Loading

Yeni plan, yeni rant Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi kasım ayı başında yasalaştı. Peki bu yasa hayatımızı nasıl etkileyecek? Sadece kentsel dönüşümü hızlandıracak bir yasa mı, mülkiyetin el değiştirmesi sürecinin ilk adımı mı?

Yeni düzenlemeyi 10Haber’e değerlendiren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen yasayı “mülkiyet hakkının gaspı” diye değerlendirdi. Köymen yeni düzenlemenin getirdiklerini ve vatandaşlar için “tehlikeli” bulduğu noktaları yedi madde halinde anlattı.

“Eski düzenlemede üçte iki şartı yapının yıkımı değil yeniden yapılmasıyla ilgiliydi. Riskli yapı analizini herhangi bir bağımsız bölüm sahibi yaptırabiliyor. Riskli çıkarsa önceki mevzuatta size 60 gün süre veriliyor, bu sürede kat malikleri karara itiraz edebiliyor ve itiraz genellikle reddediliyordu. Ardından 60 gün daha süre veriliyor, sonra bina yıkılıyordu. Devamında üçte iki çoğunluk sağlarsanız yeni yapı için sözleşme imzalıyordunuz. Geri kalan üçte bir için bakanlık devreye giriyordu. Yeni düzenlemede bağımsız bölüm değil hisse esas alınıyor. Yani hisse payı yüzde 50+1’e tekabül eden dört dubleks daire sahibi bu sözleşmeyi yapabilir. Burada da büyük gayrimenkul şirketleri devreye girecek”

Kiracı ya da hak sahibi risk tespitini engellerse yapı yetkililerin yazılı izniyle çilingir yardımıyla açılıp denetlenebilecek. Riskli yapıların yıktırılması için mülk sahibine tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek. Tahliye engellenirse polis devreye girecek.