Een leven lang kunnen leren en ontwikkelen is een belangrijk onderdeel van het leven van ieder mens. Hier de ruimte voor krijgen is een behoefte die iedereen herkent. Zo ook voor mensen met een beperking. Hoe iemand hierin begeleid en ondersteund wordt is van grote invloed op hoe iemand zijn of haar leven ervaart. Hoe begeleiders cliënten helpen hun wensen en behoeften in te vullen en hen hierbij begeleiden, heeft veel impact op het geluk en de ontwikkeling van de cliënt. Het gaat om het geven van een goed leven, in plaats van alleen maar goede zorg. Dit betekent dat begeleiders de persoon centraal stellen, de ontwikkeling volgen en ondersteunen waar mogelijk.
Doel
In dit leertraject ligt de focus op het uitgangspunt ontwikkelingsgericht begeleiden: wat is het, hoe werkt het en hoe pas je het toe in de praktijk?
Hierdoor worden begeleiders zich meer bewust van: wat leren en ontwikkelen op alle verschillende ontwikkelingsniveaus betekent, welke mogelijkheden er zijn op de verschillende niveaus en hoe ze de juiste vragen kunnen stellen om zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen bij het bereiken van de gewenste ontwikkeling.
Aanvulling
De bouwstenen van het leertraject Ontwikkelingsgericht begeleiden zijn bedoeld als aanvulling op het leertraject Dagbesteding. Hier wordt al een basis gelegd hoe je op ontwikkelingsgericht wijze, en in lijn met de visie 2030, kunt bijdragen aan een zinvolle daginvulling voor cliënten. In dit nieuwe leertraject wordt een aanvulling gedaan hoe je de zienswijze van ontwikkelingsgericht begeleiden toepast, niet alleen bij het vinden en begeleiden van dagbesteding, maar in alledaagse handelingen, wonen, werken, leren, spelen en meer.
Voor ieder die zich hier verder in wilt ontwikkelen, wordt geadviseerd o.a. ook de volgende onderdelen aan uit het leertraject Dagbesteding te bekijken:
- De video over de visie 2030 van de VGN waar ontwikkelingsgericht werken een rol in speelt.
- De animatie die uitleg geeft over drie uitgangspunten voor het inrichten van dagbesteding: persoonsvolgend, ontwikkelingsgericht en inclusiegericht.
- De introductie op het proces van dagbesteding en de (ontwikkelingsgerichte) rol van de begeleider hierbij.
- De reflectieopdracht om je eigen handelen bij het begeleiden van cliënten onder de loep te nemen.
Een overzicht van de bouwstenen
Introductie Leren en ontwikkelen op niveau
In deze introductie leren begeleiders meer over de uitgangspunten van ontwikkelingsgericht begeleiden: Wat is het precies, hoe speelt leren en ontwikkelen op de verschillende ontwikkelingsniveaus een rol en hoe pas je het toe in de praktijk?
Handvat
Het handvat biedt een overzicht waar de kern rondom leren en ontwikkelen voor mensen met een verstandelijke beperking wordt gegeven. Dit geeft begeleiders een makkelijke manier om snel inzichtelijk te krijgen hoe ze cliënten in de praktijk op ontwikkelingsgerichte wijze kunnen begeleiden.
Praktijkopdracht Ontwikkelingsgericht begeleiden
Met deze opdracht kunnen begeleiders oefenen met het achterhalen van de behoefte achter de vraag of wens van een cliënt en deze te vertalen naar haalbare concrete stappen.
Dankwoord
Speciale dank gaat uit naar de leden van de redactieraad die actief en betrokken hebben meegewerkt aan dit leertraject. Deze leden zijn werkzaam bij de onderstaande organisaties.
- Abrona
- Alliade
- ASVZ
- Aveleijn
- Gors
- Lunet
- Middin
- Ons Tweede thuis
- Philadelphia
- Prinsenstichting
- Van Boeijen
Dit leertraject is ontwikkeld door RMMBR in opdracht van de VGN academie.