Vårt hovedmål er å øke bruk og nytte av digitale psykiske helsetjenester. Les om noen av resultatene fra Forhelse SFI:
- Høy score for evaluering av mobilapp for delt beslutningstaking i behandling av psykotiske lidelser
- Pågående studie om eBehandling for voksne med ADHD
- Mobil appen Gynea hjelper kvinner som har senskader etter underlivskreft
- 3 nye partnere i Forhelse SFI
- Gode resultater for ny helseapp for bipolare pasienter
- Ny SFI-artikkel om effektive metoder for å kostnadsberegne bruken av digitale helseapper
- Tidlig metodevurdering (HTA) kan fremme gode helseinnovasjoner
Høy score for evaluering av mobilapp for delt beslutningstaking i behandling av psykotiske lidelser
Arbeidspakkeleder for tidlig metodeutvikling ved Forhelse SFI, Linn N. Støme, og hennes kolleger ved TIPS HSØ, Oslo universitetssykehus, studerer integreringen av en mobilapp for delt beslutningstaking i behandling av psykotiske lidelser. Mobilappen heter iTandem.
PhD-stipendiat Mari Skoge (på bildet) presenterte resultatene av evalueringen med en poster på konferansen SIRS 2024 (Congress of the Schizophrenia International Research Society) i Firenze, Italia.
Evalueringen viser at deltakerne vurderte iTandem-intervensjonen som både gjennomførbar og akseptabel. Tilbakemeldingene fra både pasienter og behandlere viste høye gjennomsnittsscorer på System Usability Scale (skala for brukervennlighet).
Målet med studien var å undersøke hvordan pasienter med psykotiske lidelser og deres behandlere evaluerer gjennomførbarheten og aksepten av å integrere iTandem, en mobilapplikasjon for delt beslutningstaking (SDM), i standard behandling.
iTandem er utviklet for fleksibel bruk, og det er mulig å endre de valgte fokusområdene under behandlingsforløpet. Når pasienten registrerer data i iTandem, genereres en visuell rapport. Rapporten kan gjennomgås og diskuteres i terapitimer. Appen består av åtte moduler. Innholdet er basert på positiv psykologi og et recovery-perspektiv.
Hvorfor er dette viktig?
- I en digitalisert verden forventes det at brukere deltar mer aktivt i helsetjenester.
- Personlig involvering i å sette mål for behandling kan bidra til å gjøre behandlingen mer fokusert og tilpasset brukerens behov.
- Pasienter med psykotiske lidelser kan ha utfordringer med å identifisere og uttrykke sine behov.
- Digitale verktøy kan bidra til å kompensere for noen barrierer for delt beslutningstaking i terapi for psykotiske lidelser, men vi vet lite om hvordan.
Vi genererte tre temaer fra den tematiske analysen relatert til merverdien av intervensjonen. Det første temaet var en forutsetning for merverdi:
- Sosial støtte fra behandlere, og ofte også fra nære pårørende
- Behandlingsfokus ble tilpasset pasientens behov
- Et hjelpemiddel for distribuert kognisjon
Tilbakemeldingene på studien viser høye gjennomsnittsscorer på System Usability Scale. Gjennomsnittsscore fra pasienter: 75, fra behandlere: 82.
Jeg følte at jeg var veldig involvert i å bestemme hva vi skulle fokusere på. Selv om det var vanskelig å uttrykke meg klart, hjalp det meg å tenke 'ok, dette er det jeg vil fokusere på, dette er det jeg vil. – Pasient.
Pågående studie om eBehandling for voksne med ADHD
De siste årene har vi sett en betydelig økning i antall voksne som søker hjelp i spesialisthelsetjenesten i forbindelse med ADHD. Behovet for å ruste opp tilbudet til denne gruppen er derfor stort.
I en pågående studie, MinADHD-studien, prøver Forskningssenter for digitale helsetjenester, sammen med eBehandling, ut et nytt veiledet internettprogram (MinADHD) utviklet for å øke mestring av dagliglivet hos voksne med ADHD.
MinADHD er et veiledet internettprogram bestående av syv moduler. På tvers av modulene lærer en ferdigheter knyttet til stressmestring, måloppnåelse, følelsesregulering, planlegging/organisering og selvmedfølelse. Ettersom dette er et veiledet program har hver enkelt deltaker en terapeut som følger dem opp gjennom programmet, og som kan gi råd og veiledning opp mot innholdet i hver enkelt modul.
Studien vil bidra til å øke kunnskapen om utbytte, gjennomførbarhet, kost-nytte og forbedringspotensialet ved denne typen tilbud.
Gynea hjelper kvinner som har senskader etter underlivskreft
Gynea er et digitalt lærings- og mestringsprogram for kvinner som har hatt underlivskreft. Brukererfaringer viser gode resultater, og i løpet av høsten 2024 skal Gynea gjøres tilgjengelig for alle via Kreftforeningens Vardesenter.
Gynea er et verktøy som kan bidra til en bedre mestring av hverdagen. Målet med programmet er å øke kompetanse i å håndtere de kroppslige og psykologiske endringene som ofte oppstår etter kreftbehandling. Mange kvinner opplever at selv om de er friske fra selve sykdommen er ikke livet helt som før. De forteller at de visste lite om hvordan hverdagen deres ble i etterkant av behandlingen.
Doktorgradsarbeid viser nå gode brukererfaringer av Gynea. Forskning.no omtaler Sigrund Breistigs doktorgradsarbeid ved VID vitenskapelige høgskole, som viser at Gynea har god effekt på kvinnehelse. I doktorgradsarbeidet er 20 kvinner intervjuet, og svarene viser at her var det flere som beskrev både kreften og behandlingen som et traume. Noen sammenlignet det med et overgrep.
Vi er stolte av å kunne tilby dette digitale lærings- og mestringsprogrammet til kvinner som har vært gjennom underlivskreft, og som ønsker mer kunnskap og oppfølging etter behandling, sier psykologspesialist og prosjektleder Tine Nordgreen.
Positivt i studien er at deltagerne rapporterte god hjelp av det digitale rehabiliterings programmet Gynea. Les mer om saken på Forskning.no.
Velkommen til nye partnere i Forhelse SFI: Solli DPS, Fornix og Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen ved Diakonhjemmet Sykehus!
Solli DPS tilbyr behandling til personer over 18 år med psykiske lidelser. Solli DPS har driftsavtale med Helse Vest RHF. Dette betyr at de som privat ideell virksomhet leverer tjenester som en del av det offentlige helsetilbudet i regionen. Solli DPS består av en rehabilitering og psykoseseksjon, og to allmenn seksjoner.
Fornix leverer skreddersydde VR-applikasjoner innenfor fire hovedkategorier: arbeidsinkludering, oppvekst og utenforskap, forebygging og behandling av psykiske lidelser, og traumelindring. Tjenestene leveres til arbeids- og inkluderingsbedrifter, primærhelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og til humanitære organisasjoner. Alle applikasjoner er utviklet i tett samarbeid med ledende forskningsinstitusjoner, sykehus og markedsaktører.
Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen ved Diakonhjemmet Sykehus i Oslo, tilbyr utredning og tverrfaglig spesialisert behandling til mennesker med psykiske og/eller rusrelaterte lidelser. Avdelingen skal være et sentralt ledd i koordinering, formidling og utvikling av allmennpsykiatriske helsetjenester og spesialisert behandling.
Ny SFI-artikkel om effektive metoder for å kostnadsberegne bruken av digitale helseapper
Digitale helseintervensjoner har vokst raskt de siste årene, men den metodiske veiledningen for å utføre økonomiske evalueringer har ikke holdt tritt. Spesielt finnes det ingen systematisk veiledning for å estimere program- eller intervensjonskostnadene til digitale tjenester i helsevesenet.
Zareen Abbas Khan ved St. Olavs Hospital er hovedforfatter for artikkelen som nå er publisert i tidsskriftet Pharmacoeconomics (springer.com): «Developing a Program Costs Checklist of Digital Health Interventions: A Scoping Review and Empirical Case Study.»
Artikkelen inngår i Zareen sitt doktorgradsarbeid ved St.Olavs Hospital. Hun er også tilknyttet Forhelse SFI, arbeidspakke 2: Kostnad-nytte. Arbeidspakken har som oppgave å undersøke om digitale psykologiske behandlinger er kostnadseffektive, samt faktorer som kan ha betydning for kostnadseffektivitet. Resultater fra artikkelen viser vei for å kunne standardisere estimat av programkostnad for digitale helseintervensjoner. Kostnader er beregnet per pasient.
Artikkelen gir en strukturert gjennomgang av hvilke kategorier av ressurser og aktiviteter som bør kartlegges når kostnadseffektivitet er tema. Metoden er basert på en sjekkliste på fem kategorier av kostnader: 1) Utvikling 2) Forskning 3) Teknisk drift og vedlikehold 4) Organisatorisk implementering og 5) Behandlertid.
Beregningene i studiet er gjort for bruk av Mamma Mia, en app til bruk blant gravide for å forebygge svangerskapsdepresjon.
Gode resultater for ny helseapp for bipolare pasienter
Gjennombrudd fra Intromat prosjekt! INTROMAT er forløperen til Forhelse, Forskningssenter for digitale helsetjenester.
Forskerene i Helse Bergen og Universitetet i Oslo har klart noe forskere har prøvd på i mange år.
Ut frå endringar i bevegelsesmønsteret kan de nå se når et menneske med bipolar liding vil få eit sykdomsepisode. Les om den nye forskningsbaserte appen for bipolare pasienter, som er omtalt i Nrk.no.
Tidlig metodevurdering (HTA) kan fremme gode helseinnovasjoner
Forskere fra Forhelse SFI deltok på årets HTAi konferanse om tidlig metodevurdering, i Sevilla, Spania. HTA nyttes for nye digitale helsetjenester og teknologier som fortsatt er under utvikling.
På konferansen arrangerte Oslo universitetssykehus og Forhelse SFI en workshop i samarbeid med Nottingham University Hospitals Trust og Radboudumc i Nijmegen. På workshopen deltok representanter fra NHS i England, legemiddelindustrien i Australia og fra ideelle helseorganisasjoner i USA.
I vår workshop ga vi en praktisk og interaktiv introduksjon til nye metoder for å vurdere (potensiell) verdi før klinisk evidens er tilgjengelig. Vi forklarte hvordan engasjement fra flere interessenter og en blandet metode-tilnærming kan støtte tidlig evaluering av innovasjoner ved 1) å diskutere de underliggende teoretiske prinsippene, og 2) ved å anvende og forklare metoder for å gjennomføre tidlig HTA.
Tema for HTAi 2024-konferansen var "Et vendepunkt for HTA? Bærekraft, nettverk og innovasjon." Helsevesenet har gjennomgått betydelige endringer de siste årene. Digitale helseløsninger, persontilpasset medisin, AI, nanoteknologi, bioprinting, Big Data og Multi-Omics er bare noen eksempler på nye teknologier og innovasjoner som anses å kunne være potensielt forstyrrende. Disse utviklingene har skapt nye utfordringer for HTA, og mer enn noensinne krever vurderingene et bredt spekter av ekspertise.
Under workshopen hadde vi gode diskusjoner om hvordan tidlig metodevurdering (early HTA) kan fremme gode helseinnovasjoner for pasientgrupper som trenger dem. I tillegg snakket vi om muligheter for å kunne integrere et miljøperspektiv i vurderingene.
Kurset var nyttig for alle som er involvert i utviklingen eller vurderingen av innovative helseteknologier, for eksempel innen medisinsk teknologi, HTA-organer, sykehus, pasientorganisasjoner og akademia.
Foto fra venstre: Janneke Grutters, Radboudumc, Nijmegen og Kari Kværner, Oslo Universitetssykehus.
Årsrapport 2023
I årsrapporten kan du lese om:
- Strategi Forhelse SFI
- Våre prosjekter, aktiviteter og resultater
- Internasjonalt samarbeid