View Static Version
Loading

Pilluralli Turhanpäiväinen ajelu, tuunatut autot, kova melu ja hajukuusi roikkumassa taustapeilistä. Pilluralli on kaikkea muutakin. Ennen kaikkea se tuo ihmisiä yhteen ja on hyvin yhteisöllinen ajanviettotapa.

Kalle Eskola ja Joona Niskala kiinnostuivat autoista jo nuorena, kauan ennen omien autojen ja ajokortin saamista. Vanhempien kavereiden kyydissä alaikäisenä istuminen tutustutti nuorukaiset pillurallikulttuuriin. Hienot autot, basson jytke ja Raksilan markettien tunnelma vetivät Eskolaa ja Niskalaa puoleensa.

“Lapsena näin jonkun Corollan, josta raikui bassot ja hajukuuset tuoksuivat. Ajattelin jo silloin, että onpa siistiä!”, kertoo Eskola.

Kun Eskola ja Niskala saivat omat ajokortit, alkoivat myös he vapaa-ajallaan ajelemaan päämäärätiedottomasti tuunaamillaan autoilla. Yhteisen kiinnostuksen kohteen myötä he myös tutustuivat muutama vuosi sitten legendaarisella Raksilan Marketeilla. Autoista kiinnostuneiden tunnetussa kohtauspaikassa, Raksilassa, Eskola halusi käydä vaaleanpunaisen Volkswagen Golfin kyydissä kuuntelemassa bassoja, jotka raikuivat kauas. Vaaleanpunainen auto kuului Niskalalle, ja näin heistä tuli moikkaustuttuja. Myöhemmin miehet tutustuivat paremmin.

Kaverusten mukaan pilluralli on ennen kaikkea yhteisöllinen tapahtuma

Vaikka autojen tuunaus on iso osa pillurallikulttuuria eli amistelua, voi millaisella autolla tahansa olla mukana. Osa tulee paikalle esimerkiksi vanhempien autolla tapaamaan ystäviä.

Osa pillurallia ja amistelua on “parkittaminen”. Kun mennään “parkittamaan”, autot ajetaan hyvin lähelle toisiaan, jotta voidaan keskustella kavereiden kanssa autossa istuessa.

“Auton tuunaaminen ei ole amistelua. Amistelu on tekemistä, jota voi tehdä millä tahansa autolla. Parkittelu kauppojen pihalla on yhteisöllistä hommaa, jossa tavataan kavereita”, Niskala kommentoi.

Basson jytke on tärkeä osa kulttuuria

Monet harrastajat tykkäävät keskittyä äänentoistojärjestelmään autossa ja laittavat autoihin isot bassot. Niskala ja Eskola kertoivat eräästä harrastajasta, joka pyöri Raksilan marketeilla. Hänen autonsa ja siellä raikuvat bassot olivat kuuluisat. Hänen autollensa jonotettiin, jotta pääsisi käymään kyydissä. Musiikkia ei edes kuullut, mutta basson tunsi. Tarinat kertovat, että bassoja tultiin kuuntelemaan jopa Saksasta asti.

Niskalalla on myös ollut autossaan todella tehokkaat bassot. Jopa niin tehokkaat, että ikkuna on hajonnut basson voimasta. Ei olekaan ihme, että monia häiritsee autoista lähtevä melu.

“Jo lapsena tykättiin kuunnella musiikkia kovalla äänenvoimakkuudella kotiteatterista, missä oli voimakkaat bassot. Siitä se kiinnostus varmaan lähti.” Kertoo Niskala.

Monissa paikoissa ajelu on nykyään kiellettyä tai rajoitettua

Välillä autoilijoiden kokoontumispaikaksi vaihtui Kaakkurinkulman parkkipaikka, mutta sinne tuli kielto. Sitten siirryttiin takaisin Raksilaan, missä ajelua rajoitettiin hetkeä myöhemmin: Raksilassa kiellettiin ajelu puolen yön jälkeen meluhaittojen vuoksi. Kielto harmitti monia harrastajia. Raksilan marketit ovat harrastajien mukaan ikoninen paikka, jossa harrastajat ovat kokoontuneet vuosikymmenten ajan. Vaikka kielto harmittaa, ovat harrastajat noudattaneet kieltoa. Kun kello lähenee puolta yötä, autot lähtevät letkassa kohti seuraavaa määränpäätä: Limingantullin Prismaa, josta on tullut uusi kohtaamispaikka amistelijoille. Limingantullin Prisma valikoitui uudeksi paikaksi, sillä siellä on samat ominaisuudet kuin vanhoissa paikoissa: iso parkkipaikka ja ympäri vuorokauden auki oleva liiketila.

Pillurallin kirjoittamattomat säännöt

  • Ei saa käyttää vilkkua
  • Ei saa käyttää turvavyötä
  • Parkkipaikkaa tulee kiertää tiettyyn suuntaan

Vaikka Eskola ja Niskala ennen naureskelleet niille, joilla ei säännöistä ollut tietoa, pitävät he nykyään sääntöjä naurettavina ja turhina.

Teksti ja kuvat: Iida Koskela

NextPrevious