Loading

SILTA-KÄSIKIRJA KAMPUS 3 -HANKE

Nokialle perustettiin kolmen koulumuodon yhteinen Silta-kampus, jossa koulutyö alkoi elokuussa 2022. Silta-kampuksella toimivat Nokian lukio, Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Nokian toiminnot sekä Nokian perusopetuksen pienryhmä. Kampus 3 -hanke valmisteltiin tukemaan ja vahvistamaan Silta-kampuksen yhteisöllistä toimintakulttuuria. Kampus 3 -hanke oli Tampereen ammattikorkeakoulun, Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ja Nokian kaupungin yhteishanke ajalla 1.2.2021-30.6.2023. Tämä Silta-käsikirja sisältää Kampus 3 -hankkeen aikana koottua materiaalia Silta-kampuksen ensimmäisen vuoden ajalta. Materiaalit on pääsääntöisesti julkaistu vuonna 2023. Hankkeen tulokset ovat hyödynnettävissä vastaavissa oppilaitosten yhdistymisissä ja tilanteissa, joissa tavoitteena on vahvistaa yhteisöllistä toimintakulttuuria.

Kenelle kirjoitamme? Ensinnäkin toivomme, että käsikirjasta on iloa Silta-kampuksella toimiville. Se toivottavasti avaa näkökulmia miten yhteinen Silta-kampus on ottanut ensiaskeleita, milloin askel on ollut tukeva ja etenevä, milloin taas horjahdellut. Käsikirja kertonee myös opiskelijoille, mitä Silta-kampuksella tavoitellaan ja mitä osallisuus tarkoittaa ja miten opiskelijoiden ääntä halutaan aidosti kuulla ja ottaa se myös huomioon.

Toivomme, että käsikirja antaa virikkeitä myös Silta-kampusta tuntemattomille. Se voi tarjota näkökulmia ja vinkkejä, mitä tarkoittaa, kun rakennetaan useamman koulumuodon yhteinen kampus. Uskomme, että tulevaisuudessa ollaan useasti tilanteessa, jossa suunnitellaan yhteistä rakennusta useammalle koulumuodolle.

Tavoitteena tässä käsikirjassa on kuvata, miten yhteistyötä Silta-kampuksella vahvistettiin ja tuettiin. Mistä lähtökohdista lähdettiin liikkeelle ja miten arjen toiminta vaikutti toimintakulttuurin rakentumiseen. Kokemusten perusteella valitsimme teemoja, joita tarkastelimme yleisemmällä tasolla ja teoreettisemmasta näkökulmasta. Uskomme, että tämä valinta antaa lisätietoa arjessa havaittujen ilmiöiden ymmärtämiseen.

”Noi on lukion porukkaa, noi on Tredun porukkaa” on stereotypia, jollaista emme halunneet emmekä halua Silta-kampuksella nähdä. Kuuden vuoden aikana yhteiskampuksen rakentamispäätöksestä Silta-kampukselle muuttoon on pyritty täysin toiseen suuntaan. Tässä on onnistuttu, vaikka vasta yksi vuosi on toimittu saman katon alla. Merkittävin asia onnistumisen taustalla on kaikkien yhteinen tahtotila, niin henkilöstöllä kuin opiskelijoillakin. Kampus 3-hanke on auttanut meidät sujuvasti yhteiseen alkuun, ja tulevaisuudelta odotamme vielä enemmän.

Marita Hietanen, koulutuspäällikkö, toimipistepäällikkö, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Juha Sainio, rehtori, Nokian lukio

Julkaisun rakenne ja miten materiaaliin voi tutustua

Miten luen käsikirjaa? Näkymä, jolla nyt olet, on ”pääsivu”, joka toimii kuten selitetty sisällysluettelo. Kun etenet sivua eteenpäin, löydät otsikkotekstejä, lyhyitä kuvauksia ja niiden alta linkkejä. Linkeistä pääset lukemaan/tutkimaan aihetta tarkemmin.

SILTA-KAMPUKSEN TAUSTAA

Silta-kampuksella toimii pääasiassa kaksi koulumuotoa (ammatillinen ja lukio). Pienemmässä roolissa on kolmas koulumuoto, perusopetus. Lue linkistä, miten taustalla olevat tekijät vaikuttavat yhteisen toimintakulttuurin rakentumiseen. Mikä yhdistää, mikä rajoittaa yhteistä toimintaa?

Kolmen koulumuodon rakenteet.
Opinnot Silta-kampuksella.

Yksi yhteinen kampus tekee yhteistyön helpommaksi, kun ei ole fyysistä etäisyyttä. Tahtotila yhteiseen toimintaan on olemassa ja samoin on myös mahdollisuuksia, joista seuraavassa muutamia esimerkkejä.

Yhteisten pelisääntöjen pohdinta kuvasi hyvin, miten kampuksen toimijat käsittelevät arvoja ja miten kampuksen rooli nähdään.

Kampus 3 -hanke käynnisti kampukselle tulevan henkilöstön lähemmäs sadan ihmisen yhteisöllisen toimintakulttuurin rakentamisen prosessin kehittämisiltapäivillä, joiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi hankkeen työskentelytiimi. Jokaisen kehittämispäivän suunnittelussa huomioitiin edellisestä päivästä saatu palaute. Alla olevista artikkeleista voit lukea, miten toteutui henkilöstön osallisuus toimintakulttuurin rakentamisen prosessissa, ja mitä opettaja tarvitsee jaksaakseen. Viereinen kuva: Juha Lahtinen.

Opiskelijoiden yhteinen toiminta on alkanut hyvin, vaikka sitä jarruttavat useat seikat. Lukiokoulutus toimii vahvasti oppilaitoksessa. Koululta poistutaan harvoin. Lukion järjestämät tapahtumat ovat lähtökohtaisesti oppilaitokseen sidoksissa. Ammatillinen koulutus toimii paljon enemmän yhteistyössä työelämän kanssa. Tapahtumia on ammattialaan liittyen oppilaitoksen ulkopuolella. Tapahtumien ja yhteisen toiminnan synkronointi on haastavaa. Molemmilla on omia tapahtumia ja myös perinteitä. Kaikesta huolimatta opiskelijakuntien yhteistyö onnistuu ja vaikuttaa opiskelijoiden osallisuuteen.

KONKREETTISIA TUOTOKSIA

Kampuksen ensimmäisen lukuvuoden kuluessa hanke kokosi kampuksen toimijoille yhteisen Silta-oppaan, joka kuvaa miten yhteinen toiminta kampuksella toteutuu. Koulumuodoilla on lisäksi omat oppaansa.

Silta-oppaassa esitellään Sillan arvot ja pelisäännöt, Opiskelijan työelämä ja yrittäjyyspolku, Opiskelijan ohjaus ja tuki, Opiskelijakunta- ja tutortoiminta sekä Sillan opiskeluhuolto.

Kampus 3 -hankkeen aikana tehtyjä konkreettisia toimia:

1. Silta-kampuksen yhteiset tapahtumat: Silta-kampuksella on paljon yhteisiä tapahtumia ja toimintoja. Taustalla on ajattelutapa: voisiko tämä olla kaikille yhteinen. Lukuvuoden aikana on toteutunut:

  • Yhteiset lukuvuoden avajaiset
  • Avoimet ovet
  • Teemapäivät: pukeutumisteemapäivät, yrittäjyyspäivä, halloween, ystävänpäivä, pääsiäinen
  • Jouluaskartelupaja
  • Joulukalenteri
  • Joulutapahtuma
  • Työpaikkatori
  • Jatko-opintopäivä
  • Peruskoululaisten vierailupäivät

2. Lukion ja Tredun opiskelijakuntien hallitusten välinen yhteistyö. Määräysten perusteella kummankin oppilaitosmuodon opiskelijakunnan hallitukset voisivat toimia erillään. Silta-kampuksella päätettiin, että hallitukset tekevät yhteistyötä. Henkilöstö on tukenut ja vauhdittanut yhteistyötä. Hallituksilla on yhteinen ryhmäytysleiri vuoden vaihteessa.

3. Yhteistyö opiskelijatutortoiminnassa: Lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijatutorit tekevät yhteistyötä, silloin kun se on perusteltua. Monet tapahtumat ovat koko Silta-kampusta koskevia, jolloin yhteistyötä tarvitaan. Merkittävää on, että tutorit kouluttautuvat yhdessä.

4. Yhteinen yrittäjyysleiri: Business Race. Sekä ammatillisen koulutuksen että lukion opiskelijoille järjestettiin yhteinen Business Race-innovaatioleiri. Yrittäjyysleiri sisällytettiin oppilaitosten opintoihin ja järjestetään vuosittain 1. vuoden opiskelijoille.

5. Kampuskurssit: Kampuskurssit ovat valinnaisia opintojaksoja kaikille Silta-kampuksen opiskelijoille. Kampuskursseina opiskelijoille on tarjolla esimerkiksi erilaisia työelämään ja yrittäjyyteen liittyviä opintojaksoja. Opiskelija voi suorittaa mm. erilaisia työelämälupakortteja.

6. Silta-neuvosto: Silta-neuvosto on toistuva tilaisuus, jossa opiskelijat kohtaavat kummankin oppilaitoksen johtoa. Silta-neuvostossa opiskelijat voivat kysyä johdolta kampukseen ja opiskeluun liittyvistä asioista.

7. Henkilöstön yhteiset tilaisuudet ja toiminta: Henkilöstö on kohdannut yli hallinnollisten rajojen erilaisissa vapaamuotoisissa tilaisuuksissa, jotka ovat auttaneet tutustumaan toisiin ja myös heidän työhönsä.

8. Yhteiset pelisäännöt kampukselle: Merkittävä ponnistus, jossa kampuksen arvoihin perustuvat pelisäännöt saatiin laadittua.

9. Kuvaukset toiminnoista. Hankkeen aikana koottiin toiminnan kuvauksia, joiden tarkoituksena oli tehdä näkyväksi, miten Sillassa toimitaan ja samalla myös saatiin näkyväksi, mitä toiset tekevät. Vahvistavat merkittävästi yhteisöllisyyttä. Tärkeimmät kuvaukset löytyvät Silta-oppaasta.

10. Yhteinen viestintäkanava. Eri koulumuodoilla on omat tieto- ja viestintäjärjestelmänsä. Yhteiseen tiedottamiseen perustettiin Instagram-kanava ja henkilöstölle yhteinen sähköpostilista.

11. Hanketoimijan jalkautuminen kampukselle: Uusien toimintojen juurruttaminen vaatii aktiivista toimintaa. Kampuksella aktiivisesti työskentelevä hanketoimija on ollut moottori joka on pitänyt uusien toimintatapojen käyttöönoton vireillä ja vienyt asioita eteenpäin.

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) käynnistyi 1.8.2022. Siihen yhdistettiin aiempien valmentavien ja ohjaavien koulutusten, kuten VALMA:n tavoitteita. Silta-kampus on Nokian TUVA-koulutuksen kotipaikka. Silta-kampus hankkeineen on vahvistanut TUVAn asemaa ja mahdollistanut koulutukseen uudenlaista toimintaa. Lue alla olevista linkeistä, mitä TUVA-koulutus on Sillassa ja minkälainen on nokialainen TUVA-koulutuksen pedagoginen malli.

LOPUKSI

Silta on yhteinen kampus, jossa eri koulumuodot toimivat yhdessä. Lukio- kuten myös ammatillisella koulutuksella on oma historiansa, perinteensä, säädöksensä, koulutuksen tavoitteet, hallinto ja ylläpitäjä. Perusopetuksella on myös vastaavat eroavaisuudet. Yhtenäisen toimintakulttuurin kannalta on merkittävää, mikä on kampuksella yhteistä ja mikä on koulumuotojen mukaisesti erillistä. Yhtenäinen toimintakulttuuri edellyttää toisten arvostamista ja tunnetta tulla arvostetuksi. Tämä pätee yksilö- ja koulutasolla. On hyväksyttävä, että on asioita, jotka koulut hoitavat erillään. Esim. opiskelijahaku on erillistä, mutta markkinoinnissa voi olla myös yhteistä. Ja sitten on asioita, jotka ovat yhteisiä. Arvostukseen perustuva sopiminen antaa tilaa toimia ja on pohja yhteiselle toimintakulttuurille. Näin ei synny tunnetta pakottamisesta yhteiseen malliin. Nokian lukio on edelleen olemassa, kuin on myös Tredu. Molemmilla on oma identiteettinsä. Nokialla vahva lisäarvo on yhteinen yhteisöllinen Silta-kampus, joka on arvostettu ja turvallinen paikka oppia ja kasvaa.

Hankkeen aikana toteutui oppivelvollisuuden laajentuminen ja sillä oli vaikutuksia myös Silta-kampuksen toimintaan. Samoin uudistus vaikuttaa alueellisesti opiskelijoiden ohjautumiseen ja ohjaamiseen. On huolehdittava, että jokainen nokialainen nuori etenee opiskelupolullaan aina 18 vuoden ikään. Seuraavissa kolmessa artikkelissa tarkastellaan oppivelvollisuuden uudistuksen vaikutuksia. Ensimmäisessä artikkelissa tarkastellaan oppivelvollisuuden vaikutuksia. Toisessa artikkelissa keskitytään TUVA-koulutuksen lähtökohtiin ja se antaa pohjaa myös mistä lähtökohdista Silta-kampuksen TUVA-koulutus ponnistaa. Kolmannessa tarkastellaan ohjauksen roolia oppivelvollisen polun tukena.

Viittaustiedot: Jos artikkeleissa ei toisin mainita, Silta-käsikirja on julkaistu vuonna 2023. Silta-käsikirja on tuotettu Kampus 3 -hankkeessa. Hankkeen TAMK-toimijat ja käsikirjan kirjoittajat: Ari Jussila, Tarja Juurakko-Koskinen, Sanna Paasimaa. Kuvat: Sanna Paasimaa.

SILTA SOMESSA

Silta-kampuksen arkea päivitetään Sillan instagramiin. Seuraa somessa: https://www.instagram.com/siltakampus/