View Static Version

Lärverktyg för mental hälsa och studiefokus Erbjudande till skolor i Fyrbodal

Det syns inte - Lärverktyg för bättre mentalt mående och bättre studiefokus i en digitaliserad värld

Fyrbodals kommunalförbund via Hälsokällan och Kunskapsnod Fullföljda studier erbjuder skolor i våra fjorton kommuner att prova lärverktyget ”Det syns inte” under ett år. Verktyget bygger på kunskap om hjärnan och syftar till att ge ungdomar konkreta verktyg att hantera tillvaron och lärandet i en digitaliserad värld.

Bakgrunden är att ungas psykiska mående och skolresultat blir allt sämre och denna negativa trend löper parallellt med att ungas tillvaro allt mer präglas av innehållet i mobiler, skärmar, spel och sociala plattformar.

Tekniken och budskapsmängden är ny men hjärnans funktionalitet urgammal. Bombardemanget av signaler och intryck som förmedlas via digitala skärmar kan få hjärnans responser att skena. Vi behöver förhålla oss med klokhet till det digitala utbudet och träna självledarskap. Det gäller inte minst för att ungdomar ska klara skolan och fullfölja sina studier.

Detta budskap förmedlades under ett webbinarie i slutet av augusti då konceptet "Det syns inte" presenterades av Anni Grosse och Sissela Nutley från Arts & Hearts. Arts & Hearts är en ideell organisation som kombinerar engagemang för ungdomars psykiska hälsa med den senaste forskningen om hjärnan. Lärverktyget Det syns inte är framtaget tillsammans med Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet och Sveriges forskningsinstitut RISE. Som en del av forskningen utvärderar Linköpings universitet effekten av att använda verktyget i kommunala skolor.

Anni Grosse och Sissela Nutley från Arts & Hearts

Anni Grosse är en av grundarna av Hearts & Hearts och verksamhetschef för Det syns inte. Hennes vision är att kombinera den digitala erans många möjligheter för lärande och kreativitet med att utveckla hanteringsstrategier och förståelse för våra uråldriga hjärnor.

"Vi kan stärka ungdomar att blomstra i den digitala tidsåldern genom att se till att de har verktygen och motståndskraften att navigera både online- och offlinevärlden framgångsrikt", säger Anni Grosse.

Sissela Nutley, även hon medgrundare, är hjärnforskare med fokus på hjärnans formbarhet och grundläggande förutsättningar. Hon forskar bland annat om hur belöningssystemet triggas av sociala medier, om hjärnans behov av stimulansfri tid för återhämtning och om tonårshjärnans biologiska sårbarhet.

"Det ställs högre krav än någonsin på hjärnans förmåga att hålla fokus och inte bli distraherad och bortdribblad. Jag är intresserad av hur vi ska förhålla oss till digitaliseringens möjligheter utan att bränna ut oss," säger Sissela Nutley.

Läs mer om lärverktyget från Hearts & Hearts, klicka på knappen:

Erbjudande till skolor i Fyrbodal

Nu är det alltså dags för skolor i Fyrbodals kommuner att ta del av konceptet. Ett femtiotal personer från skolor i kommuner runt om i Fyrbodal deltog då Anni Grosse och Sissela Nutley berättade om vad forskningen säger om hur digitaliseringen påverkar hjärnan och ungdomars mentala välbefinnande. Just den kunskap som är grunden i utvecklandet av lärverktyget Det syns inte.

I Skaraborg används verktyget redan på flera skolor och Maria Ek som är rektor på Introduktionsprogrammet vid De la Gardiegymnasiet i Lidköping delade under webbinariet med sig av sina erfarenheter. Hon säger;

”Det syns inte, är ett fantastiskt lärverktyg. Tilltalande för eleverna, lätt att använda för lärare och forskningsgrunden är gedigen. Gensvaret från både lärare och elever på medverkande skolor har varit jättepositiv.”
Maria Ek

Bakom initiativet att erbjuda Det syns inte till skolor i Fyrbodal står Hälsokällan och Kunskapsnod Fullföljda studier vid Fyrbodals kommunalförbund. Satsningen processleds av Elisabeth Hansson som är strateg för fullföljda studier. Hon var mycket nöjd efter webbinariet och vill komma i kontakt med fler skolor som är intresserade av att prova verktyget:

”Jag ser mycket fram emot denna satsning och hoppas på fullt med deltagande verksamheter,” säger hon.

Licensperioden för skolorna i Fyrbodal startar antingen i oktober eller i januari. Under provperioden på ett år genomförs även ett antal workshops för inspiration och erfarenhetsutbyte.

"Vi skapar ett forum för deltagande skolor där de kan prata med varandra och få tips om hur lärverktyget kan implementeras och användas. Dessutom blir det exklusivt seminarie med Sissela Nutley som har förmågan att förklara vetenskapen bakom hur hjärnan fungerar och vad den behöver för att må bra och fungera optimalt, berättar Elisabeth Hansson".

Intresserade skolor kan anmäla sitt intresse här senast den 25 september:

Att vara ung i en digital värld

Att vara ung, perioden genom högstadiet och gymnasiet, är en enorm utmaning i människans liv. Den där tiden mellan barndom och vuxenvarande då så väldigt mycket händer i kropp och själ. En explosion av hormoner, känslor och tillväxt. Så har det alltid varit. För dagens ungdomar sker detta parallellt med att samhället omformas radikalt.

”Att växa upp under den digitala revolutionen är en utmaning vi ännu inte förstår konsekvenserna av, helt enkelt för att vi är mitt i den”, menar Anni Grosse och Sissela Nutley.

Det pågår just nu och våra barn och unga påverkas och präglas på ett sätt som vi som är uppvuxna innan smartphones, sociala media och AI bara kan ana. Att vara ung idag är att möta teknik som öppnar för världar med nya psykologiska och sociala utmaningar som de flesta vuxna har dålig koll på. Ett tecken i tiden är Folkhälsomydighetens sprillans nya rekommendationer för barns och ungas skärmanvändning indelat i olika åldrar.

Våra egna erfarenheter räcker inte då våra unga finns på arenor vi vuxna inte behärskar eller knappt känner till. Att vägleda våra ungdomar blir så mycket svårare när vi inte längre delar plattformar där tillvaron utspelar sig. Till exempel sker ungdomars känsliga identitetsskapande numera primärt online genom sociala medier och spel.

”Ungdomar behöver verktyg för att hantera vanor, självbild, känslor och sin vardag”, säger Anni Grosse och Sissela Nutley.

Skolan finns mitt i den här omställningen, undervisningen pågår i klassrummen samtidigt som ungdomarnas sociala liv pågår digitalt i ett parallellt universum.

Uråldrig hjärna möter ny teknik

Det sker alltså en digital revolution som är våra ungdomars vardagliga verklighet. Samtidigt är människans hjärna densamma. Hur hjärnan reagerar på stimulans, dess förmåga och kapacitet har inte förändrats.

”Vi har samma förmåga till fokus och koncentratration som våra förfäder. Skillnaden är att det är så oerhört mycket mer stimuli som ska processas,” förklarar Annie och Sissela.

Medan tekniken och plattformarna är nya med accelererat tempo och ett tivoli av signaler är det samma urgamla drivkrafter av rädslor och belöningssystem som aktiveras i hjärnan.

Det finns gott om forskning om hjärnan, vetenskapen vet rätt så väl vad som underlättar och försvårar till exempel inlärning, vad vi behöver för att fungera kognitivt. Vi vet också att den psykiska hälsan bland ungdomar försämras, och med det följer skolresultaten. Det är en radikalt negativ trend sedan ca tio, tolv år tillbaka.

Förra året var det 15 % av eleverna i Västra Götalands som gick ur nia utan behörighet till gymnasiet. Forskare ser ett samband mellan psykiskt mående, skolresultat och det digitala samhället.

Anni Grosse och Sissela Nutley förklarar under webbinariet att det har varit tio naiva år då vi inte skyddat våra barn och ungdomar genom att lära dem att hantera och förhålla sig till det nya digitala landskapet.

Livskunskap

Att vara medveten om hjärnans förmåga och begränsningar är en livskunskap som gör oss mer kapabla att möta tillvarons utmaningar. I en allt mer komplex och krävande omgivning där pressen på hjärnas förmåga att processa enorma mängder information ökat explosionsartat blir denna grundläggande kunskap avgörande för att hantera själva livet. Ökad medvetenhet och förmåga till självledarskap gör skillnad för våra ungdomars psykiska hälsa och förmåga att klara livets upp och nedgångar. Detta gäller såklart för alla människor, men i synnerhet för de som befinner sig mitt i den digitala stormens kärna, alltså våra ungdomar.

”Det syns inte” är en satsning på just sådan livskunskap. Det är ett lärverktyg för elever på högstadiet och gymnasiet som utgår från kunskap om hjärnan och vad som ger förutsättningar för att må bra fysiskt och psykiskt, för att livet både i och utanför skolan ska fungera.

Senaste forskningen i underhållande moduler

Verktyget består av fem moduler i form av totalt 16 lektionsupplägg som leds av pedagog, mentor eller elevhälsopersonal i klassrummet. Utgångspunkten är dramafilm med karaktärer och situationer som eleverna kan identifiera sig med. Dramafilmen varvas med experter som förklarar och ger fakta och tips utifrån den senaste forskningen om hjärnan.

Genom att kombinera de senaste vetenskapliga insikterna med engagerande videodramer kan vi utforska verkliga situationer där unga individer hittar balansen mellan sina digitala liv och sin mentala hälsa. Dessa berättelser lyfter fram motståndskraft, hanteringsstrategier och vikten av att förstå våra uråldriga hjärnor", förklarar Anni och Sissela.

Filmen varvas med interaktiva övningar för reflektion som ger förståelse och färdighet. Materialet går modul för modul igenom allt från mänskliga mentala basbehov till att styra sin uppmärksamhet i en värld av sociala medier och spel, hur hjärnan fungerar kognitivt och kan utvecklas och hur man kan hantera ångesten att prestera i skolan.

”Kunskapen förmedlas på ett sätt som blir tilltalande och underhållande för ungdomarna,” säger Anni Grosse och Sissela Nutley.

Verktyget är utformat för att ha låg tröskel att komma igång med. Det ska vara enkelt för pedagogen i klassrummet. En annan del i verktyget är att engagera föräldrarna.

”Samarbetet av vuxna runt ungdomarna behöver öka,” säger Anni Grosse och Sissela Nutley. Därför finns även material riktat till vårdnadshavare som skolorna till exempel kan använda vid föräldramöten.

Elisabeth Hansson

Elisabeth Hansson uppmanar skolor i Fyrbodal att anmäla sitt intresse:

"Erbjudandet gäller alla skolor i någon av Fyrbodals kommuner. Vi ser gärna att licenserna får spridning i så många kommuner som möjligt, därför kommer vi fördela dem jämt mellan skolor och kommuner. För små skolor och enheter kan det vara möjligt att dela på en licens. Fyll i intresseanmälan eller kontakta mig direkt för att planera upplägg, säger Elisabeth Hansson."

Kontakt

Vill du veta mer, kontakta Elisabeth Hansson, Strateg Fullföljda studier. Mobil: 070 - 861 79 92. E-post: elisabeth.hansson@fyrbodal.se

NextPrevious