Ouder worden voor Beginners aan de slag met POSITIEVE gezondheid 7-11-2024

Ouder worden. Het gebeurt natuurlijk vanzelf, maar wat kunnen we doen om er zelf aan bij te dragen dat dit op een zo prettig mogelijke manier verloopt? Tijdens de inspirerende bijeenkomst ‘Ouder worden voor Beginners’, gingen zo’n 50 bezoekers hiermee aan de slag. Zij konden in workshops dieper ingaan op de zes dimensies van Positieve Gezondheid.

“Wie is er al begonnen met Ouder worden voor beginners?” Irma de Jong, gastvrouw van de bijeenkomst en manager extramurale zorg bij VVT- instelling Respect, steekt als antwoord op deze vraag zelf in ieder geval haar hand op. De bijeenkomst in Brasserie de Winders hoopt de kleine 50 buurtbewoners uit Scheveningen Noord die op de bijeenkomst af zijn gekomen hierbij ook te inspireren.

Zoals Irma benadrukt hebben we elkaar nodig om een wijk en omgeving te creëren, waar we prettig oud kunnen worden. Reden dat verschillende VVT- instellingen, huisartsen en bewoners uit Scheveningen Noord de handen ineen hebben geslagen in het programma Ouder Worden voor Beginners. Een actieprogramma gebaseerd op de pijlers technologie in huis, wonen, inzet van talent en vitaliteit, onder de paraplu van Positieve Gezondheid.

Meer weten over positieve gezondheid? Bekijk onderstaande video.

Vijf jaar samen onderweg

Reos begeleidt dit proces en adviseur Daphne Metaal blikt terug op de aftrap vijf jaar geleden, ook hier in De Windes. Inmiddels is er een actieprogramma ontwikkeld, waar deze bijeenkomst deel van uitmaakt, en duiken er in het hele land steeds meer vergelijkbare initiatieven op. Daphne: “Het is mooi om te zien hoe wij hier op Scheveningen Noord de afgelopen jaren zelf al zulke mooie stappen in hebben gezet!”

Ook vertelt zij over het gedachtegoed van Positieve Gezondheid als inspirator voor deze gezamenlijke beweging naar een vitaal Scheveningen Noord. Reden om ook aan de slag te gaan met workshops vanuit de zes dimensies van Positieve Gezondheid. Daarin draaide het om inzicht in je situatie, keuzes maken vanuit wat voor jou belangrijk is en verbinding met anderen.

Positieve Gezondheid draait om het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Bovenstaande tool, het zogenaamde spinnenweb, kan helpen om in kaart te brengen hoe het staat met iemands Positieve Gezondheid en waar extra aandacht nodig is.

Lees meer over de workshops

Meedoen

In de workshop over Meedoen kwamen Lisanne Visser en Arlette Olive aan het woord, beiden maatschappelijk werker bij Welzijn Scheveningen. Zij bieden ondersteuning op alle leefgebieden.

Zo zijn er vele sociale activiteiten, bijeenkomsten en individuele ondersteuningsmogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld eenzaamheid, rouw en verlies, financiën, huisvesting, mantelzorg of om hulp(middelen) aan te vragen.

Tijdens de workshop stelden de maatschappelijk werkers de vraag 'Wat betekent welzijn voor u?' ‘Bezig zijn en meedoen is belangrijk’, klonk er. Maar ook ‘een balans vinden’, voor een mevrouw die zorgde voor haar zieke man, en via activiteiten van welzijn bezig bleef met haar hobby’s en sociale contacten.

Aanbod Welzijn Schevingen

De deelnemers aan de workshop geven aan dat zij hoog scoren op meedoen. Maar, zo geeft een deelnemer aan: “Het is belangrijk om zelf initiatief te nemen, anders gebeurt er niks.” Soms kan het best nog lastig zijn om het aanbod online te vinden, klonk het.

Welzijn Scheveningen presenteert daarom vandaag al het aanbod, van Schevenings Ontmoeten tot taallessen, bordspellen en creatieve activiteiten. Via deze link vindt u al het aanbod per buurthuis. Ook het aanbod van vrijwilligerswerk komt langs, van de klussendienst tot telefooncirkel en belmaatjes. U leest er meer over op deze pagina.

Contact

Als u een vraag heeft of hulp nodig, dan biedt het Sociaal Werk diverse mogelijkheden, deze u vindt via deze link. Of u belt direct naar het algemene nummer: 070 4162020. Contact opnemen kan ook altijd via SociaalWerk@welzijnscheveningen.nl

Kwaliteit van leven door Maarten Terol: “Gooi je schaamte overboord'

Genieten van je leven, ook nadat je van de ene op de andere dag vanaf je middel bent verlamd. Maarten Terrol (77 jaar) vertelt erover tijdens deze workshop. Ja, hij geniet nog steeds. Maar dat ging niet vanzelf. Maarten: “Acceptatie is het belangrijkste dat er is. Anders ben je de klos.”

Maarten was helemaal niet bezig met ouder worden, zo’n zeven jaar geleden op die noodlottige tweede kerstdag in 2017. “Ik stond volop in het leven, ik kluste vaak bij mensen en had net een taartje in de oven gezet voor kerst.” Maar het liep anders. Hij voelde opeens een elektrische schok in zijn rug en de kracht verdween uit zijn benen. Vanaf dat moment was hij verlamd. De schok was groot. “Daar lig je dan…”

Hij belandt in een medische molen en blijkt een dwarslaesie te hebben, waarschijnlijk veroorzaakt door een elektrische schok die hij een paar weken daarvoor opliep tijdens het klussen. Zijn leven, en dat van zijn vrouw, staat op zijn kop. “Daar zit je dan, op driehoog in een appartement dat niet is ingericht op een rolstoel. Je botst tegen dingen aan, maar je krijgt ook wrijving met elkaar. Je weet niet hoe je er zelf mee om moet gaan, laat staan hoe je dat samen moet doen.”

Alles is anders

Niks is meer zoals voorheen. Maarten moet overal rekening mee houden en over na denken. “Alles is opeens veel meer gedoe. Je kunt niet meer zomaar ergens heen, niet eens meer zelf naar de wc.” Zo was zeilen een grote hobby van hem. Maar dat ziet hij nu niet meer gebeuren. Wat hij wel doet? “Lekker af en toe naar de jachthaven, een beetje kijken en kletsen met die jongens die met hun boten bezig zijn. Daar geniet ik nu van.”

Want Maarten had al snel door dat er voor hem maar één manier was om dit te overleven:

“Ik moest me echt niet focussen op wat niet meer kan, maar kijken naar wat nog wél kan.”

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch is dit hem aardig gelukt, vindt hij zelf. “Ja, je moet een drempel over om weer met vrienden af te spreken, want opeens zit je in die stoel. Maar als je het eenmaal doet, is het gewoon gezellig, zoals voorheen. “Plezier maken, lachen, herinneringen ophalen. Dat kan ik allemaal nog heel goed!”

5000 bezoekjes van Thuiszorg

Er komt twee keer per week thuiszorg over de vloer, dat noemt hij een ‘doorlopende film’. “Moet je nagaan”, stelt Maarten, “er zijn in de afgelopen jaren zo’n 5000 mensen bij me over de vloer geweest! Vanuit allerlei verschillende culturen en achtergronden. Dat is eigenlijk, als het je lukt om door die bril te kijken, ontzettend leuk en interessant.”

Maar ook als het gaat over ontvangen van zorg aan huis heeft hij een belangrijke tip: “Gooi je schaamte overboord, want anders kom je er niet.”

Inspirerend

De deelnemers aan de workshop noemen Maartens verhaal inspirerend. Sommigen vragen zich af of zij er zo goed mee om zouden kunnen gaan. Maarten denkt van wel, want je moet wel als je ervoor staat. Ook zijn goede vriend Bart van der Haven, die samen met hem de workshop geeft, bevestigt dit.

Dan volgt nog een laatste tip: "Gebruik je hulpmiddelen! Je rollator, je stok. Want je hoeft maar een keer te vallen en het kan helemaal mis zijn. Kan jou het nou schelen wat anderen van je denken!”

Lichaamsfuncties: bewegen is superbelangrijk!

De taak van Coen Hartmann, buurtsportcoach in Scheveningen, is duidelijk: zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen! Dat doet hij met veel enthousiasme.

Op de vraag ‘doet u aan beweging?’ antwoordt bijna iedereen die meedoet met de workshop met een overtuigd ‘ja’. Maar of ze allemaal de beweegrichtlijn halen? Die ligt voor ouderen op 2.5 uur per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen en minstens 2 x per week spier- en bot versterkende activiteiten, gecombineerd met balansoefeningen, om vallen te voorkomen.

Samen doen de deelnemers een balanstest met vier oefeningen. Deze testen of iemand valgevaarlijk is. Coen geeft aan dat er valpreventie cursussen beschikbaar zijn.

Coen benadrukt dat elke vorm van beweging goed is. Hij gaat in op de relatie tussen bewegen en Positieve Gezondheid. Zo heeft beweging een positieve invloed op lichaamsfuncties. Dat betekent een kleinere kans op ziektes, een beter immuunsysteem en uithoudingsvermogen en soms zelfs minder afhankelijkheid van medicatie.

Positieve impact

Ook is er een positieve impact op mentaal welbevinden. Beweging zorgt voor een betere concentratie, helpt bij het voorkomen van leeftijdgebonden cognitieve achteruitgang. Daarnaast bevordert beweging de verwerkingssnelheid van informatie en het geheugen. Als we kijken naar kwaliteit van leven zorgt beweging voor minder stress en meer plezier. Samen bewegen draagt bij aan opbouw van een sociaal netwerk.

Dagelijks functioneren verbetert door beweging én het kan een gevoel van zingeving geven. Daarbij benadrukt Coen dat mensen op hun eigen manier kunnen bewegen: “Je hoeft echt niet te denken aan jezelf oppompen in de sportschool, er is veel meer mogelijk.”

Weet dit bereikbare aanbod van sport en beweging op ieders eigen niveau dus te vinden, via coen@buurtsportcoachdenhaag.nl

Dagelijks functioneren met technologie voor thuis

Hoe kan technologie je helpen bij het dagelijks functioneren? Om die vraag ging het in de workshop dagelijks functioneren.

Loes Hullegien van Saffier, Karen Martens van Respect en Onno Keinhorst van Cardia sloegen tijdens deze workshop de handen in elkaar om de deelnemers mee te nemen in de vele mogelijkheden van technologische ondersteuning thuis.

Zorgtechnologie kan ondersteunen om langer gezond en zelfstandig thuis te blijven wonen. Naast de gebruikelijke technologie, zoals een smartphone of seniorentablet, kun je ook denken aan een stofzuigerrobot of een digitale medicijnwekker.

Als veel voorkomende uitdagingen klinken tijdens de workshop bijvoorbeeld zware huishoudelijke taken, het lopen of rijden van lange afstanden of het openen van verpakkingen. Ook kan het lastig zijn je te bewegen in huis, door bijvoorbeeld drempels.

Oplossingen vinden?

Een handige website om aan de hand van een hulpvraag passende hulpmiddelen te vinden is www.technologievoorthuis.nl.

Wilt u liever in gesprek over wat er mogelijk is of kosteloos een hulpmiddel uitproberen? Dat kan via de uitleenservice Slim Wonen. Via deze link vindt meer informatie. Medewerkers bespreken graag met u welke vorm van zorgtechnologie past bij uw vraag en situatie.

Mentaal welbevinden en Zingeving

In deze workshop gingen mensen onder begeleiding van geestelijk begeleider van Cardia Hanny van der Stelt in gesprek over zingeving. Dat deden zij aan de hand van vragen als ‘Waar kijk ik naar uit? Waar heb ik zin in? Waar ben ik verdrietig over’?

Ook kwam de vraag ‘Wat wil je bijdragen aan je omgeving/de wereld/nalatenschap?’ aan bod. Die leverde zinvolle en mooie gesprekken op, die de deelnemers bestempelden als ‘inspirerend’ en ‘informatief’.

Samen in gesprek tijdens de workshop mentaal welbevinden en zingeving

Over Ouder worden voor Beginners

Mensen wonen langer thuis. De zorg staat onder druk. We moeten samenwerken om hier op een goede manier mee om te gaan. Actieprogramma Ouder worden voor Beginners geeft hier vorm aan op Scheveningen Noord. VVT instellingen Cardia, Saffier en Respect Wonen-Zorg-Welzijn, bewonersorganisatie Thuis in de Buurt, huisartsencoöperatie SCH-2017 en ROS Reos vormen de kerngroep. Reos is procesbegeleider.

Het meerjarige actieprogramma komt voort uit actieonderzoek en is in april 2023 van start gegaan. Omdat we elkaar nodig hebben, zitten we vanaf de start samen aan de tekentafel, om passende oplossingsrichtingen te creëren. Deze brengen we meteen in de praktijk, zodat we met elkaar leren en vorm kunnen geven aan de hierboven geformuleerde ambitie. Belangrijk om te vermelden: co-creatie is een creatief en dynamisch proces, het programma is dus niet in beton gegoten en biedt ruimte aan ieders enthousiasme.

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”

- Pippi Langkous -