Loading

Bouwen aan de Baai Amsterdam en Almere komen steeds dichterbij elkaar

Bekijk hieronder de nieuwe Bouw Woon Leef documentaire: 'Bouwen aan de Baai'

Amsterdam en Almere groeien steeds dichter naar elkaar toe. Er zijn grote plannen gemaakt voor de ontwikkeling van de baaien van beide steden. Maar het uitbreiden van deze gebieden rondom het IJmeer is geen makkelijke opgave. Wat gebeurt aan de randen van deze groeiende steden?

ANDERS BLIJFT HET EEN SNELGROEIENDE PLOFKIP. JE WILT DAT DE STAD ZICH GELEIDELIJK KAN ONTWIKKELEN"

Aan de linkerzijde van het IJmeer ligt het groeiende Amsterdam IJburg met Strandeiland als meest recente uitbreiding. Aan de rechterzijde bevindt zich het steeds groter wordende Almere.

Waar Amsterdamse groei langzaam gaat, wordt er aan de andere kant van het water flink gebouwd. Niet alleen in vierkante meters groeit Almere. Ook op het gebied van inwoners en banen gebeurt er veel.

Judith Lekkerkerker, strateeg stedelijke ontwikkeling en regio, vertelt over de plannen: "De komende 10 jaar wordt er in heel de stad gebouwd. Ook investeren we in de kenniseconomie. De werkgelegenheid voor hoogopgeleiden groeit in Almere."

Judith Lekkerkerk - Strateeg stedelijke ontwikkeling en regio

En dat is een goede koers voor de groeiende stad volgens stedenbouwkundige Daan Zandbelt. Wat hij minder verstandig vindt, is de enorme woningbouw in Almere. Het gebied heeft volgens hem dringend meer werkgelegenheid nodig.

“Er is een onbalans tussen wonen en werken. Ongeveer 70.000 bewoners verlaten de stad elke dag om ergens anders te gaan werken”. Dit zou de Almeerders belemmeren in hun ontwikkeling door de reistijd en de kosten die het met zich meebrengt.

Daan Zandbelt - Stedenbouwkundige

Hij vergelijkt de groei van een stad met het koken van een bekend Italiaans gerecht. "Je wilt een geleidelijke ontwikkeling. Scheutje bij scheutje, zoals je risotto klaarmaakt. Dat is denk ik de manier om Almere te laten ontwikkelen."

Er is een balans nodig tussen wonen in de stad...

en werken in de stad...

Ondernemer Stijn Nijhuis begon zijn carrière op negentienjarige leeftijd op een Almeerse zolderkamer. Nog altijd zijn hij en zijn IT-bedrijf gevestigd in de volgens hem ideale ondernemersstad Almere.

Stijn Nijhuis - Almeerse ondernemer

Volgens Nijhuis heeft het veel voordelen dat zijn bedrijf in Almere is gevestigd en niet in Amsterdam. “We zitten op een unieke plek en we zijn veel beter bereikbaar hier voor klanten, die combinatie vind je niet makkelijk in Amsterdam.”

Theatervoorstelling aan de Almeerse baai

Ook cultuur is belangrijk in een groeiend gebied. Theatergroep Vis a Vis biedt dit al 17 jaar lang aan de baai in Almere.

Aantrekkelijk aan dit gebied is de vrijheid"

Marianne Seine is theatermaker. Zij is te spreken over de locatie van het theater. "We hebben een stuk land. We kunnen lawaai maken. We hebben een bouwplaats en opslag. Ook kunnen we hier mensen ontvangen."

Marianne Seine - Theatermaker

Grote kans dat de groei van de baai gaat zorgen voor meer publiek, maar er zitten ook nadelen aan de groei voor het theater. Ze zullen hun speelplek, inclusief tribune en decor moeten verhuizen. Ze moeten namelijk plaats maken voor nog meer woningen.

Steven Delva - Landschapsarchitect
"Hoe kunnen we een baai creëren waar we alles vatten wat leven vraagt."

De natuur mag ook niet vergeten worden, benadrukt, Steven Delva. Hij is landschapsarchitect en pleit voor een aanpak waar er wordt gelet op zowel mens als natuur, alles wat daar leeft.

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Metropoolregio Amsterdam en Gemeente Almere.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, Twitter, Instagram en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.