Jämställdhet, maskulinitetsnormer & våldsprevention Projektstart med Nina Rung i Tanum

Med gedigen kunskap ur egna erfarenheter, bland annat som kriminolog och utredare av våld i nära relationer vid polisen, levererar Nina Rung en föreläsning fullproppad av fakta och engagemang som är omöjlig att värja sig ifrån. Nina ger sammanhang, hela vägen från strukturell kodning av könsstereotyper till det brutala våld som gör sönder såväl människor som samhälle. Hennes karismatiska förmåga som talare, i kombination med ett väl genomtänkt material, ger mig som lyssnar insikter som når både hjärna och hjärta.

För att göra något åt det eskalerande våldet behöver vi förstå dess mekanismer på samhälls- och individnivå, och vi behöver omsätta den förståelse till åtgärder som bygger på övertygelsen att varje barn har rätt att växa upp i en vardag fri från våld. Det är därför arbetet mot våld börjar med barnen, så tidigt det bara går. Och där har naturligtvis personer som arbetar i skolan en helt avgörande roll.

Föreläsningen med Nina Rung denna kallt gnistrande januariförmiddag i Tanumshede samlade lärare och rektorer, fritidspersonal och elevhälsa från förskoleklass till årskurs sex. Dagen kickade igång satsningen En vardag fri från våld där skolpersonal i Tanum kommer att vara med och utveckla det våldspreventiva arbetetsättet parallellt med skolor i Uddevalla. Utvecklingsarbetet är kopplat till det statliga uppdraget i den nya läroplanen (Lgr22) och de nya skrivningarna kring Sexualitet, samtycke och relationer.

Projledarna Siren Linde, Jessica Svensson och Pernilla Forss från Hälsokällan vid Fyrbodals kommunalförbund summerar dagen:

Det blev tydligt för samtliga i rummet hur viktiga vi vuxna är för barn och unga, att vi tillsammans kan minska våldet och leva upp till lagar och konventioner med utgångspunkt i en gemensam förståelse och kunskap om ojämställdhetens yttersta konsekvenser av män och pojkars våld mot kvinnor och flickor. Det blev även tydligt att vi behöver ökad kunskap för att kunna agera aktivt för att värna om barn och ungas rättigheter och att kärlek aldrig börjar med bråk!

Den 30 januari kl 18 - 20 i Källdalsskolan hålls föreläsningen för skolpersonal med flera i Uddevalla.

Siren Linde projektledare Hälsokällan vid Fyrbodals kommunalförbund, Pernilla Forss verksamhetsutvecklare Hälsokällan vid Fyrbodals kommunalförbund, Nina Rung kriminolog, debattör och föreläsare, Martin Swärd rektor i Tanum, Anna-Lena Borg följeforskare från Högskolan Väst, Jessica Svensson projektledare Hälsokällan vid Fyrbodals kommunalförbund.

Innerliga och intensiva samtal

Föreläsningen med Nina Rung engagerade till intensiva och innerliga samtal bland skolpersonalen. Dagen var startskottet på det våldspreventiva arbetet inom projektet En uppväxt fri från våld i Tanum.

Projektet En uppväxt fri från våld

Det här projektet heter formellt Tidiga våldsförebyggande insatser i förskola, skola och fritidshem – rätten till en vardag fri från våld. Projektet har fått finansiering av Jämställdhetsmyndigheten under 2023-2024. Länk till projektsidan på Fyrbodals.se

Projektmedlen tar sin utgångspunkt i det sjätte delmålet för Sveriges jämställdhetspolitik som säger att; Mäns våld mot kvinnor ska upphöra, kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.

Projektmedlen ska gå till att tillsammans med förskolor, skolor och fritidshem utveckla det tidiga våldsförebyggande arbetet. Vi som leder och driver projektet finns på Hälsokällan vid Fyrbodals kommunalförbund.

Satsningen bygger vidare på ett framgångsrikt arbete med integritet i förskolan och hur denna modell kan överföras till grundskolan. Länk till projektet på Fyrbodal.se

Den primära målgruppen är barn, personal och vårdnadshavare på förskolorna, skolorna och fritidshemmen. Tanken är att arbeta på djupet med utvalda kommuner för att sedan sprida goda exempel till andra kommuner i Fyrbodal. Vi provar oss fram med modeller och metoder i liten skala. Det vi utvecklar i det lilla ska vi sedan skala upp och sprida.

Projektet pågår alltså mitt bland de som är närmast barnen på förskolor och skolor. Projektet följs av forskare på Högskolan Väst.

Tanum och Uddevalla

Utvecklingsarbetet genomförs i Tanum kommun och Uddevalla kommun. Arbetet tar sin utgångspunkt i en genusförändrande ansats, folkhälsoperspektiv och barnrättsperspektiv. Genom att utbilda personal i förskola, skola och fritidshem samt involvera vårdnadshavare i det våldsförebyggande arbetet, bidrar det till fler medvetna vuxna som upptäcker våld och våldsutsatta barn och som kan ta emot barns berättelser. Genom att barn och elever möts av undervisning som stärker dem som rättighetsbärare, samt genom att vuxna är förebilder med ett förhållningssätt som stödjer det våldsförebyggande arbetet, skapas trygga miljöer på förskolorna, skolorna och fritidshemmen.

På sikt leder det till jämställda förskolor, skolor och fritidshem fria från våld med färre våldsutsatta och färre utövare.

Vi tar avstamp i det svåraste av allt, vetskapen att alldelse för många barn far illa, och vi jobbar med det på ett kärleksfullt, välvilligt och hoppfullt sätt. För motsatsen till våld är kärlek.
Läs vår apell, klicka här

En podd som engagerar

Förutom arbetet på förskolor och skolor vill vi med den här satsningen skapa opinion för att få fler att inse nyttan och nödvändigheten med att arbeta våldspreventivt. Att få fler vuxna att förstå våldets mekanismer så att fler är med och gör skilland. För att sprida vidare insikterna och berätta om hur det går framåt i projektet har vi startat en podd, där kan du lyssna på samtal som belyser och engagerar. Första avsnittet är just med Nina Rung och kommer sändas i februari från plattformar där poddar sänds. Exakt datum för publicering är ännu inte fasttälld - håll utkik!

Kontakt:

Jessica Svensson, Projektledare Våldsprevention förskola - skola. Telefon: 0522 - 44 08 76. Mobil: 070 - 147 67 51. E-post: jessica.svensson@fyrbodal.se

Siren Linde, Projektledare Våldsprevention förskola - skola. Telefon: 0522 - 44 08 62. Mobil: 070 - 147 67 11. E-post: siren.linde@fyrbodal.se

Pernilla Forss, Verksamhetsutvecklare Hälsokällan. Mobil: 0733-35 85 17. E-post: pernilla@halsokallanfyrbodal.se