Loading

Lakseliv April 2023: Tusenvis av lakseyngel på flyttefinne

Lakseliv-Bloggen dokumenterer fremdriften i det FHF-finansierte prosjektet Temp-Intens (prosjektnummer 901770)

Det er blitt vår på forskningsstasjonen Sunndalsøra. Søskenflokken bestående av knapt 5000 lakseyngel som vi skal følge i prosjektet "Temp-Intens" veier i snitt 8.9 g og skal fordeles mellom 32 forsøkskar.

Halvparten vil fordeles i 16 kar med gjennomstrømningssystem.

I gjennomstrømningssystemer pumpes det bestandig nytt vann inn i karet.

Den andre halvparten fordeles over 16 kar med individuelle resirkuleringsenheter (RAS).

Her skiftes det bare ut en liten del av vann per døgn. Hvert enkelt anlegg er utstyrt med et renseanlegg. Vannet som forlater karet renses for avfallsstoffer. Som i et akvarium gjenbrukes vannet. RAS anlegg bruker opp til 99 % mindre vann enn gjennomstrømningsanlegg.

Forsøksdesignet i Temp-Intens: Forsøket foregår i to forskjellige produksjonssystemer. I hvert produksjonssystem har vi fire forskjellige temperaturgrupper med fire gjentak. Omtrent tre uker før laksen settes ut i sjø endrer vi saliniteten i de forskjellige karene. I halvparten øker vi saliniteten til fullt sjøvann over kort tid, den andre halvparten vil tilvennes over tre uker til en høyere salinitet.
Forsøkstekniker Ylva Krosshavn Vik setter lakseyngel ut i sine nye hjem.

For noen fisk slutter forsøket før det har begynt. Gjennom hele forsøksperioden vil vi ta prøver av fisk for å se hvordan forsøksbetingelser påvirker vekst, fysiologi og helse og velferd til fisken. Ved oppstart tar vi prøver fra fisk fra samme søskenflokken som ble satt over i forsøkskarene.

Prøvene tatt ved dette uttaket vil danne en viktig referanse for senere uttak.

Gøril Iren Larsen og Kjellrun Hoås Gannestad registrerer vekt, lengde og velferdsindikatorer på lakseyngelen.

All fisk blir avlivet med en overdose bedøvelse før prøvene blir tatt. Forsøket er godkjent gjennom Forsøksdyrforvaltningens tilsyns- og søknadssystem (FOTS ID29982). Dette er viktig for å forsikre at fisken ikke blir utsatt for unødig lidelse, og i dette forsøket vil ingen fisk oppleve smerte eller ubehag ettersom vi tester ut variasjoner av naturlige forhold.

Trine Ytrestøyl og Åsa Espmark tar prøver fra skinn, muskel, hjerte og lever. Prøveuttak går som smurt, men fisken er ikke stor og vev og organer bitteliten.

Plutselig går brannalarmen og prøveuttaket får bråstopp. Etter rundt 15 minutter viser det seg at det var falsk alarm og arbeidet fortsetter.

Endelig er alle prøvene i boks. Prosjektleder Åsa M. Espmark er godt fornøyd med oppstarten.

Prosjektet ledes av Dr. Åsa M. Espmark, seniorforsker i avdeling Produksjonsbiologi, Sunndalsøra, Nofima.

Kontaktinformasjon: asa.espmark@nofima.no

I samarbeid med: UiT Norges arktiske universitet, Universitetet i Bergen, NTNU: Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Grieg Seafood, MOWI og Cermaq

Prosjektet er finansiert av