducerea stresului, a anxietății și la rezultate școlare mai bune pentru elevi. Pentru a marca zilele de mediu incluse în calendarul ecologistului, elevii au fost implicați în activități educative locale desfășurate în aer liber.

Postarea de fotografii și povești virtuale pe rețelele sociale, pe website-ul proiectului, folosirea instrumentelor Microsoft și web 2.0 într-un mod intercultural au crescut calitatea și cantitatea procesului de învățare, au stimulat succesul școlar al elevilor și abilitățile de cetățenie activă, au îmbunătățit competențele lingvistice și digitale ale elevilor.

Participând la activitățile transnaționale de proiect în Lituania am conștientizat impactul social și ecologic al modei rapide și am ales să militez împotriva acesteia, împărtășind și colegilor din experiența mea. Moda rapidă (fast fashion) produce multă risipă și este nocivă pentru natură. Când te uiți la calitatea lucrului, materialele folosite, munca ieftină, timpul redus de producție și stocul mic pentru vânzarea rapidă a noilor trenduri, e clar că se generează deșeuri. (Vlad)
Provocările aventuroase de care am avut parte în cadrul proiectului, activitățile ecologice desfășurate în natură m-au făcut să conștientizez problemele de mediu din Europa și acțiunile care trebuie întreprinse pentru a asigura condiții de viață mai bune în viitor. (Delia)

Prof. Sfichi Florentina, Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava

Educația adulților în Erasmus+

Liceul Tehnologic Auto din Câmpulung oferă o a doua șansă elevilor

Liceul Tehnologic Auto oferă calificări prin ȋnvǎţǎmânt liceal de zi si seral, ȋnvǎţǎmânt profesional de 3 ani programul „A doua șansă”. Elevii din programul „A doua șansă” provin 100% din medii defavorizate, au părăsit de timpuriu școala, iar noi trebuie să știm să îi atragem în sistemul școlar, sprijinind astfel la integrarea lor în societate. Pentru acești elevi sunt necesare strategii de depistare a cazurilor de abandon timpuriu, de atragere la cursuri, de menținere în spațiul școlar și finalizare a rutei școlare. În acest scop a fost depus și aprobat pentru finanțare proiectul Erasmus+ „Integrarea socio-profesională a adulților din grupuri dezavantajate – scop al activității profesorilor din Liceul Tehnologic Auto Câmpulung”

Proiectul are ca obiective:

  • Formarea a 2 cadre didactice, proces prin care acestea vor dobandi compente în utilizarea tehnologiei digitale în actul educațional, pe durata mobilității, în scopul asigurării integrării cu șanse egale a tuturor adulților;
  • Achiziționarea de competențe/ bune practici pentru 1 profesor de la liceu și 4 elevi adulți în vederea promovării comportamentui „verde” pe durata mobilității și a transferului de „know-how” în comunitate;
  • Îmbunătățirea abilităților din perspectiva abordării educației incluzive, a nevoilor elevilor defavorizați în scopul prevenirii eșecului/ abandonului școlar cu 30%, pentru 2 cadre didactice.

În cadrul proiectului, în perioada 17-23 ianuarie 2024 au fost desfășurate primele două mobilități la Escola Técnica Profissional da Moita (ORSIFOR S.A.), Portugalia o mobilitate de grup la care au participat 3 cursanti adulti însoțiti de domnul director Anastasie Stelian, precum și o mobilitate pentru job shadowing la care au participat doamnele profesoare Negoescu Marinela și Zăvoianu Cecilia.

Grupul de elevi adulți, alături de profesorul însoțitor, au avut activități împreună cu profesorii și elevii de la Moița pentru a observa bunele practici de la o școală europeană privind protejarea mediului și colectarea selectivă a deșeurilor, au facut vizite la Amarsul – o societate care se ocupă de separarea deșeurilor și care în parteneriat cu școlile desfășoară proiecte pentru educarea elevilor privind colectarea selectivă a gunoiului, la Salinas do Samouco unde cursanții adulți au observat o rezervație naturală și au mers împreună cu profesori și cursanți de la Escola Técnica Profissional da Moita pentru a li se prezenta proiectul „Separă și valorizează”. Tot împreună cu colegii portghezi au fost desfășurate vizite culturale. Activitatea a avut un impact deosebit asupra cursanților adulti participanți. Ei vor împărtăși colegilor și comunității din care fac parte ceea ce au învățat cu prilejul acestei mobilități.

În cadrul activității de job shadowing, cele două cadre didactice au observat metode și strategii de predare pentru a înțelege cât mai profund bunele practici europene care promovează sustenabilitatea și durabilitatea mediului. Aceste metode vor fi utilizate pentru transferul de competențe către elevii adulți.

Rezultatele învățarii vor fi evaluate prin competențele dobândite în mobilitate și transferabilitatea lor către adulții elevi (mare parte provin din zone izolate, marginalizate în care mediul este distrus chiar de tăieri masive de arbori, râuri cu gunoaie, case/racordări la curent electric fără autorizație, consum de combustibil s.a.m.d), dorind astfel să promovăm un mediu sustenabil. În acest fel, resursa umană din Liceul Tehnologic Auto va reuși să promoveze și să aplice bunele practici în domeniu.

Play for Democracy: Educație civică și Jocuri Video

În iulie 2023, echipa Asociației Arden a demarat inițiativa Play for Democracy (2023-1-RO01-KA154-YOU-000130516) cu misiunea de a oferi suport tinerilor tinerii printr-un proiect ambițios care îmbină educația civică și dezvoltarea de jocuri video. Proiectul a avut ca scop recrutarea a 16 tineri (cu vârste între 18 și 25 de ani) din diverse orașe din România care mai apoi să dezvolte un joc video menit să promoveze participarea activă și votul printre alți tineri, și lucrători de tineret. Obiectivul nostru a fost să formăm un grup dinamic, dornic să exploreze intersecția dintre educația civică și tehnologie. Am fost cu adevărat inspirați de acești participanți pasionați care, în ciuda programului încărcat, și-au dedicat timpul și entuziasmul acestei călătorii.

Activitate de mobilitate - Play for Democracy: Septembrie 2023

Călătoria lor a început în septembrie 2023, cu Tabăra Play for Democracy de la Bușteni. Această experiență imersivă de șapte zile a reunit cei 16 participanți pentru o serie de ateliere și activități creative. Ei au explorat Ideația, designul de jocuri, managementul de proiecte, UX-ul și educația civică, ghidați de mentori cu experiență. Tabăra a fost alternat intre învățare practică și mentorat, stimulând creativitatea și înțelegerea mai profundă a valorilor democratice și a participării active prin folosirea tehnologiei.

Mentoratul oferit de profesioniști din industrie precum Ionuț-Gabriel Solomon, Gabriel Stancu, Alexandru Pădure, Ionuț Schmidt Eda Mologani, împreună cu ateliere de educație civică susținute de Enache Flori Ramona au fost esențiale în conturarea proiectelor participanților și cultivarea unui spirit de inovație și colaborare. Mai mult, pentru majoritatea tinerilor participanți in proiect, aceasta a fost prima experiență în dezvoltarea de jocuri video, făcând din tabără o introducere palpitantă și revelatoare în tot ce înseamnă această industrie. Tabăra a avut ca obiectiv identificarea conceptului viitorului joc video.

Dezvoltare de Jocuri Video și Mentorat: Octombrie 2023 - Mai 2024

Din octombrie 2023 până în mai 2024, participanții s-au concentrat pe dezvoltarea jocurilor. Au lucrat în echipe pentru a crea două jocuri video pentru telefoanele mobile: Demostate și Vote It.

Evenimentul din 17 noiembrie 2023 a marcat un moment semnificativ pentru Play for Democracy. Aici, cei 16 participanți ai programului și-au prezentat conceptele de joc și experiența din timpul taberei in fata mentorilor, partenerilor din proiect si a altor tineri. Organizate ca două studiouri independente, Balled Box Studio și Cyber Rebels, echipele și-au demonstrat implicarea exemplară și au arătat o evoluție remarcabilă.

Într-o lună, au creat documentația pentru doua jocuri (Zeci de pagini cu narativa fiecarui joc, documentele necesare fiecarui rol si exceluri cu planificarea fiecarei etape din joc.), artiștii au schițat personajele și „look & feel” pentru fiecare joc și au creat cate un pitch deck pentru fiecare din cele două jocuri.

În ciuda provocărilor colaborării la distanță din diferite orașe, participanții au reușit să rămână conectați și focusați pe dezvoltarea celor două jocuri video. Această etapă a fost marcată de mentorat continuu, consiliere pentru dezvoltare personală și webinarii specializate care le-au îmbunătățit competentele tehnice în game design, programare, game art si project management, dar și o mai bună înțelegere a implicării civice. Echilibrând școala și voluntariatul, participanții au demonstrat dedicare și reziliență. Mediul lor colaborativ a încurajat inovația și munca în echipă, rezultând în dezvoltarea a două jocuri video mobile. În această perioadă, unii participanți au obținut job-uri full-time în industria dezvoltării de jocuri, o dovadă creșterii lor profesionale și a angajamentului pentru viitor.

Evenimentul de lansare a jocurilor Play for Democracy: 30 Mai 2024

Pe 30 mai 2024, am sărbătorit un moment semnificativ pentru proiect, evenimentul de lansare a jocurilor Play for Democracy, desfășurat în București. Acest eveniment a reunit peste 70 de participanți, avand ca obiectiv prezentarea celor două jocuri video create: Demostate și Vote It. Evenimentul a evidențiat progresul remarcabil al tinerilor din proiect și potențialul acestor jocuri de a inspira participarea activă și votul. A fost un moment emoționant și plin de mândrie pentru toți cei implicați, recunoscând dedicarea și pasiunea care au alimentat crearea acestor jocuri.

Demostate este un joc de strategie care te provoacă să restaurezi democrația într-un stat fictiv. Răspunde corect la întrebări de tip quiz și luptă pentru Libertate, Egalitate și Justiție împotriva antagonistului Felix.

Echipa Cyber Rebels a dezvoltat jocul Demostate. Din componența echipei fac parte Andrei Boaje, Cosmin Ezariu, Cătălina Constantinescu, Andrei Toma, Răzvan Renghea, Denisa Luțic, Sorin Preda și Bogdan Creciunescu.

Vote It este un RPG captivant pentru dispozitive mobile, cu grafică 3D low-poly, care plasează jucătorii într-o lume populată exclusiv de animale adorabile, inspirat de atmosfera și design-ul grafic al jocului Animal Crossing. Scopul jocului este să creeze un univers interactiv care să permită jucătorilor să exploreze democrația într-un mod relaxant și accesibil. De la simplu cetățean, jucătorul poate urca în ierarhia politică până la poziția de președinte, având ocazia să descopere și să înțeleagă fiecare etapă a parcursului politic. Fiecare acțiune întreprinsă va influența experiența de joc, oferind șansa de a susține sau de a evita corupția. Consecințele acțiunilor fiecărui jucător sunt ilustrate prin barele de corupție, starea democrației și nivelul de încredere. În funcție de deciziile luate, jucătorii vor experimenta unul dintre cele trei posibile sfârșituri, care va reflecta personalitatea lor din joc.

Echipa din spatele jocului Vote It se numește Ballad Box și este alcătuită din Andrei Trifu, Bogdan Gherasim, Ami Rusu, Cosmin Alexandru Epure, Mihnea Dorobăț și Teodor Luțoiu.

Faza de Diseminare: Iunie - August 2024

Ultima fază, din iunie până în august 2024, se concentrează pe diseminarea celor două jocuri video. Eforturile noastre vizează atingerea unui public mai larg, subliniind importanța participării active și utilizarea inovatoare a tehnologiei pentru promovarea valorilor democratice. Prin diverse canale și evenimente, ne străduim să împărtășim succesul Play for Democracy și să încurajăm mai mulți tineri să participe activ în societatea noastră.

Participanții și-au adăugat experiențe valoroase în CV-uri și și-au anunțat cu mândrie rolurile pe LinkedIn. Play for Democracy abordează provocarea de a câștiga experiență la începutul carierei.
A fost dificil să lucrăm remote, dar cu responsabilitate și angajament, am reușit să colaborăm excelent.
Acest proiect răspunde curiozității și dorinței generației tinere de a se angaja în activități semnificative și neconvenționale, dincolo ceea ce poate să ofere sistemul de învățământ.
Cadrul proiectului este robust și adaptabil. Fie că este pentru dezvoltarea unui joc video sau o altă inițiativă, acest model funcționează excelent. Este perfect pentru inițiative locale, chiar și în orașe mai mici.
Inovația și creativitatea sunt nucleul proiectului. Munca remote permite incluziunea, oferind oportunități tuturor, indiferent de unde locuiesc.

Până în momentul de față, proiectul și cele două jocuri au avut parte de o expunere excelentă, organică, care a culminat cu o invitație la PRO TV în cadrul emisiunii I like IT.

Play for Democracy este un proiect dezvoltat și implementat de Asociația Arden, cu sprijinul partenerilor săi, și finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+. Le suntem recunoscători partenerilor noștri de încredere: Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri din România, Funky Citizens, Amber Studio, AMC Studio Romana, Bucharest Gaming Week.

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

Films for a Better Society!

Asociația Filmelor Maghiare din Transilvania a demarat un nou și ambițios proiect, intitulat „Films for a Better Society!”, care a fost lansat la începutul lunii mai, cu suportul Corpului European de Solidaritate. Inițiativa, care se va desfășura pe parcursul a 12 luni, până în aprilie 2025, vizează să mobilizeze și să inspire tinerii prin arta cinematografică, punând accent pe protecția mediului și incluziune socială.

Proiectul are ca obiectiv principal dezvoltarea abilităților tinerilor cineasti prin intermediul unor ateliere de formare în domeniul producției de film. Participanții vor avea ocazia să învețe despre scrierea scenariilor, regie, tehnicile avansate de producție, precum montajul, designul de sunet și gradarea culorilor.

Prin acest proiect, ne propunem să dăm putere tinerilor să-și exprime creativitatea și să aducă schimbări pozitive în societate. Vrem să cream o comunitate vibrantă și inclusivă, unde fiecare voce contează și fiecare poveste poate avea un impact real

Proiectul „Films for a Better Society!” este o dovadă concretă a modului în care arta și creativitatea pot contribui la abordarea unor probleme globale stringente, precum conservarea mediului și coeziunea socială, prin intermediul unei platforme care încurajează tinerii să-și exprime liber perspectivele prin narative vizuale puternice.

Cross-Culture Cooperation and Solidarity II

Asociația PRO ROMA implementează, începând cu luna iunie 2023, proiectul de voluntariatCross-Culture Cooperation and Solidarity II, finanțat de Comisia Europeană, prin Corpul European de Solidaritate.

Prin acest proiect urmărim o punte interculturală între tinerii romi și ne-romi, care va fi un exemplu de cooperare fructuoasă, incluziune și responsabilitate pentru alte persoane, comunități și țări. Voluntarii nostri desfășoară activități individuale, cât și de echipă. Activitățile cuprind o serie de ateliere pe care voluntarii, cu sprijinul nostru deplin, le organizează și susțin pentru adolescenți pe teme variate (dezvoltare personală, oportunități ESC și Erasmus+, ateliere despre sănătate și mediu, libertatea de exprimare prin arte, meșteșuguri, educație civică, ateliere de drepturi și responsabilități etc.). De asemenea, sunt desfășurate și câteva activități de birou, precum și în afara celor de la birou. Atmosfera este captivantă, creativă și este o șansă de exprimare a laturilor creative și artistice a fiecărui participant, de asemenea, o oportunitate de a învăţa să oferi informații prin metode nonformale.

1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, a fost serbată prin evenimentul „Mestesugul, jocul copilariei”, organizat la Școala Gimnazială Zmeu din comuna Lungani, județul Iași, scoala unde organizația noastră împreună cu voluntarii am desfășurat activități în cadrul proiectului „Cross-Culture Cooperation and Solidarity” (2023-1-RO01-ESC51-VTJ-000137558)

În cadrul evenimentului s-au prezentat tuturor mesteșugurile pe care le practicau strămoșii noștri. Aceste meșteșuguri au prins din nou viața, mai ales ca din anul 2023, elevii împreună cu voluntarii Asociației Pro Roma le practică:

  • Meșteșugul țesutului – elevele din Zmeu au făcut o demonstrație copiilor din alte școli, prezente la eveniment, dar și comunității intregi;
  • Meșteșugul pictatului pe sticlă – micii artiști din școala Zmeu și-au prezentat lucrările pe care le-au făcut împreună cu voluntarii;
  • Meșteșugul cojocăritului – a fost prezentat tuturor bundițele din blană de oaie, conștientizând totodată pe cei prezenți asupra resurselor din zona, mai ales ca localnicii se ocupă cu oieritul;
  • Meșteșugul olaritului – s-au prezentat produsele confecționate din lut, utilitatea lor sănătoasă și necostisitoare; frumusetea acestui mesteșug;
  • Meșteșugul mozaicului – s-a prezentat confecționare mozaicului din ceramică, cum se folosesc uneltele de lucru în acest sens, cum se colorează (natural), ce produse putem face din mozaic, cât este de căutat pe piață un astfel de produs;
  • Meșteșugul confecționării iei și a costumului popular românesc, un adevarat tezaur al țării, al locului.

Vizitatorii au fost întâmpinați de elevii Școlii Gimnaziale Zmeu și de voluntarii Asociației Pro Roma, îmbrăcați în costume tradiționale rome și costume populare românești, dând astfel un exemplu de armonie între majoritari și minoritari, o diversitate prezentată și prin vestimentație, ceea ce a încântat pe toată lumea.

Evenimentul a fost al întregii comunități deoarece sătenii, copiii, nu doar ca au participat, ci s-au implicat în crearea acestui eveniment eliminând mai ales obstacolele care au apărut. Un exemplu în acest sens este faptul că satenii au reinstalat cortul pentru eveniment în lipsa echipei organizației, dupa ce furtuna îl stricase (cu o seară înainte de serbare).

Voluntarii Pro Roma i-au servit pe toți participanții cu cartofi pe plită, un desert tradițional am putea spune, care a stârnit veselie tuturor. Acești cartofi au fost copți în prezenta vizitatorilor, în curtea școlii.

Evenimentul s-a încheiat cu un dans tradițional rom prezentat de trupa Zmeenii, trupa alcătuită din elevii Școlii Gimnaziale Zmeu și formată în anul 2022 de către voluntarii Pro Roma care au lucrat cu copiii la această parte artistică, trupa care a devenit mândria școlii și a organizației.

Putem aprecia că acest eveniment a fost o sinteză a activităților desfășurate de voluntarii Asociației Pro Roma în cadrul proiectului finanțat de Corpul European de Solidaritate.

În cele de mai jos, vă facem o scurtă prezentare a activităților desfășurate.

Copiii împreună cu voluntarii Asociației Pro Roma au plantat flori în ghivece. Astfel ei învață practice să respecte natura, să se bucure de un lucru făcut cu mâinile lor, să își creeze o grădină, un loc frumos, oriunde, în orice loc. Frumusețea se exprimă și în ceea ce facem.

Copiii de la Centrul de zi pentru romi din satul Zmeu, comuna Lungani, învață engleza într-un mod distractiv: desenează și conversează cu voluntarii în limba engleză; astfel folosesc cuvinte simple în limba engleză, apoi propoziții și fraze. Încet, încet încep să vorbească cursiv.

Elevii învață să țeasă covoare, trăistuțe. Un mestesug uitat, care acum trezește interesul copiilor și este o noutate atractivă, interesantă. Covoarele sunt făcute din resturi de material, haine care nu le mai poartă nimeni. Astfel, într-un mod practic, copiii învață să recicleze, să nu risipească.

Ia românească este prezentată copiilor, cum se confecționează o ie. Tehnicile cusutului; copiii s-au implicat în acest meștesug cu interes, mai ales fetele, un prilej minunat de a-și exprima creativitatea.

Voluntarii și elevii au pictat în natură, o modalitate excelentă de exprimare, prin desen, de relaxare, de creativitate, adunare și veselie!

Un alt meșteșug pe care l-au învățat copiii este pictatul pe sticlă. Etapele au presupus răbdare: combinarea culorilor, aplicarea foițelor de aur, a culorilor, uscarea sticlei, etc. Copiii se consideră artiști după ce văd ca din minutele lor iese așa un produs. Devin mai încrezători, optimiști, au spirit de echipă, veseli.

Un meșteșug care presupune migală și răbdare însă rezultatul este foarte mulțumitor: încondeierea ouălelor. Aici i-am învățat pe copii cum să picteze cu ceară de albine pe coajă de ou, cum să folosească bețișoare speciale de lemn pentru a modela ceara, cum să coloreze oul în mod natural. Copiilor le-a plăcut.

Scrisul modeleaza sufletul! Cursul de caligrafie ținut de voluntarii noștri, un curs cu un impact neașteptat de pozitiv, copiii învață să își modeleze scrisul, să folosească penițe, cerneală. Un curs care le antrennează atenția, răbdarea, dorința de a fi frumoși și în scris. O activitate care îi adună pe copii astfel încât îi ajută să exprime frumusețe, calm, stăpânire de sine.

Atelierele Eco Echo

În prezent, preocupările legate de mediul înconjurător devin tot mai importante și educația în domeniul sustenabilității constituie un element esențial pentru modelarea viitorului. Tinerii nu reprezintă doar viitorul, ci și pilonul care poate duce la schimbări pentru protecția mediului și adoptarea practicilor durabile. Prin înțelegerea complexității problemelor legate de schimbările climatice, gestionarea resurselor naturale și impactul activităților umane asupra mediului, elevii nu devin doar informații, ci și agenți activi ai schimbării. De ce este importantă această educație? Deoarece oferă instrumentele necesare pentru a genera conștientizarea în rândul tinerilor.

Într-un efort de a promova această conștientizare și acțiuni concrete în rândul celor tineri, au avut loc 2 ediții ale atelierelor Eco Echo (începute în noiembrie 2022), derulate de Asociația GEYC - Group of the European Youth for Change. Aceste ediții ale atelierelor s-au desfășurat în perioada noiembrie - decembrie 2023, respectiv martie - iunie 2024. Această inițiativă a fost concepută pentru a oferi tinerilor cu vârste între 14 și 19 ani oportunitatea de a se conecta cu aspectele despre protecția mediului, schimbările climatice și sustenabilitatea prin intermediul a șase ateliere inovatoare.

Anul acesta workshop-urile Eco Echo au ajuns la 9 noi licee partenere din București, precum Liceul Teoretic „George Călinescu”, ICHB - Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Liceul Teoretic „Ion Barbu”, Colegiul Tehnic „Carol I”, Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj”, Liceul „Nicolae Kretzulescu”, Liceul Cronos, Liceul Teoretic „Jean Monnet” și Colegiul Național „Ion Neculce”.

Organizate și facilitate de voluntari din Corpul European de Solidaritate din cadrul Asociației GEYC, aceste ateliere au o paletă diversificată de subiecte, de la „Plastic” și „Deșeuri Alimentare și Deșeuri de Apă”, „Hârtie”, „Reciclare/Upcycling” până la „Energie Regenerabilă” și „Campanii Online”, abordând aspectele cheie ale mediului. Prin colaborări cu instituțiile de învățământ, acestea au ajuns în total anul acest la 22 școli și licee din București și Larache, inclusiv în zonele periferice.

Un aspect inovator al inițiativei Eco Echo a fost abordarea holistică, care a inclus nu doar aspectele teoretice ale sustenabilității, ci și promovarea schimbării comportamentale. Atelierele au avut un efect de multiplicare, cu alte instituții și asociații exprimând interesul de a implementa metodologia în țările lor, ceea ce sugerează un potențial de impact și inovație la nivel internațional.

Răspunsul comunității a fost unul extraordinar, cu rezultate de impact. Cu 266 de ateliere desfășurate, în 49 de clase. În total în ultimii ani workshop-urile Eco Echo au ajuns la peste 100 de clase și 2000+ de elevi au fost direct implicați, existând astfel și beneficiarii indirecți de la profesori, părinți, prieteni până la comunitatea GEYC, contribuind astfel la extinderea impactului inițiativei. Pe platformele online, inițiativa a ajuns la peste 11,550 de persoane, subliniind dorința comunității de a se implica în discuții despre mediu și sustenabilitate.

Proiectul Eco Echo Workshops a câștigat anul trecut în Lublin premiul SALTO pentru categoria Mediu și luptă împotriva schimbărilor climatice. Este o călătorie pe care o trăim cu responsabilitate, una către un viitor mai verde și vibrant. Oare unde va ajunge în viitor proiectul Eco Echo?

Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2024

Formator - Generator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. Sub coordonarea ANPCDEFP, formatorii organizează cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

Povestea Pădurilor Erasmus+ merge mai departe

Proiectul celor șapte Păduri Erasmus s-a născut în 2021, ca parte a strategiei instuționale pentru sprijinirea obiectivelor europene ale dezvoltării durabile de către comunitatea beneficiarilor de proiecte finanțate prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate și a personalului ANPCDEFP, pentru perioada 2021-2027. Este un proiect care, dincolo de prioritatea declarată și asumată privind dezvoltarea durabilă, mediul și combaterea schimbărilor climatice, dincolo de documentele, strategiile și demersurile europene și globale în acest sens, și-a propus să se adreseze nevoilor de conștientizare cu privire la protecția mediului, educație sănătoasă, sustenabilă și cu grijă pentru viitor.

Cum ar fi dacă fiecare dintre participanții la mobilitățile Erasmus ar planta un arbore la întoarcerea din experiența internațională? Ar fi cu siguranță o acțiune care, pe durata lungă a programului, ar duce la apropierea de natură, la grija față de arbori și la creșterea responsabilității comune față de „verde” în general, la atingerea unor obiective care par îndrăznețe la prima vedere, dar au un mare potențial de a deveni realitate.

Ideile bune sunt ușor de implementat, așa ne-au spus responsabilii de proiecte europene din județul Bistrița-Năsăud, locul unde s-a plantat prima pădure Erasmus, în toamna anului 2022. In primăvara 2023 au urmat județele Sălaj și Brașov. Și așa am învățat că plantările de arbori (nu de copaci!) se pot face doar în timpul repausului vegetativ, adică toamna, după căderea frunzelor, sau primăvara înainte de desfacerea mugurilor, evitând perioadele în care solul este îngheţat sau acoperit de zăpadă.

Luna martie 2024 ne-a adus două păduri noi și mai multe evenimente de tipul „Erasmus vine în comunitatea ta!”. Despre ele o să povestim aici mai jos, căci fiecare merită o poveste și toate se datorează unor oameni entuziaști.

De Ziua Internațională a Pădurilor, pe 21 martie 2024, în aproprierea orașului Marghita, din județul Bihor, în zona cunoscută de localnici cu numele de Pădurea Trei Copaci, a avut loc prima acțiune. O mobilizare extraordinară și exemplară de forțe a avut loc în jurul Liceului Tehnologic Horea, a cărei conducere a pregătit cu minuțiozitate această acțiune timp de peste două luni. În baza unui protocol încheiat cu Ocolul Silvic Marghita, a fost realizată o împădurire de regenerare pe o suprafață de 0.7 ha cu peste 3500 de puieți de frasin (20%), gorun (40%) și stejar (40%) pe o proprietate a UAT Marghita, .

La plantare au participat peste 120 de elevi ai Liceului Tehnologic Horea, care au fost sau se pregătesc să fie beneficiari ai unor proiecte de mobilitate finanțate prin programul european Erasmus+. Le-au fost alături colegi de-ai lor de la Colegiul Național „Octavian Goga”, voluntari din mediul bancar și antreprenorial local. Elevii au fost îndrumați și sprijiniți de profesorii lor, de reprezentanții Ocolului Silvic, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor și ai Agenției Județene pentru Plăți în Agricultură și de Ambasadori Erasmus+. Membri ai Detașamentului ISU Marghita au pus umărul la această acțiune și elevii au fost încântați să le urmeze exemplul.

În ziua următoare, pe 22 martie, tot Liceul Tehnologic Horea Marghita a fost gazda unui atelier de bune practici Erasmus. Și acest lucru a fost posibil pentru că este o instituție educațională dedicată formării elevilor în diverse domenii tehnologice și pentru care proiectele finanțate prin programul Erasmus sunt o valoare adăugată importantă. Prin participarea la programele Erasmus, începând cu anul 2018, liceul a obținut fonduri în valoare de 755420 euro. Peste 250 elevi au beneficiat de oportunitatea de a călători în străinătate, de a cunoaște alte culturi și de a-și dezvolta competențele profesionale și abilitățile lingvistice, sociale și interculturale. Liceul Tehnologic Horea deține Acreditarea în Domeniul Formării Profesionale din 2020, aflându-se în acest moment în cel de-al patrulea an de activități. La atelier au participat peste 50 de profesori și elevi din mai multe școli din județul Bihor: Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău, Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai, Liceul Teoretic „Horvath Janos” Marghita și Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita. Elevii au împărtășit propriile lor povești Erasmus, au interacționat și s-au întrecut în a descrie cât mai plastic cum vom arăta meseriile „verzi” ale viitorului lor și care sunt competențele pe care ei vor trebui să și le formeze deja azi.

A doua poveste este cea a Pădurii Erasmus care crește la Constanța, din 28 martie 2024, și acest lucru a fost posibil datorită unui parteneriat strategic între Inspectoratul Școlar Județean și Asociația Act for Tomorrow, cărora li s-au alăturat 266 de elevi și 30 de profesori proveniți din 28 de unități de învățământ. Cei mai mulți dintre elevii care au plantat 2500 de puieți sunt beneficiari ai unor mobilități Erasmus, devenind astfel agenți activi ai schimbării în „verde” a orașului Constanța.

O idee bună se implementează ușor, crește de la sine, aduce împreună oameni entuziaști, creează amintiri. Elevii care au spus Da, și eu pot face mai mult pentru ca planeta să respire mai bine!, vor putea, peste 30 de ani, să arate cu mândrie copiilor și nepoților lor Pădurile Erasmus+. Deja în număr de 7. Și povestea continuă, căci noi știm că s-au înscris pentru campania de toamnă județele Cluj, Iași și Dolj. Pe curând și la cât mai multe!

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

WATCH IT: ce știi despre accesibilitatea web?

Accesibilitatea web este recunoscută ca drept fundamental și este încorporată în Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (articolul 9), asigurând accesul egal al acestora la tehnologiile informației și comunicațiilor, inclusiv la internet.

În plus, Carta Drepturilor Fundamentale a UE (articolul 26) menționează drepturile persoanelor cu dizabilități de a li se asigura independența, integrarea socială și profesională și participarea la viața comunității.

WATCH IT este un instrument structurat într-un mod care examinează elementele cheie ale accesibilității web la trei niveluri. În primul rând, explică „CE” este fiecare element, simplificând aspectele tehnice pentru toți utilizatorii. Apoi subliniază „DE CE” aceste elemente sunt vitale pentru accesibilitate, subliniind semnificația lor în asigurarea accesului egal la informații pentru toți. În cele din urmă, prezintă „CUM” aceste elemente pot fi optimizate pentru a îndeplini standardele de accesibilitate, oferind pași și sfaturi practice pentru a îmbunătăți includerea și a asigura o experiență web fără probleme pentru toată lumea.

Detalii pe site-ul Salto Inclusion&Diversity (Education&Training)

Resursă Salto ID: planificarea evenimentelor incluzive

Centrul de Resurse Salto Inclusion & Diversity (din sectoarele educație și formare) a lansat recent un instrument menit să sprijine instituțiile/organizațiie în conceperea și derularea evenimentelor incluzive în cadrul proiectelor și activităților pe care le derulează.

Includerea&diversitatea reprezintă una dintre prioritățile orizontale ale programului Erasmus+. După cum se subliniază în Strategia de includere și diversitate a Erasmus+ și a Corpului european de solidaritate, „programele Uniunii Europene (...) ar trebui să ofere oportunități accesibile tuturor”. Acest angajament se aliniază cu cadrele internaționale și europene, cum ar fi Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (articolul 9) și Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (articolul 26). Ambele evidențiază dreptul persoanelor cu dizabilități de a accesa informații, precum și dreptul la integrare socială și profesională și la participarea la viața comunității în condiții de egalitate cu ceilalți.

Participanții cu oportunități reduse sunt în centrul atenției acestei priorități, ceea ce înseamnă că activitățile concepute de organizațiile care implementează proiecte Erasmus+ ar trebui să fie incluzive și accesibile tuturor. Unele dintre barierele cu care se confruntă acești participanți includ dizabilitățile, problemele de sănătate, barierele legate de sistemele de educație și formare, diferențele culturale, barierele sociale, barierele economice, barierele legate de discriminare, bariere geografice etc. Acest instrument se concentrează în primul rând pe persoanele cu dizabilități, așa cum sunt definite în Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (articolul 1). Scopul este de a oferi linii directoare pentru organizarea de evenimente incluzive, dar și de a crește gradul de conștientizare și sensibilizare a organizațiilor față de persoanele cu dizabilități. În timp ce Convenția ONU oferă o definiție a persoanelor cu dizabilități și deficiențe, este, de asemenea, important să luați în considerare și alte bariere enumerate în Ghidul programului Erasmus+ pentru a vă face evenimentul mai incluziv.

Această publicație se bazează pe diferite resurse, cum ar fi Ghidul Forumului European pentru Dizabilități pentru întâlniri accesibile pentru toți, Setul de instrumente pentru accesibilitate al UNICEF și Ghidul pentru ca evenimentul dvs. să fie mai incluziv.

Pentru a organiza evenimente incluzive, nu este necesară implementarea tuturor recomandărilor furnizate în acest instrument. Puteți începe prin a le introduce pe cele care se aliniază cu obiectivele și publicul evenimentului dvs., înainte de a încorpora treptat recomandări suplimentare, pe măsură ce resursele și capacitatea o permit. Sperăm, totuși, că recomandările prezentate în acest material să vă fie utile!

De asemenea, este posibil ca multe bariere și dificultăți să nu fie vizibile imediat. Unele dintre ele nu sunt ușor de clasificat, ceea ce face dificilă furnizarea unei îndrumări particularizate (de exemplu, condiții specifice de sănătate sau sensibilitate la sunet și la lumină). De aceea, este important să verificați individual cu fiecare participant nevoile sale pentru a le asigura confortul în timpul evenimentului!

Un alt instrument util în organizarea de evenimente incluzive este și Inclusion Meter, instrument dezvoltat de Salto Inclusion&Diversity / tineret, prezentat în numărul din martie 2024 al ANews.

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 3.000 de multiplicatori de informații la nivel local.

Eurodesk România, pe scena laureaților Premiilor Eurodesk 2024!

În fiecare an, Premiile Eurodesk recunosc eforturile multiplicatorilor locali Eurodesk, care îi sprijină pe tineri să exploreze și să acceseze numeroasele oportunități disponibile în Europa. În 2024, 53 de proiecte din 20 de țări au concurat pentru 4 premii: Premiul Rețelei Eurodesk, Premiul pentru informare creativă a tinerilor, Premiul pentru Includere & Diversitate în rândul tinerilor, precum și Premiul pentru Participare și Implicare a tinerilor.

Ceremonia de premiere a avut loc pe 29 mai, în Bruxelles, Belgia și a fost organizată în contextul Seminarului Multiplicatorilor Eurodesk.

Ne bucurăm să anunțăm că pentru prima dată România s-a aflat pe scena laureaților!

Această reușită se datorează lui Alexandru Petreuș, multiplicator Eurodesk România, din cadrul Fundației Județene pentru Tineret Timiș (FITT) din România, care a câștigat Premiul Rețelei Eurodesk, cu proiectul Watch Out, Reach Out!.

Proiectul a avut ca scop crearea unor contexte accesibile și oferirea de evenimente educaționale, artistice și culturale adaptate la nevoile grupurilor defavorizate din comunitatea locală, inclusiv ale tinerilor. În plus, organizatorii au sărbătorit Ziua Internațională a Tineretului printr-o serie de ateliere dedicate sensibilizării cu privire la provocările cu care se confruntă persoanele aflate în situații de risc și cele cu dizabilități.

Pentru celelalte 3 categorii de premiere din cadrul Eurodesk Awards, câștigătorii au fost desemnați de un juriu de onoare, format din reprezentanți ai diferitelor organizații și instituții:

  • Laura Popa, Parlamentul European.
  • Mathieu Orphanides, Comisia Europeană
  • Lina Mohorić, Erasmus Student Network
  • Ismael Paez Civico, Forumul European al Tineretului
  • Robert Helm Pleuger, rețeaua Eurodesk

Proiecte câștigătoare:

Premiul pentru informare creativă a tinerilor - Młodzieżowy Dom Kultury Nr 2 w Piekarach Śląskich, Polonia - EURO-BANA

Premiul pentru Includere & Diversitate în rândul tinerilor - Infozona, Croația - Eurodesk Pop-Up

Premiul pentru Participare și Implicare a tinerilor - Volontariato Torino (Vol.To ETS), Italia - StraVol.To - La Gara Di Tutti

Am participat la Seminarul Multiplicatorilor Eurodesk

Eurodesk Brussels Link a organizat în perioada 27 - 30 mai Seminarul Multiplicatorilor Eurodesk, dedicat lucrătorilor de tineret și specialiștilor în domeniul informării tinerilor care sprijină zi de zi activitatea rețelei noastre.

Seminarul a fost organizat în Bruxelles, Belgia și a reunit peste 50 de multiplicatori din țările în care rețeaua Eurodesk activează.

Cele 3 zile de lucru au fost dedicate discuțiilor, ideilor și exercițiilor de grup despre modurile în care îi putem informa pe tineri despre oportunitățile europene, pornind de la tematici relevante pentru aceștia precum comunicarea incluzivă, campania emblematică Time to Move sau importanța proceselor de gamification în informarea tinerilor.

Din partea Eurodesk România au participat la Seminar cei două multiplicatoare Simona Tonț (ISJ Ialomița) și Camelia Mereuță (Colegiul Al.I. Cuza Focșani).

DiscoverEU: 1.475 de tineri români vor primi permise de călătorie gratuite #DiscoverEU

Pe 3 iunie, echipa DiscoverEU a avut noutăți pentru cei aproape 180.000 de tineri europeni cu vârsta de 18 ani înscriși la cea mai recentă rundă de aplicații, din aprilie 2024.

35.511 dintre aceștia vor primi permisele de călătorie puse la bătaie, iar printre aceștia se numără și 1.475 de tineri din România, în vârstă de 18 ani.

Tinerii selectați vor putea călători singuri sau într-un grup de până la cinci persoane în perioada 1 iulie 2024 - 30 septembrie 2025.

Iliana Ivanova, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat:

Ca număr de participanți, această rundă de înscrieri are cel mai mare succes de când DiscoverEU a aderat la programul Erasmus + în 2021. Mă bucur că atât de mulți tineri vor avea ocazia de a descoperi Europa și de a-i explora cultura și istoria. Entuziasmul din ce în ce mai mare al tinerilor, evidențiat în timpul Anului european al tineretului 2022 și al Săptămânii europene a tineretului 2024, este cu adevărat grăitor.

ANPCDEFP sprijină călătorii români DiscoverEU prin punerea la dispoziție a resurselor digitale de învățare și informare DiscoverEU de pe website-ul eurodesk.ro, prin întâlniri online de pregătire și printr-un newsletter dedicat viitorilor călători.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul lingvistic european – ediția 2023

Cele patru proiecte cărora li s-a atribuit Certificatul lingvistic european 2023 au fost: „CLICK on e-CLIL“ (Liceul Tehnologic „Octavian Goga“ din Jibou); „Let’s sharpen our minds and enrich our lives by creating a European TV channel“ (Școala Gimnazială nr.17 din Botoșani); EMATES (Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca); „Poetry in Language Learning – PILL“ (Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” din Târgoviște).

Poveștile proiectelor câștigătoare se găsesc publicate în numerele 190 – 194 ale revistei noastre.

.

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se acordă în exclusivitate proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile pe baza cărora se vor evalua candidaturile pentru anii 2024 – 2025 se vor publica într-unul dintre numerele noastre următoare.

Coordonatorii proiectelor sunt încurajați să candideze pentru obținerea Certificatului lingvistic european prin completarea secțiunii dedicate acestuia, din formularul de Raport final.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

Promovarea diversității și incluziunii în școlile din Europa

Acest raport al rețelei Eurydice prezintă politicile și măsurile la nivel național/la nivel înalt care vizează inegalitățile și discriminarea din învățământul școlar. Pentru a crea medii educaționale cuprinzătoare, școlile trebuie să generalizeze diversitatea și incluziunea prin conținuturile și metodele didactice și în viața școlară de zi cu zi. În acest sens, este nevoie să se acorde atenție și talentelor, provocărilor și nevoilor individuale. Aducerea în discuție a părtinirilor și promovarea incluziunii de la o vârstă fragedă pot contribui la prevenirea discriminării, a hărțuirii și a violenței în educație.

Documentele de politică cheie ale UE subliniază importanța promovării diversității și incluziunii în învățământul școlar. Totuși, numeroase dovezi arată că există diferențe persistente legate de echitatea accesului, a experiențelor și a rezultatelor educaționale atunci când se au în vedere elevi cu caracteristici personale și sociale diferite.

Elevii cu cerințe educaționale speciale sau cei cu dizabilități reprezintă principalul grup țintă pentru toate ariile analizate în raport: monitorizarea datelor, cadrele politice strategice, politicile și măsurile de promovare a accesului și a participării, curriculumul național, inițiativele de sprijin socio-emoțional și inițiativele pentru învățare și formarea cadrelor didactice.

Un alt grup de elevi vizat frecvent în cadrul celor mai multor arii tematice este cel al elevilor migranți și refugiați, urmat de grupul elevilor care aparțin minorităților etnice, în special minorității rome. Această situație corespunde celor două motive de discriminare în învățământul școlar cel mai des raportate, și anume cerințele educaționale speciale/dizabilitățile și apartenența etnică.

Inegalitățile de gen și cele socioeconomice sunt de asemenea vizate de multe măsuri la nivel de politici.

Pe de altă parte, elevii LGBTIQ+ (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali, intersexuali, queer și alte identități sexuale) și elevii care aparțin minorităților religioase sunt mult mai puțin vizați de inițiativele naționale/la nivel înalt care urmăresc să promoveze diversitatea și incluziunea în școli.

Raportul evidențiază câteva dintre inițiativele politice concrete, promovate în Europa:

  • Elaborarea de cadre politice strategice în conformitate cu politicile și strategiile UE privind egalitatea;
  • Promovarea diversității și incluziunii prin curriculumul școlar și evaluări adaptate la nevoile cursanților cu cerințe educaționale speciale/dizabilități și/sau ale celor care nu sunt vorbitori nativi;
  • Acordarea de sprijin financiar pentru acoperirea costurilor asociate cu școala, pentru a compensa dezavantajul socioeconomic;
  • Asigurarea formării cadrelor didactice cu privire la diversitate și incluziune și încurajarea folosirii personalului educațional de sprijin;
  • Colaborarea cu organisme și/sau organizații independente, inclusiv organisme naționale care se ocupă de egalitate, pentru a aborda discriminarea din învățământul școlar.

Publicația oferă o prezentare generală comparativă a politicilor și a măsurilor din 39 de sisteme de educație europene. Sunt prezentate multe exemple naționale, care ilustrează unele dintre cele mai recente evoluții la nivel de politici și se face o trecere în revistă a inițiativelor actuale întreprinse în țările din Europa.

Vă recomandăm:

MEDIA SPACE

Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.

Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.

Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.

Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa alexandra.duica@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.