Världens bästa och viktigaste jobb Kommuner i Fyrbodal lyfter jobb och utbildning inom vård och omsorg

Styrka att hel region gör en gemensam satsning

För underfär ett år sedan tog Vård- och Omsorgscollege i Fyrbodal initiativ till en kraftsamling som engagerat samtliga fjorton kommuner i Fyrbodal. Kraftsamlingen handlar om att lyfta det härliga, attraktiva, meningsfulla med att utbilda sig och arbeta inom vård- och omsorgsyrken. Redan innan det gemensamma initiativet var flera kommuner i Fyrbodal igång med aktiviteter för att marknadsföra utbildning och yrken, på egen hand, men genom kraftsamlingen har genomslaget blivit så mycket större. Helt enkelt för att konkreta åtgärder som många genomför samtidigt får bättre effekt.

Kampanj med omsorgsstjärnor

En av de största åtgärderna är kampanjen med omsorgsstjärnor inom vård- och omsorg som genomförts tillsammans med GoCare. Under senvintern och våren har en kampanj rullat både nationellt och lokalt i Fyrbodals kommuner. Det breda syftet är just att visa på yrkets attraktivitet. Det mer tillspetsade syftet är att kampanja för rekrytering av sommarens semesterpersonal. Något som är en stor utmaning för kommunerna inför varje sommar. Anita Andersson Hagsgård, processledare för Vård- och omsorgscollege i Fyrbodal säger:

"Genom samarbetet med GoCare har kommunerna i Fyrbodal bidragit till berättelsen om utbildningar som leder till i vårt tycke världens bästa och viktigaste jobb. Vi har sett hur denna insats har lyft verksamheten inför sommaren tillsammans med att vi informerar om vilka utbildningsmöjligheter som finns. Vi kan vara stolta över att i Fyrbodal agerar vi konkret för att få till en förändring istället för att bara prata om problemet."

Samtliga kommuner i Fyrbodal deltar i kampanjen och har en kontaktperson som har direktkontakt med Go Care. Finansiering av insatsen sker från Vård- och omsorgscollege i Fyrbodal. Efter sommaren görs en ordentlig utvärdering för att se om det här sättet att arbeta ger bra effekt och resultat, men redan nu kan GoCare se resultat: Pernilla Kristoffersson, en av initiativtagarna till GoCare säger:

"Vi väljer inte ett jobb bara för att vi ser en jobbannons, utan vi måste ha en positiv bild av och intresse för jobbet för att söka. Synliggörs information om jobbet och positiva berättelser kontinuerligt så ökar intresset och fler kommer söka. Ett viktigt resultat av kampanjen är därför all den synlighet för sommarjobb i kommunal vård och omsorg som den har skapat.

"Bara på Snapchat har olika inlägg för kampanjen hitintills specifikt i Fyrbodal visats nära 170 000 gånger!"

Pernilla fortsätter: "Vi kan se att synligheten lett till vidare engagemang och ansökningar. De fjorton kommunernas jobbannonser i kampanjen har hittills haft cirka 6 000 besök och över 1 000 ansökningsaktiviteter. Med största sannolikhet har även synligheten påverkat bilden av jobben och bidragit till att bryta fördomar långsiktigt."

Växa som människa

GoCare har som affärsidé att inspirera till utbildning och yrken inom vård och omsorg. Huvudbudskapet, som GoCare delar med Vård- och omsorgscollege i Fyrbodal, är det stora värdet att utbilda sig till yrken som får dig att växa som människa. GoCare konkretiserar detta genom bland annat kampanjer med omsorgshjältar som lyfts fram via bland annat sociala media och digitala appar. Se exempel från GoCare på Facebook.

GoCares arbetssätt är att utse lokala "omsorgsstjärnor" och marknadsföra utbildning och yrken genom dessa hjältar via kampanjer som når målgrupperna, främst genom digitala appar och sociala medier. Tidigare har Go Care arbetat med endast rekrytering till äldreomsorg, men från och med i år omfattar det fler delar inom vård och omsorg i kommunerna.

Orust och Tanum

På Orust har man varje sommar stora utmaningar med bemanning inom vård och omsorg, då befolkningen på ön ökar radikalt i och med alla semesterboende. Linda Rosendahl, enhetschef på bemanningsenheten, är positiv till initiativet och arbetet tillsammans med Vård- och omsorgscollege och GoCare:

Kontakten med GoCare har varit toppen, de är lyhörda och bra på att se saker i vår organisation som faktiskt är jättebra. Det här samarbetet har gjort att vi inom Orust kommun också har fått upp ögonen för våra Omsorgsstjärnor. Vi kommer definitivt fortsätta att lyfta våra duktiga engagerade medarbetare och låta dem vara föredömen för att attrahera människor att utbilda sig och arbeta inom vård och omsorg.

Linda kan konstatera att det är fler ansökningar till semestertjänsterna i år än tidigare år, men om det beror på kampanjen eller andra orsaker är svårt att avgöra. Det får höstens utvärdering svara på.

En annan "semesterkommun" är Tanum, som liksom Orust har extra stora behov att klara bemanningen i synnerhet över sommaren. Katarina Gedda enhetschef på bemanningsenheten säger:

Det är ett spännande samarbete med ett företag som jobbar med människors förutfattade meningar och tankar kring vård- och omsorgsyrkena. Budskapet är att det är berikande och tillfredsställande att göra skillnad för andra människor. Samarbetet med GoCare har inneburit att vi nu tänker utanför boxen gällande annonsering och rekrytering.

Liksom för Orust har antalet ansökningar för semestertjänsterna i Tanum ökat, men det är för tidigt att veta orsaken. Katarinas analys är att det skulle gå att få ännu bättre spridning av annonserna.

Även om det primära syftet för kampanjen under senvinter och vår är bemanning av sommarpersonal inom vård och omsorg i Fyrbodals kommuner, så är greppet och ansatsen bredare än så. Anita Andersson Hagsgård konstaterar:

"Kampanjen med omsorgshjältar och budskapet att välja yrken som får dig att växa som människa är något som behöver fortsätta över tid för att säkra kompetensförsörjningen inom den bokstavligt livsviktiga sektorn vård och omsorg."

Kontakt

Vill du veta mer, kontakta Anita Andersson Hagsgård, processledare för Vård- och Omsorgscollege i Fyrbodal: anita.andersson.hagsgard@fyrbodal.se