Loading

Mooi Overijssel, Zwolle, Wapenveld, Deventer en omgeving, juni 2023 Zicht op Kampen

In Zwolle zijn wij vrijwilliger bij de weegdag voor campers van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). En omdat wij daar dan toch zijn met camper, handig om er een heerlijke camperweek van te gaan maken. Wij overnachten voor het camper evenement op Camperplaats Zwolse Dijk vlakbij Zwolle. Barry en Stefanie wonen nog niet zo lang op de boerderij, hebben de koeien als "hobby" en runnen met veel plezier de camperplaats annex SVR camping. Een lekker stille plek grenzend aan een smalle dijk met uitzicht op het Zwarte Water.

De Twisterbrug naar Zwolle

Fietsrondje rondom de IJssel, de Hanze route van Zwolle naar Kampen en weer naar Zwolle.

Een prachtig bord bij het Theehuis bij het Zalkveer
Theehuis bij het Zalkerveer
De pont bij het Zalkerveer
Op de Hasselterdijk bij Zwolle deze prachtige woonboerderij.
Zicht op Kampen
De stadsbrug bij Kampen

De stadsbrug wordt in de volksmond ook wel de oude brug genoemd en de naastliggende Molenbrug de nieuwe brug, hoewel deze 15 jaar ouder is. De stadsbrug vormt de verbinding tussen Kampen en IJsselmuiden en geeft een snelle toegang tot het station Kampen, ook wel Kamperlijntje genoemd, welke aan de kant van IJsselmuiden ligt. De wielen zijn bewerkt met bladgoud en de rest van de brug is wit.

Een rondje centrum Kampen en natuurlijk ook koffiestop! Met de Nieuwe toren en de Kamper Koe.

Kampen heeft nog veel meer Stadspoorten bekijk ze hier.

Een libelle op de camper gespot.
Het brugmonument bij Hasselt

Zicht op die camperplaats vanaf het fietspad op de dijk.

Hier de elektriciteitspalen op verhoging als het water in de rivieren buiten hun oevers treden.
In de verte zicht op de camperplaats
De prachtige Villa Nova in Heerde

Sinds 2014 vormt het raadhuis het representatieve deel van het gemeentehuis. De raadzaal is nog steeds in gebruik voor raadsvergaderingen. De trouwzaal wordt gebruikt voor huwelijken en ceremonies. Ook de vertrekken van de burgemeester en wethouders bevinden zich in het historische deel van het raadhuis. Villa Nova is een gemeentelijk monument sinds 2014.

Een lust voor het oog om het interieur te bewonderen. Zoveel geschiedenis en pracht en praal. We kregen een rondleiding door een vrijwilliger. De stoelen zijn zogenaamde Deventer stoelen. De stoelen staan ook in een soort van rails, makkelijk om mee te schuiven bij calamiteiten.

Allemaal verschillend en dienend als bliksem afleider

Hattem is zeker nog een keer een bezoek waard bij iets minder warm weer. Bezoek bv het Anton Pieck museum of het bakkerij museum en ook het stadje is prachtig. Nu was het vooral lekker koel in de kerk en daarna lekker om door te fietsen. Wel heel jammer, horeca op het plein pal voor de kerk.

Landgoed Morren bij Oosterwold

Prachtig fietsrondje naar het mooie Elburg en ook nog door 't Harde.

Ehzerallee bij Lochem

En toen was ons knooppunt geblokkeerd en bij aankomst begon deze optocht. Snel de camera gepakt. Zo leuk! In Almen is het drie dagen feest. In de middag laten we ons verrassen door de mooie uitbeeldingen in de optocht voor de schooljeugd begeleid door muziekvereniging Juliana. De kinderen gaan mooi verkleed en beelden actuele onderwerpen uit.

Op de Holterberg een bankje gevonden en toen kwamen deze ruiters voorbij.
De Sprengenberg (Palthe) toren op de Holterberg.

We zijn er al vaker voorbij geracet. En nu even op het bankje kunnen zitten. Wat is de geschiedenis van die Palthe toren? Gebouwd door A.A.W. van Wulfften Palthe. De familie Van Wulfften Palthe bezat in Twente bossen en boerderijen. In 1898 kocht hij, bij een verkoping in een café in Raalte, Boerderij De Pas en enkele percelen heide en bos. Hiermee werd Landgoed De Sprengenberg gesticht. Een leuk verhaal is ook het verhaal over het wonen in de Palthe toren.

De foto's zijn ook te bekijken op Flickr Wil

Tot slot

Een heerlijk rondje Overijssel .