Hooi op je vork is een methodiek die ingezet kan worden bij de begeleiding van mensen met NAH. Hooi op je vork richt zich op het ondersteunen van alle levensdomeinen die voor de persoon met NAH van belang zijn. Er wordt methodisch gezocht naar de vraag achter de vraag en er wordt vanuit drie perspectieven gekeken en met elkaar overlegd: met de persoon met NAH zelf, de naaste en de professional. Hooi op je vork is te gebruiken bij begeleiding op een woonlocatie of ondersteuning thuis, in dagbesteding of op werk.
Doel
Het doel van dit leertraject is dat de deelnemer leert werken met Hooi op je vork vanuit zijn eigen rol maar ook in samenwerking met de cliënt en zijn naasten.
Dit leertraject is bedoeld als onderdeel van een blended traject met een scholing van AXON leertrajecten en er wordt aanbevolen om de methodiek organisatiebreed in te zetten.
Een overzicht van de bouwstenen
- Inleiding
- Zelfscan HOJV
- Introductie HOJV
- Powershot met video's
- Casus Boaz
- Praktijkopdracht - informatie verzamelen
- Organisatiehandleiding
De stof is heel uitgebreid en compleet opgenomen. – Een redactieraadlid
Introductie HOJV
De introductie bevat basiskennis HOJV en behandelt verschillende onderwerpen.
- Wat is Hooi op je vork?
- Waarom hooi op je vork?
- De uitgangspunten
- De stappen van het model
- De routekaart
- Ontdekken en ontwikkelen
Powershot
Hoe werkt Hooi op je vork in de praktijk? In deze enthousiasmerende powershot vertellen professionals en een cliënt wat het ze heeft gebracht.
In de eerste video komen leidinggevende, gedragsdeskundigen, de Hooi op je vork grondlegger, persoonlijk begeleiders en regiebegeleiders naar voren. In de tweede video vertellen ervaringsdeskundige Cees en Rini over hun ervaring met Hooi op je vork. In de derde video wordt er verteld over aandachtspunten voor teamleiders om de methodiek te laten slagen in de praktijk.
Dankwoord
Deze module is tot stand gekomen met dank aan een ervaringsdeskundige en een grote groep experts vanuit de verschillende organisaties: ZoZijn, Odion, 's Heeren Loo, SWZ Zorg, Siza, Middin, Hooi op je vork, PAO. Deze redactieraad heeft ook input geleverd voor het leertraject NAH.