Leefstijl & slaap Update 2024

Het leertraject

Deze module bevat basiskennis over het onderwerp leefstijl. Kennis wordt gecombineerd met een grote verscheidenheid aan voorbeelden en casussen. Het doel is begeleiders te informeren over een gezonde leefstijl en te motiveren hierin een voorbeeldfunctie te nemen.

Naast kennis en casuïstiek bevat de module ook een reflectie- en een praktijkopdracht. Hiermee kan de begeleider zijn eigen leefstijl en die van de cliënt onderzoeken.

Doel

Dit leertraject helpt een bewuste keuze te maken door te informeren over de leefstijlthema’s slaap, voeding en beweging. Door de juiste kennis paraat te hebben kun je als begeleider een weloverwogen keuze maken voor en met de cliënt.

Een overzicht van de bouwstenen

Dit leertraject bestaat uit 10 bouwstenen.

  • Inleiding
  • Introductie leefstijl en slaap
  • Powershot - Een dag in het leven
  • Interactieve praktijkopdracht - Slaaphygiëne
  • Game - De leefstijlquiz
  • Casus - Ervaringsverhalen
  • Reflectieopdrachten voor de begeleider
  • Reflectieopdrachten voor/met de cliënt
  • Handvat - Dilemma's 'In gesprek over leefstijl'
  • Naslag
  • Toets

De introductie

Deze bouwsteen introduceert drie belangrijke aspecten van leefstijl: gezonde voeding, voldoende bewegen en goede slaapkwaliteit. Ieder onderwerp heeft een eigen introductie. Daarnaast zijn er verschillende verdiepende hoofdstukken beschikbaar die dieper op de stof ingaan. Ook gaat de module in op de onderlinge verhoudingen tussen de bovengenoemde aspecten van leefstijl.

Powershot - Een dag in het leven

In deze bouwsteen stap je in de schoenen van de begeleider van Ben. Je volgt hem en zijn medecliënten een dag en helpt hem keuzes te maken m.b.t. zijn leefstijl. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Het doel is bewustwording van de verschillende aspecten die een rol spelen wanneer je deze keuzes maakt.

Interactieve praktijkopdracht - Slaaphygiëne

In deze interactieve module breng je stap voor stap in kaart hoe het gesteld is met de slaaphygiëne voor een cliënt. Door een reeks vragen te beantwoorden stel je vast wat al goed gaat en krijg je praktische tips om wat minder goed gaat te verbeteren.

Game - Leefstijlquiz

Hoe goed is jouw kennis over leefstijl? In deze korte quiz wordt de begeleider zich bewust van positieve en negatieve factoren en hoe deze ook elkaar beïnvloeden. De game bestaat uit drie rondes. Iedere ronde beatwoord je uiteenlopende vragen over de diverse aspecten van leefstijl.

Casus - Ervaringsverhalen

Een verzameling ervaringsverhalen over inspirerende leefstijlinterventies, verteld door cliënten en begeleiders. De onderwerpen lopen uiteen, van de overgang tot aan gedragsverandering.

Reflectieopdrachten voor de begeleider

Dit is een bundel van twee reflectieopdrachten.

Reflectieopdracht - Voorbeeldfunctie

Dit is een teamopdracht. Het draait om bewustwording van alledaagse situaties waarin je een goed voorbeeld geeft (of juist niet).

Reflectieopdracht - Hoe slaap ik eigenlijk

Een vragenlijst/dagboek waarbij de begeleider zelf zijn slaap monitort. Hij noteert elke dag hoe hij geslapen heeft, wanneer hij naar bed is gegaan, hoe het zat met slaaphygiëne, beweging en voeding.

Reflectieopdrachten voor de cliënt

In deze praktijkopdracht breng je de positieve gezondheid, hoeveelheid beweging, voeding en slaap van je cliënt in kaart en zoek je naar mogelijkheden om dit in kleine stapjes positief aan te passen.

Handvat - Dilemma's 'In gesprek over leefstijl'

Een verzameling stellingen en posters die begeleiders uitnodigen in gesprek te gaan over verschillende onderwerpen binnen het thema ‘leefstijl’.

Naslag en toets

De belangrijkste informatie over leefstijl wordt binnen de bouwstenen op de juiste plek aangeboden. In de naslag is alle theorie gebundeld. Ook is er een toets over het onderwerp beschikbaar. Bij het behalen van de score komt een Bewijs van Deelname voor de deelnemer beschikbaar.

Dankwoord

We hebben intensief samengewerkt met zeer betrokken redactieraadsleden van verschillende organisaties: Ipse de Bruggen, ASVZ, Cello-Zorg, Cordaan, 's Heeren Loo, Dichterbij, Frion, Amerpoort, Prinsenstichting en VGN.

Dit leertraject is ontwikkeld door BLEND leren in opdracht van de VGN academie.