Achtergrond leertraject
In het visiedocument van de VGN staat beschreven dat in 2030 iedereen recht heeft op een betekenisvol leven en ‘gewoon kan meedoen’. Deze visie vraagt aanpassingen in de manier van werken en vaardigheden van (onder andere) zorgprofessionals.
Dit leertraject geeft handvatten aan zorgprofessionals om zich aan te passen in een veranderende werkomgeving. Persoonlijk leiderschap is een belangrijk speerpunt in die aanpak. Persoonlijk leiderschap gaat over zelfkennis. Hoe beter de zorgprofessional zichzelf kent, hoe beter hij zichzelf kan inzetten als werkinstrument. Dit helpt de zorgprofessional te navigeren in het werk en vol werkplezier talenten in te zetten in de steeds veranderende zorg.
Doel
Zorgprofessionals leren om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen en pro-actief hun bewustzijn vergroten rondom eigen behoeften, emoties, drijfveren, kwaliteiten, zelfkennis, talent en werkplezier. De zorgprofessional krijgt inzicht in hoe er met persoonlijk leiderschap sturing kan worden gegeven aan zijn rol in de veranderende samenleving en organisatie, om op die manier een betekenisvol leven voor cliënten te bevorderen.
“Het ziet er goed en compleet uit, handige bouwstenen om heel breed in te zetten.” – Prinsenstichting
Een overzicht van de bouwstenen
Dit leertraject bestaat uit 11 bouwstenen:
- Introductie
- Drie boosters
- Drie casussen
- Een game
- Videoserie
- Teamopdracht
- Reflectieopdracht
“We hebben onze video opnames teruggekeken en er hartelijk om gelachen. Ziet er mooi en professioneel uit.” – Joyce en Richelle
De introductie
Deze bouwsteen benadrukt het belang van persoonlijk leiderschap voor de begeleider en wat de veranderende rol de cliënt, het netwerk en de begeleider oplevert.
De bouwsteen bestaat uit twee hoofdstukken waarin met afwisselende werkvormen begeleiders kennismaken met persoonlijk leiderschap en de visie van de VGN.
Boosters
Het leertraject biedt drie boosters die zijn gebaseerd op bestaande voorbeelden uit de praktijk. Een booster is een kort kenniselement om voorkennis aan te wakkeren of om na verloop van tijd kennis actief te houden. Dit zijn de boosters:
- Betekenisvol samenwonen
- Anders organiseren
- Samenwerken
Casussen
Het leertraject biedt drie casussen gericht op diverse doelgroepen cliënten en begeleiders. De casussen dagen begeleiders uit te reflecteren, wensen en grenzen aan te voelen en bespreekbaar te maken en leren omgaan met weerstand.
Dit zijn de casussen:
- Abby – omgaan met weerstand
- Karim – patronen bespreekbaar maken
- Nelson – samenwerken met naasten
De game
Dit is een luchtige game om inzicht te krijgen in welk type veranderaar jij bent. De deelnemer komt erachter of hij meer handelt als innovator, pionier, voorloper, zorgvuldige overweger of traditiebewaker. De game is vrij van goed of fout uitkomsten.
Videoserie Stemmen uit de zorg
In deze bouwsteen kun je verschillende videofragmenten bekijken waarin zorgprofessionals, naasten en een ervaringsdeskundige met elkaar in gesprek gaan over diverse thema’s. Thema’s die voorbij komen:
- Persoonlijk leiderschap
- Naasten betrekken
- Gelijkwaardigheid
- Eigen regie van de cliënt
- Prettig samenwerken
- Veranderingen in het werk
- Uitdagingen en kansen
- Samenwerking en rolverdeling
- Zichtbare veranderingen.
De gesprekken zijn bedoeld om te inspireren en deelnemers aan te moedigen het gesprek zelf ook met hun omgeving te voeren. De gebruikte gesprekskaarten in de videoserie kan de deelnemer zelf ook downloaden en gebruiken.
“Mooie onderdelen, leuke illustraties.” – VGN academie
Opdrachten
“Prettig samenwerken. Bijzonder om te zien hoe al onze input en ideeën samenkomen in een concreet eindresultaat.” – Cordaan
Dankwoord
We hebben intensief samengewerkt met zeer betrokken redactieraadsleden van verschillende organisaties: Amsta, Cordaan, Lunet, Severinus, ASVZ, Parc Spelderholt, Ipse de Bruggen, Prinsenstichting, De Witte Hoeve, ‘s Heeren Loo, het Hoornbeeck college en VGN.
Speciale dank ook aan de begeleiders, naasten en de ervaringsdeskundige die hebben deelgenomen aan de videoserie. En Suzanne Verheijden van Buro StrakZ voor haar bijdrage aan de introductie.
Dit leertraject is ontwikkeld door BLEND Leren in opdracht van de VGN academie.