Bekijk hieronder de nieuwe Bouw Woon Leef documentaire: 'Iedereen een Huis'
We zitten midden in een woningcrisis en het einde is nog niet in zicht. Maar wat kunnen we doen om de wooncrisis iets lichter te maken? Een idee is dat Amsterdammers met te veel woonruimte kleiner gaan wonen om plek te maken voor bewoners die juist meer plek nodig hebben. Is doorschuiven de oplossing?
Ik kan beter nu verhuizen dan over 10 jaar. Ook laat ik een grotere woning achter voor een gezinnetje"
Doorschuiven begint bij de beweging van onder andere 'lege nesters'. Dat zijn ouders waarvan de kinderen intussen uit huis zijn en opeens onnodig veel woonruimte hebben.
Marktonderzoeker Josje Hoekveld geeft aan dat slechts 5 procent van deze groep actief op zoek is naar een andere woning. Maar er ligt ook een kans, want 25 procent is namelijk wel bereid om te verhuizen, mocht er iets goeds op hun pad komen. Hoe krijgen we deze groep in beweging?
Stadsveteraan 020
Willemien Klarenberg heeft er bewust voor gekozen om in te trekken in het complex Amstelkwartier. Ze is 70 jaar oud en woont drie hoog. Al die trappen omhoog wordt steeds lastiger. "Ik kan beter nu verhuizen dan over 10 jaar. Ook laat ik een grotere woning achter voor een gezinnetje."
Ook Jeanette Wevers laat haar gezinsappartement achter voor een veel kleinere woning in het Amstelkwartier. Maar voor het inleveren van ruimte krijgt ze een duurzaam appartement met weinig onderhoud terug.
Ik verheug me erop dat ik hier tot in lengte van dagen kan blijven wonen"
De Nieuwe Sint Jacob
Ontwerper Thomas van Leeuwen heeft er juist bewust voor gekozen om samen met zijn gezin in een appartement in De Nieuwe Sint Jacob te trekken.
Ik vind het leuk om mensen te leren kennen die een andere levensstijl hebben."
Thomas vertelt dat de woningen niet alleen geschikt zijn voor ouderen. Ook voor jonge gezinnen heeft het voordelen. In de scootmobiel stalling is er ook ruim plek voor de gezinsbakfiets. En de automatisch opengaande liften zijn voor zowel rollators als kinderwagens handig.
"Het is goed om het zaadje vroeg te planten"
Suzanne van Hoeve is programmamanager Toekomstbestendig Wonen. Zij pleit ervoor om op tijd na te denken over verhuizen. Bijvoorbeeld op het moment dat kinderen uit huis gaan. "Het is goed om het zaadje vroeg te planten. Vaak gaan mensen pas nadenken op het moment dat het te laat is."
Zelfbouwcollectief WIJland
Haar oude buurt veranderde door expats en chagrijnige ouderen, daarbij werd ze zelf ook ouder. Dat waren redenen genoeg voor Inge om een nieuwe woning te gaan zoeken. Ze vind het belangrijk om jonge mensen om zich heen te hebben.
"We wilden niet oud worden tussen de oude chagrijnen. Dan worden we zelf ook chagrijnen."