Loading

Sundbys puljer KULTUR DER FORBINDER & NYE MØDESTEDER OG SÆRLIGE GENVEJE

Områdefornyelsen Sundby havde to puljer, som borgere og lokale aktører kunne søge til at skabe liv og nye mødesteder i kvarteret. Puljerne er nu lukkede, men her kan du læse om nogle af de støttede projekter.

Hvad har puljerne støttet?

En solskinstunnel, fællesspisning, en skulpturplads, et vægmaleri og en vegansk kagekonkurrence er et par eksempler på projekter, der blev støttet af puljerne. Herunder kan du se billeder fra nogen af de afsluttede projekter og læse ansøgernes bedste råd til dig som kommende ansøger.

Alté in the Park

Over 600 mennesker samledes i Englandsparken til en åben kulturfestival, der bød på både musik, kunst og lækre madboder. Eventet engagerede små lokale virksomheder og artister, der fik mulighed for at showcase deres talenter og produkter.

Et godt råd fra ansøger:

Begynd planlægningen af dit event så tidligt som muligt - du kan kun have for lidt tid.

The White Scene

På initiativ af kunstneren Karen T ankom der en hvid scene til Filipsparken i maj 2022. Scenen blev bygget af genbrugsmaterialer og skulle bringe nyt liv ind i parken gennem forskellige 'Art Jams', kunstneriske performances og aktiviteter. Henover sommeren blev scenen et kulturelt mødested for lokale musikere, dansere og andre kunstformer til glæde for områdets beboere.

Et godt råd fra ansøger:

Hav en god portion udholdenhed, og tænk din arbejdsindsats igennem to gange.

BUGS - Day of the Dead

I forbindelse med Copenhagen Light Festival 2022 udvikledes et lysreducerende værk, der satte fokus på lysets kvalitet og indflydelse på biodiversiteten. Værket blev lavet i samarbejde med lokale skolebørn og blev installeret i Remiseparken, hvor det kunne opleves på de eksisterende gadelamper som store, lysende insekthoveder i mørket.

En mere selektiv og kvalitativ belysning i byen er en lavthængende frugt og en gylden mulighed for at skabe bedre livsbetingelser for flere arter, samtidig med at vi sikrer bedre livskvalitet for byens indbyggere.

Et godt råd fra ansøger:

Tag den gode dialog med Områdefornyelsen, der byder ind med sparring og praktisk hjælp undervejs.

Gavlprojekt mellem fælled og strand

I samarbejde med fem samtidskunstnere skabte en kurator i efteråret 2021 fem enestående gavlmalerier, som for fremtiden vil kendetegne Sundby. Gavlmalerierne bidrager til kvarterets kant, identitet og kvaliteter, og danner grobund for anderledes kulturoplevelser for områdets mange lokalbeboere og forbipasserende.

Find gavlmalerierne på Nordre Røsevej 2, Kirkegårdsvej 10, Kirkegårdsvej 12, Kirkegårdsvej 36 og ved krydset Middelgrundsvej / Strickersvej.

Det er vores oplevelse, at kunst i det offentlige rum, og gavlmalerier som særegen kunstform, er med til at skabe fornyelse og kreative rammer i et kvarter.

Et godt råd fra ansøger:

Opsøg gavlejere i det givne område i projektets tidlige fase. Vær ude i god tid og spørg dem, om de kunne være interesserede i at tage del i projektet.

Suttetrolden Sanka

Sammen med troldekunstneren Thomas Dambo fik Rollespilsfabrikken bygget en kæmpe trold i træ, som børnefamilier kan aflevere deres brugte børnesutter til. Udover at spise sutter er trolden også glimrende at klatre på, og træskulpturen har vist sig at appellere til både legende sjæle og kunstelskere.

Vær fleksibel!

Vores Sundby

I Børnekulturhus Ama'rs værksted malede lokale børn selvportrætter, mens de havde dialog med kunstneren og deres lærere om deres hjem. Alle børn skulle nævne en ting, som de ser ud af deres vinduer. Selvportrætterne blev hængt op sammen med teksten på et byggehegn ved Musiktorvet og skabte blikfang og farverig stemning under renoveringen af Amager Bio.

Et godt råd fra ansøger:

Bare gå i gang!

Lyslabyrint i Englandsparken

I februar 2019 lavede to kunstnere i samarbejde med Partnerskabet i Urbanplanen en kæmpe lysende labyrint i Englandsparken. Den blev indviet med den årlige lysfest og kunne herefter opleves i hele februars vintermørke.

Der var en del, som gav udtryk for, at de aldrig brugte parken på trods af, at de boede i området. Der var besøgene fra Urbanplanen og de andre områder i nærheden af parken, fra Tårnby og andre bydele i København.

Et godt råd fra ansøger

Få kontakt til en masse lokale samarbejdspartnere. Det gør altid arrangementet stærkere med lokale ildsjæle.

Sundby lydvandring

’To eks plus én’ hedder lydvandringen, der tager én igennem Sundbys parker, gader og stræder, mens man hører fortællingen om et ekskærestepar, der har brug for at fortælle hinanden noget svært. Mens de nærmer sig hinanden og får talt sammen oplever man små stemninger fra Sundby.

Vil du gerne følge ruten som ekskæresteparret går, så start ved legepladsen i Englandsparken og bliv guidet derfra igennem Sundby.

Et godt råd fra ansøger:

Vær åben overfor uforventede forandringer og udfordringer, der gør, at man bliver nødt til at ændre lidt i projektet. Tag evt. højde for dette i ansøgningsprocessen ved ikke at skrive en så detaljeret projektbeskrivelse, at det ikke efterlader rum til tilpasning i selve udarbejdelsen af projektet.

Mangfoldighedsfest på Peder Lykke Centret

Peder Lykke Centret - byens første multikulturelle plejehjem - åbnede dørene og bød hele Sundby ind i deres have til musik, mad, værksteder og 'landerum', hvor lokale præsenterede deres hjemlande igennem mad, beklædning og forskellige aktiviteter.

Gode råd fra ansøger:

Sørg for at engagere lokale borgere og foreninger i projektet. De kan tiltrække flere deltagere gennem deres netværk, og det skaber ejerskab hos de lokale.

Grønne generationsmøder

Unge lokale fritidsjobbere fra FRAK lavede aktiviteter på Fælleden med de ældre medlemmer fra Peder Lykke Centrets Aktivitetscenter. Formålet med generationsmøderne var at bygge bro mellem to borgergrupper, der sjældent er i kontakt med hinanden, samt at nedbryde fordomme om ældre, om yngre, om plejecentre og om borgere med anden etnisk baggrund.

Gode råd fra ansøger:

Det er en god idé at have samarbejdspartnere, der brænder lige så meget for en ide som du selv gør.
Derudover kan det være en god idé at starte i det små og afprøve en idé for så evt. at søge midler til en videreudvikling.
Et tredje og sidste råd er ikke at være nervøs for at holde ideen simpel.

Lokal mad på Musiktorvet

I løbet af dagen kunne deltagerne møde lokale madentusiaster og smage på/ købe lokal mad og drikke på Musiktorvet. Bytte spise- og prydsplanter. Gå på opdagelse i udstillingen 'Hungry Planet' og lære at forvandle ukrudt til lækker mad. Arrangementet blev sluttet af med en fællesspisning på pladsen.

Gode råd fra ansøger:

Det er en god idé at undersøge, om der er projekter eller institutioner, som man kan samarbejde med og derved nå bredere ud lokalt.
Hvis man er mange der samarbejder, så er det en rigtig god idé at lave en drejebog med hvad, der skal ske hvordan og hvornår under arrangementet.

Gadejazz og Gadeliv

Et arrangement under årets Majfest, der skulle skabe liv på en lille plads ved Amagerbrogade - ved hjælp af kor og gadejazz.

Gode råd fra ansøger:

Søg mere end én pulje/fond. Det kan være kritisk, hvis hele projektet ikke støttes.
Find samarbejdspartnere med ressourcer – gerne i erhvervslivet. Sørg for, at alle er med på at give en hånd med, så en enkelt ikke står med hele arbejdet.
Forsøg at finde partnere, som også økonomisk støtter op om projektet, så puljen ikke skal finansiere hele projektet.

Bysafari

Projektets omdrejningspunkt var en app, der kan føre dig rundt i Sundby, hvor du ved forskellige hotspots får nye naturoplevelser.

Et godt råd fra ansøger

Den største stressfaktor har klart været en for stram tidsplan, der ikke havde nogen fleksibilitet. Trods alle vores interesse tilkendegivelser i forbindelse med ansøgningen, så var det tidskrævende at starte projektet op. Derfor er mit bedste råd, at når man får en interesse tilkendegivelse, og at man også sætter en dato i kalenderen, når projektet er i gang.

Markering af Klaus Rifbjerg

Grundejerforeningen Dyveke ville gerne markere at Klaus Rifbjerg er vokset op i kvarteret. De tog derfor initiativ til at danne en lille plads med skulpturer, der på forskellig vis fortæller om Rifbjergs liv og virke.

Du kan se skulpturerne ved Ingolfs Allé / Breidablik Allé.

Et godt råd fra ansøgerne:

Læs retningslinjerne grundigt og træk på de gode folk i Områdefornyelsen og andre lokale kræfter. Dertil er det godt at have en vis portion stædighed og gåpåmod og bare blive ved, selv om det ser lidt sort ud med at nå målet.

Sundby-brus

FRAK uddannede otte lokale piger i at samle og tilberede spiselige urter og planter fra Sundbys grønne byrum. Herefter videreformidlede pigerne deres sankekundskaber ved at møde beboere i området i øjenhøjde rundt omkring i Sundby. Det ledte til gode snakke om urter, bær og spisepotentiale, og folk fik ud over en slurk sodavand også smagsprøver på forskellige urteteer, vilde kebabspyd, tzatziki og salsaer.

Der blev undervejs produceret 450 sodavand, hvoraf en del blev delt ud under forløbet som smagsprøver.

Et godt råd fra ansøgerne:

Der er masser af nysgerrige folk i Sundby, og de er nemme at få fat på. Sundbyøster Plads er et naturligt mødested for handlende og gående i bydelen, mens Amager Strand trækker besøgende fra større dele af byen.

Områdefornyelsen Sundby og dermed også puljerne blev afsluttet i 2023. Siden her opdateres ikke længere.